mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 22:21:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Neubogljiv mladič
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Neubogljiv mladič  (Prebrano 24141 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Majal.
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« : sobota, 11.09.2010 : 08:54:39 »

Živjo

Doma imam mešančka, ki gre v šesti mesec starosti. Za gospodarja si je očitno izbral mene, na kar sem sila ponosna Cheesy
Problem je v tem, da je pes neverjetno navihan. Kar se mi včasih zdi neskončno zabavno in smešno in zanimivo, pa vendar je večino časa nadležno, saj vsekakor ta navihanost ni primeren način obnašanja psa.

1. Pes ves čas skače v ljudi
-Sem poskušala metodo s kolenom, ne vžge, ker me začne naskakovat v hrbet in potem se obrnem in seveda že misli, da se igrava.
-Sem poskušala metodo s pohojanjem na zadnje tačke, sem takoj opustila, ker se mi pes zasmili in sploh ne skoči na tla, ampak se me oprime.
-Ga odrivam, ali pa pokleknem, da me povoha po obrazu, takoj zatem se začne zopet zaganjati vame  Sad
-Problem je velik tudi zaradi tega, ker je to ogromen mladič (vsaj 15kg) (mama podobna nemškemu ovčarju, oče veliki šnavcer in zlati prinašalec).

2. Pes grize
-Na živce mi gre, ker ga velikokrat (res velikokrat) ne morem lepo pobožati po smrčku ali pod brado, ker takoj začne grizti mojo roko, kot da bi bila krača. Mi gre zelo na živce, ker sem že vsa pogrižena, spraskana, ker pa se mi zdi, da je čisto brez občutka, sem po rokah tudi vsa v modricah. Lepo ga lahko pobožam samo takrat, ko je utrujen ali pa da najdem kakšno posebej njemu ustrezajočo točko, ki pa je običjno po trebuhu in me tako ali tako ne more grizti. Zagotovo me ne grize, ker mu ne bi ustrezalo, da ga božam, samo bolj všeč mu je, če prežvekuje mojo roko, ampak mene to moti. Velikokrat, ko je razdražen, če na primer česa ne sme žvečiti in mu to potegnem iz ust (zraven vztrajno vpijem ne ali fuj), se začne zaganjati v mojo roko in jo grizti, enkrat me je že tako ugriznil, da se mi je čisto utrgalo in sem ga z roko udarla po smrčku, ja vem, narobe ! Pa kaj naj !
-Naj povem, da ima še večino mlečnih zob in ves čas grize lesene dele lopat, motik, palice, posebej rad grize tudi želez (mu morda manjkajo kakšni vitamini?)

3. Pes uboga samo za priboljške
-Ne vem, mogoče so vsi psi taki, ampak moj uboga samo takrat, ko bo imel od tega korist. No, ni čisto tako, je pa podobno. Največkrat me zignorira, če nimam v roki briketka ali piškotka ali salame (sploh za salamo, bi naredil vse  Wink) Kadar izpolni ukaz, sem res zelo vesela, ga počoham, božam, ga hvalim, sem zadovoljna z njim in mu to tudi jasno pokažem.
-Uboga ukaze: sedi, lezi, prostor (kar pomeni, da se mora postaviti v mojo bližino in nekako dati mir), sem, na bok (se prekucne na bok, da ga lahko čoham po trebuščku, njegov najljubši ukaz, ki ga vedno izpolni Cheesy ), v kočo, fuj, ne.
-Ukaze uboga, kadar sem res neskončno jezna, da sem ga prej že udarila s časopisom in se zraven zverinsko drla in ostala brez glasu, včasih pa tudi z roko ali za posladek.
-Bistvo moje tretje težave je v tem, da vem, da pes razume ukaze, saj jih izpolni, ko sem jezna ali če jih dobi po riti, vendar me ignorira. Lep primer je ta, da rad krade copate iz garaže in ne uboga ukaza fuj ali ne, potem tečeš za njim po celi vasi in ko ga ujameš si ves znerviran in se začneš nanj res grdo dreti in šele takrat spusti copat. Ali pa ga ne ujameš in se dereš nanj in potem steče v pesjak za kočo, copat spusti na vhodu v pesjak. Torej, točno ve, da je naredil nekaj narobe, ne vem pa zakaj že na prvo besedo ne uboga ! To me blazno jezi, sploh zato, ker vsi ljudje, ki pridejo k hiši težijo, da je nevzgojen, zakaj sploh imamo takšnega psa, da naj si preberem kakšno knjigo ... blablabla (in ja prebrala sem ogromno člankov, v knjižnici pa imam rezervirano knjigo Moj pes in še eno, nekaj v zvezi s težavami s psi).

4. Svojega psa imam rada in z njim neskončno uživam, meni se sicer ne zdi tako zelo problematičen, vsekakor pa bi raje imela psa, za katerega bi vedela, da me bo ubogal v vsaki situaciji in ga bom lahko na sprehodu brez problema spustila. Zelo mi je lepo, ko je tako osredotočen name (v bistvu na briket), ko imava učne urice. Tudi, ko ga krtačim, mi je zelo lepo z njim. Sem pa opazila, da me pes, ko ni v pesjaku sploh ne gleda v oči, samo kadar ga božam čez mrežo pesjaka, me lepo gleda in je tudi osredotočen samo name, kot osebo, takrat se mi tudi pusti lepo božati brez grizenja in teh stvari.

5. Prosim za pomoč, to je tudi razlog vpisa na ta forum. Upam, da nisem bila predolga, res pa bi rada videla, da mi kdo, ki ima malo več pojma o teh stvareh razloži, kje v moji vzgoji tiči problem.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #1 : sobota, 11.09.2010 : 09:24:55 »

Majal., kot prvo - pes, ki ga opisuješ, si tebe prav gotovo ni izbral za gospodarja, kvečjemu za svojo igračo in najbrž za poligon, kjer se izživlja, kakor in kadar mu paše. Nujno bi bilo potrebno prebrati vse rubrike v tej temi - na račun vzgoje, vedenjskih problemov in podobnih zadev je tukaj toliko zapisanega, da boš prav gotovo dobila odgovor na marsikatero vprašanje (v temu je tudi poanta foruma - najprej si preberi že zapisano, nato postavi vprašanje, če odgovora res ne dobiš med obstoječimi zapisi).
Bi ti rada volje odgovorila na vsa tvoja vprašanja in dileme, vendar jih je toliko, da enostavno ne vem kje začeti, se mi zdi, da v vajinem odnosu ne štima prav nič, oprosti Undecided


Svojega psa imam rada in z njim neskončno uživam, meni se sicer ne zdi tako zelo problematičen, vsekakor pa bi raje imela psa, za katerega bi vedela, da me bo ubogal v vsaki situaciji in ga bom lahko na sprehodu brez problema spustila.


Glede na vse napisano, pa je obisk kvalitetne šole nujen in to res čimprej, preden gredo stvari predaleč. Glede poudarjenega teksta: brez zamere, nočem te užaliti, ampak očitno je, da tega sama ne boš dosegla, zato se res obrni na kvalitetnega inštruktorja, za dobro psa. Pes je mlad in imata še ogromno časa, da se (oba) naučita prijetnega sobivanja, res  Smiley
Pa še nekaj: pes, ki ne obvlada odpoklica, nima kaj divjati naokoli spuščen - za njegovo dobro.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #2 : sobota, 11.09.2010 : 09:44:43 »

Jaz bi zelo priporočala pasjo šolo. Je to tvoj prvi pes? Psu nabavi igrače (vrvi, žogice), kupi mu žvake namenjene psom in ko grize tebe, ga zamoti z neko igračo recimo. Glede cokel in drugih stvari-seveda bo grizel, dokler to počne, ti ne preostane drugega kot, da umakneš čisto vse kar bi lahko zgrizel in ti tega nočeš. Psu nikakor ne pusti, da skače po tebi, odrini ga dol in ignoriraj. Glede letanja po celi vasi za psom- imej psa pod nadzorom, torej privezanega, če ne uboga, ga nimaš kaj imeti spuščenega. kupi ali sposodi si knjigo Psi za telebane (pač res je tak naslov, nočem nič žaliti Wink ), notri imaš lepo napisano kaj in kako s psom ravnati. Mi imamo zdaj spet mladičko, smo imeli prej 12 let mešanca med nemškim ovčarjem in sama vidim, kako je vsak pes individualen. Tudi moja bi me malo grizla medtem ko jo čoham, pa ji v gobec dam njeno igračo iz vrvi pa tist gloda medtem, ko jo jaz lahko čist zmečkam.
Pozornost nase izven pesjaka pa preusmeri s kako igračo, namenjeno psom, igraj se z njim, da bo vsak na eni strani vlekel-pusti mu zmagati, to sem nedolgo nazaj prebrala, da naj bi vedno pustil psu, da zmaga. Igraj se samo takrat, ko ti želiš in ne, ko ti bo igračo sam prinesel. tako boš v njegovih očeh vodilna in imela avtoriteto kar je najpomembnejše. Ko mu daš hrano, naj se prej usede, počaka, potem mu dovoliš jesti. Na tem forumu prebrskaj, boš našla ogromno dobrih informacij o vzgoji mladiča.
Pa še enkrat: res priporočam šolo, da vam pes ne zraste nad glavo, ugotovite, da mu niste kos in pes pristane sam cele dneve v pesjaku ali pa ga oddate, ker mu niste kos. Z ubogljivim psom je življenje krasno Wink

P.s. vidim, da je že moksa pisala, pa bom vseeno moje pustila.
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #3 : sobota, 11.09.2010 : 10:14:17 »

Branje in šolanje! Najprej tebe, potem še psa!
Drugega recepta žal ni!
Logiran
Majal.
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #4 : sobota, 11.09.2010 : 10:18:12 »

Hvala za vse odgovore.
Mislim, da si pes JE izbral mene za gospodarja. Nikoli ne gre z nikomer na sprehod prostovljno, kot z menoj. Nikogar sploh ne uboga, kot samo mene. Za nikomer ne hodi, če spremeni lokacijo, kot za mano. V Bohinju je skočil v vodo in plaval za menoj, čeprav ne mara preveče globoke vode in za nikomer drugim nikoli ne plava. Torej sem jaz njegov gospodar oziroma oseba, za katero ve, da se je mora držati. Mogoče sem slab gospodar, sem pa človek, ki trenutno psu največ pomeni. Morda sem res čisto preveč plastično in spotencirano opisala situacijo. Moj pes uboga ravno toliko, kot pes prijateljice, ki ima opravljeno pasjo šolo. Moti me le, da je od časa do časa popolnoma neobvladljiv in počne opisane stvari zgoraj.
S psom se igram tako, da vlečeva vrv ali pa staro brisačo in pustim mu zmagati, potem mu jo spet vzamem in ponoviva igrico, to igro obožuje. Včasih se loviva. Mečem mu palice pa žogice (žal ni preveč zainteresiran za takšne igrice, vsaj ne za dolgo časa) ... Glede grizenja imamo žvečljive kosti in posebne poltrde gumijaste žogice, ki jih kaj kmalu izpljune in ponovno začne grizti mojo roko pa mu jih lahko še ne vem kako vztrajno porivam v usta. Na sprehod ga lahko peljem brez povodca, saj ne uhaja z drugimi ljudmi ali psi in se me drži. Je pa res, da je doma, kjer pozna okolje podivjan in neubogljiv. In je tudi res, da sedaj ko že dobro pozna sprehajalno pot včasih traja precej časa, da pride k nogi, saj ga smrdljive gnile žabe in polži in drekci očitno bolj zanimajo kot jaz. Ja, najbrž ravno odpoklica ne razume najbolje ali ga razume po svoje. Pa čeprav sem poskusila že milijon fint. Na začetku so briketi zažgali, sedaj pa tudi to ne. Če je blizu, vedno pride k nogi, ko pokleknem in položim roko na tla (seveda samo če smo na sprehodu, v bližini doma to ne vžge).

Poglejte, res bi rada vzgojenega psa, ki ga lahko brez oklevanja peljem kamorkoli, zato sem pisala na ta forum, ker vsi vemo, da se psi med seboj razlikujejo, pač sem upala, da se da težavo rešit takole, da napišem en post vseh težav, ki jih imam s svojim psom in mi bo nekdo rekel, poglej to moraš narediti, da te bo pes začel spoštovati in boš v njegovih očeh nekaj absolutnega, ko boš to storila, bo začel ubogati vse tvoje ukaze. Mogoče sem mislila, da je vzgajanje psa lažje delo, vendar sem resnično že sita tehnik, ki ne prinašajo željenega rezultata. Ali pa sem morda prezahtevna do svojega maldiča in včasih tudi čas prinese določene spremembe?
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #5 : sobota, 11.09.2010 : 10:25:39 »

Pes se res sčasoma malo umiri, a mu moraš vseeno postaviti meje kaj sme in česa ne. V njegovih očeh on dela vse prav, v tvojih je to drugače in to mu moraš ti dopovedat. čarobne paličice ni, to se močno motiš, je pa vztrajnost in trdo delo in upoštevanje navodil. Res preberi malo bolj tale forum, saj najdeš vse odgovore na tvoja vprašanja. Si pa očitno že od majhnega pustila, da skače po tebi. Našo imamo zdaj 2 tedna pa že ve, da ne sme skakati po meni in po očetu, mamo pa še preizkuša. Smo pa že imeli v pasji šoli predavalno uro, v ponedeljek začne hoditi v šolo tudi psica. Bomo vsi hodili, predvsem pa starša, ker je pes njun. Pa smo že prej kakor sem rekla, imeli 12 let odlično vzgojenega, popolnoma neproblematičnega psa, ki je ravno tako hodil v to pasjo šolo. Zakaj se ne odločiš za pasjo šolo?Tam te naučijo kako preprečiti nezaželjeno vedenje, doma je pa vaja vaja vaja.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #6 : sobota, 11.09.2010 : 10:36:02 »

Nažalost ne gre tako, da ti nekdo nekaj pove, ti da par nasvetov in potem to uporabiš v realnem vsakodnevnem življenju s psom in tako odpraviš težave. Zato toliko poudarka na kvalitetno šolanje - ker v določenih primerih brez napotkov "v živo" s strani strokovnjaka enostavno ne gre. Moja prejšnja psica je bila taka, da sem jo naučila samo ukazov "sedi" in "tačka" - nič drugega (no, poleg tega, da se lulati in kakati ne sme v stanovanju, itak) - vse ostalo je prišlo samo od sebe, pri njej je bilo samoumevno da ne grize, ne vleče, hodi poleg itd. Popolnoma idealen pes, če želimo.
Zdajšnja psica je druga štorija in z njo bo učenje potekalo celo življenje, dan za dnem ji poskušam vcepiti v njeno lovsko bučo, kdo je kdo pri hiši - enkrat vžge, trikrat ne vžge, pa gremo naprej jovo na novo. Drugačen pes, drugačen način vzgoje in sobivanja.

Zakaj to pišem? Ker univerzalnega recepta ni. In ker nismo vsi kos vsem psom, ker nimamo vsi enakega kinološkega znanja, ker ne vemo vsi vsega o vodenju tropa, ker pač nismo vsi za vse - in ko nismo vsi za vse, je potrebno poiskati pomoč strokovnjaka, da nam bo z njegovimi nasveti in napotki, ki jih potem dalje razvijamo in negujemo, sobivanje prijetneje.
Zato ti res toplo priporočam eno fejst pasjo šolo (pa ne čisto vsako, ker ene so ostale enih trideset let nazaj, na žalost) - z nasveti preko foruma je sicer vse lepo in prav, ampak zadeve je potrebno videti v živo, popravljati sproti napake, katerih se magari niti ne zavedamo in tako naprej.
Jaz tudi teorijo bolj ali manj obvladam, jo je pa včasih presneto težko prenesti v prakso, priznam  Roll Eyes
Logiran
Majal.
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 11.09.2010 : 11:06:40 »

Res, najlepša vam vsem hvala za vse odgovore ! Zelo sme vesela, da me niste še naprej tako očitujoče napadali. S pasjo šolo je tako, da je oče precej proti temu, saj ni vzgajan v tem duhu, da mora pes nekaj znat, čeprav si želi, da ne bi toliko skakal v domače člane in nas grizel, še posebej nas tri sestre, ki se največ ukvarjamo z njim. Tako mi je tudi jasno povedal, da denarja za pasjo šolo ne dobim. Vseeno ste me prepričali, da bom šla s psom v pasjo šolo, zagotovo bo lažje in zagotovo se ne bom ves čas spraševala, kaj delam narobe  Cry . Denar pa bom tudi napraskala skupaj, če bo potem kaj bolje, bo vsak cekinček vreden. Upam samo, da ne bo tako kot pri prijateljici, katere pes je še vedno precej svojeglav. Tega ne želim.
Imam pa eno vprašanje (sicer še nisem kaj dosti pogledala o tem): Kdaj sploh lahko prijavim psa v pasjo šolo, saj sem nekje prebrala, da šola poteka samo jeseni in spomladi in da sem za jesenski rok že prepozna. Je to možno?
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #8 : sobota, 11.09.2010 : 11:23:48 »

Pokliči v pasjo šolo za katero se zanimaš in se pozanimaj, če se je že začelo in koliko si zamudila, ter če se še zmeraj lahko vključiš zraven Wink Moja se recimo začne v ponedeljek.
Logiran
Majal.
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #9 : sobota, 11.09.2010 : 11:31:14 »

v kateri pasji šoli pa ste, če smem vprašati? jaz študiram, če bi mojega peljala v domžale, ker sem iz tega okoliša.
Logiran
Majal.
novinec
*
Sporočil: 18


WWW
« Odgovor #10 : sobota, 11.09.2010 : 11:41:45 »

v kateri pasji šoli pa ste, če smem vprašati? jaz študiram, če bi mojega peljala v domžale, ker sem iz tega okoliša.
no, ne bo šlo, ker sem zamudila že vsa predavanja, ki bi jih morala opraviti pred tem. Me pa zanima, kaj menite o pasji šoli ***?
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 11.09.2010 : 11:43:23 »

Težko je preko posta na forumu reševati specifične probleme. Vsak pes je drugačen in prav tako je drugačen njegov lastnik. Če tvoj pes tebe recimo uboga toliko kot prijateljičin s katerim se šolata, bi mogoče vidva skupaj pod strokovnim vodstvom dosegla še toliko več. Nekatere pasme in mešanci z njimi so bolj trmasti, nekateri imajo več energije, nekateri manj,  imaš takšne, ki radi sodelujejo, pa taki ki raje ne bi ...

Moje osebno mnenje je, da če pes pri 6 mesecih dela na priboljške, to ni nič nenavadnega ali čudnega.

Jaz bi nehala poklekati k tlom, ko hočeš nekaj doseči. Napisala si, da poklekneš, da ga umiriš ko skače, poklekneš, da ga pokličeš nazaj ...
Poskusi doma s krajšimi vajami, odpoklic vadi na dolgem (recimo 10 m povodcu). Priboljške lahko menjaš tudi z igro (tudi pravilne igre te naučijo v šoli), če imaš psa, ki se igra rad. Preberi si, kako se pravilno izvaja kako "vajo" in jo vadita tako (ne toliko zaradi pravilnosti vaje, ampak ker so tako tudi praktično uporabne). Jaz bi, če ti ne rata to jesen v šolo kljub vsemu doma vadila, vse lepo od začetka "po reglcih".  Poskusita mogoče z uporabo klikerja (prej si obvezno preberi kako se kliker uporablja).

Glede šole, so se jesenski semestri ravno začeli, verjetno bi te kdo še "vštulil" samo moraš pa pohiteti. Očetu pa lahko razložiš, da tu ne gre toliko, da pes nekaj "zna" ampak zato, da boste lažje sobivali. Šola je itak za nas dvonožce, od samega obiska tam, pes ne odnese kaj dosti. Je pa tako, da tam izveš kako pravilno ravnati s psom, kako ga pravilno učiti, inštruktorji vidijo in potem tudi poznajo tvojega psa in ti lahko bolj specifično svetujejo pa tudi povedo, če in kaj počneš narobe oz. bi lahko izboljšal Smiley. Izberi dobro šolo (cene se spet ne razlikujejo tako zelo) in bodi vztrajna. Domžalskega konca ne poznam glede šol, je pa, če greš po stari cesti iz Domžal proti BTC - KD Krim, glede zasedenosti boš morala pa poklicat.

Pa veliko sreče.

Logiran
Patapižu
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.246


« Odgovor #12 : sobota, 11.09.2010 : 12:52:33 »

Majal, medtem, ko čakaš na vpis v pasjo šolo, lahko treniraš pohvalo. Ko pes naredi kar ti hočeš, ga pohvali. Vedno. Pohvala je lahko beseda, priboljšek, igra, dotik,... Npr., ko spusti copat, ga pohvali - priden. Ne teci za njim. Pokliči ga k sebi z veselim/prijetnim glasom. Naj ti prinese copat. Potem pa menjaj copat za priboljšek. Ko spusti copat ga nagradiš s priboljškom in besedo priden. Sčasoma bo za pohvalo dovolj samo beseda. Podobno je pri ostalih zadevah. Zaželjeno vedenje pohvališ, nezaželjeno grajaš. To je vsa čarovnija. Smernice za "čaranje" ti bodo pa dali v pasji šoli.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #13 : sobota, 11.09.2010 : 16:51:28 »

Mi smo v pasji šoli Gali v Podutiku Wink
Logiran
S_ara
novinec
*
Sporočil: 6


« Odgovor #14 : sobota, 11.09.2010 : 22:25:38 »

Živjo!

Proti grizenju lahko poskusiš tudi s tabascom; si ga namažeš na roko in ko te ugrizne začuti tabasco in te spusti - vendar samo v primeru da mu ni všeč Roll Eyes drugače pa lahko poskusiš tudi z limono. Jaz sem to delala ko je imela moja tibetanska terierka v približno taki starosti napade grizenja in norenja (to se je sicer zgodilo samo parkrat pa vseeno); je po dnevni sobi začela šprintat in grist vse kar ji je prišlo pod zobe in tudi  mene je poskušala, pa sem si namazala roke s tabascom pa je mene in kavč kar kmalu nameru pustila. Tabasco/limono lahko uporabiš tudi v primeru ko ti hoče gristi kakšne stvari (naša je vsakič ko je šla mimo rože malo listov dol odtrgala potem pa nič več).


Glede neuboganja oz. dela na priboljške pa moje osebne izkušnje: moja je tudi bolj svobodomiselne narave in vsakič preden kaj uboga razmisli, če se ji splača. To je delala že kot mladiček in tudi zdaj. Vendar sedaj sva se glede tega nekako zmenili, čeprav je od začetka kazalo da bo to skoraj nemogoče. Ko sva začeli hodit v malo šolo ni imela nobene pozornosti name, ker so bili bolj zanimivi drugi psi. Tudi na sprehodih sem se lahko na trepalnice postavljala, zgubljala živce, bila jezna nanjo in nase. Vendar sva to s pomočjo male šole in še naslednjega tečaja vsaj toliko odpravile, da je v šoli sodelovala z mano vsaj 75%. V šoli sem bila po mojem najbolj cvileča in navdušena nad vsako vajo, ki jo je Tashi naredila, ker sem bila res vesela čisto vsakega napredka.

Doma sem jo tudi ves čas učila trikce in delala poslušnost, sam na sprehodih je bila pa to druga pesem, ki pa sva jo z veliko potrpljenja, veliko priboljškov in še enkrat veliko potrpljenja izpilili do te meje, da je tudi na sprehodih delala poslušnost (vendar ne odpoklica) ,ampak v bližini ni smelo biti nobene živali. Skratka še vedno me je vsakič preizkušala. Pred enim letom sva začeli hodit na agility in sprva (3 mesece približno) je delala tako, da je za sabo vlekla štrik, da smo ji pravočasno preprečil "pobeg" k njenim pasjim prijateljem. Šele spomladi (vmes nismo imeli zaradi snega) je lahko začela delat brez štrika ne da bi čisto vsakič pobegnila.

Takrat so mi dali soagilitaši z inštruktorco na čelu nasvete, kako naj povečam svojo avtoriteto, ker je Tashi prevzela mesto gospodarja, ker sem bila premalo odločna in dosledna. Razložili so mi, da bo pes prevzel vodjo "krdela", če bo ugotovil, da tisti, ki naj bi bil vodja to ravno ne zna biti. Ker je pes pač krdelna žival, rabi imeti odlično vodjo, drugače bo to sam postal, vendar ne zaradi tega, ker je dominanten, ampak zaradi tega, ker nekdo pač mora imeti vajeti v rokah in če vodja tega ne zna, ga bo on nadomestil. Tako sem začela delati naslednje: jaz grem prva po stopnicah navzgor, jaz grem prva po stopnicah navzdol, vendar mi mora Tashi slediti in ne sme ostati na vrhu (višji položaj), jaz grem prva čez vrata, preden dobi zajest se mora usesti, nato mora narediti kakšen trikec in šele nato gre lahko jest (jaz ji moram to dovoliti), ona se mora meni umikati, imam pravico njo "izgnati" iz njene postelje in se sama gor usest itd. itd. Ukaz ji enkrat rečem (odločno in naglas, vendar brez vpitja) in stojim vzravnano ter jo gledam v oči (telesna govorica je fuuul pomembna), če ne uboga udarim z nogo v tla, če še vedno ne uboga, ker pač preverja, če resno mislim jo samo po imenu pokličm (z odločnim, strogim glasom) in potem uboga (če ne letijo japanke v njeno bližino Evil). Sedaj mi dela odpoklic 95%, poleg hodi tudi do 100m naenkrat, ima pozornost name in vse to dela tudi, če so zraven drugi psi, kar je za njo velikanski uspeh  Cheesy Sicer mi dela na priboljške, vendar tega ne jemljem kot nekaj slabega, ker imave sedaj tako, da ona mora proti svoji volji mene ubogat, jaz pa ji (občasno) proti svoji volji dajem priboljške, tako da sva obe zadovoljni Smiley
Priporočam pa tudi kliker, ker meni ful pomaga, ker se opazi, če jo učim kakšno nov trikec z klikerjem (se hitreje nauči) ali brez klikerja (rabive veliko več ponovitev), ampak prej preberi kakšne knjige, članke na internetu, kako se ga uporablja.

No en mal sem se razpisala, vendar vem, da pomaga če veš, da so bili tudi psi, za katere sedaj misliš, da so bili angelčki že od kar so na svet prišli, nekoč blazno trmoglavi, ves čas preizkuševalci in povsem neubogljivi. Za našo lahko rečem, da se je iz čisto neubogljivega hiperaktivnega mladička spremenila v (pre)mirno, neverjetno ubogljivo (glede na neslavni začetek) pridno agilitašico, ki ne pobegne sredi tekme k drugim psom (trkam)  Cool

Tako, da veliko potrpljenja, potrpljenja in potrpljenja ter branja in pridobivanja nasvetov ti želim, ker se na koncu neverjetno izplača Cheesy Cheesy Cheesy Wink In od veliko ljudi slišiš, kako imaš ti pridnega psa in potem zrasteš za 1m od ponosa Cool
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Neubogljiv mladič
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines