mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 14:50:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: dalmatinček in njegovo vedenje....
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: dalmatinček in njegovo vedenje....  (Prebrano 13626 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ajasŠ
novinec
*
Sporočil: 11


« : ponedeljek, 27.12.2010 : 13:13:41 »

pozdravljeni,

doma imam dalmatinčka starega 2,5 leti. dobila sem ga pri 5ih mesecih in bil je v groznem okolju. bil je privezan na 1m dolgi ketni, zaprt v drvarnici še z enim pitt bullom. bil je shiran pretepen, pol bolh in podobno. in prav to je bi razog da sem ga vzela k sebi. imam šeeno psičko, ki je sicer že stara 13 let prav tako dalmatinko. no da preidem na glavno stvar. kuža sem dala takoj v malo šolo. zdi se mi da je bill zelo hvaležen za vse kar smo zanj naredili, rad se je učil, rad je vračal za vsako najmanšo stvar. kar naenkrat pa je postal napadalen če lahko temu tako rečem. na obisk je prišla prijateljica z 3 mesece starim kužkom in moj ''prijazen'' dalmatinček ga je brez da bi ga povohal pogledal ali karkoli napadel in skoraj ubil. prav tako zdaj to počne z našo starejšo psičko (katera mu je takoj na začetku ko je prišel v hišo dala vedeti da je glavna in mu na kraj pameti ni padlo da bi se kakor koli spravljal nanjo). vedno je poskušal se z njo v igri priboriti da bi bil glavni, ampak je odnehal takoj ko je ona malo zarenčala. zdaj to postaja neznosno. nekaj dni nazaj jo je ugriznil za vrat in je kar fajn krvavela.

res nevem kaj naj naredim, bil je tako prijazen in hvaležen kuža zdaj pa vse to.
sicer se je res bal neznancev drugih psov in vsega, ampak ko je večkrat nekoga videl se je navadil. tudi vozila sem ga s sabo povsod kjer je bilo možno da bi premagal strah. sedaj pa ga niti na sprehod med druge ljudi ne upam več peljati, ker nevem ali bi napadel človeka ki ga ne pozna, ali psa... res nevem ...
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #1 : ponedeljek, 27.12.2010 : 13:58:22 »

Lepo da ste ga rešili iz groznih razmer in da ga imate radi. Najprej pozabi besedo 'hvaležnost'. Pes je bitje užitka, 'hvaležen' je, če ga naučiš, da si mora pohvalo in sprejetost prislužit s svojo prijaznostjo, da kot šefe to želiš od njega - ne pa iz kakih globokih čustev, ki jih bi gojil do vas, ker ste ga rešili. Eni psi so taki (bolj mili) po naravi, nekaterim pa je to treba tudi konkretno dopovedovat. Tvoj si je očitno ustvaril mesto v družini, ki ste mu ga dodelili. Z zrelostjo vsi psi postanejo malo bolj samostojni, zato se zdaj kaže, kar je prejemal (preveč 'ljubezni').

Torej - skenslajte začasno priboljške, dovoljenje na kavč, samoiniciativno zahtevanje božanja, lezenje v naročje itd. Pomembo je, da ti ne plane v skledo, ko pripravljaš hrano, se ne rine med družinske člane, ko se ukvarjate eden z drugim, da ni glavni, ko pridejo obiski, da ti daješ pobudo za ukvarjanje, igro, sprehode in ne on (če teži, počakaš, da neha in šele potem pelješ ven), da greš čez vrata prva ti, ne on, da te na splošno ne blokira s telesom, ko se s kom pogovarjaš, greš čez ozke prehode (naj bo takrat zadaj), da vedno najprej božaš starejšo psičko, vedno najprej priboljšek dobi ona (on pa si ga mora vedno prislužit s kako izvedeno vajo) itd. Vsaj kakšenkrat na dan ga kar tako pošlji na svoje ležišče ali stran, če leži nekje na prehodu in ga je treba skoz prestopat, naj ti redno drži prostor nekaj dlje (pol urce recimo bi moral zdržat), na vsakem sprehodu vadi tudi poslušnost... Zadev je veliko, vsem se reče red in disciplina in ker se je nabiralo kar nekaj časa, bo tudi vzpostavitev reda trajala.

Je možno, da je starejša psička oslabela/zbolela in zdaj prevzema njeno mesto? Tudi če je to to, si ne sme dovolit preganjat pasjih obiskov itd. Ti si šefe in to mu je treba tudi pokazat. Pa ne z grobostjo, ampak doslednim dokazovanjem, kam spada - na tak način, kot on to v pasjem jeziku razume. In ne se bat - tudi pes bo bolj srečen, če mu bo njegovo mesto jasno, ne pa da mora bit skoz pozoren, se borit, si prisvajat... Tole je mini drobec, na tem forumu najdeš ogromno informacij, preberi tudi kakšno knjigo, da čimprej rešite zoprno situacijo...
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 27.12.2010 : 14:00:33 »

Jaz z dalmatinci nimam izkušenj ampak vedeti moraš, da nobenega novega psa ni dobro kar pripeljati na ozemlje domačega psa, ker lahko še tako prijazna žverca zelo burno odreagira. Druge pse, tudi mladiče mladiče spoznavaj na nevtralnem ozemlju, za spoznavanje so super sprehodi na povodcu - ne igra, ampak lep miren sprehod, kjer tvoj pes hodi nekje poleg tebe drugi pes pa pri svojem skrbniku. Če je  vse ok jim pustita potem malo več svobode. Šele ko sta na nevtralnem ozemlju OK, pripeljite novega psa na domače ozemlje in če imate psa, ki je na to občutljiv pazite, da se ne počuti preveč zapostavljenega. Pri nas je vedno dobro obneslo.

To, da se zgodi napad domačega psa na prišleka, se meni ne zdi nenavadno. Navsezadnje gre za vdor na njegov teritorij in tudi prijazni psi tega včasih ne marajo, dalmatinci so pa (vsaj koliko vem, kar zahtevni karakterno pa tudi živce imajo včasih malo rahle - ampak kot sem rekla, se na pasmo ne spoznam in je tole lahko zelo subjektiven opis). Tale vaš pa je v mladosti očitno bil prikrajšan za nekaj socializacije  (čeprav ste se to trudili potem popraviti).

Glede starejše psičke pa lahko, da gre za poskuse prevlade, ker čuti, da mu ni več kos ... tu bo kdo drug verjetno bolje svetoval, meni osebno se zdi pomembno, da ji v sami dajete določeno prednost (prva čez vrata, prva dobi hrano ...) in njegovo neželjeno preprečite, če pa se že zgodi pa ustrezno sankcionirate (seveda ne nasilno).

Psi občutijo tudi naš strah in negotovost. Bolj smo negotovi okrog psa z dominantnim karakterjem, bolj bo to poskušal izrabiti. Samo zaradi napada na "obisk" in poskusov prevlade nad starejčo psičko se meni ne potrebno izključiti sprehode "med ljudi". Če je strah prevelik potem ga mirno in lepo počasi navadite na nagobčnik, tudi sicer pa bi po 2 letih skupnega bivanja morali svojega psa poznati dovolj da ga lahko na sprehodu opazujete in pravočasno reagirate, če se vam zazdi, da bi znal v koga skočiti in bolj trdno poprimete povodec in psa obvladate.

Bi pa dodala le še eno stvar. Na psa ni dobro gledati kot na hvaležnega. Psi hvaležnosti ne občutijo. Po naravi so oportunisti in stvari počnejo,če se jim zdi, da se jim to splača (vključno s poslušnostjo Wink ). Psi, ki izhajajo iz slabših razmer in pridejo na boljše seveda občutijo razliko, nekateri se morda tudi bolj navežejo na svojega novega skrbnika (in so posledično mogoče bolj pripravljeni sodelovati z njim) ni pa to hvaležnost.
Prav tako si vedno poskušajo pridobiti maksimalno mero "kontrole" in je na vas, da mu pokažete, da te kontrole nima in da bo pač moral "plesati, kot vi žvižgate" in če to pomeni, da so napadi na starejšo družabnico prepovedani, to absolutno drži, četudi ji bi bil fizično kos.

Še par vprašanj:

1) Kaj pomeni, da je skoraj ubil mladiča? Da ga je držal za vrat? Ali da je mladič z resnimi poškodbami končal na intenzivni negi pri veterinarju?

2) Ali je pes kastriran?

3) Kako si reagirala ob napadu na mladiča in kako reagiraš, ko se spravi nad starejšo psičko (enako vprašanje  za druge potencialne člane družine)?

4) Kako je reagirala psica?
Logiran
ajasŠ
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #3 : ponedeljek, 27.12.2010 : 15:39:16 »

ja hvala za vse odgovore Smiley

je res da smo našega mlajšega psa bolj razvajali ker smo vedeli iz kakšnega okolja je prišel. in seveda smo sami krivi da se je začel tako vesti kot se je, te napake skušamo odpravljati točno tako kot sta mi odgovorili. pes je dobil svojo košaro, in tam je njegov prostor za počitek( seveda se s tem njegovim prostorom še borimo, ker on bi bil pri nas na kavču tako kot je bil do sedaj, počasi dojema da je tam njegov prostor in da nima vstopa na kavč), tudi kar se hrane tiče, na začetku je rinil v skledo in jedel kot da je zadnjič ( to so zdaj odpravili lepo sedi in čaka da mu posodo postavimo na tla). je pa tudi res da vsak dan vsako minuto poskuša, če mu bomo kaj dovolili. res išče pozornost, oz. sploh nevem kako bi temu rekla, če božamo starejšo psičko in njega ne, jo on izrine, da lahko božamo njega.če ga pošljemo na njegov prostor( da pač lahko božamo oz. se posvetimo starejši psički) je v stanju cviliti 2 ure. res smo ga razvadili preveč. in to skušamo počasi popraviti.

ja da še odgovorim na vprašanja:

ja mladiča je držal za vrat, in ni skoraj več dihal. ubistvu ga je skoraj zadavil.

psa smo kastrirali takoj ko je prišel v hišo.

reagirala na napad sem pa mogoče napačno, ker tudi mi napamet ni prišlo kaj naj naredim. v pasji šoli so mi povedali da lastnik proba močno povzdigniti glas, ker marsikateri pes reagira na lastnikov glas. no moj ni. zato smo mu nekako probali iz gobca uzeti mladiča.
in tudi na pamet mi ni prišlo kakšno kazen naj dam psu, zato je pač določen čas moral ležati na svojem prostoru.( tudi mogoče napačna odločitev.)res glede teh napadov nimam pojma priznam ker se mi nikoli ni kaj takega zgodilo.

psica pa se je  postavila nazaj,in v tistem trenutku je on dojel da ga pa lahko tudi ona nazaj je dal rep med noge in ušel

res glede teh napadov na druge pse, nevem nič tudi moje odločitve so vrjetno napačne zato vas sprašujem za nasvete da bom lahko drugače odreagirala.

lp
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 27.12.2010 : 15:52:53 »

Treba se je zavedati, da si različni "napadi" med seboj niso enaki. Vaša dva opisana se meni zdita tipična za psa, ki mu je malo "grba zrasla" in je mogoče malo bolj dominanten vendar pa (seveda tega ne trdim, situacijo ajbolje poznaš sama, oceni pa jo verjetno bolje tudi kak  strokovnjak), da gre pri vašm psu za kombincaijo doseganja odraslosti, ko se bo poksušal uveljaviti in si izboriti čimvišjo pozicijo na "lestvici" in pa "vdora" na njegovo ozemlje. Seveda napadanje psov, ki pridejo na obisk ni zaželjeno in se ga ne sme tolerirati, vendar pa, to ni nič nenavadnega. V prihodnje najprej spoznavajte pse kje drugje, šele potem naj vstopajo k njemu "domov". Isto seveda velja tudi obratno!
Upoštevajte nasvete, mogoče pojdita za kak semester ponovono v šolo ali vsaj na pogovor in po nasvete k inštruktorju. Sčasoma bi moral sprevideti, da se mu to obnašanje ne splača, ker izzove samo vašo ignoranco in še manj pozornosti.

Psički pozornosti ne odrekajte, ne dovolite da se "štuli" in jo izriva. Tisti čas mu to prepovejte, magari naj sedi zraven, ko pa preneha s trmoglavljenejm, pa naj dobi vso pozornost, ki si je želi. Majhni korakci, včasih čisto od začetka kot da bi zopet vzgajali mladiča Wink


Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #5 : ponedeljek, 27.12.2010 : 15:56:08 »

Imam dalmatinko doma, pa vem, da so to zelo ostri psi. Zato ti priporočam, da stopita do strokovnjaka za pasje obnašanje, sploh, ker pes pridobiva na samozavesti (tudi v pravih letih je za to). Pa seveda, veliko delati z njim, da se takšno obnašanje spremeni. Verjetno pa bosta morala biti oba zelo pozorna na obnašanje-celo življenje. Moji glede otrok zaupam šele v njenih 13 letih (pa še vedno je ne pustim same z njimi). Prej sem bila zelo pozorna, če so bili otroci kje blizu, saj je vedno renčala in se jim umikala.
Lepo, da ste tako naredili, ko ste ga odpeljali iz nemogočih razmer, vendar pes po mojem mnenju ni hvaležen, le zadovoljen je in prav je tako.
Želim vam veliko sreče in poročajte, kako vam gre. Tu boste zagotovo dobili odgovore na vprašanja, pa tudi še komu boste s tem pomagali.

Logiran
ajasŠ
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #6 : ponedeljek, 27.12.2010 : 16:39:22 »

ja tudi meni se zdi da mu ta '' grba kar raste'' v zadnjem času. in kakor je možno to tudi probamo zatreti. na srehodu je čisto druga pesem. sicer se po napadu na mladiča tudi sama obnašam drugače in mu ne zaupam, vendar ko sva na sprehodu drugega psa niti ne povoha niti ga ne zanima. res je da sem v zadnjem času zelo pozorna na druge pse in ga imam ves čas pod kontrolo vendar pa ko mu pustim da spozna drugega psa ga povoha se obrne stran in ne pokaže zanimanja. pred tem napadom sva se veliko družila s kužki tudi tako imenovanimi ''vaškimi potepuhi'' ki sva jih srečala, in če je bil slučajno spuščen se je lepo igral z njimi nikoli ni pokazal kakšne napadalnosti, zdaj pa si tega ne morem več privoščiti da bi ga spustila v igro tudi s psom s katerim se je igral že prej in ga pozna. enostavno si ne upam tega dovoliti ker nevem kako bi reagirala v primeru da bi se stepla. in tudi kamor koli gremo/greva je čisto druga pesem kot doma. če greva v njemu neznan ali pa že znan prostor/kraj je kuža kot da se bo ravnokar pogreznil sam vase. prestrašen, hodi za mano ali pa sploh noče hoditi, trese se ( tudi če je zunaj 30 stopinj) ko pa sva doma pa seveda hoče biti glavni. vse si dovoli, izsiljuje...cvili cel dan če mu ne namenjamo pretirane pozoronosti,ali če nekaj ni po njegovo (kar je že rahlo moteče) .... seveda sem sama kriva za to ker smo ga pretirano razvajali.in vse se še nekako lahko potrudimo da bi izboljšali njegovo vedenje, vendar kar se pa tiče izsiljevanja s cviljenjem pa mi niti na pamet ne pride kako naj ga utišam. lahko bi se cel dan ukvarjala samo z njim, na koncu dneva pa še vedno ne utihne Smiley)))
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 27.12.2010 : 20:48:52 »

Glede cviljenja bo najbolje, da si za kak teden nabaviš čepke za v ušesa in ga pustiš naj pač cvili kot mu poželi srce. Ko neha, takoj, ko neha, se mu posveti, igrajte se, čohajte, nagradite s priboljškom... ko ti je dovolj prenehaj in če začne cviliti pa naj cvili. Če gre za razvajenost, bo pogruntal, da cviljenje prinese le obraten učinek. Ne kregajte ga, ne božajte - pač nič. Bo grozovito neprijetno nekaj časa, ampak razen v izjemnih primerih, psom slej ko prej "potegne". Biti pa morate dosledni vsi v družini, ne le ti recimo, če vas je več.

To, da ga drugi psi morda ne zanimajo, dokler proti njim ne pokaže agresije, ni nič hudega samo po sebi, silite ga ne, če si tega ne želi. Če "imate" psa, s katerim se dobro razumeta ju lahko poskušate previdno združiti. Opazujte ušesa, ustnico, držo psa in rep (dober znak je recimo tista igralna drža, z dvignjeno ritko). Če bi sčasoma prišlo do tega, da bi se celo začela spet igrati pa prekinite igro prej kot ste jo sicer. Preden se preveč razvnameta in pride do kake "nesreče". Svetujem tudi, da se z drugimi psi igra brez igrač, da se ne more vneti prepir glede tega, čigava igrača bo.

Pa res ne bo škodilo, da skupaj stopita do kakega strokovnjaka, pa potem magari res spet malo v šolo. Če sta se polenila, pa malo manj delala skupaj je šola fajn motivacija, da se preko treningov spet vzpostavi ta vez zaupanja, vodstva, morda pa se malce omili tudi strah, sej bo v skupini z drugimi psi, s katerimi mu pa ne bo treba imeti direktnega kontakta ... izkušeno oko bo tudi prej prepoznalo kje vse tiči problem in nasvet bo lahko bolj specifičen in seveda strokoven Wink
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #8 : torek, 28.12.2010 : 08:40:42 »

Meni je pa ful čudno, da je napadel kar naenkrat. Da je naredil ˝snap˝. A si res ziher, da ni nobenih čudnih signalov oddajal že prej Shocked?
Aja, pa očitno pes ni do kraja socializiran, ker se močno boji neznanih krajev in ga je zelo strah.
Jaz bi že stopila do nekoga, ki je strokovnjak, ker tale napad na mladiča bi se komot končal tudi drugače, kot se je.
Logiran
ajasŠ
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #9 : torek, 28.12.2010 : 18:17:44 »

tudi meni je ful čudno da je bilo kar naenkrat, ker je samo pritekel in zgrabil.niti ga nisem imela časa prijet,niti pogledat vedenja. in tudi ko sem se pogovarjala s strokovnjaki oz. s tistimi ki malo bolj poznajo vedenje psov, so mi zatrdili da naj pes sploh mladiča nebi napadel in da se to zgodi zelo zelo redko.
kar se pa tiče socializacije,z neznanimi kraji, neznanimi ljudmi, sva vztrajala 2 leti in kuža se ni navadil,jaz oz. mi smo se zelo trudili  da bi bilo kako drugače in da bi se sprostil, vendar mislim da zaradi preteklosti,kakršno je imel ne bo nikoli drugače. še vedno se bomo trudili in upali da bo kuža zaupal drugim, predvsem pa nam. vendar mislim da moramo najprej urediti to da kuža ne bo mislil da je glavni in da sem šef jaz. Smiley
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #10 : sreda, 29.12.2010 : 10:49:42 »

Tako je, to, da ste šefi vi in  da ne napada prišlekov se da načeloma lepo uredit (kar pa ne pomeni, da jih ima rad, samo mir jim mora dat). Strahovi in podobno so pa dejansko lahko odraz preteklosti. Lahko jih omilite, kaj pa tudi ostane. Predlagam, da nanje ne gledaš kot na nekaj groznega iz tistih dni, ko je trpel, ampak čim bolj skulirano, bo tudi on laže živel s tem. Včasih pa se dejansko kaj spremeni tudi po več letih, da potem ostaneš odprtih ust...
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 29.12.2010 : 12:06:03 »

Načeloma pasma v takem primeru nima veze, oz. ravno toliko v tem, da je pač potrebno nekolikšno pasemsko poznavanje, pomaga seveda tudi če je rodovniški iz katere vzreje izhaja, ostalo je pač splošnega pomena kot za vsakega drugega psa tudi. Je rodovniški? Iz kje je?

Torej splošni problem je, da imaš pasjega samca, ki je bil pomanjkljivo socializiran in oskrbovan v najbolj pomembnem obdobju mladička, kar je možno a neprimerno težje nadoknaditi. Kot so že drugi svetovali, bo treba delati z njim, ukiniti privilegije in mu jih odobriti, ko se bo primerno obnašal.

Tipični problem je starost, saj so dalmatinci "večno mlada" oz. energična pasma, katera dolgo odrašča, nekje do 3 let, zato ta pojav v tej starosti ni presenetljiv.

Psu določit jasne meje, čimveč ga socializirat (čeprav bi najraje nasprotno ravnal in se izogibal situacijam), da ne končate v začaranem krogu, ko zaradi težav vedno manj hodite ven z njim in vedno bolj izogibate težavam, saj je potem velika nevarnost, da ignorirate napačno vedenje, namesto da se lotite odpravljanja.
Logiran

ajasŠ
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #12 : sreda, 29.12.2010 : 13:27:12 »

ne kuža ni rodovniški, dobila sem ga pa pri neki ''prijazni'' gospe, tam pri zavetišču gmajnice ( malo naprej od zavetišča je nekaj hiš).
in takoj ko sem dobila tukaj nekaj odgovorov, sem dobila ''zagon'' da se ga da spremeniti in takoj začela delati na tem. kužu smo takoj ukinili kavč, tudi povabila na kavč ne dobi več, božanje, ki ga izsili sam, itd. včeraj je bila kriza, ker ga noben ni ''šmirglal'' ko je cel dan cvilil, danes je očitno dojel da ne bo nič drugače če cvili in tega je občutno manj. (nisem si mislila da to cviljenje lahko zatremo tako kmalu) bomo videli kaj bo jutri.

in tudi na sprehod greva redno od zdaj naprej 2x na dan za uro ali dve. med sprehodom ponavljava trikce, pozornost, odpoklic, srečati morava samo še kakšnega drugega kužka. zdaj sva se namenoma umaknila v gozd oz. stran od ostalih ljudi in kužov, da lahko ponovno začneva delati, in da bi preusmeril pozornost samo name.
mislim da če bova ustrajala bo vse prišlo samo od sebe. Smiley
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 29.12.2010 : 13:40:23 »

Super, sem vesela da si motivirana Smiley

Kolikor truda vložiš, vsaj toliko dobiš nazaj, ponavadi celo več, tako da kar pridno delajta. So pametna bitja in hitro poštekajo, tako v naše kot v njihovo dobro nažalost Tongue Vsekakor počasi stopnjuj, ne hitet in bodi doslednja, potem bi moralo ratati. Delata kaj na kliker ?
Logiran

luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #14 : sreda, 29.12.2010 : 13:42:16 »

Super!  Afro Samo nadaljujta, saj dalmatinci kar rabijo zaposlitev....
Pa hitro se rezultati pokažejo! Veseli, veseli!  Cheesy
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: dalmatinček in njegovo vedenje....
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines