mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 20:28:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Okoljevarstveni kotiček  |  Tema: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema  (Prebrano 22885 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Amaja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 190


« : petek, 11.04.2008 : 13:46:07 »

Ker se trudim z ločevanjem odpadkov in mi ni vseeno, kaj povzročamo našemu planetu, se to že nekaj časa sprašujem.

Od kar imam mačjo družbo, je seveda potrebno tudi pospravljati mačji wc. Do danes sem mislila, da so šumeče vrečke (tiste tanke, ki jih brezplačno dobimo v trgovinah) biološko razgradljive, saj tudi na samih vrečkah piše, da so okolju prijazne. To pa dejansko pomeni le, da se reciklirajo (kar se danes počne tudi z vsemi ostalimi vrečkami, če jih vržemo med "plastiko").

Danes sem namreč klicala na komunalo, kjer so mi to prijazno razložili in mi povedali, kako je najbolje ravnati s temi odpadki.
Torej mačje (in druge živalske) iztrebke lahko odlagamo v BIO smetnjake samo v PAPIRNATIH ali BIO RAZGRADLJIVIH vrečkah. Le-te se dobijo na komunali pa baje tudi v Mercurju. Najbrž tudi še kje drugje, ampak to mi je pač ta gospod povedal. Se pa baje trudijo, da bi ti večji trgovci že končno enkrat imeli take vrečke (kot je to že stara praksa v mnogih državah).

Če kdo ve še kaj več o tem, ali ima možnost vplivati na druge ljudi (morda celo take, ki lahko pomagajo pri hitrejši uveljavitvi ukrepov, ki nam bodo pomagali ohranjati zdravo okolje), naj prosim pomaga. Sicer pa boste nekaj storili že s tem, da ne boste vsakodnevno nosili kupe peska in mačjih drekov v NAVADNIH plastičnih vrečkah v NAVADNE smeti.

Kamen na kamen palača!

Idealistka Maja



Logiran
Amaja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 190


« Odgovor #1 : petek, 11.04.2008 : 15:12:55 »

Še nekaj - so me opomnili, da sem pozabila še par stvari napisat.
- odlaganje na domačem kompostniku ni priporočljivo.
-  menda sem dvoumno napisala: papirnate vrečke niso isto kot bio razgradljive vrečke
- bio razgradljive vrečke stanejo (na naši komunali) 13 centov.
Logiran
Tinchka
rad pišem
****
Sporočil: 485


« Odgovor #2 : petek, 11.04.2008 : 20:04:10 »

Aha, torej na kompostnik ne bo šlo - saj se mi je zdelo, da ne.

Jaz uporabljam kristalčke namesto peska, ki so pa prav tako bio razgradljivi. Dam jih pa vedno v papirnato vrečko, plastičnih se tako ali tako čimbolj izogibam. Potem pa vse skupaj vržem kar med navadne smeti, ker pod našim blokom žal nimamo kontejnerja za biološke odpadke. Morda bi pa pisala na občino in predlagala, da to uredijo.

Me zelo veseli, da še koga skrbi za okolje!
Logiran
Amaja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 190


« Odgovor #3 : petek, 11.04.2008 : 20:54:37 »

Juhu Tinchka, vedno več nas je takih  Cheesy  Dopis na občino sigurno ne bo škodil  Smiley Kolk sem vesela, ko vidim, da je folk za akcijo!!! Res! Že v srednji šoli sem razmišljala, kako bi v našem kraju organizirali ločevanje odpadkov. Tega je že dobrih 10 let nazaj (uh  Huh ) in takrat ni blo še niti posebnih kant za steklo in papir. Takrat sem bila očitno še presmrkava, s premalo znanja in vztrajnosti, da bi kaj konkretnejšega ukrenila. K sreči imamo to danes pri nas zelo dobro urejeno, zato se mi zdi škoda, da ne bi potemtakem resnično ločevali.

Mogoče še eno vprašanje, če kdo ve: Kako pa je s temi vrečkami, ki so prav za pobiranje pasjih iztrebkov - najbrž niso razgradljive, ali pač?  Undecided

LP, M
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #4 : četrtek, 17.04.2008 : 13:55:38 »

Tincha ... ne vem iz katere obcine si, ampak v Ljubljani dobis zastonj ta, rjavi smetnjak za bio odpadke ... ampak ...

... nihce se ne zaveda koliko skode naredi, ce v bio smetnjak vrze plasticno vrecko (ali kaj drugega kar ne spada noter!!) ...

Mi striktno doma locujemo (Matic se je kar lepo navadil - ni bil navdusen nad tem), kljub temu, da imamo zbirni center za locevanje odpadkov kar dalec, ampak greva z Galom na sprehod in se ze uciva kaj kam pase ... jih pa tudi v vrtcu jih ze ucijo in zbiramo plasticne pokrovcke, pa tonerje in papir.

Se nekaj, za tiste ki ne veste in ki imate pse ... tudi KOSTI pasejo v BIO kontejner. Wink PS: Jaz sem bila vedno prepricana, da teh trdih, govejih kosti ne smem noter metat. sram
Pa se nekaj ... za tiste, ki se ze trudite z locevanjem ... kozarci od kumar na primer ... kozarec gre v kontejner za steklo, pokrov pa v tistega za embalazo ... marsikdo namrec tega ne ve - tudi jaz do pred kratem tega nisem vedela.

Te crne plasticne vrecke niso razgradljive in se jih ne sme metat v BIO konterjerje!!! Na nasem sicer pise, da se tudi papir ne sme noter metat, edino tista papirnata vrecka, ki se jo dobi pri sadje zelenjava ali pa razmocen papir recimo od olupkov ... drugace papir tja notri ne pase.

PS: Imam pa eno resno vprasanje ... ste PREPRICANI, da v kos za embalazo spada tudi plasticna vrecka??? Shocked Mene so naucili drugace. sram

Lp, Ursa
Logiran
Amaja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 190


« Odgovor #5 : četrtek, 17.04.2008 : 23:44:27 »

Živjo Urša, me zelo veseli, da si se oglasila  Smiley Sem že mislila, da bo tema čist zamrla... Ko smo drugje debatirali o teh rečeh, se je pojavilo kar nekaj vprašanj, tako da sem klicala na komunalno podjetje v Škofji Loki, kjer mi je prijazen gospod zelo obširno pojasnil zadeve. Najin maratonski razgovor sem poskušala nekako povzeti in dodala še nekaj koristnih povezav v zvezi z ravnanjem z odpadki. V drugih krajih so najbrž kakšna odstopanja, mislim pa da so reči večinoma izenačene. Se mi zdi pa res lepo, da tako vzgajaš...  Smiley Hvala ti tudi za vse koristne informacije! Sem ti pa s krepkimi črkami označila odgovor na tvoje vprašanje, da ne boš preveč iskala Wink



REŽIM BIO ODPADKOV

V bio smetnjake se torej lahko meče biološke odpadke v papirnatih ali v biorazgradljivih vrečkah (ki se dobijo na komunali ali v drugih trgovinah npr. Merkur). Tanke, šumeče vrečke, ki se dobijo v trgovinah na blagajni, NISO BIO RAZGRADLJIVE. Lahko pa se meče odpadke tudi brez vrečk - kar se tiče ločevanja in nadaljnjega procesiranja, ni s tem nič narobe. To smo že vedeli. Vem pa, da pri nas v bloku ne bi bili preveč navdušeni nad tem. Na naši komunali pač brezplačno perejo te kante le 2x letno (ostalo pa po želji uporabniki sami) in lahko si predstavljamo, kako nehigienično bi to bilo. V stolpnici, kjer živi moja prijateljica imajo pa eno tako ogromno biorazgradljivo vrečo v kanti, tko da sem ga vprašala kako je s tem. - Gre za 240 l. biovrečo iz koruznega škroba (baje tud diši po kokicah ) in stane 1,2 EUR pri njih. Tko da bom vsaj v našem bloku to predlagala.

KAJ STORIJO, ČE SO ODPADKI NAPAČNO LOČENI

- Pri BIO odpadkih ocenijo na podlagi tega, kar vidijo na vrhu, ali je ločeno ok ali ne. V kompostarni namreč sprejmejo bio odpadke le, če je maksimum 5% primesi. Če torej na pogled ocenijo, da je ok, odpeljejo v kompostarno. Če pa vidijo, da ni, odpeljejo kot navadne smeti (=ostanek odpadkov). Zato je možno, da smo kdaj videli, ko navaden kamion pobere biološke odpadke! No, to se potem tudi pozna na računu, saj je odvoz navadnih smeti seveda dražji od bio. Tako, da lahko preverjate, kolk ste uspešni pri ločevanju  No, mogoče še ena zanimivost: stroški za 1 tono ostanka odpadkov so 5-6 krat večji, kot za smeti, ki se reciklirajo.

- Pri embalaži pa se odpadki ROČNO sortirajo. Embalaža mora biti prazna, če pa je možno pa tudi splaknjena. Splakovanje je določeno zato, ker se nato v smetnjakih manj izceja, manj smrdi in je manj mrčesa. No, pa tud mal zaradi delavcev, ki to ročno sortirajo.

POSEBNE VRSTE ODPADKOV:

- A ste vedeli, da se neonske in varčne žarnice 100% reciklirajo? Zato dobite 25 centov za vsako, če jih pripeljete v zbirni center. Za navadne žarnice ne dobite nič, saj se ne reciklirajo, sicer pa naj bi bile te v uporabi le še do leta 2012.
- Posebni "tretman" imajo tudi kartuše in tonerji - le-te lahko vrnete tja, kjer ste jih kupili, lahko pa jih pripeljete tudi na zbirni center. Če jih vržete med navadne smeti, se bojo razgrajevale 400 let pa še nove bojo moral narest, ker se teh ne bo recikliralo.
- Baterije - zbirajo jih na nekaterih prodajnih mestih, v zbirnem centru ter na akcijah, ki jih ima komunala (pri nas 2x letno, in sicer v maju in oktobru - na teh akcijah zbirajo tudi zdravila...)
- Zdravila - zelo nevarni odpadki - odpeljete jih lahko na zbirni center ali počakate na že omenjeno akcijo zbiranja.

Plenic žal pri nas še ne reciklirajo. To je velik problem, saj jih je ogromno. Žal torej še vedno romajo med navadne smeti. Imajo pa menda v Avstriji neke rešitve, sežigalnico al kaj, ne vem - to mi je pa ušlo :/

Sicer pa na zbirne centre lahko odpeljete vse vrste odpadkov, razen gradbenih, azbestnih in ostanka odpadkov. Kot že rečeno, je ostanek odpadkov tisto, kar se ne da reciklirati. Danes lahko recikliramo pribl. 80% smeti!!!

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O TEM, KAM SODIJO DOLOČENI ODPADKI:

http://www.loska-komunala.si/apl/doc/74E5E17E.pdf
Tu me je zmedla le ena informacija - piše, da plastične vrečke ne sodijo v plastiko pa mislim, da je to pomota. Gospod je namreč rekel, da se danes vse plastične vrečke reciklirajo, tko da priporočam, da jih odlagate lepo med plastiko. Tudi, če slučajno to ne drži, jih v vsakem primeru potem oni presortirajo med navadne smeti.

15 NASVETOV ZA PREPREČEVANJE NASTAJANJA ODPADKOV:

http://www.loska-komunala.si/apl/doc/0046BCFF.pdf

KJE SE NAHAJA ZBIRNI CENTER V ŠK. LOKI in še ostale koristne informacije:

http://www.loska-komunala.si/apl/doc/5D7761FE.pdf

Sicer sva govorila še veliko o osveščanju mladih. So zelo aktivni pri tem - gospod hodi predavat na osnovne šole. Ena ga zadnje čase nekaj zapostavlja, tko da jih bom šla mal spomnit na to. Pri ostalih dveh pa je naletel na zelo pozitivne odzive. Verjamem, ker res zanimivo govori... Užitek ga je bilo poslušati tudi zato, ker dejansko uživa v svojem delu, verjame v napredek, je zelo strokoven in veliko ve. Sicer pa osveščajo tudi z objavami v lokalnem časopisju, vendar se to ni izkazalo za preveč uspešno. Zato razmišljajo o novih projektih... Je pa problem pri nas tudi to, ker šepa nadzor. Nadzor opravlja inšpektor za okolje, komunalni redar (ki ima nadzorno funkcijo, vendar ne more izreči sankcije) ter komunalni inšpektor, ki pa ga sploh NI !!! Če ne odlagamo smeti pravilno, namreč storimo prekršek. To določa vsaka občina posebej v svojih odlokih. Za Škofjo Loko še vedno velja precej zastarel Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki Ur.L. 67/99. Vsi ti odloki morajo biti objavljeni v Uradnem listu, zato jih lahko poiščete na njihovi strani in preverite, kako je v vaših občinah.

Pri nas je recimo takole (na str. 8862 lahko vidite, kakšne so kazenske določbe in kaj so prekrški) : http://www.uradni-list.si/_pdf/1999/Ur/u1999067.pdf

Zdej se grem pa mal spočit, me je tole kar zmatral  Tongue  Upam, da se je kdo pregrizel do konca te krače oz. da ste našli, kar vas je zanimalo. Če sem kaj izpustila, me lahko seveda dopolnite.

LP,

Maja
Logiran
zmago
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #6 : petek, 18.04.2008 : 08:05:06 »

Veliko novega sem izvedela. Punce hvala. Poročajte, če bo še kaj novega. Zdaj se bom pa še bolj potrudila ločevati odpadke.
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #7 : petek, 18.04.2008 : 08:34:52 »

Amaja (in ostale - seveda) - SUPER!  Smiley
Mi je ločevanje kar bolj v veselje!!!

Logiran
Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #8 : petek, 18.04.2008 : 09:43:45 »

Npr. zdravila, ki jim še ni potekel rok in ki jih ne potrebujete več, lahko oddate v Lj. tudi v ambulanto kjer pomagajo ljudem brez zdr. zavarovanja.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #9 : petek, 18.04.2008 : 09:51:00 »

nihce se ne zaveda koliko skode naredi, ce v bio smetnjak vrze plasticno vrecko (ali kaj drugega kar ne spada noter!!) ...
Ja samo žal ljudje odpadke v te BIO rjave smetnjake meče tudi polivinilaste vrečke Angry
Logiran
Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #10 : petek, 18.04.2008 : 09:52:57 »

Pa še to, tudi pri nas v CE 2x letno zbirajo takoimenovane nevarne odpadke, kamor lahko oddate, kot je že Amaja napisala, zdravila, kartuše, odpadna olja, akumulatorje, batarije, barve in lake, prazne piksne od sprayev, kozmetiko - šminke, lake za nohte, ki so se vam zasušili...
Lahko pa jih sami dostavite v zbirni center v Bukovžlaku.
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #11 : petek, 18.04.2008 : 11:59:15 »

Sicer pa na zbirne centre lahko odpeljete vse vrste odpadkov, razen gradbenih, azbestnih in ostanka odpadkov.

Te odpadke pa lahko odpeljes na smetisce Barje v Ljubljani ... moras pa imeti sortirane!!! Les posebej, steklo posebej, gradbeni material posebej, ... azbest tudi zbirajo vendar je zanj predpisano posebno pravilo prevoza ... ce prav vem, ga je potrebno oviti v polivinilasto vrecko.

Vec kasneje
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #12 : petek, 18.04.2008 : 12:50:45 »

Jaz se res strikno držim pri steklu, da gre med steklenice in papirju. Ostalo pa mi ne gre še dobro od rok. Drugače sem se pa že velikokrat spraševala, kaj v bistvu naredim s tem, ko drek dam v polvinilasto vrečko.

Drugače pa se tudi polvinilaste vrečke reciklirajo, če jih vržemo med plastiko.

Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #13 : sobota, 19.04.2008 : 08:55:11 »

Zanimiva tema. Jaz moram priznati, da se ločevanja še ne držim prav striktno. Dajem steklo posebej, plastiko posebej in seveda časopisni papir. Ostale stvari vržem kar v koš in ne sortitam. Imam pa plan, da bom začela v tej smeri več delati, ko bom na svojem in bom sama razpolagala s tem kam gredo odpadki.
Kar se tiče iztrebkov - v polivinasto vrečko in v smeti. O tem res še nisem razmišljala in v dani situaciji nekako ne vem kako drugače bi lahko to uredila.

Imajo pa v zbirnem centru Zarica v Kranju tudi posebej kontejner za gradbeni material (cegli, pesek, strešniki...). Poleg tega za vse ostalo- kovina, les, blago, plastika...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #14 : sobota, 19.04.2008 : 08:59:43 »

Mi tudi locujemo ze kaj nekaj casa. V Lj. se mi je zdelo bolj slabo organizirano, vsaj na nasem koncu, tu je pa super. Locujemo papir, embalazo, steklo, bio odpadke, kar ne spada nikamor gre pa v "deklica za vse kos" enkrat na mesec je kosovno (je posebej doloceno kaj spada pod kosovno in kaj ne), ostale stvari (gradbeni material ipd.) sam odpeljes na smetisce, kjer imajo spet posebej kontejnerje.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Okoljevarstveni kotiček  |  Tema: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines