mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 00:59:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Dojenček in nakup psa
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dojenček in nakup psa  (Prebrano 20717 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanii86
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« : sobota, 25.09.2010 : 22:10:13 »

Pozdravljeni.

Naj vas najprej pomirim, noben dojenček ne kupuje psa :-))) ampak s punco januarja 2011 pričakujeva otroka a hkrati razmišljava o nakupu psa. Če sem bolj konkreten, sva se odločila za labradorca (hvala vsem, ki ste odgovorili v moji prejšnji temi) in glede na to, da otrok zahteva v začetku kar veliko večino pozornosti, me zanima, kdaj je pravi čas oz. prava starost dojenčka za nakup psa, kot je Labi?
Sam se nekako nagibam k ideji, da bi psa kupil enkrat poleti, ko že otrok začne lezti okrog in zakaj se pa ne bi mali kepici spoznali med igro po tleh...

Že vnaprej hvala za mnenja in lep pozdrav vsem skupaj
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1 : sobota, 25.09.2010 : 22:23:12 »

Jaz nikakor nisem za nakup psa, predno otrok ne doseže določene zrelosti - recimo da je prag nekje vstop v šolo. Tudi zato ne, ker oba zahtevata ogromno pozornosti.
Moj nečak je od rojstva dalje časa prebil skupaj z mojim psom pri moji mami  "v vrtcu". Vsaj prva štiri leta ju nismo nikoli puščali sama, četudi je imel pes zelo visok prag tolerance do otroka. Tudi zato ne, ker nismo želeli, da postane otokova igrača za cufanje.
Sedaj je star pet let in trdno odločen, da bo imel "svojega" psa. Njegovi starši se strinjajo, vendar kot pogoj postavljajo starost osmih let. Jaz pa pravim, da ne bo prav nič narobe, če bodo počakali še leto ali dve, čeprav bo pes  seveda skrb odraslih.
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #2 : sobota, 25.09.2010 : 22:36:58 »

Moj enoletni sin odrašča z dvema psoma (zlatim prinašalcem in nerodovniško miniaturno pinčico), kar se mi zdi več kot super. Je pa res, da si ne predstavljam, da bi bil kateri od obeh psov zdajle mladič. Ko se kakšen od mojih spravi delat kaj, kar mi ni prav, samo zatulim in dva od treh ubogata (oba psa, seveda  Roll Eyes).
Jaz osebno sem med nosečnostjo in prvimi meseci otrokovega življenja (do prvega r.d.) v svoj dom sprejela dva mačka in psičko, pa še eno pomursko psičko - mladičko sem imela na začasem in dva mačka (ne naenkrat). Da se, ni pa enostavno. Vidva vesta, koliko sta pripravljena vložit v to - časa, energije,... Upoštevajta pa, da odveče energije ob dojenčku ni, pa je vseeno treba peljat psa ven, počistit za njim, če naredi neumnost, najti čas za crkljanje, šolanje itd. Meni osebo je ukvarjanje z živalmi tiste pol ure, ko je otrok spal, napolnilo baterije. Če tega ne jemlješ tako, potem ne bo šlo.

Aja, pa labradorec se mi zdi super izbira. Smiley

Lp, 5ra
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #3 : sobota, 25.09.2010 : 23:45:09 »

Razmišljam podobno kot Vixen in bi rekla čisto preprosto: malo počakat. Če boš tam nekje aprila ali junija še vedno trdno prepričan, da se ti ljubi vsako jutro v trenirko in na sprehod, ob popoldnevih pa v šolo; da imaš čas in energijo za dodatno količino čiščenja... se lahko začneš razgledovati po leglih. Če pa bo tvoje razmišljanje v stilu ma kaki pes, samo spaaaat me pustite... kar je tudi zelo verjeten scenarij... se začneš po leglih razgledovati, ko dete malo zraste in se približno naspiš.

Ja, je fajn, če otrok že odrašča med živalmi, ker se skozi čas čisto naravno in neprisiljeno nauči primernega odnosa in ravnanja. In labradorci so prijetni psi, tako da, ob pravilni vzgoji, tudi s te strani ne bi smelo biti težav. Ampak res je pa treba dobro premisliti, da se ne preforsiraš, ker v tem primeru se pa ponavadi nič krivo žival potisne nekam v kot.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #4 : nedelja, 26.09.2010 : 07:37:24 »

Zame je največji faktor vajin karakter. Če sta (oba) skulirana in recimo ne izgubljaš živcev ko zvoni telefon, tvoja pretirano na glas gleda TV, hkrati pride na vrata nenapovedan obisk, tebi pa se ravno neznansko nekam mudi, potem je OK. Če sta človeka, ki hočeta imet vse urejeno, pod kontrolo, če si večkrat dnevno zaželiš malo miru in samote - potem pozabita.

Jaz sem se za (mlajšega odraslega) psa odločila med nosečnostjo. Doma si, časa je ogromno in do prihoda dojenčka je pes že vklopljen v nov dom. Seveda to gre, če je ženska tip človeka, ki kljub trebuhu ne komplicira in živi aktivno.

Je pa pri mladem psu še nekoliko drugače - trgalo se mu bo nekako pri 8 mesecih in potem do leta in pol sigurno. To je 'pasja puberteta', ko naenkrat ne slišijo nič in je treba to sicer omejevat, a hkrati razumet kot razvojno stopnjo, ne pa pretirano travmirat psa in sebe. Takrat bo mali/a ravno začel raziskovat okrog. Vse bo moralo bit pospravljeno, sicer ti bo požrl kak košček česa, kar si pozabnil na tleh. Štefnal ti bo po predalih, uničeval zadeve, ves čas padal in se spravljal v nevarnost. Lahko si prepričan, da bo takrat, ko boš imel najbolj nakravžljane živce, svoj lonček dodal tudi pes. Ki ga bo treba peljat ven in se veselo igrat z njim tudi, kadar se bo malo bitje drlo pol noči. Včasih se počutiš, kot bi imel dvojčke, hehe.

Je pa definitivno izvedljivo in ko mali zafunkcionira (tam enkrat okrog dveh in pol je življenje že dokaj normalno) imaš ti že zrelega psa in družino, ki deluje. Meni ni niti malo žal za tako odločitev, pa sem morala (in še moram) marsikaj sama, ker moj večinoma dela do večera, pa še pes je (bil in je še) nekako bolj moj projekt. Premisli še, če imaš poleg vsega razrešene še dileme okrog varstva - ko bo tvoja v porodnišnici kak dan ne boš imel ne moči ne časa za nič, pa potem bo še večkrat kaka taka situacija, ko si boš z veseljem oddahnil od psa, ali pa ko bo nekdo pač moral imet dojenčka, medtem ko bosta vidva oba v pasji šoli... Ne pomeni pa niti biti starš, niti vodnik psa neke stalne panične situacije in obsedenega stanja - če si lepo zorganiziran in predvsem skuliran, se imaš lahko super, le vedet moraš, da onboje pomeni določen 'lajfstajl'. In ko se enkrat odločiš, da sprejmeš vse minuse, si komot omisliš tudi za psa takoj zdaj, zakaj pa ne. Bosta imela lušten hobi, odklop od mularije. Meni recimo neznansko sede zvečer se zluftat, odklopit familijo in počet kaj pasje otročjega Smiley.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #5 : nedelja, 26.09.2010 : 08:36:50 »

Moje mnenje pa je, da psa najprej, dojenčka pa potem, pa itak dokler začne dojenček že puzat naokoli ali hodit, pes že kar odraste.
Zakaj? Zato ker eno,dveletni otrok in mladič se meni zdita najbolj konfuzna kombinacija. Tamal (otrok) vleče na vse konce (ušesa, rep, mal ugriznit...), in preden mu kaj dopoveš traja in traja, in do takrat gre lahko otreok maldiču že na živce. Prav tako imajo otroci do manjšega psa manj rešpekta, kot do nekoliko večjega - taka je vsaj predpostavka.
Vse to seveda pod pogojem, da bodoča mama sprejema, da bo dojenček odraščal v svetu sline in dlak (ane Vixen Wink)
Vsekakor pa se jaz nagibam k mirnim psom in lahko rečem, da je bila pri Missy puberteta samo p od pubertete, ki bi lahko bila pri kakšnem drugem psu. Torej je praktično ni bilo. S psom kot je Missy bi komot lahko imela psa in dojenčka naenkrat.
Če pa bi imela zelo živahnega in igrivega mladiča in dojenčka, bi pa bilo fejst naporno in si v bistvu tega ne želim.
Torej je pomoje vprašanje kakšnega psa želita (mirnega ali živahnega) in kakšna sta vidva po karakterju (kontrolfrika in pedantneža, ali bolj na izi).
Druga kombinacija, ki smo jo pa mi ubrali je pa bila, da je bila tamala stara že tri leta in pol in smo šele takrat vzeli psa, ki pa je bil star že kakšnih 5 mesecev, pa smo imeli še vedno precej dela s tamalo, da smo ji dopovedali, da pes ni igrača in da je ne more stiskat kot pliš in vlečt za vse pritikline, kot se ji zljubi.
Logiran
sonce rumeno
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.258


« Odgovor #6 : nedelja, 26.09.2010 : 09:30:31 »

Jaz sicer nimam izkušenj, je pa po moje res veliko odvisno od karakterja psa in lastnikov. Jaz npr. si ne morem niti predstavljati, da bi morala poleg Nejke, ki išče mojo pozornost kar naprej in izrabi vsak trenutek nepozornosti za špičenje kozlarij, poskrbeti še za majhnega otroka. Bi me verjetno kmalu ta beli odpeljali. Lips Sealed Zdaj je stara 8 mesecev in jo na polno meče. Je pa tudi res, da  nisem ravno v izi in imam rada stvari vsaj približno uštimane. Jaz si torej mladiča in otroka hkrati ne bi umišljevala.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #7 : nedelja, 26.09.2010 : 11:43:59 »

Poleg karakterja psa, ki ga še ne poznata, in  lastnikov nikakor ne pozabit na karakter otroka. Če dobiš kakega fanta s temperamentom živega srebra  in nenehnim iskanjem ter postavljanjem mej dovoljenega, pa še malo ludega psa, zna biti sila pestro ...  predaja
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #8 : nedelja, 26.09.2010 : 13:02:35 »

No, mi tudi čakamo dojenčka, pse pa imamo in bi se pridružila tistim ki so mnenja, nabavite psa zdaj, na jesen je dovolj legel na razpolago in bo pes do prihoda dojenčka če ne drugo že vsaj sobno čist. Verjemite, da vam bo lažje. Smiley
Logiran
Laetitia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 133


« Odgovor #9 : ponedeljek, 27.09.2010 : 00:11:00 »

Jaz imam 3 mesece starega otroka in 13 mesecev starega psa in moram reči, da je pri nas kar pestro  pevka
Pes je bil moja velika želja in zanj skrbim skoraj izključno sama (pa še občasno poslušam, kaj vse bi lahko naredila v tem času, ko se ukvarjam s psom). S psom in otrokom sem večino časa sama, ker ima partner tako službo, da pogosto hodi kasneje domov, poleg tega urejava stanovanje in je tudi tam ogromno za postoriti. Aja, pa pes ima neizčrpne zaloge energije in mu na kraj pameti ne pade, da bi se v času med enim in drugim sprehodom/igro/vajami valjal po kavču. 24/7 hoče kaj početi. Seveda vedno kaj novega in zanimivega. Še dobro, da je vsaj dojenček ekstremno priden in praktično nič ne joka.
Če se da? Seveda se da, ampak je naporno. Ponavadi kaj drugega trpi na ta račun (pri nas je stanovanje npr. čisti "rastur" pa jaz sem pogosto precej izmozgana in neprespana). Najbrž je lažje, če je pes bolj umirjene narave ali morda že malo starejši. In verjetno je veliko bolj enostavno, če je skrb za psa v domeni obeh partnerjev.
Moj pes je bil star 10 mesecev ob prihodu otročka in takrat je bil že dovolj zrel, da mi je (seveda z veliko truda) nekako uspelo skrbeti za oba naenkrat. Ne predstavljam si, kako bi bilo, če imel moj pes takrat tri ali štiri mesece, ker v tistem obdobju je bil hujši od tornada  Evil. Z oči ga nisem mogla spustiti niti za trenutek, neprestano je bilo treba letati za njim in gledati, kaj že spet nosi v gobcu/kaj bo zdemoliral ali požrl/opazovati, če ga slučajno tišči lulat itd. itd.
Tako, da se strinjam s tistimi, ki pravijo: odvisno od vajinega karakterja, življenjskega sloga in navad, odvisno je precej tudi od psa in verjetno kasneje tudi od otroka. Dolgčas vam vsekakor ne bo  Tongue
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #10 : ponedeljek, 27.09.2010 : 06:27:03 »

Še nekaj bi jaz nujno uvedla, če se bosta odločila - notranjo bivalno kletko. In to na način, da se pes navadi po potrebi tudi ko ste doma noter prebit kako najbolj živčno uro. Kupite dovolj veliko, da mu bo udobno in naj jo počasi sprejema za svojo - tako boste recimo medtem, ko bo mali vpil na vse grlo, lahko vsaj drugi moteči dejavnik za pol urce zaprli, mu dali kako žvako/igračo in ga 'izklopili'. Ali pa ko bo ta mal raziskoval stanovanje, da boste lahko vsaj lulat skočili Wink.

Mladega in živahnega psa polnega energije ni za puščat samega z otrokom, naredil verjetno itak ne bi nič, lahko ga pa že fejst potaca ali poleži in je dovolj. Pa za otroka bi si tudi kasneje stajico omislila. Jaz je pri prvi nisem imela in je je bilo stanovanje dobesedno polno (stopiš samo do vrat, ker zvoni poštar in so medtem že tri neumnosti). Pri ta mali jo bom sigurno uvedla vsaj za uporabo sem in tja, ker to precej poenostavi zadeve pa zaradi psičke, da ne rine ravno čisto skoz vanjo (ker ravno to z največjim veseljem počne) pa hkrati je tudi pes varen pred izlivi otroške 'ljubezni'.

Še ena pomembna zadeve - da si psa res želita oba. Primer kot od Laetitie je na trenutke kar naporen, imam tudi jaz nekoliko podobnega (poleg obveznosti si potem še občasni krivec za vsako pasjo neumnost) in ti ga svetujem samo če imaš res debelo kožo in dobre živce Wink. Drugače je pa pes pred otrokom res tudi prednost, tiste prve socializacije ga bo tvoja lahko super učila, če bo kak mesec ali dva z njim doma še preden pride naraščaj.
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #11 : ponedeljek, 27.09.2010 : 06:59:09 »

Moje mnenje je podobno zgoraj napisanim. Sama imam 7 letno psičko in 1 mesec staro hčerko. Tik pred nosečnostjo sem si izredno želela še enega psa, pa sem potem tekom nosečnosti premišljevala in prišla do zaključka, da dve živi bitji, ki bi hkrati odraščali in zahtevali res veliko pozornosti ne bom imela. Predvsem zaradi tega, ker kljub temu, da sploh ne kompliciram, mislim, da psa ne bi mogla vzgojiti tako kot ga lahko, če imaš res več časa za posvetiti le njemu. Jaz bi na vajinem mestu počakala, da bo otrok malo starejši. Kljub temu, da moja dojenčica zaenkrat ni zahtevna, sem mnenja, da bi težko folgala.

Vsekakor pa mi ni lepšega, da otrok odrašča s kakim psom ali drugo živalco doma.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #12 : ponedeljek, 27.09.2010 : 07:16:07 »

Sori za OT - Alba, čestitke Smiley Smiley
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #13 : ponedeljek, 27.09.2010 : 07:20:05 »

Jaz pa sem si vsako nosečnost nabavila mladička (enkrat celo dva), ker se mi zdi, da nikoli v življenu nimaš tolk časa kot tisto leto, ko si na porodniški.
To velja za take, ki hodimo v službo vsak dan , najmanj do 4h popoldne, kar meni predstvalja mnogo večjo obremenitev kot skrb za enega dojenčka, pa še doma nisi po 10 ur skupaj, kar je za mladiča izjemno neugodno..
Je pa res,da ne smeš bit komplikator in moraš imet srečo, da je otrok zdav. Ker če je bolehen, si u rit.
Logiran
Laetitia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 133


« Odgovor #14 : ponedeljek, 27.09.2010 : 13:21:09 »

Da je kletka obvezna oprema, se absolutno strinjam s FŽ.
Dam samo en banalen primer: pasja brihta je že prvi dan mojega prihoda iz porodnišnice pogruntal, da kadar dojim on lahko počne neumnosti po hiši, ker sem jaz takorekoč "priklenjena" na kavč/posteljo/stol in mu tega ne morem preprečiti. Pa sem vse njegove nadaljne izpade zatrla tako, da sem psa preventivno zaprla v boks in šele nato šla hranit otroka. Po nekaj tednih je pozabil na neumnosti in zdaj mi mirno leži pri nogah, ko dojim ali pa debelo gleda, kaj se to dogaja Smiley
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Dojenček in nakup psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines