mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 12:25:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: težave z lulanjem v stanovanju
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: težave z lulanjem v stanovanju  (Prebrano 61212 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
mimi89bu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 110


WWW
« Odgovor #195 : sreda, 02.03.2011 : 21:26:44 »

zivijo.

Tudi jaz imam s tem probleme Sad Imam 7 mesečno bokserko in še kar notri opravi svoje potrebe. Na sprehodih smo redno. Tudi, ko jo peljem samo lulat pred hišo, ji rečem: lulaj, in lula. Doma pa vseeno. Zvečer jo peljem okrog polnoči na potrebo, pa bom moje prvo delo zjutraj ob 6, čiščenje ščance in drekov. :/ Pojma nimam več kaj naj. Nastavla sm ze podloge, jih je raje zgrizla, kot lulala nanje, tudi na svoje ležišče se kdaj polula. Vedno, ko vidi, da sem jo videla, zbeži na svoje ležišče. Tako, da verjetno ve, da to ni prav. V glavnem, res ne vem več, kak jo tega odvadit. Iskala sem tudi plenice, vendar nimajo tako velikih. Ponavadi lula ponoči ali pa ko je sama doma.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #196 : četrtek, 03.03.2011 : 11:26:56 »

Ali ponoči kdaj prosi, da bi  bila v istem prostoru  s tabo (ali kom drugim)? Kolikokrat na dan je in kdaj dobi zadnji obrok? (tolikokrat bo po vsej verjetnosti tudi kakala). Kaj pa pomeni reden sprehod?
Mogoče zvečer ne "dokonča", ko ji rečeš, da naj lula. Poskusita za nekaj časa vpeljati še eno dodatno "turo" ali pa tudi ta "hitre" za kakih 10 min podaljšajta. Poskusi vpeljati tudi nagrade za takrat, ko opravi zunaj in ignoriranje, ko opravi noter. Seveda so psi, ki so že pri pol leta tipi topi ... so pa tudi takšni, ki pač niso. Pri sedmih mesecih bi sicer morala biti popolnoma zmožna zdržati 6 ur, ampak mogoče imate ravno napačen tajming vsega skupaj.

Možno je tudi, da te poskuša s tem izsiljevati. Poskušaj se narediti popolnoma indiferentna ob zasačenju ali odkritju luže. Ne kregaj je, še glej je ne grdo oz. je sploh ne glej, da ne bo imela občutka, da je s tem pri tebi dosegla pozornost in potem še malo ignoriraj. Mirno počisti, ne da bi se pri tem kakorkoli ukvarjala z njo in to je to.


Razmisli tudi o uporabi notranjega boksa (o tem je že več napisanega na prejšnjih straneh).
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #197 : četrtek, 03.03.2011 : 12:39:06 »

Hm, jaz sem bila trmasta pri svoji (pa ni lulala, ampak travmirala in uničevala-jedla) da mora spat v kurilnici, pol je pa mojemu, ki sicer nima kaj dosti s psi, enkrat dopi*, je vstal in jo je pripeljal v bivalne prostore, kjer je sicer podnevi. Vem da gre za čisto drug primer, me pa zanima, kaj bi bilo, če ji organiziraš še eno ležišče pri sebi v spalnici. Zvečer gresta spat in za seboj zapreta vrata, da ti ne luta naokrog. Mogoče pa ob tebi ne bo hotela/upala lulat ali pa bo nakazala, da jo tišči in jo boš pravi čas uspela peljat ven? Ne vem, meni se sliši bolj kot tesnoba, sploh ker lula tudi na svoje ležišče, lahko pa seveda da te samo neznansko izsiljuje.
Jaz bi podloge ukinla dokler ne rešite problema, ker ji samo zabrišejo mejo med prostorom za lulat (t.j. zunaj) in tistim, kjer je to prepovedano (t.j. noter). Za razmislit je morda tudi, kdaj ji daješ jest (eni pravijo, da ima pes prebavo 12h) - se pravi da če dobi ob štirih, bo ob 4ih ponoči kakala. Mogoče se da obroke kako zamaknit. Potem pa poskrbet tik pred spanjem za izdaten sprehod, kjer bo primorana pustit vse, kar bi sicer prišparala za doma. Bi pa jaz prvo probala s spanjem na dodatnem pasjem ležišču v spalnici.
Logiran
mimi89bu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 110


WWW
« Odgovor #198 : sobota, 05.03.2011 : 04:11:54 »

Jessy, omenjena "polulanka" je ze spala zraven mene.... par mesecev. Posteljo je polulala brez problema, sedaj ko smo se pa selili, imata z Pikecom (pekinezer, star 3 leta) sedezno, na kateri spita. Na dan je 3x, 4x. Odvisno. Ponoči sta ponavadi 2 kupčka. Reden sprehod... pomeni, da smo zunaj vsaj 10x, v to spada 1x ali 2x dnevno travnik, kjer se totalno znori. Sicer norimo tudi doma. Smo kar "energicna druzina" Smiley
Hmm, zvečer ziher dokonča, ker še potem čakam, če bo še kakala, tak da z lulanjem je ziher zaključla. No, pri nagradah še lahko res poskusim, to se nisem, delam pa tako, da Pikec dobi keksa zjutraj, ko ni nič polulal, ona pa ne. No, danes ponoči se je zgodil čudež. Peljala sem jo ven ob 23h in zjutraj ob 7h ni bilo nic. Tongue Ampak je že danes lulala, zvečer :/

Glede mirnega čiščenja, Skoraj vedno sem mirna. Tu pa tam, ko imam že sama sebe dovolj, sem jezna nanjo. Ne kričim, je ne tepem, da ne boste mislili, ampak samo rečem - utrujeno jezno: "JEEEEESSSSSYYYYYY :/ " in zbeži na sedežno.

Župca, v spalnico ju ne spustim več, ni niti male šanse za to. Rade volje, samo zaenkrat še denar ne pada iz neba, da bom nonstop kupovala nove jogije :S ; podloge sem že tudi ukinla, ko jih je zmankalo. Itak nobena ni bila polulana. Ker Pikeca sem s podlogo naučila čistoče, zato sem tudi pri njej poskusila. Zanimivo, pa sem Pikeca manjkrat peljala ven, kot njo. Na zacetku, smo bili zunaj po vsakem pitju. Zdaj gremo po vsakem 3 pitju. Napredujemo??? :/

Včasih sem res čisto izčrpana. Sicer se ne spomnim več, kako je bilo časovno s Pikecom, ampak to me resnično utruja. Najprej bi se rada znebila lulanja, potem se lotim kakanja. Ker je le večja psička in polula, kot da bi vedro vode polila :/ Plenic se res ne da dobiti velikih? Resno sem že razmišljala o Pampers plenicah. Zdi se mi "glupo", ampak sem res obupana. Enostavno ji ne "kapne" ali kaj?? Ne poznam takih primerov, res ne. Kolegica ima doma 4 pse, sedaj je imela ze tudi 2 mladička, pa ni imela takšnih problemov. V bistvu mi v mojem krogu prijateljev nihče ne zna več niti svetovat, niti pomagat. Nič. Pa je Jessy res pametna punca. V vsem je popolna, le 2 napaki ima. Nečistoča in grobost. To je vse. Rada bi se tega znebila. Se opravičujem, ce sem prevec "nakladala", ampak na forum sem prišla po čiščenju. Upam, da me razumete, vsaj tisti, ki ste to kdaj že dali skozi.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #199 : sobota, 05.03.2011 : 11:52:39 »

mimi89bu a z bivalno kletko pa ne bi poizkusila? Ker glede na napisano, razen če ne gre za zdravstven problem in psica ne more zdržati par ur, mislim, da bi bil zate najboljša opcija ...
Logiran
mimi89bu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 110


WWW
« Odgovor #200 : sobota, 05.03.2011 : 13:39:29 »

Lahko malo bolj razložite?? Kletke se nimam, trenutno smo malo v krizi, ker sem se selila na svoje, kletke so pa preko 100€... Kaj naj bi z njo, ce jo kupim? Ne razumem, prosim, ce lahko razlozite... Pikec ima kletko-za okras.... nikoli ne gre notri, vcasih je sel, zdaj pa nic vec. A mislite, da bi ponoci bila v kletki ali kako??
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #201 : sobota, 05.03.2011 : 19:21:50 »

Preberi si temo od strani 1, pa potem še teme pod Lulanje na 100 načinov ... je res res veliiiiiiko že napisanega ...

Vem, da si napisala, da se tudi na svojo posteljo (in tvojo) polula, samo potem se najbrž vsaj za tistih 20 cm premakne, da ne leži direktno na luži? 
In z bivalno kletko je ravno to štos, da nima tistih dodatih 20 cm in zato raje počaka, da pride ven, če pa se že na začetku polula noter pa ugotovi, da sedaj mora pa tudi spat na tem, ji prav tako potem kapne, da to pa ne bo ql, ven pa ne more. In ko vstaneš jo pač pograbiš iz bivalne kletke in letiš z njo ven, enako, ko prideš domov in potem si zunaj navdušena, ko se polula in pokaka, piskaš od veselja in jo nagradiš s priboljški  Smiley.

Paziti moraš samo, da je ne natravmiraš pri navajanju na bivalno. Pač lepo počasi navajaš. Poišči, res na forumu tudi o tem že kar nekaj piše. Pač ne čakaš, da gre ravno sama noter, ampak mogoče je pa ne porineš not, prvi dan ko stvar nabaviš, zapreš in greš od doma ...

Tudi velika mora biti bivalna ravno prav, visoka toliko, da lahko v njej stoji in pa dolga od nosa do začetka repa. Več ni potrebno, toliko kot potrebuje, da se uleže in vstane. Več izgubi pomen, ker se prelahko tudi umakne direktno z luže.

lahko ji jo potem prekriješ z deko, da je brlog ...

Za tvoje potrebe bi jaz izbrala ali kovinsko ali plastično, platnene ipd. pa ne, ker jo ravno tako lahko premoči in je težje očistiti, razkužiti.

Pozanimaj se, mogoče ti pa lahko kdo kletko posodi? Vem, da niso ravno poceni. Mogoče dobiš kje rabljeno ...
Logiran
mimi89bu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 110


WWW
« Odgovor #202 : nedelja, 06.03.2011 : 00:16:17 »

Kul.... zanimivo. Si nisem tega pogruntala. Bom ob prvi priloznosti vse prebrala, pa se verjetno tudi odlocla za nakup. Hvala vam!
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #203 : torek, 23.08.2011 : 13:50:03 »

Živjo, tako na dolgi rok načrtujem psa (par let študija in spoznavanja psov, utrdim finančno in stanovanjsko stanje) in malo prebiram vaše teme. In moram priznati, da mi nekaj ni preveč jasno. Če predpostavim, da doma ni otrok, ki pridejo prej iz šole, da nihče ni upokojen, brez službe, ali v službi s skrajšanim delovnim časom, mi nekako res ni jasno, kako vam uspe uskladiti pasji in vaš urnik. Če pustim mladičke ob strani, odrasel zdrav pes, ki ga imamo v stanovanju/hiši in osem ur službe. S tem da če ne živiš ravno blizu, promet, vreme, šefi, ki te gnjavijo preko tvojega časa, se teh 8 ur mirno raztegne v devet ali več.

Kako vam uspe? Ker trenutno sama vidim kot edino možnost to, da se res potrudiš priti domov pravočasno, tako kot se potrudiš iti pravočasno po otroke v vrtec, psi so družina in imajo pač prednost. Mogoče, če lahko, s partnerjem, družinskim članom sosedom malo kombiniraš urnike, da eden pride prej iz službe in drugi pozneje gre. Drugače pa pač pospraviš lužico ali kupček in pustiš psa v prostoru, ki se ga da očistiti. Je tako ok? Ne vem, zakaj se mi zdi to še vedno nekako nefer do psa, ker dejansko nima izbire, ne more držati toliko časa in ne more opraviti potrebe zunaj, kot si ga navadil. A preveč kompliciram? Ne mislim retorično, kako drugi rešujete ta problem?

In prosim ne se preveč jezit name. Včasih je najlažje naravnost, naivno vprašati. So pa nekateri ljudje včasih jezni, ker tako očitno pokažeš, da še nimaš izkušenj, oziroma preprosto nimaš pojma.

(Sama bi res rada dobro skrbela za psa. Zdaj se mi šele malo bolj sanja, kaj vse je vključeno v osnovno oskrbo psa. Brez socializacije, vzgoje ipd. Verjetno bi si za prvih par mesecev morala narediti kar plan s hranjenjem, vodo, sprehodi, ščetkanjem zob, krtačenjem ... )
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #204 : torek, 23.08.2011 : 14:04:23 »

PS Ok res samo še nekaj, ne mislim, da obstaja kaka čudežna rešitev. Mogoče imam samo slabo vest vnaprej, ker bi bil pes 9 ur sam.  vegi Ampak če ni službe, denarja je pa itak še kup drugih problemov. Zdaj pa res dam mir.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #205 : torek, 23.08.2011 : 14:09:26 »

eva84, nič ne skrbi Smiley
Mi smo ves pasji svet in če nas ni doma, se pač nič ne dogaja in večinoma odrasli psi takoj po našem odhodu kaj čvelijo, če so tako navajeni, sicer pa spijo in lepo počakajo, da pridemo domov, ko se dnevni lajf zanje začne. Vsekakor je težko imeti hiperaktivce, ki potrebujejo več kot ostali, vendar tudi z njimi ni ravno problemov, če jih ne delamo sami s preveliko skrbjo.

Je pa ena fora ta, da psa od majhnega navajaš na dnevni ritem in če ga od majhnega navajaš, da je sam, potem ni težav. Lužice z odraščanjem usahnejo in problemi izginejo. Če pa ima pes najprej ritem, da je ves čas nekdo doma in se ves čas nekaj dogaja, pa tudi potrebo lahko opravlja, takoj ko je treba, zna biti precejšen problem zamenjava takega ritma za novega, ko nikogar celo dopoldne ni. Z vztrajnostjo se da v večini pomagati prebroditi obdobje prilagajanja, le komplicirati ni treba preveč. Če kdaj uide, pač pospravimo in ne delamo iz tega drame. Prav tako ni drame za delati, če je pes sam 8 ali tudi več ur čez dan, moramo pa pač ta "manjko" skompenzirati po prihodu domov, psa zaposliti in ga utruditi, da bo prespal noč in lepo počakal na naslednjo rundo, ko se bomo vrnili iz službe.

S pasjo samoto, če ne gre za ekstremno občutljivega psa, ki bi tulil ure in ure, ko nas ni, ni nič drugače, kot z vsemi drugimi zadevami - manj kot mi kompliciramo, manj težav imamo sami in manj težav ima naš pes.
Logiran

sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #206 : torek, 23.08.2011 : 14:24:50 »

Hja, kot pravi Jana, če gre za ustaljen ritem z enakomerno odsotnostjo, se pes nanjo povečini popolnoma prilagodi. Zdrav odrasel pes brez težav zdrži tudi osem ali malo več ur.  Pač pa ga ni treba ravno nabutat s hrano, predno greš od doma. Če gre za izjemne, daljše odsotnosti, si pač za tiste dni omisliš sprehajalca, varuško, če ni prijateljev, sorodnikov.  Ne bankrotiraš od nekajkrat letno.
Logiran
Iska
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.129


WWW
« Odgovor #207 : torek, 23.08.2011 : 14:40:52 »

mimi89bu, mislim, da je pohvala precej pomembna. Takoj ko se psička zunaj polula ali pokaka jo je treba z visokim glasom in velikim navdušenjem vsakič pohvalit in/ali se poigrati z njo, dokler že nekaj mesecev ne opravlja potrebe v stanovanju.
Pa srečno
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #208 : četrtek, 25.08.2011 : 09:42:54 »

Super hvala za odgovore Jana in sanco1a! Verjetno res malo preveč kompliciram. Samo ne bi rada padla v drugo skrajnost, ko ljudje domov prinesejo psa in sploh ne vejo, kje začeti, oziroma koliko je treba vanj vložiti. Se beremo ... Cheesy
Logiran
kristinačopko
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #209 : ponedeljek, 19.03.2012 : 22:11:43 »

Imam psa maltežana star je 2meseca. Imam ga 3 tedne in nikakor ga ne morem odvatit,da mi ne lula po hiši, takoj ko se polula pobrisem za njim,samo potem gre vedno na drugo mesto. Kako da ga odvadim tega ? Lp
Logiran
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: težave z lulanjem v stanovanju
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines