mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 07:44:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: NAKUP ŠOLANEGA ROTTWEILERja?
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: NAKUP ŠOLANEGA ROTTWEILERja?  (Prebrano 12914 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jogurt
novinec
*
Sporočil: 7


« : ponedeljek, 13.09.2010 : 16:55:56 »

Pozdravljeni!

Zares nisem vedel v katero temo naj pisem pa sem se odločil za to. Ze dolgo let se pripravljam na nakup Rottweilerja in ker do sedaj nisem imel pravih časovnih možnosti sem prestavljal datum. Počasi se bom ustalil in imel družino tako, da velikega pohajanja po svetu vec ne bo.

Že od nekdaj sem si želel imeti dobro izšolanega psa, vse sem prebral na tem forumu tekom let tako da sem se odločil seveda kupiti čistokrvnega rodovniškega psa. Verjamem, da lahko gospodar in pes uživata skupaj samo, če se razumeta (primer sosedov pes v pesjaku ni za med ljudi in takega ne zelim imeti je zelo napadalen na vse okoli sebe) in zato je šolanje in socializacija nujna pri tako veliki pasmi. Doma imamo zelo velik zagrajen vrt (3500m2) in veliko hiso.

Pes bi bil tako notri kot tudi zunaj tudi zato se mi zdi, da mora biti primerno vzgojen v izogib kaksni veliki skodi doma.

Odločam se za nakup mladiča, ki bi potem nadaljeval v pasjih solah vse do IPO3 in pa med ze vzgojenimi psi npr. ***

Njihovi psi stanejo cca 5000€ kar se mi zdi relativno ugodna cena. Samo solanje mladica do te stopnje bi me prislo okoli 8000€. Zelim si da ima pes miren temperament in da je dober z otroci.

Glavno vprasanje je ali tako dobro izsolan vseeno sprejme otroka, ki pride v hiso za njem ali je bolje pocakat na rojstvo otroka in se potem odločiti za nakup takega psa.


Ze vnaprej najlepsa hvala vsem za odgovore in komentarje.
Logiran
Froša
rad pišem
****
Sporočil: 374


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 13.09.2010 : 16:59:30 »

Hm nevem no popravi me če se motim ampak mi zgleda kot da se ti ne da samemu šolati psa in se z njim ukvarjat več kot je treba...
Moje mnenje je, da uzameš mladička-nepopisan list papirja in ga skupaj napišeta skozi spoznavanje medseboj, šolanje, igranje,...
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #2 : ponedeljek, 13.09.2010 : 17:28:44 »

Moje laično mnenje je, da ravno tokom šolanja s psom vzpostaviš tisti pristni odnos. Poleg tega nas vse, ki nam s trudom uspe naše kosmatince naučiti česa novega, takrat prevzame prav poseben občutek - ponos! Jaz sebe za to ne bi nikoli prikrajšala. Verjetno je pa bolj enostavno kupiti psa ki je že šolan, ter potem delati naprej z njim.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 13.09.2010 : 17:46:13 »

Meni se tudi zdi, da je v takšnem primeru bolje nabaviti mladiča. Mogoče je res malo bolj zahtevno, pripraviti se je potrebno na navajanje na sobno čistost, menjavo zob, puberteto. Če izbbiraš čistokrvnega psa je tudi manjša možnost, da ga boš kastriral ali steriliziral in poem seveda pridejo še s tem povezane dolžnosti, kljub vsemu pa se mi zdi, da je dobro, da si ti tisti, ki psa šola.
Osebno menim, da je naziv šolanja, ki ga zaključi popolnoma nepomemben, če šolanje doseže svoje bistvo, moram pa reči, da mi ni čisto jasno od kod si prišel do številke 8000 € za šolanje? Se ti je "vštulila" kaka ničla?

Tudi če boš vzel psa, ki je že šolan se boš z njim moral kljub temu ukvarjati pa tudi garancije nimaš, da se bo nate odzival enako dobro kot na vodnika, ki ga je šolal, kot si sam dejal, pes in skrbnik se morata ujemati. Prav šolanje, delo s psom ustvari tisto vez bolj kot karkoli drugega ... kaj ti torej pomaga šolan pes, brez tega?


Glede linka, ki si ga prilepil, sem pa skeptična. Gre tu za šolo ali šolo in vzrejo? Jaz sem vedno v dvomih, ko kdo oglašuje večje število pasem skupaj pod isto streho. Poleg tega gre na teh linkih večinoma za pse, ki so šolani za delo. Življenje s takšnim psom je spet malce drugačno kot življenje s hišnim psom, ki ga šolamo do kamorkoli že. Dvomim, da so vajeni življenja v družini, ker si ne predstavljam kako točno bi jih tega navadili, glede na število psov, ki jih oglašujejo. Saj ne pravim, da je to nujno slabo, tudi marsikateri ketnar tega ni vajen, pa hitro "pogrunta", ampak tu ne gre za ketnarja željnega ljubezni in pozornosti, ampak pse, ki so po vsej verjetnosti živeli v svojem boksu in bili šolani in to je bilo njihovo življenje ...
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 13.09.2010 : 17:48:49 »

Lani, ko so bili šolani belgijci policije dani v posvojitev je bilo nekaj govora o tej problematiki ... samo ne najdem teme
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 13.09.2010 : 17:58:14 »

Joj mi je grozno žal, samo še enega vprašanja sem se spomnila ...

Če prav razumem, bi tule šlo za prvega psa? Nimaš kakih obširnih izkušenj s psi oz. to pasmo?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #6 : ponedeljek, 13.09.2010 : 17:59:17 »

Tudi če boš vzel psa, ki je že šolan se boš z njim moral kljub temu ukvarjati pa tudi garancije nimaš, da se bo nate odzival enako dobro kot na vodnika, ki ga je šolal, kot si sam dejal, pes in skrbnik se morata ujemati. Prav šolanje, delo s psom ustvari tisto vez bolj kot karkoli drugega ... kaj ti torej pomaga šolan pes, brez tega?

Podpis pod tole. Pa še pod večino zgoraj zapisanega.

Ne razumem najbolje tvoje želje po nekem "vrhunsko šolanem psu". Kaj misliš, da s takim psom potem ni treba nič več delati? Da bo kar vse ubogal, kakor si boš ti zamislil?Tudi policijski in drugi šolani psi rabijo bližino človeka in ljubezen, drugače ti ne pomaga noben inštruktor.  Tudi nevemkako šolanega jaz recimo ne bi nikoli pustila samega z otroki.  In tako naprej, veliko je še pomislekov.

Skratka, ne razumem najbolj. Pa nisem blond. Huh
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 13.09.2010 : 18:17:13 »

Šolan pes je daleč od vzgojenega in socializiranega...      Šolanje NI vzgoja.
Če je pa pes dobro vzgojen in socializiran, za povrh pa še šolan je pa lahko z njim živet kot v pravljici Wink

Sama niti v sanjah nebi kupila že šolanega psa sploh, če bi se hotela ukvarjat s kakim športom bolj aktivno. Zakaj? Ker je treba navadno odpravljat težave, ki so jih ustvarli instant inštruktorji.
In tudi, če bi bilo bolj ali manj bp in nimaš popolnoma nič izkušenj s tem, nimaš pojma kaj kdaj in kako, sploh ni nujno, da bo ta pes ubogal tudi tebe.

Da ne omenjam najlepšega v vsem tem: samega poteka šolanja in skupno nabiranje izkušenj in tudi delanje lastnih napak. To je bistvo. Učenje tako vodnika kot psa. Skupno napredovanje, razumevanje drug grugega.
To ni mašina na katero se naloži program in bo laufala.
Logiran
Jogurt
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #8 : ponedeljek, 13.09.2010 : 19:21:29 »

Prvo se vsem lepo zahvaljujem za odgovorje in komentarje. Pred leti (7-8) smo imeli nemskega ovcarja ki je na zalost tragicno umrl. Po tem pa sem imel tudi potepusko psicko, ki se je zatekla pred moj dom. Takrat sem jo vzel za svojo in jo imel doma leto dni, na zalost sem se moral odseliti takrat v tujino in sem jo oddal, ko sem nasel topel dom in prijazno druzino za njo (to je bila zame zelo tezka odlocitev). Tudi brat ima psa in sta sla v malosolo in a izpit.

Drugace pri teh psih najbolj poudarjajo drugace miren temperament in ker bom mel v kratkem otroka bi si zelel (tako kot vidim na youtube videeih), da ga lahko vlece za usesa in zobe in tako se pes samo igra z njim, ker kot sem ze omenil bo bil tudi v hisi.

Zelim si tudi, da bi ta pes tudi zanesljivo varoval mojo druzino ko me ne bi bilo doma in ko bi sla zena z otrokom na sprehod (na zalost smo imeli v preteklosti ze par incidentov).

Drugace pa ja solanje policijskih psov traja od 3 do 4 leta in stane cca 8000€.

Hvala
Logiran
Froša
rad pišem
****
Sporočil: 374


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 13.09.2010 : 19:36:48 »

Kaj smatraš kot varovanje?
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #10 : ponedeljek, 13.09.2010 : 19:45:31 »

Jogurt, po napisanem bi znal biti dobro socializiran rotti fajn izbira za vas, ampak socializiran ne pomeni šolan. Lahko je eno, drugo ali oboje.
Gre pa pri šolanju za vse kaj drugega kot to, koliko € v to vložiš - med šolanjem pes in vodnik navežeta stik, ki se ga ne da kupit.

Poleg tega ti nakup psa ravno zdaj odsvetujem, če otroka že pričakujete. Za novega psa rabiš čas, ki ga ob novorojenčku (verjemi  Cool) nimaš. Če otroka šele načrtujete, je stvar seveda drugačna.
Logiran
Jogurt
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #11 : ponedeljek, 13.09.2010 : 19:46:03 »

Zares takega varovanja kot so sposobni te psi ne potrebujemo, le brezskrbnost ce so sami doma ali na sprehodu, kar pa seveda jo imajo tako ali tako, ce je pes primerno solan in ne vlece in uhaja in je v pomoc ne pa v breme oziroma da ni se otrok:) tako imajo psa nasi prijatelji, ki noseci zenski dela preglavice:) sicer moza uboga, vseeno je pa nevzgojen koplje lukne po vrtu krade cevlje grize perilo:) Enostavno si takega psa ne zelim, da povem da je star 2 leti.

Ampak ker sem od nekdaj misljenja da od viska glava ne boli si zelim imeti prvorazrednega rodovniskega psa za katerega bi pridobil tudi vzrejno dovoljenje in pa da je iz priznanega evropskega legla.
Logiran
Froša
rad pišem
****
Sporočil: 374


WWW
« Odgovor #12 : ponedeljek, 13.09.2010 : 19:50:20 »

Vbistvu bi rad socializiranega ubogljivega psa, ki bo tvoj najboljši spremljevalec. Se pa strinjam z Vixen glede novorojenčka psa in časa. Pri nas je tako da smo kužata dobili ko sem bila v 2. razredu oš čez dve leti pa sem dobila sestro. Prej sta za psa skrbela mat in foter potem pa ko je prišla Zala je vse name padlo, ker onadva enostavno nista mela časa, je pa res, da je bila Zala izjemno zahteven dojenček.
Logiran
Jogurt
novinec
*
Sporočil: 7


« Odgovor #13 : ponedeljek, 13.09.2010 : 19:53:00 »

Tako je ja otroka nacrtujemo v naslednjem letu do dveh zato me je skrbelo, ker doticni Rottiji so baje ljubosumni in znajo otroku skodovat zdej to so osamljeni primeri ampak vseeno je clovek v skrbeh ker zmeri recemo kaj pa ce ravno meni. Zato se mi zdi socializacija zelo pomembna.

Mi pa je pred parimi leti prijatelj iz nemcije omenil da so oni kupili tako vzgojenega psa in da ce bi se ponovono odlocil bi izbral isto, ker baje ne naredijo nobenih napak pri vzgoji ze od malih nog in so baje vnaprej trenirani na vse mozne situacije. To so otroci starejsi ljudje s palico(tudi dostikrat problem pri psih) tudi agresije do mack nimajo in tako naprej.

Sam pa se tudi zavedam, da je nekaj posebnega imeti doma mladica in ga gledati kako se razvija in napreduje, se strinjam da je to izjemna izkusnja in da ni € ki bi to poplacalo. Samo me skrbi, da bi lahko malega cukrcka prevec scrklali in se posebej moja in bi zacel izsiljevat in dominirat, takrat je pa tezje potem vspostavit pravo razmerje nazaj.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #14 : ponedeljek, 13.09.2010 : 19:53:44 »

Če misliš, da ti bo psa iz policijske šole npr. otrok vlekel za uhlje, boste vsi skupaj kmalu na kakšni naslovnici  Lips Sealed
Za take igre se kupi velike plišaste igrače, če že.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: NAKUP ŠOLANEGA ROTTWEILERja?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines