mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 18:37:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 146136 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #60 : torek, 03.02.2004 : 13:48:48 »

Pa naj še jaz napišem malo o gibanju. Imam nemško ovčarko - delavne vzreje.
Pa nikoli nisva tolk na sprehodih kot tukaj nekateri pišete.
imava 3 sprehode. Jutranji je za lulat in kakat.
Po službi greva na sprehod. S seboj imam žogico in še kakšno igračo in se z njo aktivno ukvarjam, ne pa da jo peljem zraven bicikla.
Ob kolesu je bila mislim da v 4 letih enkrat ali pa dvakrat, pa ni prav nič uživala.

Na sprehodu vedno nekaj počneve. Malo se igrave z žogico, vmes narediva malo poslušnosti, kakšno sled in to je to. Ne spomnim se, da bi bila na sprehodu kdaj več kot uro.

Zvečer pa gre zopet na sprehod toliko, da se polula in pokaka.
Torej sprehod mora biti aktiven.
Na biciklu se pes utrudi le fizično. To v 10 minutah nadokandi, ko se odpočije. Če ga psihično ne utrudiš ni nič. Če z njim nekaj počneš kombinacija igre in poslušnosti, pa ga lahko hitro psihično in fizično utrudiš in potem imaš doma mir.
Na to varianto sva midve naredile celotno sled in poslušnost, nikoli nisva namenoma hodile ven, le zato, da bova vadile. Tudi sled sva vpeljale kot sestavni del sprehoda in to je bilo to.
Pa sta tako živela že prejšnja dva psa (prvi NO, drugi mešanec NO/doberman).
Občasno je vzame brat s seboj tečt, a se psici bolj kot ne, le to ne da.

Zato ne vem, zakaj tako komplicirate glede sprehodov. Če so le ti kvaliteti (da ga zaposliš), sploh ni potrebno, da si z psom vzunaj po 3 ure.
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #61 : torek, 03.02.2004 : 14:36:15 »

definitivno se strinjam  Wink
Ni važna (toliko) kvantiteta sprehoda kot kvaliteta.
Jaz svojo ponavadi vozim na sprehod 1xdnevno (večino dneva je na dvorišču) za cca. 1 uro in če je ne zaposlim s kaki mi vajami (poslišnost), iskanjem žogic.... je po eni uri še prav "sitna", ker ni ravno utrujena.
Da jo fizično zmatram jo moram peljati na približno 3-urni sprehod z recimo vsaj 300m vzpona (kak hrib), pa vsaj dve srni  Grin lahko prideta mimo da se kuža mal zlaufa (malo za šalo  Cheesy Wink Grin).

Vanja raje premisli kaj boš počela s psom da ga boš zaposlila kajti vse delovne pasme (po mojem mnenju) nujno rabijo zaposlitev njihovih nadobudnih možganov, ker je drugače v stanovanju cel kažin  Grin.

LP Noli
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #62 : torek, 03.02.2004 : 15:20:00 »

Na sosednjem forumo nekdo oddaja nemškega ovčarja, vendar brez papirjev.

Citat
Iščemo nekoga, ki bo imel rad, bo skrbel zan in ga učil mesec dni starega Nemškega ovčarja.

Sosedi so ga pripreljali domov, zdaj pa ga ne marajo in se ga želijo znebiti.

Ker je bil zadnji v leglu so ga hoteli ubiti, tako so se sosedje odločili, da ga bodo imeli sami. Vendar, ker niso ljubitelji živali, so se ga po 14 dneh naveličali in zdaj razmišljajo, da ga bodo nekam odpeljali in pustili. Ker imamo sami že dva psa, tega enostavno ne moremo sprejeti.

Zato naprošam vas, če si kdo želi čistokrvnega ovčarja (brez papirjev), naj se javi.

Želim, da bi kuža imel topel dom, saj je pravi cukrček!


http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=17982&t=17982
Logiran
Vanja
gost
« Odgovor #63 : torek, 03.02.2004 : 15:33:51 »

Citat
Vanja raje premisli kaj boš počela s psom da ga boš zaposlila kajti vse delovne pasme (po mojem mnenju) nujno rabijo zaposlitev njihovih nadobudnih možganov, ker je drugače v stanovanju cel kažin  .


Hojla, brez skrbi pes bo imel svojo zaposlitev.
Vem, da so ovčarji delovne pasme in rabijo nekaj, kar bi jih zaposlilo.

Bom že kaj našla, vem, da ga moram zaposliti in vem, da je delovna pasma. (Hehe, to pa res vsak reče,  Grin Grin Wink zdaj pa si bom za vedno zapomnila, kaj pomeni delaven pes!!! Grin Grin)

Hvala za pomoč.
Logiran
Ivana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 127


« Odgovor #64 : sreda, 04.02.2004 : 00:02:13 »

Doberman se izredno težko primerja s pinčem. Ni rečeno da rabi več oz. bolj kvaliteten sprehod kot pinč. Iz mojih izkušenj, v katerih je tudi fantov 6 letni doberman, je pinč neprimerno pametnejši, iznajdljivejši in pa tudi bolj ubogljiv, manj trmast. Ampak ne da se mi več dokazovat, da imam prav, ker se pri mačo menih ne doseže nič. Razen, da smo napredovali z baterij na akumulatorčke, to je pa tudi vse. Mislim, da imam jaz razčiščeno kaj so male pasme, samo ti očitno nimaš, ker itak poznaš samo velike.


Lp, Ivana
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 205


« Odgovor #65 : sreda, 04.02.2004 : 19:02:54 »

ivana, hvala bogu, da vem, kera si, ker drugače bi se mi še kdo smilil. najbolj pa me razjezi, ko mi nekdo reče, da so dobiji manj pametni kot pinči. če bi vsaj malo vedla, iz katerih pasem je križan doberman, bi vidla da so tudi pinči.  če pa primerjaš dobermana svojega fanta in potem istovetiš s tem svojega fanta, pa se mi tudi smiliš. vzorec pasme se ne dela na enemu psu. jaz pa mam že tretjega in vem kolko je zmožna ta pasma. s tem jaz zapuščam to debato, saj sem malo zašel iz tematike. sem pač tipični mačo men.
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 205


« Odgovor #66 : sreda, 04.02.2004 : 19:04:48 »

ups, ena tiskarska napaka. sem mislil napisat, da ne moreš istovetit cele pasme sram. sori. zdaj pa sem res končal
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #67 : sreda, 04.02.2004 : 19:40:43 »

Se pridružujem viciu, pa ne zato ker je doberman moja pasma, pač pa zato ker ne razumem kako lahko nekdo ki je tako aktiven pri psih kot ivana, lahko izjavi da je ena pasma bolj inteligentna kot druga. Upam da ne ciljaš na tisti seznam iz knjige Inteligenca psov. Nekatere pasme so usmerjeno bolj v eno stran, nekatere bolj v drugo. Ker pa je afganistanski hrt na tistem seznamu na najnižjem mestu jih lahko preprosto označimo kot butce Shocked. Verjamem da nisi mislila v tem primeru konkretno inteligence. Priznavam pa, da so majhni psi prav tako psi z enakimi možganskimi sposobnostmi, vendar je doberman vseeno delavna pasma, uporabljana v raznih vojnah, kjer so morali misliti z svojo glavo. Je pa treba iz njih to potegniti ven. Poleg tega priznavam tudi da pinči potrebujejo prav toliko gibanja kot doberman.
Logiran
AM_Bully
gost
« Odgovor #68 : sobota, 07.02.2004 : 01:53:39 »

hm, izbrala si si kar zahtevne pasme za začetnika. moj nasvet: bradati škotski ovčar ali pa škotski ovčar. pa malo podaljšaj sprehode. 45 minut je malo. al pa si kupi kaj majhnega.
Mislim da ste eni preveč občutljivi ko vam omenijo, oz. primerjajo pasme. Pač vsak ima svoje izkušnje. Bistvo je tisto, kar je Ivana želela povedat kot svoj komentar na viciov predlog Vanji naj raje razmišlja o majhnem psu glede na čas sprehoda.
In tu se sam strinjam z Ivano. So male pasme, ki bi "gonile in gonile" po 10x 20minut na dan, pa se jim ne bi poznalo. Bi še enajstič bili psi pripravljeni it ven. Ni bistvo v majhnosti in velikosti.
Bistvo sprehoda vsakega psa ni v časovnem trajanju ampak v tem, da psu omogočimo da se "pretegne" in da se ga ohranja v kondiciji. Še bolj bistveno pa je kakšno je njegovo krdelno življenje. Ali je v enem dnevu zaposlen, oz se druži s krdelom več kot pa trajajo vsi sprehodi? to je važno. Tisti ki  se ne misli s psom ukvarjat, lahko psa sprehaja po dve uri na dan v eni rundi, potem ga pa poleže na prostor ali zapre v pesjak oziroma ga pripne na verigo, pa bo pes na slabšem kot tisti, ki dobi trikrat po 20 minut sprehoda, in se z njim ukvarjajo tudi ko ni na sprehodu.
Torej, bom dal butast primer, ker se res na pasme ne spoznam, tako da naj bodo lastniki tistih, ki jih bom omenil, prizanesljivi s komentarji sram
Za tiste, ki se jim ne da dosti psa sprehajat, bi jaz rekel, naj kupijo dogo. Ker je tak lenoben pes pač. Doga ne rabi dvakrat po uro dirjanja in metanja palice okoli. na dan plus eno hitro lulanje. Par dvajsetminutnih izletov po okolici in malo metanja palice, je verjetno čisto dovolj. Pa je velik pes. In tudi ne poje toliko, da bi crknil proračun, kot si nekateri predstavljajo, recimo.
Za tiste aktivne, pa je tudi pinč primeren, zakaj pa ne. Pa zelo brihten in učljiv pes je tudi. Pa je majhen. Ali pa pudelj, čeprav so na glasu kot ene živčne živalice ki niti ne izgledajo kaj prida...Med srednjimi in velikimi pasmami je seveda tudi nekaj takih, ki rabijo aktivno gibanje ali še bolje treninge-predvsem delovne pasme recimo. Lovske pasme so spet nekaj zase. Tako da je zelo težko posplošit izbiro psa na dilemo "veliko ali majhno?", ko se odločaš o psu. Ko razmišljaš o tem, koliko si priravljen nameniti gibanja svojemu bodočemu najboljšemu prijatelju, se ne moreš spraševat po merah, ampak po pasemskih značilnostih. Šarplaninec recimo je ovčar (pravzaprav pastirski pes, ki ne pase ovc ampak je za zaščito črede tam), pa ne rabi gonit okoli cel dan, ker ni  bil za to namenjen. Border colie je tudi ovčar ampak mu nasprotno, mu kakšna aktivna razgibavanja, prav fino pridejo. Na sprehodu na vrvici 45 minut, bi pa border umrl od dolgčasa in bi verjetno doma kake lumparije špičil, šarplaninec bi pa pretrpel pač tisti marš in se potem zleknil pod mizo. Pa kak veliki švicar si tudi predstavljam, ali pa bernardinec. Border recimo rabi akcijo, eksplozijo. Kolo, rolerje, palčko metat...Travnik v bližini je super zanje recimo, oz. skoraj nuja. Taki so tudi belgijci in še in še, je podobnih pasem.

Aja, za vse pasme velja pravilo: odstopanja od pravil SO. Obstajajo tudi hiperaktivne doge in zaspani pinči.

Osebno bi Vanji, če hoče ovčarja, predlagal nemškega ovčarja. Če bi se pa kak energičen, hiter šport šla rada, pa belgijskega (morda tudi border colieja). Preprosto zato, ker sta dovolj razširjeni pasmi, da je začetniku malce olajšan kontakt z ljudmi iz stroke, ki so te pasme že večkrat šolali in imajo izkušnje. Sam recimo bom s trenerji veliko težje prišel do spoznanj kako trenirati buldoga, kot nek začetnik z razširjeno pasmo. Nemškega ovčarja je pač skoraj vsak inštruktor v sloveniji že šolal. In ne enega. Ljudje te ovčarske pasme bolje poznajo.

V bistvu bi vsakemu začetniku svetoval, naj si ne izbira kakih eksotov, ampak raje pasme, za katere lahko najde v sloveniji dovolj poznavalcev. Ker je povsod, v vsaki pasmi veliko bleferjev, se ti pri kaki manj razširjeni prav lahko zgodi, da boš imel uničenega psa, ker boš preprosto najprej "nabasal" na tri bleferje preden boš zvedel za enega ki "obvlada". V razširjenih pasmah, pa nekateri ljudje prav štrlijo ven in jih začetnik lažje opazi in pristopi k njim, in ga usmerijo na pravo pot.
Logiran
Terran
gost
« Odgovor #69 : sreda, 11.02.2004 : 17:35:20 »

Pozdravljeni dragi forumci! Smiley

Odpiram novo temo, ker potrebujem vašo pomoč pri izbiri pasme.
Do zdaj še nisem imela nobenega psa.
Stara sem 15 let, živim v stanovanju (v bloku) in si zelo, zelo močno želim psa.
Zato pa rabim vašo pomoč, da mi pomagate izbrati primerno pasmo za moja leta in tudi glede na to, da živim v bloku.
Rada imam pasme večje rasti npr. tako kot nemški ovčar, lahko je pa tudi manjši.

In sicer pasme, ki so mi pri srcu:

- nemški ovčar
- škotski ovčar
- avstralski ovčar
- bradati škotski ovčar
- beli ovčar
- mejni škotski ovčar

Bi bila katera od naštetih pasem, primerna zame?
Namreč rada imam ovčarje! Je pa še veliko pasem, ki so mi všeč! Smiley

Vesela bi bila vsakega odgovora!
Lepo prosim, svetujte!

Hvala!

Pozdravljena, Vanja!

Od naštetih pasem, bi ti jaz priporočala škota!
Kajti, še najbolj primeren bo zate.
Ne vem kako se boš sicer odločila, toda govorim iz svojih izkušenj. Čeprav ima nemški ovčar kratko dlako, (poznamo tudi dolgodlake nemce) jo vseeno spušča in pri nas doma je ful dlake povsod!
In, če živiš v bloku, naj te to ne moti, saj tudi jaz živim v bloku in ni problemov. Če boš imela škota bo malo bolj pestro zaradi dlake (drugače pa O.K.), temu psu pa moraš posvetiti tudi nego. Toda, ne misli, da kratkodlaki nemški ovčar ne pušča dlake, jo pušča pa še kako, v mojem spominu, še celo več kot škot  (če se spomnem, ko sem imela škota, niti ni puščal toliko dlake, sem pa imela veliko dela z dlako!)
Vseekakor še vedno se mi od naštetih pasem zdi najbolj primeren škot, ta bi bil za začetnika kot si ti.
Je pa tudi to, če boš imela škota, boš imela veliko dela z dlako... Ne vem, kaj naj ti svetujem.
Morda bi za začetek vzela malo bolj manjšo pasmo.
Čeprav, vem kako je to, če si želiš večjega, moj začetniški pes je bil škotski ovčar in prav zato, ga tudi tebi priporočam! Mene je dlaka pri tej pasmi že od vsega začetka motila, a potem se tega privadila in me čisto nič ni motilo! Čeprav sem imela tudi probleme z dlako, me tudi to ni več motilo. To se navadiš, veš...
Drugače pa, škot je lep, prijazen, družaben pes (edino dlaka me je motila, drugo je bilo pa vse v redu!!), tako da bi ti ga priporočala.
Sprehodi, hja vsak reče drugače... Računaj kakšno uro, 45 min, približno tam nekje okoli...

Pri izbire pasme, pazi kako se boš odločila, tu ti je vsak od nas po svoje predlagal.
Še par besed o nemškem ovčarju...
Nemški ovčar bi verjetno bil že malo več zahteven, zato ti ga ne priporočam, če pa si ga boš že izbrala pa si izberi samico, so bolj poslušne in ubogljive. Jaz imam samca in se kar razlikuje od samic (po poslušnosti itd. ...).
So vseekakor tudi samci, toda rabijo čas in tudi malo truda pri vzgoji, zato jaz vedno pravim, da z vzgojo psa začni čim preje!
Vseekakor samica bo zate veliko boljša, ČE si boš izbrala nemškega ovčarja, čeprav ti ga NE priporočam!!!!
Če si boš izbrala škota ti priporočam samico!
No povedala sem ti svoje sama se odloči, glede nakupa nemca, pa dobro premisli, kajti je še veliko pasem, ki bi bile zate bolj primerne!!!
V glavnem jaz ti priporočam škota!

Odločitev je pa popolnoma tvoja, mi ti tu samo pomagamo.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.301


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #70 : sreda, 11.02.2004 : 23:33:30 »

Draga Vanja - alias Terran - allias Tanči - alias Kajči - alias will Smith - allias Masy - alias Mashy (na drugih forumih pa tudi Terrania, Dragana, coll***, mikica, eminem, Tejči, Terrika...

TVOJIH IGRIC JE NEPREKLICNO KONEC NA TEM FORUMU!

Nekoliko ozadja za vse ostale clane in bralce mojpesForuma.

Tale nasa kameleonka se pojavlja kar naprej pod drugimi imeni, izmislja si take in drugacne pasme, ki jih nekaj casa ima, potem ima kaj drugega, oz. je ali bi rada imela...

Recimo:
- kot Tanči, Mashy in Kajči je imela 2-letnega baucerona Digerja v istoimenski temi http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=125;start=90
- kot Tanči nas v Predstavitvi obvešča, da ima:
"Hejla!
Jaz sem ponosna gospodarica dveh prijetnih kužkov.
Doma ima sibirskega haskija - Sharp in beaucerona - Digerja
Res, da sta nagajiva sploh pa, ko ju daje pubarteta  !
Sharp ima 1,5 leto, Diger pa ima 6 mesecev." http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=24;action=display;threadid=636;start=45

- zdaj ima nemskega ovcarja (poglejte sporocilo visje) in "Poleg nagajivega Dema imam doma še akvarij prelepih ribic in pa verjetno se bom odločila za nakup morskega prašička ali pa hrčka " v temi http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=24;action=display;threadid=609;start=60

- tule je celo nekaj njenih potrditev o razlicnih identitetah http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=125;start=105

Enkrat se predstavlja, da je rojena 2.6.1979, drugic pa 2.10.1983. Meni pise na mail, da je Kaja iz Ljubljane, potem se podpise kot Masa, malo tudi kot Vanja..., kakor ji v danem trenutku ustreza.

Zdajle bodo vsi "clani" z navedenimi imeni izbrisani.

Tole sem ji napisala 29.12.2003, ko je bila se Mashy:  

"Mashy bo izbrisana, prav tako Masy (registracija 28.12.2003), saj imas registracijo ze pod uporabniskim imenom Tanči (Kethy).

V kolikor ugotovim, da se registriras in prijavljas se s kaksnim drugim imenom, bom izbrisala vse tvoje prijave in ti onemogocila dostop do spletne strani mojpes.net."

Ce se je nic ne prime, se je pac ne prime. Ampak mojpesForum in forumovci se ne gremo vec njenih igric. Ko bom imela nekaj odvecnega casa, bom enostavno vsa njena sporocila izbrisala, da ne bodo vec "drekala" tem in zavajala dobromislecih bralcev.
Logiran

kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #71 : četrtek, 12.02.2004 : 10:13:19 »

Se mi je zdel nacin pisanja nekam znan!  Grin Bravo Jana! lp
Logiran

Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #72 : četrtek, 12.02.2004 : 15:47:42 »

Bravo Jana vsa pohvala, da se ubadaš s tem in odkriješ take lumpe. L P K
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #73 : ponedeljek, 16.02.2004 : 16:32:15 »

hehehe punca si je vzela čas, ni kej!
Mogoče je pa razdvojena osebnost Grin

Drugače pa Jana še naprej tako pridno odkrivaj nepridiprave!  Wink
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #74 : torek, 09.03.2004 : 09:39:06 »

Em, a bi lahko jaz se kaj vprasal Smiley?
Ogromno je informacij na mojpes-netu, zato se vnaprej opravicujem ce je podobno vprasanje ze bilo zastavljeno.
Moja situacija je pa taksna:
V kratkem se selim iz stanovanjskega bloka v hiso, in bom tako koncno dobil priloznost imeti psa.
Seveda so dvomi o tem, katero pasmo izbrati zelo veliki. Moram priznati, da mi je stran mojpes-net zelo pomagala in sem se nekako odlocil, oz. razmisljal o nakupu kraskega ovcarja, ali pa hovawarta.
Zanima me tudi, glede na to, da bo pes tu pa tam moral biti 'sam doma' in da dvorisce nima ograje, kako naj preprecim psu, da bi hodil 'naokrog'. Ali je bolje zaprti psa v boks, ali pa ga zvezati? Ena in druga opcija se mi ne zdita prevec primerni...
Ali so sploh pasme, ki sem jih 'izbral' primerne in ali mi lahko mogoce priporocite se kaksno?

Hvala lepa na odgovorih!
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines