mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 02:27:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Prodaja živali-nesmisel
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Prodaja živali-nesmisel  (Prebrano 16292 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #15 : sreda, 16.02.2011 : 20:05:41 »

Rada bi delila še eno izkušnjo s prodajo živali v trgovinah.
Namreč leta nazaj, kot mali otrok, sem imela doma morske prašičke. Te so se zaradi pomanjkanja znanja kmalu razmnožili. No, te male pujse takrat ni bil problem odnesti v trgovino v zameno za kakšen paket žaganja ali sena. Večinoma so obstajale majhne privatne trgovine, ki niso imele take masovne prodaje in so bile pujsov vesele. Seveda se je naše razmnoževanje še nekajkrat ponovilo, saj do sedaj nismo imeli problemov z oddajo, dojenčki so bili pa luštni (danes se lahko malo zamislim nad tem, ampak ok, je že mimo Lips Sealed ). Zdravstvenih težav skoraj nikoli nismo imeli, bolezni takorekoč nismo poznali.
Potem so se pojavile večje verige trgovin, ki pujsov niso jemale, češ, da imajo svoje "preverjene" rejce in so te živali označene. Ok, tudi sama sem potem kdaj tam kupila kakšega pujsa in v skoraj 80% se je izkazalo, da je z njimi nekaj narobe. Kljub veterinarski oskrbi in zdaj že nekajletnemu znanju, so pujsi na veliko obolevali za neznanimi boleznimi. "Domači" pujsi pa so bili ok. Kasneje sem hvala bogu opustila "pujsjerejo", saj nisem več prenesla, da pujsa odnesem k veterinarju in naredim vse možno, revček pa vseeno pogine v zelo mladih letih. Sad
Kasneje sem enake izkušnje z verigami trgovin in konkretno pujsi slišala še od parih ljudi, nekateri so celo navajali grozovite razmere pri teh "preverjenih" rejcih. Cry

Zame je torej veliko boljši "rejec" mala punčka ali fantek, ki po nesreči dobi doma naraščaj in ga nato odda. Smiley Ta pujs je sigurno zrastel v boljših razmerah.
Pujse oz. budre imam nadvse rada in upam, da bom še kdaj lahko kakšnega imela - zdravega seveda.  Smiley



Logiran
tifani
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #16 : četrtek, 17.02.2011 : 11:51:15 »

Jana, sem pričakovala nekaj približno takšnih odzivov, sem pa vseeno presenečena nad negativnim in "agresivnim" nastopom nekaterih na tem forumu, kar tako na prvo žogo, ampak mogoče sem bila nejasna...Ko sem se odločila za psa, sem ga iskala tudi po zavetiščih in na straneh kjer pse podarjajo in ker v tistem času ni bilo na voljo nobenega manjšega psa (pač primernega za zelo majhno stanovanje) sem se odločila za tega, ker je pač pisalo, da je mešanica dveh manjših pasem. Seveda je bilo meni osebno vseeno KATERIH manjših pasem, ampak nekateri ljudje imajo drugačno logiko. Kocka, nisem ne jezna, ne razočarana ali kaj podobnega, ker se sama ne prištevam med omenjene ljudi in je moj pes zame pač najlepši in najboljši in bi ga imela neizmerno rada ne glede na to v kaj bi zrastel. Nisem napisala nič o tem, da sem bila zavedena jaz, ker je zame, ko sem ga dobila, vse negativno (cepljenje, zajedalci...) postalo nerelevantno, ker sem takoj in brez pomislekov poskrbela za te zadeve. Sem pa začela razmišljati o tem, kaj se zgodi, če pa se kakšni ljudje počutijo zavedene...In ne, pač nisem vedela za to problematiko pred tem in se mi zdi samo pozitivno, da sem se je zavedla (ker sem pač iz radovednosti še naprej spremljala različne internetne portale s tako vsebino). Zanimalo me je to, kar si mi napisala, Jana, koliko dni mora preteči med dvema legloma(kar se tiče kotitve - mogoče imajo več kot eno psico, tega ne vem..), tako da hvala za odgovor.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #17 : četrtek, 17.02.2011 : 12:02:29 »

je zame, ko sem ga dobila, vse negativno (cepljenje, zajedalci...) postalo nerelevantno, ker sem takoj in brez pomislekov poskrbela za te zadeve.

vidiš, ti najdeš problem popolnoma drugje kot tam kjer je.  Problem je, da s tem, ko psa pri takšnem človeku kupiš, poskrbiš za to, da je psica potem ob prvi naslednji možnosti spet breja in jo ta človek še naprej izkorišča (če ima mladiče res tako pogosto še nezakonito povrh vsega). S svojim nakupm namreč ustvari povpraševanje. Če povpraševanja in kupcev kot si ti, ki se jim po možnosti potem po hitrem postopku še vse njegove napake zdijo irelevantne ne bi bilo, bi moral tui tak človek prenehati s svojim početjem, ker se mu ne bi več izplačalo. In to je bistvo problema.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #18 : četrtek, 17.02.2011 : 12:21:50 »

tifani, na prvo žogo sem se odzvala zaradi ene same besede, in sicer (v citatu je odebeljena):

Od tega človeka sem po spletu okoliščin tudi sama kupila psa.

Splet okoliščin je namreč povsem nepomemben, ker je pri vsem skupaj samo en hakeljc - z vsakim evrom, ki ga daš kot kupnino za psa mešanca, povzročiš kotitve še več mešancev, saj z vsakim evrom spodbudiš prodajalca, da še naprej izkorišča psico/e. Ne govorim o povračilu kakšnih stroškov človeku, ki se mu je leglo "zgodilo", temveč o plačevanju mladičev ljudem, ki jih prodajajo. Tukaj je popolnoma nepomembno, ali kupuješ čistega mešanca, ki je pač po prodajalčevih besedah majhen in luškan, ali kupuješ mešanca med dvema pasmama, ali pa "čistokrvnega brez rodovnika". Res povsem nepomembno, vsak tak nakup pa je direktna vzpodbuda, da počne folk to še naprej. Tako vidim jaz tudi tvoj nakup, ne glede na to, da ga zdaj opisuješ kot nekaj drugega. Če imaš v glavi neko idejo, kako naj bi pes izgledal, kupiš pasemskega psa ali počakaš, da se takšen pes pač pojavi "na sceni". Kupiti ga zato, ker majhnega psa ni bilo trenutno v nobenem zavetišču ... Hm ... tukaj poznamo zelo dobro celotno sceno in si upam trditi, da je obdobij, ko po desetih slovenskih zavetiščih in mnogih društvih, ki pomagajo pri oddaji psov, ne bi bilo izbire, zelo zelo malo. Pa nima veze, kar je je. Ni ok opravičevanje česarkoli pri takem nakupu, vsekakor pa je za pozdraviti zavedanje, da je tak nakup napačna odločitev. Pa ne zaradi psa, saj nam je tukaj povsem jasno, da mora odločitev (čeprav se izkaže za napačno) o nakupu/posvojitvi prinesti s seboj odgovoren odnos, torej tudi nadaljno skrb za psa, ne glede na to, kaj se z njim zgodi (zdravje, velikost, karakter ...). V zvezde pač ne kujemo nikogar, ki odgovorno poskrbi za svojega psa, saj je to ena od osnovnih zadev, ki jih pričakujemo od vsakega našega uporabnika.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali

11. člen
(parjenje psic in mačk)
(1) Psice in mačke je dovoljeno pariti tako, da obdobje med dvema zaporednima kotitvama pri isti samici ni krajše od 290 dni, v nasprotnem primeru se šteje, da gre za preobremenjevanje živali v skladu z zakonom, ki ureja zaščito živali. Krajše obdobje med kotitvama je dovoljeno le, če so imele samice le enega ali dva mladiča.
(2) Psice in mačke, ki so bile parjene pa se niso obrejile, so zvrgle ali so kotile vse mrtve mladiče, se lahko parijo v naslednjem ciklusu.
(3) Za preobremenjevanje živali se šteje tudi, če psica ali mačka koti pred 14. mesecem starosti.

26. člen
(nega)
Psa je treba redno negovati in odstranjevati zajedavce kot so bolhe, klopi, gliste in trakulje.

27. člen
(mladiči)
Mladičev ni dovoljeno odvzeti od psice pred dopolnjenim osmim tednom starosti.
Logiran

tifani
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #19 : četrtek, 17.02.2011 : 12:27:31 »

Pa dobro no...A je res tolk nerazumljivo to kar sem napisala?! Nisem si mislila, da sem s tem, ko sem kupila psa ustvarila še večje povpraševanje...Res sem (naivno očitno) mislila, da so ti ljudje pač eni izmed tistih, ki se jim zgodi, da je psica breja ali pa pač želijo, da ima enkrat, dvakrat mladiče in jih pač ne morejo obdržati vseh in ne da to počnejo za biznis, kar sem ugotovila kasneje...In NE ZDIJO se mi irelevantne te napake, no. Pa saj sem razložila v prejšnji objavi.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #20 : četrtek, 17.02.2011 : 12:38:03 »

Da bos mogoce lazje razumela, kaj ti tukaj govorimo, je tule en star plasticen prikaz, kako gredo zadeve:
Povprecna cena "cistokrvnega psa brez rodovnika" je kaksnih 300 evrov. Trgovec lahko na vzhodu za ta denar dobi kaksnih 20-25 mladicev, odvisno od pasme, za katero potem te mladice prodaja. Zanje bo ob minimalnih stroskih, ki so samo najnujnejsa hrana, da mladici prezivijo tiste dni do prodaje naprej, porabil nekaj evrov. Prevoz se kalkulira na mnogo vec mladicev, saj po 20 mladicev noben trgovec ne hodi nekaj 100 km dalec. Pri neregistriranih (beri: na crno) prodajalcih drugih stroskov ni, morda le stroski kopiranja, ko kopirajo kaksne papirje od bog ve katerega psa. Vlozil je 300 evrov, mladice bo naprej prodal vsakega za recimo 200-300 evrov. Zasluzek izracunaj sama.

Ce pa pogledamo k dvoriscnim rejcem, pri kakrsnem si najbrz ti kupila psa, je zadeva se dosti cenejsa. Ne vem, koliko stane en mesanec, vsekakor vanj rejec ni vlozil prav nicesar, saj obicajno taki mladici pijejo mleko pri pasji materi vse do takrat, ko pridejo ponje kupci, torej odpadejo prav vsi stroski za hrano, mladicev ne razglistijo, ne cepijo, ne negujejo, ne socializirajo ... Take psice so obicajno neustrezno hranjene (se posebej bi morale biti ustrezno hranjene, ker jih uporabljajo kot masine za kotive mladicev), niso negovane, z njimi se nihce ne ukvarja ... Torej? Kateri debil, ki mu pac ni mar veliko za psico, bi se odpovedal na tako lahek nacin pridobljenemu denarju od totalno neodgovornih kupcev? Upam, da se zavedas za nazaj, kaj je bilo pri tvojem nakupu narobe. Ce se ne, potem vsekakor s pisanjem tukaj ne bomo dosegli nicesar, kot tudi ne z branjem zakonodaje. Za vsak posel sta potrebni dve strani. Samo ena stran nikakor ni dovolj, saj en sam ne more trgovati sam s seboj. In del tvoje neodgovornosti se kaze v tem, da zvracas vso krivdo za pocetje takih ljudi na njih in prav nic na kupce, torej tudi nase.
Logiran

uncas
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.368


« Odgovor #21 : četrtek, 17.02.2011 : 12:42:39 »

Tifani, praviš, da opazuješ oglase tega "rejca"? Si poslala že kakšno prijavo? Če ja, kam in kakšen je bil odziv? Če ne, zakaj ne?
Logiran
tifani
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #22 : četrtek, 17.02.2011 : 12:46:05 »

Pa še to...To kar sem obrazložila nisem napisala zato, ker se mi zdi potrebno, da bi me kdorkoli "koval v zvezde" ali da bi opravičevala svoje dejanje, želela sem samo odgovoriti na komentarje, da je bilo moje dejanje napačno. Se pa strinjam, da je bilo nepremešiljeno in če bi se bolje pozanimala ali takrat razmišljala na drugačen način, bi tudi ravnala drugače. Sigurno sami najbolje veste kakšna je "scena"  in izbira za posvojitev psa v Sloveniji, meni pa se je takrat pač zdel ta najprimernejši zame. No, upam, da bo v prihodnje manj takšnih kupcev kot sem bila jaz, ki bi s svojim ravnanjem povzročili takšne verižne reakcije. Sama sem se na tem primeru nekaj naučila in upam, da se bo po prebiranju tega še kdo.
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #23 : četrtek, 17.02.2011 : 12:46:48 »

Pa dobro no...A je res tolk nerazumljivo to kar sem napisala?! Nisem si mislila, da sem s tem, ko sem kupila psa ustvarila še večje povpraševanje...Res sem (naivno očitno) mislila, da so ti ljudje pač eni izmed tistih, ki se jim zgodi, da je psica breja ali pa pač želijo, da ima enkrat, dvakrat mladiče in jih pač ne morejo obdržati vseh in ne da to počnejo za biznis, kar sem ugotovila kasneje...In NE ZDIJO se mi irelevantne te napake, no. Pa saj sem razložila v prejšnji objavi.

tifani, bom skušala na kratko povzeti, kaj vse se skriva za temi kotitvami, ki so na videz plod "čiste ljubezni do psice, njenega materinskega nagona in mladičev".

Stvar je v tem, da ni nobene potrebe po tem, da psica enkrat v življenju koti, da se kotijo novi in novi mladiči zato, ker se nekomu zdi, da bi bila njegova psica enkrat "mamica". Ker to potegne za seboj kup zadev, ki so vse na škodo psice in mladičev:

- ker ljudje vedno, da se bodo vedno našli kupci, svoje psice veselo parijo: enkrat, dvakrat ... pa tudi ob vsaki gonitvi, in jih prodajajo preko oglasnikov,

- parijo seveda brez kakršnegakoli znanja o čemerkoli in s prvim psom, ki ga najdejo,

- možnost, da bodo imeli mladiči težke dedne težave, je pri takšnem početju seveda ogromna (kje so slikanja kolkov in komolcev, izločanje psov, ki kažejo neprimerne karakterne poteze, kje so testi za dedno slepoto itd.),

- ker so popolnoma brez znanja (ali pa celo tako neodgovorni, da se o tem niti nočejo podučiti), mladiče v leglu večinoma povsem neprimerno oskrbujejo (neprimerna hrana psice in mladičev, pomankljiva socializacija v leglu itd.),

- mladiče večinoma iz legla prodajajo premlade (stare 6, 7 tednov, kar je med drugim tudi kršitev veljavne zakonodaje),

- ker jim gre večinoma za "lahek zaslužek", ki se mu skuša odbiti čimveč stroškov z leglom, mladiči večinoma niso niti razglisteni, kaj šele cepljeni proti kužnim boleznim (hiter pogin v novem domu zaradi zastrupitve z glistami ali zaradi kuge zato žal ni redkost),

- mladiči so prodani večinoma prvemu, ki pride mimo, o tem, kdo jih je kupil, kaj se z njimi dogaja, koliko jih doživi prvo leto, koliko se jih po nekaj mesecih nečipiranih in necepljenih proti steklini znajde v zavetiščih ni nobenih podatkov, prav tako ni nobenih podatkov o tem, koliko teh mladičev ponovno koti dalje "čistokrvne" mladiče.

Posledice?

- preobremenjevanje psic,
- neprimerna oskrba mladičev in psic,
- težke dedne bolezni mladičev,
- psa dobi vsak, ne glede na to ali je primeren skrbnik ali ne,
- posledično je veliko živali zavrženih in zapuščenih in polnijo zavetišča.

Vsak nakup psa iz takšne neodgovorne reje pa, seveda, pomeni, da se bo kotilo naslednje leglo.

V tvojem primeru ti predlagam naslednje: sledi temu prodajalcu dalje, shrani kopijo trenutnega oglasa in počakaj na naslednje leglo, prav tako shrani oglas. Nato podaj prijavo na VURS o preobremenjevanju psice.


Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #24 : četrtek, 17.02.2011 : 12:57:22 »

In ne, pač nisem vedela za to problematiko pred tem in se mi zdi samo pozitivno, da sem se je zavedla (ker sem pač iz radovednosti še naprej spremljala različne internetne portale s tako vsebino). Zanimalo me je to, kar si mi napisala, Jana, koliko dni mora preteči med dvema legloma(kar se tiče kotitve - mogoče imajo več kot eno psico, tega ne vem..), tako da hvala za odgovor.
Sama sem se na tem primeru nekaj naučila in upam, da se bo po prebiranju tega še kdo.
No, zdaj je pa nujen še korak naprej - to je pa tisto, kar piše Uncas.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #25 : četrtek, 17.02.2011 : 12:59:40 »

V tvojem primeru ti predlagam naslednje: sledi temu prodajalcu dalje, shrani kopijo trenutnega oglasa in počakaj na naslednje leglo, prav tako shrani oglas. Nato podaj prijavo na VURS o preobremenjevanju psice.
Če imaš le kanček volje in časa, boš med "nadzorom" verjetno naletela na več takih in hitro nabrala veliko gradiva za prijave ...
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #26 : četrtek, 17.02.2011 : 13:01:09 »

Citat
No, upam, da bo v prihodnje manj takšnih kupcev kot sem bila jaz, ki bi s svojim ravnanjem povzročili takšne verižne reakcije. Sama sem se na tem primeru nekaj naučila in upam, da se bo po prebiranju tega še kdo.
Upam da to pomeni da ti je popolnoma, kristalno jasno zakaj se tako ne kupuje psa.
Logiran
tifani
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #27 : četrtek, 17.02.2011 : 13:04:41 »

Hvala za vsa pojasnila in nasvete. Ja, sedaj mi je popolnoma jasno za kaj gre...
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #28 : četrtek, 17.02.2011 : 13:19:01 »

Tifani, jaz sem se podobno lotila iskanja manjšega kužka kot ti, brez posebnega predznanja o tej problematiki. Malo sem pregledovala zavetišča, oglase itd. Potem mi je kolega povedal za leglo pritlikavih pinčev, češ da jih naj pridem pogledat, pa se bomo še kaj zmenili okoli cene. Ok, sem jih šla pogledat. Kužki luštni, brez rodovnika seveda, niso pa živeli v slabih razmerah, tudi cepljeni in razglisteni naj bi bili. Je bilo pa kristalno jasno, da ta ženska dela to za zaslužek in ne pazi na stvari, na katere bi rejec moral.
Meni po tistem (oz. že prej) moralni kompas pač ni dopustil, da bi lahko na tak način kupila kužka. Zato sem takoj prenehala z gledanjem oglasov in se osredotočila na iskanje posvojenčkov preko društev, zavetišč. Zelo, zelo kmalu je potem prišel pravi.

Hočem samo povedat, da ni potrebno veliko znanja, da te občutek in moralnost pripeljeta na pravo pot. V mojem primeru, ker si nisem želela kupiti rodovniškega psa, je ostala samo še ena možnost- posvojiti brezdomnega.

Upam, da sem napisla dovolj razumljivo. sram
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #29 : četrtek, 17.02.2011 : 13:23:09 »

Žužka, si super
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Prodaja živali-nesmisel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines