mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 14:43:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: kuža ne mara drugih
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: kuža ne mara drugih  (Prebrano 17036 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
jura
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : nedelja, 02.01.2011 : 18:35:57 »

Pozdravljeni!

Težave, ki je ne morem nikakor odpraviti. Kuža je star 3leta - mešanček nikakor ne odobrava drugih. Ko se na sprehodu srečam s katerim neprestano laja in se agresivno zažene nasproti. Ne morem ga nikakor pomiriti. Čisto zraven ga ne upam spustit, ker se je že 2x zgodilo, da je napadel.

Bil sem že dvakrat z njim pri punci, kjer imajo večjo psičko in sta potrebovala 1 uro, da sta se sploh umirila. Nikakor ne pusti, da bi ga drugi kuža spoznal ali povohal.

Ali sploh obstaja kakšen način, da se privadi ali priporočate šolo?

hvala in lp
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #1 : nedelja, 02.01.2011 : 20:37:57 »

Obvezno v šolo, da ti pokažejo, kako pravilno delati s psom in ga socializirati.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #2 : ponedeljek, 03.01.2011 : 14:33:50 »

ali ni kastriran?
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 03.01.2011 : 15:09:58 »

Najboljša vrjanta se mi zdi poiskati šolo, se pogovoriti s strokovnjakom ali za individualne ure ali pa določiti skupino in spomladi lepo začeti od začetka - oba skupaj, šola je namreč namenjena predvsem vodniku.

Ko boš govoril z inštruktorjem, bi bilo pa dobro, da malo opišeš tudi zgodovino psa. Od kod "izvira", si ga dobil kot mladiča ali že odraslega, veš za kak njegov strah (recimo pred palico) ali pa slabo izkušnjo, kako ste ga dosedaj vzgajali, kje živi ...

Dokler pa se ne pogovoriš s strokovnjakom pa psa dobro opazuj. Mogoče kaže dominanten vzorec vedenja tudi doma, pa niste bili pozorni (morda sili prvi čez vrata, renči, čuva kak predmet, rine ljudi s kavča, itd...).  Ob negativnem stiku z drugim psom (ali pač živaljo) nemudoma prekini sprehod. Primi ga bolj "na kratko" (ne pretiravaj seveda) in odidita domov, med tem pa mu daj vedeti, da si nezadovoljen s tem, da ga ignoriraš, razen, ko mu daš povelje (recimo stoj, ko prideta do ceste ipd.), fizično s psom ne obračunavaj. Ko zagledata drugaga psa (ni nujno, da je že čisto blizu) psa zamoti z igro (če se ne znata igrati na povodcu lahko tudi s hrano, pač preusmeri pozornost drugam, stran od psa, ki prihaja), če uspe drugi pes mimo brez incidenta svojega nemudoma nagradi.

Moram pa reči, da naš kosmatinec na obiskih kjer so drugi psi potrebuje nekaj ur, da se umiri. Pri nas sicer ne gre za agresijo ampak igro in raziskovanje, ki se mi zdi logična in je tudi večinoma dopuščena, dokler ni moteča ali pregroba (skakanje gor-dol s kavča, prerivanje pod mizo kjer ljudje sedijo  ipd. je prekinjeno, prav tako sta psa razdružena če pride do kakršnegakoli krega (za kakšno igračo, copat...) )
Logiran
jura
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #4 : torek, 04.01.2011 : 21:55:34 »

Kuža je kastriran že pol leta.

Hvala lepa za odgovore, se bom posvetoval pri šolah.
Logiran
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #5 : sreda, 13.03.2013 : 10:41:33 »

Ker je že odprta tema, bom kar tu vprašala: moj Jaka zadnji mesec, morda dva, ne mara nobenega drugega psa  Undecided (sprejema le enega in to tistega, s katerim je skupaj odraščal in včasih skupaj gremo na sprehod)!
Ko na sprehodu vidim, da prihaja nasproti kak pes, se obrnem in grem v drugo smer, če se le da. Ker, če nadaljujem pot in se srečamo z drugim psom (pa ni važno, a je psica ali pes), moj Jaka ponori - laja, vleče, hodi kar po zadnjih dveh tacah, skoraj se zadavi ob vsem tem vlečenju  Sad Undecided, jaz pa še do zdaj nisem dojela, kje je vzrok za takšno obnašanje.
Saj ne rečem - se je prej tudi kdaj zgodilo, da mu pač kak pes ni bil všeč, ampak to se je zgodilo tu pa tam in vedno so bili le samci tisti, ki mu niso bili všeč.
Zdaj pa ni več pravila - samec, samica, velik, majhen.......Jaka se obnaša tako, da mi je že kr en mal nerodno sram.
Če se le da, se izognem srečanju z drugim psom - ampak vedno to ni mogoče, pa tudi meni osebno se to ne zdi ravno pametna rešitev. Če vidim, da se srečanju ne bom mogla izogniti, prestavim psa vedno na nasprotno stran prihajajočega psa, ga dam na zelo kratek povodec in ga vodim tesno ob svoji nogi, ampak tudi to ne pomaga kaj dosti..... Huh
Je možno, da je zaradi jemanja medrola spremenil karakter (saj ga je jemal le 3 mesece) - jaz sicer dvomim, ampak? Kastriran je od julija 2012. Maja bo star 4 leta.
Nasveti prosim?
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #6 : sreda, 13.03.2013 : 10:57:40 »

Je možno, da je šefica Jako v tem bolniškem času preveč ščitila?
(beri, da ne bi slučajno kdo po ubožku/revčku skakal Wink)
Je možno, da si je pesjanar kakšne ekstra-spešl ugodnosti v tem času prisvojil?
Ponavadi takšni razlogi dajo našim kocinam krila.  Kiss

Zna pa začaran krog iz tega nastat. Šefica obrača, čim vidi potencialno nevarnost na obzorju.
Zraven je fejst živčna. Pes pa to itak začuti in jo je treba takoj ščitit.

Ne rečem, da je to razlog. Je pa prva stvar, ki mi pride na misel.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #7 : sreda, 13.03.2013 : 11:02:11 »

A prej pa s psi ni bilo nobenih težav? Kako je bilo s socializacijo v obdobju odraščanja? Kakšna je bila reakcija, če je renčal že prej na drugega psa?
Jaz bi se odločila za kakšne individualne inštrukcije, ker se bojim, da do takšnega vedenja ni prišlo čez noč in tudi ne zaradi zdravil.
Logiran
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #8 : sreda, 13.03.2013 : 11:10:28 »

Je možno, da je šefica Jako v tem bolniškem času preveč ščitila?
Možno  sram.....pa ne vem, če bi to lahko bil vzrok. Pač med časom bolniške sva bolj kratke sprehode imela, pa kot nalašč nobenega psa srečala.
Šefica obrača, čim vidi potencialno nevarnost na obzorju. 
To sem šele pred kratkim začela delat po nasvetu nekoga, ki malo bolj obvlada pse.  Smiley Ker mi je pa že res nerodno ob srečanju z drugimi, sploh majhnimi psi.
Zraven je fejst živčna. Pes pa to itak začuti in jo je treba takoj ščitit.
Jaka večkrat prej kot jaz začuti prihod drugega psa....sploh zvečer v temi, ko jaz itak nič ne vidim in nič ne slišim  Tongue, on vidi oz.voha oz.čuti in začne noret še preden jaz sploh registriram za kaj se sploh gre.
Logiran
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #9 : sreda, 13.03.2013 : 11:17:21 »

A prej pa s psi ni bilo nobenih težav? Kako je bilo s socializacijo v obdobju odraščanja? Kakšna je bila reakcija, če je renčal že prej na drugega psa?
Jaz bi se odločila za kakšne individualne inštrukcije, ker se bojim, da do takšnega vedenja ni prišlo čez noč in tudi ne zaradi zdravil.
Kot pri ljudeh, se tudi pri psih dogaja, da si nekateri med sabo pač niso všeč......in ene par je takih, ki jih Jaka pač ne obrajta - tega sem se navadila in tudi tisti redni sprehajalci, ki se srečujemo v parku, se že toliko poznamo, da ni neke panike, če Jaka koga mal nahruli.
Ampak včasih ni bilo tako močno in tako intenzivno to lajanje na druge....bolj se mi zdi, da se je prej frajerja delal in povedal drugim: jaz sem tu šef......ene parkrat zalajal in šel naprej, zdaj pa ne odneha......še ko je drug pes že zdavnaj mimo, se moj še obrne in zalaja....
Res pa je, da nimam občutka, da bi ta lajež bil agresiven - tisto res agresiven, ko se ti zdi, da bi najraje drugega psa kar požrl, ampak bolj kot nekaj v tem smislu: go away  Angry, live me alone pa mojo šefico tud pusti. 
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #10 : sreda, 13.03.2013 : 11:22:25 »


kakšna je pa tvoja reakcija, ko začne to počet??

ne samo, da ga daš na drugo stran ... tudi vse ostalo, si tiho, kaj rečeš, kretnje, karkoli??
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 13.03.2013 : 11:26:44 »

Jest ti bolj težko kakšne nasvete dajem.
Upam, da bo kakšna Lanabela, ali pa simi, ali pa AngSeter v to temo zašla...
Lahko ti pa povem moj primer.
Naša buča je postala naša pri dopolnjenih 2-eh letih.
Njegovo obnašanje na sprehodih je bilo podobno, kot je zdaj pri Jakatu (z večjim poudarkom na večjih psih M spola). Samo, da bi on "jedu". Ima pa čez 50 kg.  Lips Sealed
Poskušala sem z vsem možnim: preusmerjanjem pozornosti na vse možne načine. Nemškim kao NaGlas. N-Č ni zaleglo.
Nazadnje sva pristala (prostovoljno, seveda) pri simi. Pes je že zelooo zgodaj ugotovil, da me s svojim revček/ubožček stilom (doma je dobesedno počepnil, če sem preveč dvignila glas  Sad Lips Sealed, bog ne daj, da sem zamahnila z roko - in to kar nekam, ne proti njemu).
Sva se pod simi-nim vodstvom zmenila, da je to njegovo obnašanje nesprejemljivo. Zdaj samo še malo pocmiha, in to je to. Ga pa ne spuščem k neznanim pesjanarjem.
Tako da: bo kar tako, kot ti je sančotova predlagala - najdi si inštruktorja, ki mu zaupaš. Skupaj ugotovita, v čem je sploh "point" tega obnašanja. Od tle naprej bo šlo vse samo še na bolje. Držim pesti za vaju, da se zmenita.  Kiss
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 13.03.2013 : 11:29:29 »

Upam, da bo kakšna Lanabela, ali pa simi, ali pa AngSeter v to temo zašla...

Jžš, pa Xeno sem nehote spustila.  butnglavc butnglavc
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #13 : sreda, 13.03.2013 : 11:32:01 »

Tudi če bo zašla, bi v takem primeru verjetno res učinkovalo samo individualno, osebno delo z obema.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #14 : sreda, 13.03.2013 : 11:35:14 »

Jžš, pa Xeno sem nehote spustila.  butnglavc butnglavc

haha, sem se prav naglas nasmejala. To je pa vpliv nemške šole al kako. Grin
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: kuža ne mara drugih
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines