mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:00:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup še enega psa
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nakup še enega psa  (Prebrano 32026 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #30 : sobota, 22.01.2011 : 20:19:26 »

Speedy, meni se ne zdi, da imam sedaj veliko več dela (razen tega, da hranjenje traja malo dlje, potem sprehajam tudi enkrat na dan vsakega posebej, popoldne pa gre z mano Damjan, tako da gresta na sprehod oba skupaj). Se mi zdi, da moram Bučku pustit tisti njegov individualen sprehod, kakršnega je imel tudi pred njenim prihodom. Tako, da se mu ni vse spremenilo. Drugače pa, ko se igramo, se igramo vsi skupaj, čeprav sem tudi že to razmišljala, da se bom nekaj časa igrala z vsakim posebej, nato pa nekaj časa skupaj. Zakaj ? Ker Pika vedno Bučku vzame igračo, (ker ji on to dovoli, ona pa njemu ne), in se potem ne moreva nič igrati skupaj, tako kot sva se pred njenim prihodom. Tako da, še tukaj mi bo vzelo malo več časa, ampak če se nekaj dela z veseljem, sploh ni težko  Smiley Res je, nekaj več časa ti vzameta dva psa (nega, sploh česanje poleti je 2 kratno, sprehodi, hranjenje...) je pa tudi nekaj najlepšega videt, kako se dva tvoja psa zastopita, in se medsebojno igrata, se zaposlita tako, da tudi tebe več ne potrebujeta nekaj časa.  Smiley Pa tukaj nekaj profitiraš  Wink
Logiran
Zojja
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #31 : sobota, 26.01.2013 : 22:14:03 »

Zdravo,
pri hisi imamo samcka pasme yorkshirski terier (oktobra je dopolnil 14 let). Zadnje mesece se pojavljajo tezave vsakic, kadar ga pustimo samega. Recimo, da mora biti nekaj casa sam doma - potem nenehno stoji pred vhodnimi veznimi vrati in laja. Tudi, ce je nekdo doma, ampak slucajno v drugem prostoru kot je kuza, potem stoji na hodniku in laja. Ce ga potem vzamem k sebi, pa se mu ne morem stoodstotno posvecati, ker moram delati stvari za faks itd., hoce iti iz sobe in naprej lajati... To "klicanje" traja tudi vec ur skupaj. Prej nikoli ni bilo podobnih tezav. Bil je vajen biti sam doma, sedaj pa se obnasa, kot da bi se bal biti sam.
Razmisljati smo torej zaceli o nakupu se enega psicka, prav tako manjse pasme, ki bi mu lahko malo krajsal cas oz. ne bi rabil biti sam. O se enem psu smo razmisljali ze prej, pa potem te ideje nikoli nismo uresnicili, ker je k hisi prisla nova muca. Yorkie se z drugimi psi dobro razume, pri hisi imamo se vedno stiri muce (od tega eno izkljucno v stanovanju, ampak kot se za muce spodobi, se drzi zase), do katerih je prijazen, pa tudi do raznih "mimoidocih" muc nikoli ni bil ravno napadalen. Vcasih je bil dnevno tudi v stiku s sosedovim maltezanom (kaksnih 10 let razlike), s katerim sta se odlicno razumela, ampak je ta kuza poginil kaki dve leti nazaj. Skatka, z drugimi zivalmi se razume, ce le one prve ne pokazejo napadalnosti proti njemu.
Strah pa nas je, da se glede na svoja leta in glede na to, kako dolgo je ze edini pes v hisi,  ne bi v redu odzval na se enega pasjega clana - torej kuzka, s katerim se ne bi sreceval samo par uric na dan, temvec bi z njim moral deliti dom. Bi bil to zanj prevelik "sok" ali bi mu lahko koristilo imeti vec pasje druzbe? Kakrsnokoli mnenje ali podobne izkusnje so vec kot dobrodosle. Smiley
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #32 : sobota, 26.01.2013 : 22:18:43 »

Pri nas se je po 13 letih "edinstva"  (no, ja, mački so vmes naredili svoje) družba še enega odlično obnesla in je pes nadvse zadovoljen. Tudi samoto v dvoje veliko lažje prenaša.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #33 : sobota, 26.01.2013 : 22:31:00 »

Tudi jaz imam zelo dobre izkušnje z "dodatnim psom" na stara leta. Je pa kar nekaj stvari,  na katere je treba biti pozoren. Če boste kupili mladička, bo to vsekakor - vsaj v začetku - stres za starejšega psa. Imate dovolj časa, da boste nadzorovali njuno druženje in starejšemu psu dali vedeti, da je še vedno absolutno glavni, v vsem prvi in da ne bo prav v ničemer prikrajšan zaradi mladega "vsiljivca"? Pri tem je treba biti kar potrpežljiv in vztrajen.

Mladičku je prav tako treba določene stvari dopovedati in mu postaviti meje, da starejšemu ne bo najedal do nezavesti. Z mladiči je že na sploh veliko dela - nikar ne pričakujte, da se bosta psa vse zmenila kar sama! Treba ju je imeti pod nadzorom - oba, v vzgojo mladiča pa vložiti eno tono energije. Wink

Velika verjetnost je, da se bo starejši pes čez nekaj časa sprostil, ko bo videl, da ga mladič ne ogroža. Pri meni se je v dveh primerih starejša yorkica pomladila za nekaj let in prav uživala v družbi mlajše - ampak kot rečeno, nikakor ne takoj. Najprej ji je šla "ta mala" tako na živce, da se je hotela odseliti, potem sta postali najboljši prijateljici. V obeh primerih je bilo skoraj identično.

Kar hočem povedati je - seveda se da imeti starčka in mladička hkrati. To celo priporočam, ampak bodite pripravljeni na kar nekaj dela v začetku!  Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #34 : sobota, 26.01.2013 : 22:33:56 »

Je pa res, da je Sančo karakterno  nezahteven pes, tako da to ni univerzalni recept. Še največ ljubosumja je bilo, ko je prišla prva muca.
Je pa pri nas edini problem v združevanju mladiča in seniorja v zeelo različnih gibalnih potrebah, ki jih je včasih zelo težko uskladiti. Jaz sem se sedaj odločila, da hodim 3x tedensko samo s tamalo na dolge sprehode, ki jih potrebuje, starejšega puščam doma. Sicer vse delamo v dvoje.
Logiran
Zojja
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #35 : sreda, 06.02.2013 : 14:08:02 »

Evo, odlocitev je padla... cez dva tedna se nam pridruzi se en yorkie Smiley
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #36 : sreda, 06.02.2013 : 14:09:25 »

Saj bo rodovniški, kajne?
Logiran
Zojja
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #37 : sreda, 06.02.2013 : 14:09:51 »

Ja, tudi starejsi je Smiley
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #38 : četrtek, 23.04.2015 : 12:34:39 »

Stara tema, nova dilema.

Brez vseh ovinkov mi prosim napišite, kaj vse gre lahko narobe, če za dobo enega leta prevzamemo pasjega mladička, ki pa uradno ne bo naš!

 Naš pes je star skoraj štiri leta in nima težav z sprejemanjem tujih psov, ne doma in ne drugje. V bistvu je strah pokazal zgolj pri enem mladiču do sedaj. Pa ni renčal, samo umaknil se je.
Mladiča bi oskrbovali in vozili v pasjo šolo, prav tako pa ga bo lastnica po enem letu peljala še enkrat. Za vikende bo pri originalni lastnici, skozi teden pa pri nas.

Združevanje dveh psov teoretično znam že na pamet, praktično pa nimam pojma. Lastnica se strinja, da bo vzgojni pristop tak  kot pri našem prvem psu, ki se je zelo obnesel, ukazi so nama jasni in s tem mladiča ne bomo nič begali. Pasma sama mi ni najbolj na kožo pisana, so pa dobrodošle dodatne izkušnje.

Ob vseh možnih scenarijih sem zagotovo kakšnega zgrešila. Prosim, natresite vse možnosti, da gremo z lastnico skozi vse možne točke, da smo si na jasnem, kdaj, kdo, kje, zakaj in zakaj ne.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #39 : četrtek, 23.04.2015 : 13:10:48 »

No...  Undecided
Če ti povem po pravici, bi mene fejst skrbelo vse drugo, samo kako bosta psa skupaj funkcionirala.
Tale "deljena skrbništva" so včasih problem že znotraj enega gospodinjstva.   Undecided
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #40 : četrtek, 23.04.2015 : 13:47:50 »

Ja, saj tega se zavedam. Ima kdo izkušnje kako je to na papirjih? Lahko mene napiše za začasnega skrbnika? Kako je pri zavarovalnici? Sedaj imam do določenega zneska psa zavarovanega. Če sta dva psa, in eden sploh ni moj, znajo najbrž komplicirat.
Poleg tega je finančno treba dorečt, zagotovo bodo stroški tudi na moji strani. Ali se to reče toliko na mesec, potem pa sama vozim znotraj tega zneska. Cepljenja bodo tudi skozi teden, ne za vikend...
Kaj bo čez eno leto? Naš se bo navadil družbe, drugi bo navajen družbe- ločitvena tesnoba bo stvar, ki je jaz ne bom odpravljala, bo pa skoraj zagotovo posledica odraščanja ob drugem psu.
Mili bože, obe s sestro sva čisto na tleh. Ona naj bi bila lastnica. Kot študentka si je delila sobo z psičko, mamico tega legla. Ve, kakšna pasma je. Sedaj hodi k leglu, pa jo je eden izmed njih popolnoma polastninil.
Če se odloči za, ji bo lahko žal, če se odloči za "ne", ji bo pa prav tako lahko žal. Čarobne palčke za pogled v prihodnost pa nimava Undecided.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #41 : četrtek, 23.04.2015 : 14:23:14 »

Ce ni nujno potrebno, si ne komplicirat zivljenja, na kocko postavljat odnosa s sestro in "dusevnega miru" psov. Razumem, da se je sestra zaljubila v enega od mladicev in ima sedaj obcutek, da si jo je mladicek izbral. Ampak, brez skrbi, ko bo prisel v roke novega lastnika, bo pri le tem uzival in ga sprejel za svojega. Sestra trenutno ocitno ni sposobna biti lastnica psa, ce cez teden ne bo imela casa zanj, torej nikar z glavo cez zid. Brez skrbi, ko enkrat bo imela moznost biti lastnica in vodnica psa, se bo prav tako nasel mladicek, ki ji bo osvojil srce oziroma si jo bo prilastninil.

Glede na to, da tu ne gre za kaksno izredno situacijo (bolezen, delo v tujini, ... ) ampak za nakup/posvojitev psa, bi jaz s trezo glavo odlocila, da za nakup/posvojitev trenutno ocitno ni pravi cas in bi sla naprej, psa pa bi vzela, ko bodo za to izpolnjeni pogoji.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #42 : četrtek, 23.04.2015 : 15:16:02 »

bamfel, če je lastnik nekdo drug in mu ti delaš v bistvu uslugo s tem, ko ga v bistvu čuvaš med tednom je za moje pojme s stroški tako, da vse krije lastnik. Če se zmenite za neko kompenzacijo za tvoje stroške je to potem dodatno. Ne vem zakaj bi plačevala ti za psa, ki ni tvoj. Pol je to samo še dodatna zmeda. Če se boš šla dolgotrajno varstvo psa, moraš v to z mislijo in zavedanjem, da samo čuvaš in ni tvoj pes, ne strošek.
Če bo to razčiščeno in glede na to, da bo lastnica tvoja sestra, ni treba nič na papir dajat, razen zaradi boljšega občutka. Papir itak vse prenese.
Kako se bo obneslo, bo odvisno samo od vas/vaju, psi se itak prilagodijo. Ni nujno, da bo kakršna koli ločitvena tesnoba, če so psi stabilni. Moja zdajšnja je bila vedno skupaj z mojim prejšnjim samcem do cca 8 meseca, ko je poginil. Kmalu po tem so moji starši vzeli svojo psičko in sta bili skupaj, po pol leta smo šli z mojim živet nekaj časa k njemu in itak smo skoraj kot nomadi zadnja leta Wink V glavnem noben pes ni nikoli kazal nobenih neželenih vedenj.

Torej... lahko je vse super ali vse narobe  Evil
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #43 : četrtek, 23.04.2015 : 18:02:51 »

Jaz tega ne bi sprejela. Kaj pa če se čez eno leto življenje drugače zasuka kot je planirala in bo pes ostal tebi? Najprej štalca, pol pa kravca - ne dobesedno seveda, ampak če nima pogojev, naj ga ne vzame. Ker je odrasla oseba bo že preživela in počakala na drugega psa. Tak je pač lajf. Razen če si TI zelo želiš takega dogovora. Potem pa že.
Sem egoistična? Prej realna.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #44 : četrtek, 23.04.2015 : 18:05:10 »

Aja, pa še to - kaj če bo tvoj tamau fejst alergičen na njenega psa? Kaj bo pa potem s psom? Tukaj bi jaz dala prednost otroku pred sestrinimi željami.
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nakup še enega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines