mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 09:18:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Veselje do učenja?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Veselje do učenja?  (Prebrano 6917 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« : sobota, 24.07.2010 : 18:42:18 »

Res mi je žal, da me toliko zanima, ampak sem neke vrste perfekcionost, kaj se tiče psov. Še najmanjše težavice me motijo. Po vsem internetu sem iskala a nisem našla. Zanima me, kako pes dobi veselje do vaj in učenja. Namreč ona uboga z največjim veseljem samo takrat če imam sir ali kakšen drug priboljšek, to pa me moti, poskusila srem z briketi, ampak spet ni imela veselja do šolanja. Kajti rada bi jo naučila, da ne uboga samo na priboljške. Brez priboljškov zna samo odpoklic, no saj drugo tudi zna, ampak vse veselje izgine.

Npr. ji rečem naj prosi, ona pa je cela poklapana in z največjo trmo naredi trik, sploh nima veselja, razen če zavoha priboljšek. Upam, da veste kaj mislim. Nočem pa da uboga samo za priboljške. Ne vem, ker ko gledam filmčke na youtubu so nekateri psi tako pozorni na ljudi in ko hodijo poleg samo zrejo v lastnika, Nala pa zre proč, razen če imam priboljšek.

Zanima me tudi koliko priboljškov ji lahko dam, npr. rečem ji sedi, ampak ona potem pričakuje nagrado. In ji dam, ker drugače ni zadovoljna. Vem, da ni dobro, da ji davam, zato sem popolnoma ukinila priboljške, a zdaj pa je depresivna, brez heca.

Najlepša hvala za odgovore.

PS. Prosim čim prej, saj bi rada čim prej začela delati na tem.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #1 : sobota, 24.07.2010 : 19:56:18 »

Prosila bi, če lahko čim prej, ker bi rada čim prej nadoknadila izgubljeno.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : nedelja, 25.07.2010 : 09:53:52 »

Pogledati moraš na teme, kjer je govora o kliker trainingu, poglavje odvajanje od klika oz. variabilna shema nagrajevanja.
ko učiš neko vajo, nagrajuješ vsak uspešen poskus. ko vajo obvlada, dodaš povelje in ko to tekoče obvlada, ne klikaš več vsake izvedene vaje ampak redkeje. pa ne recimo najprej vsako drugo, potem vsako tretjo.... ampak neenakomerno, tako da pes nikoli ne ve, ali bo nagrajen ali ne. večina jih potem poskuša še bolj zavzeto. Obstajajo posebne sheme, a se da poenostaviti. Še vedno pa se splača nagraditi vse posebno uspešne izvedbe vaje. vaje, ki jih tekoče obvlada, lahko združuješ med seboj, tako da dobi nagrado šele na koncu celega sklopa. (tako potem na koncu prideš do tega, da ti naredi cel program poslušnosti ali dog dancinga ali cel tek agilitija brez vmesne nagrade. nagrada na koncu pa vsekakor mora biti.

Druga stvar je ta, da uvajaš še druge nagrade, ne le hrano. Nagrada je lahko igra - če se noče igrati, lahko tudi igro naklikaš, tako kot vsak drug trikec, za nagrado lahko mečeš žogice (kar se tudi da naučiti do te mere, da psu postane nagrada), nagrada je če psu pokažeš, kako si vesela, nekateri imajo silno radi če cviliš, drugi če jih božaš ali žgečkaš..., pri naših je nagrada to, da lahko skače vame, enim je nagrada, če lahko počijo balon ali milne mehurčke ali pa če se gredo lahko namočit v vodo....skratka uporabi domišljijo, poskušaj in uporabljaj tisto kar je psu všeč. če uporabljašš različne nagrade, tako da pes ne ve, kaj točno bo dobil, dela z večjim veseljem.
Čisto brez nagrade delala ti pa ne bo, tudi delavci začnejo štrajkati, če dovolj dolgo ne dobijo plače.

pa še to je. Psi zelo radi delajo tiste stvari, ki se skladajo z njihovimi nagoni, pri njih uživajo tudi, če druge nagrade ne dobijo (lovski psi lovijo, ovčarski pasejo vlečni tečejo....). pa še to moraš vedeti, da imaš "wish to please" pse, ki so srečni, če samo lahko ugodijo svojemu lastniku (borderji, pa še kakšni drugi ovčarji recimo) in pa take, ki raje počnejo tisto, kar je všeč njim samim (sem bi dala poleg polarcev še kakšne terierčke recimo)
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #3 : nedelja, 25.07.2010 : 10:38:28 »

Najlepša hvala za odgovor, bom pogledala teme Wink
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 25.07.2010 : 10:42:12 »

Se opravičujem za zaporedni post. A lahko daš link teh tem, ker ne najdem. Hvala.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #5 : nedelja, 25.07.2010 : 10:45:18 »

Tukajle sem našla temo o učenju s klikerjem, ampak ti najbrž večino tega že obvladaš:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6171.0.html
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #6 : nedelja, 25.07.2010 : 10:47:27 »

Drugače pa greš iz osnovne mojpes.net - ove strani na podforum  "O psih"/"Vzgoja" in se ti odpre cel kup zanimivih tem, kjer boš sigurno še kaj našla. LP Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #7 : nedelja, 25.07.2010 : 11:17:43 »

Pepsi najlepša hvala Smiley Si bom prebrala vse Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : nedelja, 25.07.2010 : 13:58:45 »

Precej lahko najdeš tudi na pesjanarju v temah o pozitivni motivaciji in klikerju - linka ne morem dati, pojdi pa brskaj zlasti se ti splača prebrati prispevke od deteljice.  Če znaš dovolj angleško, je pa veliko enostavneje naročiti kakšno knjigo o kliker treningu, kjer imaš vse lepo na kupu in ti ni treba sestavljati koščkov iz forumov.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #9 : nedelja, 25.07.2010 : 16:00:54 »

Hvala Lanabela, sem se že spravila brati prispevke na pesjanarju, hvala Smiley Hm... angleško znam najboljše v razredu, tako, da ne bi bilo slabo naročiti kakšne knjige, ker sem na kliker.si videla seznam knjig Smiley Tako, da hvala Cheesy
Logiran
ajasŠ
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #10 : torek, 28.12.2010 : 19:05:39 »

moj kuža zelo rad sodeluje z mano. sicer imava rahle težave na drugih področjih, vendar dela pa zelo rad. ugotovila sem da na hrano sploh ne reagira tako kot na igračo ali pa da se poigra z mano. res veliko rajši ima igrače in moj BRAVOOOOOOO in SUPEEEERRRR.... se mu vidi da je zelo zadovoljen ko nekaj naredi prav in ko sliši moj srečen glas. sva pa kar nekaj časa rabila da sem ugotovila da mu je to res boljša nagrada kot hrana(sicer je požeruh na kvadrat Smiley ). vendar pa mislim da si pes če nekaj naredi prav zasluži nagrado. in tudi to je motivacija za naprej.

veliko uspehov pri nadaljnem učenju Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Veselje do učenja?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines