mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 23:12:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: socjalizacija bokserja
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: socjalizacija bokserja  (Prebrano 6698 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
gemotli
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« : sobota, 08.01.2011 : 22:10:16 »

zivjo
imam 10 mescov staro boksarko Taro vedno ko greva na sprehod vleče. in nevem kako naj jo to odvadim prosim za nasvet.
in ko je v kočii mi vedno naredi veliko razdejanje vrjetno zato ker mu je dolgcas kako jo bi lahko zamotil oz zaposlil.
hvala za odgovore
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #1 : nedelja, 09.01.2011 : 00:31:11 »

kako jo bi lahko zamotil oz zaposlil

Več se ukvarjaj z njo. Boks ni namenjen temu, da je pes sam notri ves čas, razen, ko gresta na sprehod ... tudi sprehodi morajo biti aktivni in dovolj dolgi, da se bo čim bolj "zlaufala" in sprostila in bo potem tudi v boksu mirna in bo zadovoljno počakala, da prideš iz službe ali šole, ko se bo treba pa spet ukvarjati z njo. Igrajta se, meči ji žogo, vlecita cufo, učita se trikcev ...
Koliko gibanja potrebuje bokser, ti bo povedal kdo, ki ima direktno s to pasmo (ali mixom te pasme) več izkušenj je pa princp enak pri vseh psih ne glede na pasmo ...

Dobro bi bio, da poiščeta pasjo šolo v bližini in se spomladi udeležita tečaja, kjer se bosta poleg lepše hoje naučila tudi drugi uporabnih veščin ...


Glede vlečenja imaš več metod, nobena pa ne bo delovala čez noč in treba je biti dosleden in vztrajen. En način je, da se vsakič, ko povleče ustaviš in stojiš čisto pri miru dokler ne popusti povodca. Ko ga popusti se premakneš. Sprehodi oz. vaja sprehoda tako nekaj časa opazovalcem izgleda komično, ker se ustavljaš na korak ali dva, je pa učinkovito. Ko vama uspe narediti nekaj korakov s popuščenim povodcem jo lahko začneš za to tudi hvaliti in nagrajevati.
Druga možnost je podobna, le da, ko začne vlečt spremeniš smer za 180 stopinj.
Tretja možnost je halti, kjer pa moraš biti previden, upoštevati navodila, uporabljati po možnosti za preprečitev poškodb dvojni povodec. Poleg tega pes ve kdaj ga ima "namontiranega" in kdaj ne in lahko potem še vedno vleče, ko je brez njega. Če uporabljaš oprsnico jo zamenjaj z navadno usnjeno ovratnico, seveda primerno pasmi, morebitni fleksi pa za navaden povodec. Ne dovolji ji, da hodi več kot kak korak pred tabo, s "poleg" se pa sploh ne obremenjuj, dokler že tako vleče Wink

Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #2 : nedelja, 09.01.2011 : 09:03:38 »

Mi imamo nekaj po živahnosti podobnega bokserju... Sprehod ni šetkanje z vrvico v roki in mobitelom, je hitra hoja in vmes stalno metanje žogic, skrivanje in iskanje predmetov, nošenje palic, vmes vaja poslušnosti pa spet prinašanje žog... Ugotavljam, da jo to dosti bolj zmatra kot prejšnji sistem, ko je skoraj vsak dan odtekla 8 km ob kolesu. Zdaj je tek ob kolesu za spremembo, namesto tega je obvezna stalnica kot rečeno veliko (tudi umskega) dogajanja na sprehodih (tvoja tečt ob kolesu tako še ne sme). Ukvarjanje s psom na sprehodu je pri meni edini način, da me zunaj sploh vidi - sicer se takoj zaposli z vohanjem in vlečenjem. In to da te gleda (očesni kontakt) je glavna predpostavka za poslušnost, vodljivost, za vse... je tudi prva stopnja tega, da je nekje blizu ob tebi in ne spredaj v obliki vlečne službe.

Glede vlečenja - energičnim psom je to zelo težka naloga. Ne gre nujno za prevlado, oni bi preprosto radi hitro nekam prišli in vse jih takooo zanima. S cukanjem ne opraviš nič, zamoriš duha za kratek čas, potem pa spet izbruhne. Pri meni stanje na mestu ali hoja v nasprotno smer ne dela (ok, lahko delam kaj narobe), je sposobna noret in vohljat tudi na mestu... Kar nam zadnje čase dobro uspeva, je to, da se je navadila, da ko zategne, pogleda nazaj k meni. Takrat vedno pohvalim, večkrat tudi nagradim. S tem odvrne pozornost od zadev, h katerim je vlekla in zame je to velik uspeh. Občasno ji lahko nastaviš kak priboljšek tudi tako, da ga puščaš za sabo, da se uči sledenja in hoje za teboj.

Po aktivnem sprehodu, kjer bo morala umsko kaj počet (iskat tebe, skrito žogo, prinašat, spotoma preskakovat ovire ipd.) bo manj 'pospravljala' pesjak ne da bi jo za utrujenost moral fizično preobremenjevat, ker je za to še premlada. Zaposlitev: kong (plastična reč z luknjo, v katero zatlačiš priboljške, ona pa se jih trudi dobit ven - dobiš v pasji trgovini), piskajoče plastične živali in žoge, nenevarne plišaste reči (nujno brez polnila, da ga ne poje - dobiš v trgovini za živali), star štumf, v katerega zaviješ teniško žogo in zavozljaš, občasno bikova koža (dobiš v trg. za živali) ali surova kost za žvečenje. Predvsem pa veliko zaposlitve s teboj, da potem v boksu le še spi.

Imaš zelo energično pasmo, za hudičke ji izgnat iz tazadnje, bo treba dvignit (tvojo) tazadnjo in fejst veliko energije vlagat v to, da bo umsko in psihično sproščena. Zdolgočasenost psa je začetek težav. Pa šola ji (ti) bo v vseh pogledih zelo koristila Wink.
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789


WWW
« Odgovor #3 : nedelja, 09.01.2011 : 09:41:17 »

K zgornjima odgovoroma nimam kaj dodat. 10-mesečni pes je poln energije, ki jo je treba usmerjat v razne aktivnosti, če ne, se hitro sprevrže v uničevanje in ostala nezaželena vedenja. Kolikokrat pa gre na sprehod in kako vajin sprehod izgleda? Pes vleče, normalno, če je pa toooliko zanimivih stvari zunaj! Vaditi začnita poslušnost s kakšnimi majhnimi priboljški ( ali igračo, če se psička ne "pali" na to ), da boš zanimivejši od okolice, pa bosta lažje potem vadila tako odpoklic, kot hojo poleg in vse ostalo. Šola je super stvar, kjer vaju bodo naučili, kako.

Mislim tudi, da bokser ni primerna pasma za kočo, sploh pa 10-mesečni mladič ne spada tja.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 09.01.2011 : 10:32:12 »

Vecinoma so ze povedali, pa vseeno ne bo odvec, ce dodam:

- bokser nikakor ni za v koco,
- sprijazni se, da imas bokserja, kar pomeni, da se sprijazni s tem, da bo vso tvojo lenobo projeciral v vse, kar bo dosegel,
- ce si si umislil bokserja, bi moral vedeti, da je zanj treba imeti cas, energijo in domisljijo - vecina bokserjev ima veliko vec energije in domisljije od njihovih lastnikov, zaradi cesar pogosto pristanejo na cesti.

Ce se tebi ne da ukvarjati se s psom, se bo zagotovo se toliko vec bokser ukvarjal s teboj in ti unicil vse, kar mu bo prislo pod gobec. Bokserja je treba zaposliti, kar pa ne mores storiti, ce ga imas v boksu. Bokser je za k ljudem, vendar k takim, ki vedo, kaj tak pes potrebuje - v stanovanju nam je ves cas za ritjo in ves cas si moramo izmisljati nove in nove fore za njegovo zaposlitev, kar ne bi smelo biti pretezko nobenemu lastniku bokserja. O tem, ali je to pretezko ali ne, je treba razmisljati pred nakupom, zato sama odsvetujem nakup kateregakoli bokserja do trenutka, ko je bodocemu lastniku jasno popolnoma vse o pasmi in potrebah njenih predstavnikov. Tebi ocitno ni jasno popolnoma nic o pasmi, saj delas dve napaki - dal si psa v boks, torej stran od sebe, in cudis se, zakaj ti unicuje. To je ena najosnovnejsih znacilnosti bokserja - ce je nezaposlen, bo najmanj 10 ur na dan razmisljal, kaj je za pocet in razlicne zadeve tudi pocel. Ne cudi se, sam si kriv prav za vsako uniceno stvar.

Ce pri desetih mesecih ugotavljas, da bokser vlece, bos porabil se vsaj enkrat toliko, da ga bos tega odvadil. O tem je treba razmisljati takoj, ko pripeljes psa domov. Zdaj ti pac ne preostane nic drugega, kot strokovno svetovanje, kako bos zadeve popravil. Se pa bojim, glede na to, da psa nimas v hisi, da bo to zelo tezko in da nisi pripravljen toliko vloziti v vzgojo, kot bokser potrebuje.

Vsekakor upam, da bos vsaj sedaj sprejel posledice svojih odlocitev in postopal s svojo psico tako, kot je prav - jo vzel v hiso, torej "k dogajanju" in se zacel ukvarjati z njo in z njeno vzgojo. Verjetno bos potreboval hisni boks, ker ti bo seveda na zacetku unicila tudi v hisi vse, kar bo dosegla. Posebej takrat, ko te ne bo doma, pa tudi takrat, ko bos, pa ne bos dovolj pozoren.
Logiran

gemotli
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 12.01.2011 : 21:00:28 »

hvala za vse ogovore res se bom bol posvetil njej
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #6 : sreda, 12.01.2011 : 22:15:10 »

Pa res si vzemi čas... veeeeliko časa,
nikoli ti ne bo žal za igro, učenje in trenutke preživete z njo.

Logiran
gemotli
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #7 : nedelja, 16.01.2011 : 20:02:49 »

zivjo
imam 10 mesečno priško taro boksark. in vedno ko greva na sprehod hoče skakati po ljudeh. in ko dobimo obiske prav tako skace po gostih toda se po kaksnih 5 minutah umiri toda na sprehodu pa je vedno zelo aktivna s skakanjem na ljudi kako jo lahko to odvadim.
ali je to mogoče samo zato ker je se mlada...
hvala
Logiran
sončnica2
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #8 : nedelja, 16.01.2011 : 20:17:00 »

Fižolova župca: o madona, pa to je, kot da bi brala o naših sprehodih! Mi je kar malo odleglo, da nisem edina Wink Imamo sedemmesečno hiperaktivko in že par mesecev delam na ne-vlečenju, gre pa uspešnost gor in dol. Kak teden je že dosti boljše, potem pa, po možnosti po kakem (res občasnem) "flexi" sprehodu po gozdu, imam naslednji dan občutek, kot da smo spet na začetku! Vse je treba prevohat in se k vsakemu vonju poskusit odvlečt pa grozno se mudi naprej. Jaz pa vzdihujem in pogledujem h kužkom, ki mirno hodijo ob lastnikih (seveda vsi na flexijih) in tu pa tam kaj pošnofajo.
Trenutno najbolj delujejo igrače ali pa klikanje, ampak še to bolj po inspiraciji oz. odvisno od njene trenutne razpoloženosti - npr. ko je dež, je zadeva dosti bolj enostavna Wink Včasih imam res feeling, da se greva, a je ona bolj trmasta ali jaz. No, saj bo... upam  Tongue
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #9 : nedelja, 16.01.2011 : 20:42:52 »

Vsekakor bi vam priporočala šolanje, ker se tam pes nauči tusi, kako naj se obnaša v gneči in med ljudmi, npr. ko vi daste roku človeku, mora pes mirno sedeti.
Do tečaja, ali , če se zanj zaradi upravičinih razlogov ne boste odločili, pa lahko veliko naredite tudi sami.
Pred napovedanim obiskom psa zdivjajte, da porabi odvečno energijo. Lepo bi bilo tudi, če psa privežete, da ne bo gostov (nenamerno) popraskal. Torej, ko pri vratih pozvoni, psa dajte na sedi, goste pa poprosite, da naj samo malo počakajo pred vrati. Psa daste na sedi in nagrajujete, če v tem položaju tudi ostane, nato pa goste povabite noter. Pes naj nikoli ne bo prvi, goste lahko pozdravi šele, ko mu vi to dovolite, to je, ko je umirjen, sproščen in vsekakor za vami. Goste poprosite, da naj psa, dokler se ta ne umiri in postane spet poslušen, POVSEM IGNORIRAJO, tj., da ga ne božajo, gledajo, mu govorijo, skratka NOBENE pozornosti. Naj si jo zasluži s primernim vedenjem. Od začetka bo trajalo dolgo, da bo v primernem in željenem stanju, a bo hitro skapiral, da bo pozornost dobil samo in edino, če ne bo vsiljiv.
Na sprehodu je precej podobno, sploh tisto z ignoranco, le da ste v dodatni prednosti, ker se lahko psu posvetite. Ko mislite, da dobi tak "napad" , ga poskušajte že predhodno zamotit z nečim, kar mu je res super dobro in zanimivo - bolj kot tujec. Spet ga lahko daste na sedi, če s želite s tujcem na hitro pogovorit in spet nagrajujete, ko je pes miren, lahko s tujčevo pozornostjo. Vi samo odločite, kdaj je za psa spoznavanja konec.
Ne obupat in bodite dosledni in vztrajni!
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #10 : nedelja, 16.01.2011 : 21:06:57 »

Res bi bilo fajn, če bi si najprej prebral vsaj to, kar je že napisano vsaj na forumu, če že ne v kakšni knjigi. Že samo to, da delaš po liniji najmanjšega odpora in odpiraš nove teme... Samo zato, ker pač nisi v prvi sekundi našel naslova "socializacija bokserja", je malodane žalostno.

Vsi mladi psi skačejo, eno bolj, drugi manj. Tvoja bokserka ni nobena izjema. Že v prejšnji temi, ki si jo odprl, je bila ista štorija. Problem, ki ni samo pri tvoji bokserki, pa si letel odpreti novo temo in čakal, da ti servirajo odgovore na krožniku.
Super sicer, da sprašuješ in težav ne ignoriraš, vendar pa poglej najprej malo naokoli, če morda kje točno to že piše. Le, da ni v naslovu "bokser".

Metod za odvajanje skakanja je kar nekaj. Ena od variant, da je pes tudi v stanovanju na povodcu, in ko želi skočiti preprosto stopiš na povodec in mu/ji to fizično preprečiš ter pospremiš z ustreznim ukazom (in seveda pohvalo, priboljškom, ko naredi prav). Pa seveda prosiš ljudi/obiske, naj psico ignorirajo dokler skače in ji namenijo pozornost šele, ko se umiri.


Saj razmišljaš o vpisu v pasjo šolo, ne? Si prebral temo o bokserjih? Kaj pa kakšno knjigo o pasji vzgoji?

Vidim, da si že dobil podoben nasvet, pa bom svoj post vseeno pustila.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #11 : nedelja, 16.01.2011 : 22:40:25 »

gemotli, ni ti treba novih tem za ista vprašanja odpirat, ker v vseh rubrikah sodelujemo isti ljudje in ne bodo odgovori v eni rubriki nič drugačni kot v drugi.

Obe tvoji temi sta združeni in zdaj bi bil že čas, da daš še ti kaj od sebe in napiseš, kako s psico napreduješ.

ali je to mogoče samo zato ker je se mlada...

Na tole so odgovori:
- ja, tudi zato (ne samo zato), ker je še mlada,
- tudi zato, ker je nisi naučil drugače,
- tudi zato, ker so bokserji skoraj enako živahni od mladosti do svoje smrti, če jih ne naučiš drugače (beri: če se z njimi zelo veliko ne ukvarjaš in če jih njim primerno ne zaposliš).
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: socjalizacija bokserja
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines