mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:34:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Vlečenje in skakanje
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vlečenje in skakanje  (Prebrano 16402 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« : ponedeljek, 13.09.2010 : 13:42:01 »

Morda bo izgledalo, kot, da sploh nimam pojma o psih, priznam me je kar sram vprašati, ampak sem se vseeno odločila, da vprašam. Prebiram si že več dni razne angleške strani, iščem po slovenskih, pa vendar ne dobim pravega odgovora za nobeno od vprašanj.

1. VEDNO ( razen ko je preveč utrujena), ko vidi kakšnega pasjega pubertnetnika ali psa večje pasme, začne moja mešanka med Samojedom skakati in vleči k psu Angry Poskusila sem že 4. načine, ki pa so:

1. Poteg ( najmanj učinkovit)
2. Da grem v drugo smer( me je sram potem, ker si potem ljudje mislijo svoje, da se jim izogibam)
3. Strel z vodno pištolo.
4. Da jo zamotim PREDEN vidi drugega psa ( če mi LE uspe)


Ampak nič ne pomaga. Take probleme imava že od njene pubertete, pa nič ne zaleže, NIČ ne pomaga. Eno leto sem jo poskušala zamotiti ali iti v drugo smer, vsak dan sva vadili , PA NIČ.  Vodna pištola jo zamoti za sekundo.... drugega psa pa ne morem VEDNO prva videti....-.-



2. Problem. V naši okolici imamo skrajno nevzgojene otroke, ki so tako rekoč "pokvarili" mojo Nalo. Navadila se je skakati na njih. Zato ker so laufali za njo( in menoj), kljub mojim "opozorilom", ter skakali v njo, jo VSI naenkrat božali, ji metali palice itd.

Zdaj pa se je razvadila in skoči na vsakega otroka.... Ni šans, da bi jo lahko obvladala, poleg tega si naredim še sramoto! Potegnem jo PREDEN ona skoči, ampak čez sekundo skoči spet, jaz pa je ne morem vsako sekundo cukati. Želim otrokom vtepsti v glavo, kako se ravna z psom, pa.... sram Nič. Otrokom ne bom nič več vtepala v glavo, ker nima smisla, rada bi samo, da mi pomagate, kaj storiti v primeru, da skoči na kakšnega malega otroka, ker mamice so lahko skrajno jezne, saj moj pes ni majhen. Pa tudi drugim otrokom (po večini) to ne paše. Prosim ne govoriti, kako otrokom vtepsti v glavo, samo napišite kako Nali vtepsti v glavo...



Lepo prosim za pomoč, hvala! Cry


Logiran
Siddharta
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #1 : ponedeljek, 13.09.2010 : 14:17:01 »

1. kolikokrat grsta na spreho in za koliko časa oz koliko km naredita?
2. poteg ne nazaj, ampak na stran z kratkim ostrim glasom... ššš, a, ej, pač kaj ti sede...
3. pozabi... Wink kaj boš pištolo vedno nosla zraven? Cheesy
4. ne zamotit, ampak naredit korekcijo...

gremo lepo po vrsti...

ko gresta na sprehod, psička hodi : za tabo, ob tebi, pred tabo? To ko si napisala preveč utrujena, pomeni da je skurla svojo energijo in da je v umirjenem stanju. in samo takrat je pes pripravljen na vzgojo ali pa dresuro če hočeš. Torej je tvoj recept da jo "skuriš" potem delaš z njo vaje, ko je umirjena in poslušna pa jo zaliješ z ljubeznijo...

če pes ne reagira na poteg vstran(ne nazaj, ker mu s tem daš še večjo moč), potem se z nogo dotakneš zgornjega dela bedre. če ti hodi na levi strani, ga špikneš z desno nogo... upam da razumeš... s tem mu ne narediš nič slabega, ne boli ga, ampak mu tisti trenutek prekineš miselni proces. in če to narediš dovolj hitro, nima časa tega procesa niti razvit do konca. če pa je že v "filmu", pa ko mu prekineš proces, pridobiš tisto sekundo dve, kjer lahko izvedeš korekcijo oz. ukaz. Pomaga tudi da ga z prsti špikneš v predel med rebri in bedro, ali pa v vrat. Tudi s tem ne delaš nič slabega psu, ampak je to kot ugriz. In ker si ti vodja, se ti mora pokorit. vedno pa ob teh korekcijah uporabiš zvok. ne rabiš se dret na njo, ampak je ššš, a, ej,... whatever dovolj.

ko ti pride pes nasproti takoj ko vidiš da se je fokusirala na njega, korekcija, sedi in ko gre pes mimo, mora tvoj pes sproščeno sedet in ga samo gledat... korekcija pa ali poteg vstran, noga, ali pa "ugriz"... ko sedi če se hoče premaknit, takoj korekcija...

Pes je bitje ki ali je vodja ali pa sledi. In če boš dovolj odločna, samozavestna in predvsem umirjena, boš vodja ti. Drugače pa bo pes tvoj vodja in te bo dominiral... Ne govorim zdaj da ga moraš terorizirati ampak vsak pes rabi pravila in omejitve...

nisem ravno neki specialist, ampak upam da to bo to kaj pomagalo...
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 13.09.2010 : 14:30:46 »

SL a če bi ji dala nekaj drugega prav za delat v tem času bi  te poslušala? Če bi ji recimo takoj takrat dala za izvajat trikce bi delala?

Daj napiši še, kako si jo poskušala zamotit in če je kaj bolj delovali od drugega.


Ali imaš besedno povelje, ki ga uporabljaš, ko nečesa ne sme in kako se nanj odziva?


Kolikor jaz vem, metode pokoravanja na polarnih pasmah ne "palijo" najbolje, nimam pa z njimi nobenih praktičnih izkušenj, tako da je to samo v smislu, sem slišala (prebrala).
Logiran
Siddharta
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #3 : ponedeljek, 13.09.2010 : 14:36:38 »

pa saj v bistvu ni to metoda pokoravanja... Jaz imam občutek, da je pes dominanten. Oz. da samoyed lover-ko ne jemlje kot vodjo tropa. Ko si bo izborila to pozicijo, bo tudi pes začel poslušati in se bo obnašal umirjeno in "pokorno"... Vemo pa, da se pes pokori tistemu, ki ima močnejšo energijo kot jo ima sam. Al pa če kočeš ki je močnejši. Je pa res da bi blo to treba videt. Potem bi se lahko naredil načrt rehabilitacije. Po moje... Še enkrat nisem profesionalec na tem področju, se pa dosti ukvarjam z psi z motnjami v vredenju in ta metoda dela v 85%. Ni sile, samo prevzeti moraš status vodje tropa.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 13.09.2010 : 14:37:45 »

Siddharta Najlepša hvala za vaš odgovor Smiley ( to je bilo pa hitro).

Na sprehod greva od 3-4x na dan. 1 sprehod zjutraj pred šolo 20 minut. Drugi sprehod po šoli 1 uro, zadnji sprehod pa 2 uri, vkjučuje tek, hojo do 10km, vleka rolerjev. Ampak na pse ponavadi naletiva že NA ZAČETKU sprehoda, ko še ni utrujena.

Te nasvete ste najbrž "pobrali" iz odaje Cesar Milan a ne? Šepetalec psom  Smiley Včasih sem poskusila natanko to, bova zdaj še in še to ponavljali, morda bo čez čas uspelo, ne morem pričakovati čez noč Smiley Hvala za nasvete! Lp!

Houdini

Da bi trikce izvajali med tem ko vidi drugega psa še nisva poskusili. Kolikor jo poznam, bi me ubogala samo v primeru, če bi bili oddaljeni vsaj 10m, ker če bi bili preblizu bi bil pes "močnejši" od mojih povelj.

Besedne povelje. Rečem samo " fuj" ali " ne".



Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 13.09.2010 : 14:39:37 »

pa saj v bistvu ni to metoda pokoravanja... Jaz imam občutek, da je pes dominanten. Oz. da samoyed lover-ko ne jemlje kot vodjo tropa. Ko si bo izborila to pozicijo, bo tudi pes začel poslušati in se bo obnašal umirjeno in "pokorno"... Vemo pa, da se pes pokori tistemu, ki ima močnejšo energijo kot jo ima sam. Al pa če kočeš ki je močnejši. Je pa res da bi blo to treba videt. Potem bi se lahko naredil načrt rehabilitacije. Po moje... Še enkrat nisem profesionalec na tem področju, se pa dosti ukvarjam z psi z motnjami v vredenju in ta metoda dela v 85%. Ni sile, samo prevzeti moraš status vodje tropa.



Mislim, da me priznava kot vodjo. Sede  preden  jaz skozi vrata, vsede se preden ji dam povodec ali hrano, na kavč lahko gre samo če ji to dovolim, od mize od mene ne dobi. Na povodcu hodi ob moji levi in ne vleče.
Logiran
Siddharta
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #6 : ponedeljek, 13.09.2010 : 14:52:43 »

ja res je to njegova metoda... spremljam ga že kar nekaj časa, še preden je bil na NG-ju in mi štima skoraj vse kaj me je do sedaj naučil ... ravno včeraj smo šli na sprehod z koker španjelom, ki je imel isti problem... rabli smo cca. 15 min. Wink

z roko al pa nogo si probala že kdaj? Ne obupat, ponavljat vaje in predvsem bit umirjena in samozavestna...
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 13.09.2010 : 14:58:26 »

No nisem mislila nujno trikcev, ampak nekaj čemur bi morala nameniti pozornost bolj kot recimo le tvojem klicu, "mahanju z igračo (če se tako izrazim, pa vem, da ne mahaš rahitično okrog nje).
Pri Yinu večinoma deluje že "sedi", če vstane ponovimo isto in večinoma deluje, ker ve, da ga potem nekaj fajnega čaka (se potem greva malo stran igrat ali pa dobi malo več priboljškov) in me pričakujoče gleda, le kdaj bo lahko vstal (včasih če se "narobe" premaknem vzame to kot znak, za "prosto", ampak je to bolj moja krivda kot njegova). Ne deluje samo, če je drugi pes preveč blizu (bliže kot meter) in tudi sam rine v Yina.  Je pa ravno tako drugače naš kosmatinko na fedrih, Pozdravil in igral bi se z vsemi in včasih uspe celo spregledati negativne signale, ki jih drugi pes daje, ampak je lepo obvladljivo.

Glede CM (ima svojo temo, pa lahko potem tam debatiramo) - bi rekla pa samo to, da pri njem gre za korekcije vedenja in ne vzgojo. Pa še nekaj njegovih meto me moti (zateg za čeljustjo, uporaba elektrike...), pridejo pa njegovi nasveti prav za korekcije, če seveda ne gleda oddaje prepotenten pametnjakovič, ki vse ve (pa s tem ne mislim tebe siddharta).

Pri Yinu bockanje v nogo (ali kamorkoli) ne pomaga, tudi opazi ne, ne glede na to kako ujamem trenutek in je preusmeritev in umiritev veliko bolj učinkovita. Še najbolj prekine njegov tok "mišljenja" tlesk s prsti blizu gobčka, deluje pa le za sekundo, toliko, da me pogleda.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 13.09.2010 : 15:00:17 »

Z roko sem, z nogo pa ne, ne upam, ker bi še kdo od ljudi narobe razumel Grin Z roko je delovalo prvič, potem pa več ne.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 13.09.2010 : 15:01:40 »

No nisem mislila nujno trikcev, ampak nekaj čemur bi morala nameniti pozornost bolj kot recimo le tvojem klicu, "mahanju z igračo (če se tako izrazim, pa vem, da ne mahaš rahitično okrog nje).

Žoga na žalost ne pomaga... :/

Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #10 : ponedeljek, 13.09.2010 : 15:20:28 »

Kaj pa če poskusiš podobno kot je učenje hoje na popuščenem povodcu? Dokler ne vleče, gresta proti psu, ko spet začne pa se ustaviš in znova nadaljuješ šele, ko se umiri. Je pa seveda tudi pri tem potrebnega veliko potrpljenja, česar pa mislim, da ti ne manjka.
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #11 : ponedeljek, 13.09.2010 : 15:40:19 »

Kaj pa če poskusiš podobno kot je učenje hoje na popuščenem povodcu? Dokler ne vleče, gresta proti psu, ko spet začne pa se ustaviš in znova nadaljuješ šele, ko se umiri. Je pa seveda tudi pri tem potrebnega veliko potrpljenja, česar pa mislim, da ti ne manjka.

Bova se potrudili, hvala. Čeprav dvomim, da bo učinkovalo, saj kolikor jo poznam ne bo mirna in bo ne samo vlekla, ampak tudi skakala, ampak bova že, z doslednostjo se daleč pride.
Logiran
Siddharta
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #12 : ponedeljek, 13.09.2010 : 16:43:49 »

Glede na to da sma blizu (iz drugega tvojega posta sem videl da si iz Mb), lahko grema skupaj na sprehod, pa probama kaj pogruntat skupaj... Wink Če hočeš...
Logiran
Samoyed lover
rad pišem
****
Sporočil: 400


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 23.09.2010 : 13:43:03 »

Sva delali in delali te tedne, kljub temu, da sem bolna Wink Počasi napredujeva, saj v teh tednih ni niti 1x vlekla Cheesy Celo pred psičko pasme Husky se je vsedla na moj ukaz Cheesy Večkrat sva pa mogle ponavljat pri enem mešancu, kajti vedno ko ga je zagledala je vlekla, zato sem se vsakokrat trmasto obrnila v drugo smer Smiley Tako, da se zdaj učiva, da se vsede ko pride kak pes Wink In nama uspeva, jo moram pohvaliti Grin
Logiran
Mussi
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #14 : petek, 11.11.2011 : 13:58:02 »

En lep pozdrav!

Kot prvo bi pohvalila Siddharin nasvet glede vleke in špikanja - res deluje.

Kot drugo bi pa malce obudila temo glede skakanja. Upam da bom dobila od izkušenih lastnikov kakšen koristen nasvet glede vzgoje mladiča. Sama sem do sedaj imela izkušnje samo z odraslimi spi. Torej....  doma imam mladega beaucerona, ki je zelo lepo socializiran in ubogljiv in ima za enkrat samo eno napako - preden grem na sprehod začne evforično skakat po meni. Glede na količino njegovih sprehodov in spustov na dan, lahko mirne duše rečem, da to skakanje ne more biti posledica premalo gibanja (pes gre na vsaj enourni sprehod 2x na dan, poleg tega pa je spuščen še vsaj 3x na lulanje in igro, poleg tega pa bi verjetno v nasprotnem primeru uničeval stvari okoli sebe, kar jih ne).

Do sedaj sem zasledila samo nasvete glede  psov , ki skačejo na vse ljudi ne glede na kraj in čas, če se lahko tako izrazim.  Moj pa skače skoraj samo name in to samo takoj ob izpustu. Ob izpustu skače name tudi, če je bil pred tem z nami v hiši (spi  v pesjaku, občasno pa ga vzamemo tudi v hišo)

Sem se že spraševala , če me slučajno ne dojema kot gospodarja, vendar 100% na prvo besedo uboga le mene - razen pri tem evforičnem skakanju in vleki za rokav, ko ga spustim iz pesjaka. Se mogoče to dogaja zato, ker si večinoma jaz vzamem čas da se  crkljava in čohava dlje časa?

Ko začne skakat in mu ukažem naj sede, tako uboga in se premakne šele, ko mu dovolim. Vendar ko mu dovolim premik, ga imam  takoj v naročju ali rokavu. Obračanje stran ne pomaga, ker mi potem skače na hrbet, poteg za ovratnico ne pomaga, ker je preveč okreten, če ga res na trdo primem tudi ne pomaga in se mi zdi da ima še večje veselje. Pomaga edino povelje, vendar kot sem rekla, ko mu dovolim gibanje , je takoj spet na meni. To traja prbl 3 minute, potem pa vidi da res nisem za te fore in neha in je čisto drug pes.  Ampak tudi te 3 minute so preveč ker ima »mali« že krepko čez 40 kil in te 3 minute ga včasih sploh ne morem obvladat, poleg tega gre pa naravnost v blato lulat, potem pa name.

Je tako vedenje normalno za 7 mesecev starega psa ali počnem kaj narobe?

Lp
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Vlečenje in skakanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines