mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:33:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problemi s poslušnostjo (Beagle)
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Problemi s poslušnostjo (Beagle)  (Prebrano 6129 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Biggie
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« : sobota, 08.01.2011 : 15:13:12 »

Pozdravljeni

Doma imam Beagla leto in pol starega, ki ima probleme s poslušnostjo...Mene še nekako posluša nastanejo pa problemi z ostalimi člani družine.. Strah jih je da bi ga spustili na prostem in da bi zaradi neposlušnosti pes odšel in se nebi vrnil. Pa tudi na splošno ko mu kaj rečeš da naredi ni lih vesel in postane mala trma Cheesy
Kaj lahko storim oz. storimo pri nas doma, da bi nas naš mali poslušal ?

Hvala za odgovore
LP
Logiran
sonce rumeno
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.258


« Odgovor #1 : nedelja, 09.01.2011 : 11:17:52 »

Vpisite ga/se v kaksno kvalitetno pasjo solo.

Sicer pa mi ni ravno najbolj jasno, zakaj bi beagla spuscal na prostem... Meni niti na kraj pameti ne pade kaj taksnega.

beagle = pes + super lovski nagon

beagle, 'varno spuscen' na prostem = dobro znanje odpoklica + veliko srece
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 09.01.2011 : 12:07:08 »

Pri vsakem psu, ne glede na tip, pasmo ... je ključ do poslušnosti vaja, vaja, vaja, veliko dela, dela, dela, ponavljanje ponavljanje, ponavljanje Smiley  Seveda tu zraven spada tudi doslednost (da vsi vedno zahtevajo in prepovedujejo isto, ne da je vsakič kaj drugega dovoljeno, prepovedano, pričakovano) in pa pravilno delo. Nič ti namreč ne pomaga, če psa nagradiš ravno v napačnem trenutku. Upoštevati moraš tudi pasmo psa in pri lovskih pasmah je tako, da če nisi 100% prepričan v odpoklic je boljša ideja ga sploh ne spustiti s povodca, ker se res lahko zgodi, da nekaj zavoha, "postane gluh" za povelja in gre slediti svojem nagonu ...

Pomembno je, da se nedovoljenih vedenj ne dopusti. Recimo pri odpolicu - nikar je klicati 5x, 10x in upati, da enkrat bo pa le slišala. Ko to še ni 100% in še vadita pokličeš 1x in že takrat tako, da ve da to resno misliš. Če ne daje znakov, da prihaja, jo greš zelo mirno iskat (nikoli pa ne tečeš za njo). Tako ji daš vedeti, da možnost, da na klic ne pride sploh ne obstaja in da to ni nekaj, kar je stvar njene zbire. Če pride sama od sebe je za to zelooooooooo pohvališ. Na enak način naj vadijo tudi ostali člani družine, ki jo vodijo na sprehod. Predlagam vajo na "slednem" povodcu (ni treba kupovati prav slednega, kupite recimo 10 m dolg štrik s katerim se pridobi nekaj razdalje, vseeno je pa še pod nadzorom).

Kako se vadi in uči odpoklic in druge veščine si lahko prebereš v temah o tem, ti pa tudi jaz priporočam, da gresta v šolo. Če zanjo v isti meri skrbi še kak drug član družine pri katerem so povelja manj sigurna je mogoče razmisliti o tem, da bi vaju spremljal v šoli (ker je namenjena predvsem vodnikom, da se naučijo pravilno delati s psom)
Logiran
Biggie
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #3 : nedelja, 09.01.2011 : 15:37:12 »

Jast mojega spustim, ker pač mi ni do tega da bi pes bil skoz na povodcu.. To od odpoklica enkrat in potem greš psa iskat je že uredu kaj pa če se pes dela norca s tebe in skače levo in desno ter se ne pusti ulovit? Glede odpoklica bom pa vztrajal na slednem povodcu, prebral kašno knjigo in če še to ne bo uredu se bom vpisal v šolo. Kako pa je to če pes nima neke osnove male šole oz. šole za mladiče (ima samo to znanje tačka, sedi, prostor..) se sploh splača it v šolo ? In koliko sploh pride šolanje psa ker v tem lih nisem mojster..

Hvala za odgovore
LP
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #4 : nedelja, 09.01.2011 : 15:47:57 »

Če se pes dela norca iz tebe, pomeni, da ti nimaš razčiščenih pojmov, da te pes ne jemlje za šefa. Potrebuješ pasjo šolo, najprej ti, ko jo boš ti osvojil, bo tudi pes začel delati s tabo. In medtem bi bilo za vaju oba in vajin odnos zdravo, če bi bil pes na štriku.

Tega ne razumem: Ti ni do tega, da bi bil pes stalno na povodcu?Huh Kako to misliš, si prelen, da bi držal štrik v roki ali kako? Nobenemu psu namreč povodec še ni škodil, množici njih pa je in še vedno koristi, saj imajo tamo "varno" omejeno območje gibanja.
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #5 : nedelja, 09.01.2011 : 16:09:28 »

Jast mojega spustim, ker pač mi ni do tega da bi pes bil skoz na povodcu..

Tole je pa precej egoistično, veš. Meni ni všeč, pa še marsikomu tudi ne, da nek pes, ki nima naučenega priklica v moja dva rine do onemoglosti, oz. dokler se ne posreči lastniku, da ga ujame.
Da ne bi o varnosti. Saj imaš rad svojega psa, ne? Kaj pa, če jo en dan potegne na cesto? Kaj boš? Poznam primer, ravno tako biglček, jo je ucvrl in lastnik za njim, ampak neuspešno. Cca 700 m do ceste je tekel, da ne boš mislil, da je bila cesta blizu. Zbil ga je avto, so ga komaj rešili. Račun za veterinarja : visok. Račun za popravilo škode na avtu : visok. A je bilo tega treba? Kot pravi miškica, povodec še nikomur ni škodil.
V šolo se v vsakem primeru splača it, pa ne čakat, da ti pes čez glavo zraste. Cene so različne, kvaliteta pa tudi, tako da se je dobro prej pozanimat.
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #6 : nedelja, 09.01.2011 : 20:21:39 »

Kako pa je to če pes nima neke osnove male šole oz. šole za mladiče (ima samo to znanje tačka, sedi, prostor..) se sploh splača it v šolo?
Ja, zelo se splača. Sploh če se vpišete v eno od kvalitetnih šol. Srečno pri učenju!
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #7 : nedelja, 09.01.2011 : 20:46:19 »

Res ni niti prav niti varno, da psa spustiš, če veš, da no niti 50%, kaj šele kej bližje 100tki.

Če te zafrkava te pač ne jemlje resno in je verjetno mnenja, da si se prišel igrat. Zato pa je pomembno, da najprej razčistita, kako stvari grejo in kdo je šef, šele potem se začne pa spuščanje s povodca, ki je kot je že bilo parkat opozorjeno pri lovskih pasmah, še malce bolj rizično zaradi močnih lovskih nagonov.
Ker se prvi tečaji začnejo spomladi, pa tudi do knjige verjetno ne boš prišel danes, še manj pa uspešno apliciral prebranega ti svetujem 2 stvari. Prva je, da tudi sam raje uporabljaj sledni povodec (na vrv lahko zavežeš tudi nekaj vozlov in ga potem spustiš na tla, ter jih preprosto pohodiš, če je potreba). Se pes ravno tako zlaufa, le od tebe zahteva ekaj več truda.
Ker se mi pa nekako dozdeva (se oproščam, če se motim) da znaš biti trmasta oseba, ki bo iskala odgovor in rešitev po liniji najmanjšega odpora dokler mu ga ne bo nekdo predlagal, upoštevaj vsaj naslednje - če ga že spuščaš izberi področje, kjer vsaj ne bosta motila ostalih (psov, divjadi...). Če te začne "zafrkavati",  je ena od tehnik, da se obrneš in sam tečeš v drugo smer (poskrbiš, da to vidi) ter se celo skriješ. Večina psov, če niso ravno v elementu, ko so nekaj zavohali, postane zaskrbljenih in tečejo za tabo in te iščejo. Ko te "ujame" oz. "najde" ga seveda pohvališ in nagradiš. Se mi pa zdi, da je bolje, da vsaj določita in povadita kaj odpoklic je (da mu bo jasno) tako kot je treba,pa čeprav to pomenda ga vsaj nekaj časa ne spuščaš popolnoma s povodca.
Ko vadita  "po reglcih" si lahko za začetek nabaviš pomočnika. Psa pripni na sledni povodec (poljubne dolžine, samo pretiravat pa spet ni treba). Pomočnik naj prime psa, ti pa odšetaj za malo manj kot dolžino pvodca daleč. Na drugi strani se naredi skrajno zanimivega. Pokliči psa, mahaj z rokami, z igračo, cvili .... pomočnik naj potem psa spusti (s pripetim slednim povodcem). Ko bo pes pritekel do tebe (priti mora dovolj blizu, da ga lahko primeš) bodi nadvse navdušen in ga nagradi (kar ima raje ali  kratko igro z njegovo priljubljeno igračo ali pa s hrano) ...  Ko bo to na povodcu 100% (absolutno vedno), lahko isto poskusita brez povoca, ko bo vedel za kaj se gre in da ga čaka nagrada. Enako lahko vadi z ostalimi člani družine, če vas je več, ki ga vodite na sprehod. Pomembno je, da pes sploh ve, kaj je poanta klica in tega ne borazumel drugače, kot če mu na primeren način razložite.
Še ena zelo pomembna stvar je, da ni nikoli kaznovan, ko pride. Naj razložim. Psa spustiš in po nekem določenem času pokličeš a ne pride. Še več celo še bolj se oddaji, skače levo desno, mogoče celo izgine iz vidnega polja. Postajaš jezen, mogoče celo paničen, ga pokličeš še enkrat ali dvakrat in recimo po kakih 15 min pe končno pride. Jezno ga zagrabš, se zdereš nanj, mogoče celo zgrabiš za gubo ... (ne previm, da to dejansk pošneš ti, samo naštevam stvari, ki jih počnejo ljudje).  Psu s tem poveš, da ko pride je kaznovan in naslednjič bo verjetno še manj rad prišel. V tem primeru se je treba upreti samemu sebi in se ne razjeziti, mogoče celo najti nekaj moči za pohvalo, ker je prišel (ni treba skakati do stropa)...

Po tem "uradnem" delu  (vaja naj sploh na začetku ne traja predolgo naenkrat, cca 15 min recimo in vedno prenehajte, ko mu gre super, ne ko se mu ne da več) lahko še vedno opravita bolj sproščen sprehod, kjer se od psa ne zahteva nič (za nagrado seveda).

Kot je že Silba mia rekla, veterinarski računi so visoki, poškodbe so lahko hude, stroški povrnitve škode zaradi povzročene nesreče so lahko pa še višji - predstavljaj si recimo, da prileti na vetrobransko steklo popolnoma novem audiju direktno iz salona... Pes verjetno ne bo preživel, če pa bo, bo verjetno resno poškodovan. Ti boš imel mrtvega ali pa zelo poškodovanega psa, ki ga imaš predvidevam, da rad, odgovoren pa boš tudi za plačilo vseh popravil poškodovanega vozila in boh ne daj, da se je bom tem poškodoval še kdo v njem ...
Tudi meni ni všeč, če vame in mojega psa rine neprivezan pes, za katerim sicer sopiha lastnik, a kaj mi to pomaga, če je še 100m daleč? Kako veš, da je recimo moj pes sploh prijazen in ne bo tvojega preprosto zgrabil za vrat (kar lahko stori tudi če ga imam na povodcu), ker tvo pes recimo rine vanj.
se sploh splača it v šolo ? In koliko sploh pride šolanje psa
Razmišljaj recimo iz te strani. Posvojeni psi iz zavetišč tudi verjetno niso hodli v malo šolo, sploh če posvojiš odraslega psa, pa skrbniki z njmi v šolah lepo napredujejo, ne glede na predznanje ali celo starost psa.
Glede cene je pa težko reči, ker se razlikuje od šole do šole, od programa do programa, števila ur v nekem tečaju (več ur je seveda več narejenega, je pa tudi dražje verjetno potem) celo med različnimi regijami v Sloveniji. Najboljše bo, da se pozanimaš sam - izbiraj pa raje glede na kvaliteto in ne izključno glede na ceno in pri tem upoštevaj, da so dobre osnove temelj vsega nasploh (tudi čisto nepovezano s psom). Če boš dobro osvojil osnove, boš kasneje tudi sam lažje delal s psom, tudi če ne bosta več obiskovala nadaljevalnih tečajev, ker boš poznal vsaj princip, ki ti ga bo predstavil profesionalec. Izberi šolo, kjer se boš dobro počutil in ti ne bo prisila. Če boš ti dobre volje bo tudi pes raje delal s teboj, če bo čutil, da nočeš biti tam, tudi on ne bo želel delati ...
Logiran
Biggie
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 10.01.2011 : 16:38:43 »

Houdini hvala za odgovore Cheesy
In ja si zadel glede tega da sem trmast saj sem po horoskopu škorpjon in ko me prime trma ne popustim niti za sekundo...
In glede na priporočene vaje in na to da verjetno pri tem imaš izkušnje se bom držal navodil ki si mi jih napisal...Vsakič ko bom s psom odšel na sprehod bova mal trenirala in verjamem da bo tudi nama uspelo.. Bom se pa skoraj verjetno vpisal v šolo vsaj da dobim neke osnove kako se s psom obnašat..

in ja vem kako so draga veterinarska dela.. In tudi dela pri kleparjih/ličarjih in problemi ljudmi pri takem..tako da bom kar prvo treniral in ko bom res 100% da je pes pripravljen ga bom spustil Cheesy


Tega ne razumem: Ti ni do tega, da bi bil pes stalno na povodcu?Huh Kako to misliš, si prelen, da bi držal štrik v roki ali kako?

Pes je tudi živo bitje. Verjetno da bi se tudi ti kot pes ki je privezan počutila slabo.Ali se motim? Ker če se mi povej!!  sam bi se rad naučil kako se na lep način  počne s psom da se kaj nauči in zraven psa naučil poslušnosti in ostalih vrlin. Tako da me ni potrebno takoj ko nekaj napišem "napadat" glede lenobe in ostalega...Da smo si na jasnem živali mam rad in mojega psa še posebno... In če bi bil prelen da niti štrika ne bi držal v roki psa ne bi vzel ker nisem kot nekateri ki kupijo psa in ga po pou leta ali še manj zanemarijo ali celo odvržejo. No to je samo kot odgovor na to Cheesy
pa brez zamere Cheesy
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #9 : ponedeljek, 10.01.2011 : 16:52:16 »

Če je pes spuščen in to brez izdelanega odpoklica, je to nevarno za psa in za okolico (zdravje in premoženje). Psa lahko zdivjaš tudi na slednem povodcu (10 ali 20m), dokler odpoklic ne bo izpiljen za 5.
Če ga imaš torej rad, mu boš s privezom med sprehodom in tudi sicer zagotovil, da ne bo letal naokrog, ga ne bo ustrelil lovec, ne bo končal pod kolesi, ga ne bo ogrizel drug pes, ne bo panično pobegnil pred pokanjem kakih 20 km stran ipd. In ne bo nevzgojeno težil drugim, povzročal prometnih nesreč, davil sosedovih kur, ganjal mačkov, pojal divjadi, sral po sosedovih zelenicah, trgal najlonk sosedam in jim mazal zatagmašnih gvantov ipd...
Evo, to je to  Smiley, pa ziher bi lahko še naštevali.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Problemi s poslušnostjo (Beagle)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines