mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 10:14:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 146115 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #75 : torek, 09.03.2004 : 09:15:05 »

Kraškega ovčarja ali hovawarta res ni primerno pustiti samega doma na neograjenem dvorišču, ker boš prej ali slej imel težave.
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #76 : torek, 09.03.2004 : 09:39:43 »

Jao, pa tako dolgo sem iskal primerno pasmo. Pa kaj potem naj naredim?
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #77 : torek, 09.03.2004 : 09:47:06 »

Davord  Smiley
Psa daš ta čas v pesjak, lahko ga pustiš v hiši, garaži, kurilnici itd. itd.  Lahko pa enostavno ogradiš vrt Smiley Wink
Če si se dobro pozanimal o teh dveh pasmah, si lahko izvedel, da je pri obeh pri nepravilni vzgoji lahko kar pogost znak agresivnost.
Glede na to, da praviš da bo to tvoj prvi pes, bi se jaz na tvojem mestu še pozanimala o teh dveh pasmah, da bi res ugotovila, če sem pripravljena na njuno vzgojo. Drugače je bolje da se vsaj za začetek odločiš za kakšno "lažjo" pasmo.

LP nina
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #78 : torek, 09.03.2004 : 09:48:24 »

davord malo več nam povej. Bo to tvoj (ali vaš) prvi pes?
Se mi zdi da to nista pasmi ki bi bili najprimernejši za prvega. Bo pes ali psička? Zakaj hovawart? Zakaj kraški ovčar? Kaj pričakuješ od pasme (oz. psa)?
V vsakem primeru pa nobena pasma ni primerna, da pustiš psa samega na neograjenm dvorišču. Veliko bolje je potem da je pes takrat zaprt v pesjaku. Predvsem varneje zanj. Verige pa celo kmetje v najbolj zakotnih vasicah opuščajo.

LP Noli
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #79 : torek, 09.03.2004 : 09:57:33 »

Ja, tako je, to bo nas prvi pes. Od njega pa pricakujem, da bo dober cuvaj in pa predvsem dober prijatelj, ki se bo znal tudi z otroci igrati. Hisa je na precej odmaknjenem kraju, naslednja je kakih 500-600 metrov oddaljena. Ograje ni mozno narediti, ker po obcinskih odlokih to ni dovoljeno.
Naj povem, da sem pripravljen vloziti dosti casa za vzgojo in ukvarjanje z psom.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #80 : torek, 09.03.2004 : 10:21:45 »

Mi imamo doma švicarja spuščenega, ker nimamo ograje, vendar je spuščen samo takrat, ko smo mi doma. Ker drugače (ko ni nobenega doma) se ga ne upam spustit. Naj pride kdo na parcelo, pa naj mu pes kaj naredi=>to je naša krivda. Zato je pes takrat v hiši zaprt. Jaz se nobenega psa ne bi upala imeti spuščenega, takrat ko nas ni doma.

Pa sporoči, kako se boš na koncu odločil.

LP jana
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #81 : torek, 09.03.2004 : 10:35:54 »

Davord če ograje ne moreš postaviti, potem ti pač ostanejo samo druge rešitve, ki sem ti jih prej navedla. Najbolje je, da psa zapreš v hišo medtem ko te ni. Tako je tudi boljši čuvaj. Ker če je zaprt v pesjaku, ti še vedno kdo lahko vdre v hišo pa mu pes nič ne more. Če pa je pes v hiši je pa že druga zgodba Cool Grin
Spuščenega vsekakor ne moreš imeti!
 

LP nina
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #82 : torek, 09.03.2004 : 10:58:19 »

Eno, tko, cist laicno razmisljanje:
torej, jaz sem mislil, da bi potegnil neko vrv, diagonalno preko celotnega dvorisca, in bi potem privezal psa z verigo na to vrv. Nekako se mi tole zdi bolj humano, kot pa zaprti psa
v boks (ponavadi velicine 3x3), ker na tak nacin bi pes vseeno lahko 'svobodno' hodil po celotnem dvoriscu... kaj mislite?

In ja, se vedno ostaja dvom, ali kraski ovcar, ali pa hovawart?
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #83 : torek, 09.03.2004 : 12:34:28 »

Omislil si si zelo "naporni pasmi" za začetnika.
Preden se boš zagnal v nakup, se posvetuj s kakšnim poznavalcem pasme, ki jo želiš. Zelo toplo priporočam. Da ne bo šel pes pri enem letu pod injekcijo, zaradi popadljivosti.
Toliko bolj razmišljaj v tej smeri, ker (kot razumem) imaš otroke.

Veriga? Jaz sem proti.
Definitivno, pesjak ali hiša.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #84 : torek, 09.03.2004 : 12:49:55 »

...celotnega dvorisca, in bi potem privezal psa z verigo na to vrv.

jaz psa ne bi pustila privezanega na verigo in šla od doma. Jaz imam svojo psico privezano včasih na 10 m vrvi, včasih na 30 m. In ona je pravi strokovnjak za zapletanje se okoli dreves ali pa okoli lastnih tac. In potem sposobna tudi pol ure sedeti v snegu brez oglašanja, ker se ne more več premaknit, ker se je zapletla. Tako da vsakih nekaj min gledam skozi okno ali se še premika ali ne.

Citat
v boks (ponavadi velicine 3x3), ker na tak nacin bi pes vseeno lahko 'svobodno' hodil po celotnem dvoriscu... kaj mislite?

Saj ni nujno, da je boks velik 9 kvadratov. Pa mu naredi velikega 60 kvadratov-toliko ima naša psica. Preprosto smo ogradili del dvorišča z 120 cm visoko zeleno ograjo. Sej pes bo itak spal, pa če bo na vrvi, v hiši ali v pesjaku. Jaz sem tudi načeloma proti pesjaku, zato smo pa mi naši ogradili malo več in tako nima klasičnega pesjaka.

Glede pasme: pojdi cez slabe 3 tedne v Ljubljano na razstavo in se pogovori z vsakim lastnikom kraševca in howavarta. Lastniki ti najbolj znajo svetovati.
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #85 : torek, 09.03.2004 : 13:22:02 »

Vidis, na to niti pomislil nisem, da bi se pes lahko zapletel...
Hvala lepa vsem na odgovorih, ce kdo ima se kaj daodati, prosim naj kar napise, sam bom pa probal navezati stik s katerim od lastnikov zgoraj navedenih pasem. Ce veste mogoce koga, bi prav tako prosil, da mi posredujete njegove podatke.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #86 : sreda, 10.03.2004 : 13:20:30 »

Zdravo!

Samo ne psa na verigo. Saj je res, da ima lahko celo večje področje, ampak tu je več stvari pomembnih. Problem je, ker je pes na verigi po eni strani precej onemogočen - giblje se lahko le do tja kamor seže veriga itd, po drugi strani pa je povsem izpostavljen zunanjim dražljajem. Saj ni nujo, da se mimo vaše hiše klatijo volkovi ali medvedi. Dovolj je, da pes misli, da mu grozi nevarnost, pa je že v hudi stiski. Po eni strani ne more bežati, po drugi strani pa lahko nevarnost prav enostavno pride do njega.

Vsekakor je boljši pesjak, jaz osebno imam pa še raje kar hišo. Nekaterim se zdi to mučenje, meni se pa tako zelo smilijo tisti žalostni psički, ki čepijo pred vrati hiše in hočejo notri, pa ne smejo. Kljub vsej svobodi, ki jo pes ima lahko, je več vredna bližina človeka. To velja tudi za čas, ko je sam doma - v hiši je potem njegov dom, kjer se počuti varnega, obdan pa je s stvarmi, ki mu dišijo po lastniku.

Seveda ne gre brez sprehodov in igre!!!! Ampak to velja tudi za 30 metrov dolgo verigo!

Sicer pa sem jaz imela kraševko in če te kaj bolj specifičnega zanima lahko vprašaš. Res ni najbolj enostaven pes za vzgojo. Ima svoje muhe - pogosto bolj izrazite kot druge pasme. Je pa tudi povsem enkraten, če ti ga uspe vzgojiti pravilno in brez konfliktov.

Mirjam
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #87 : sreda, 10.03.2004 : 18:41:12 »

@Urska: hvala na informaciji.

@mm: V bivstvu ne vem kaj naj vprasam, ker ne vem nic o vzogji psov. Moram priznati, da nisem mislil, da bo tko komplicirano. Moji pogledi so bili priblizno: ok, se ukvarjas s psom, se igras z njim, gres na sprehode in to je to. Zadnjih par dni brskam po mojpes-netu in nekako ugotavljam, da moras biti pravi psiholog, ce hoces pravilno vzgojiti psa. Mogoce bo pomagalo ce mi poves, kje si se ti naucila metod vzgoje...
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #88 : sreda, 10.03.2004 : 19:12:04 »


V bivstvu ne vem kaj naj vprasam, ker ne vem nic o vzogji psov. Moram priznati, da nisem mislil, da bo tko komplicirano.

1. hvala bogu, da si se pred nakupom spravil brskati po teh straneh, da se prej pozanimaš in izveš, vse kar moraš izvedeti. ZELO POHVALNO!!! Wink  Cheesy

2. glede na to da si rekel da o vzgoji ne ves nic, bi bilo dobro ce se za zacetek odlocis za kaksnega lazjega psa, da bos imel manj tezav z vzgojo.

3. lahko skocis v knjigarno ali v knjiznico in preberes knjige Govorite po pasje, Inteligenca psov, Težave z psom ....  Predvsem z prvima dvema knjigama, ki sem ju naštela, si boš obogatil znanje z psihološke strani in se mogoče tako lažje odločil.
Logiran
davord
novinec
*
Sporočil: 9



« Odgovor #89 : sreda, 10.03.2004 : 19:28:09 »

Hvla ninci, bom poiskal ti dve knjigi.

Pa mi dajte povedat katere so to 'lazje' pasme?
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines