mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 20:10:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: Nega višavskih terierjev
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nega višavskih terierjev  (Prebrano 18867 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lucy
novinec
*
Sporočil: 38


« Odgovor #15 : torek, 27.01.2004 : 14:45:15 »

Veš Tinca Marinca Smiley, naša psička je bila kot mladiček popolnoma bela Grin. Šele pred nekaj meseci se ji je začelo to pojavljati. Tako okrog gobčka, kot med blazinicami na nogah. Ne vem, če je lahko to od hrane (napačni briketi, korenček...) ali pa od vlage, ker večkrat na dan pije vodo. Ne vem. Huh
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #16 : torek, 27.01.2004 : 22:22:37 »

Rdeče rjava dlaka je nadloga vseh belih psov, na žalost. Tisti z mehkejšo strukturo dlake so še bolj podvrženi k temu.

Obarvanost povzroča vlaga - slina IN voda (in ostale telesne tekočine, npr. pot, solze...). Prehrana pri tem nima večjega vpliva.

Rešitev je torej, da poskrbimo, da je dlaka na izpostavljenih mestih ČIMBOLJ SUHA.

Lastniki razstavnih psov pri "odpravljanju" te nadloge uporabljajo več načinov:
  • pudranje
  • razbarvanje (peroksid)
  • "piling" dlake (zelo uporabna koruzna moka)
  • izpiranje z limoninim sokom, .....

Na voljo pa je tudi nekaj že pripravljnih kozmetičnih pripravkov ki bolj ali manj (  Undecided ) uspešno preprečujejo obarvanje dlake.


Obarvanost pod očmi je lahko pri odraščajočih psih tudi posledica rasti lobanje in s tem posledično spreminjanje, premikanje ali pritisk na solzne kanale. Povezujejo pa jo tudi z menjavo zob...
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #17 : četrtek, 05.02.2004 : 19:33:06 »

Jaz imam pa skoraj 4 mesečnega maltežana. Pod očmi ima rjavo. Slišala sem, da se kupi neka tekočina oz. kapljice. Kaj je najbolj primerno in znamka! Huh

LP, jessy
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #18 : četrtek, 05.02.2004 : 21:25:37 »

jessy:Najbolje je,da stopis do bliznjega veterinarja in na veterini kupis kapljice s katerimi bos kasneje umivala psa okoli oci;)Sama sem jih poskusila ze veliko in nekako so se se najbolj obnesle tiste,ki so bile kupljene pri veterinarju;) Cheesy

lp,p.
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #19 : torek, 30.03.2004 : 20:40:03 »

Tema o negi višavskih terierjev je že odprta. Pa tam zastavi svoje vprašanje.
Podvajanje tem zmanjšuje preglednost foruma.  Roll Eyes

LP
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #20 : sobota, 03.04.2004 : 14:13:56 »

Citat
Jaz imam pa skoraj 4 mesečnega maltežana. Pod očmi ima rjavo. Slišala sem, da se kupi neka tekočina oz. kapljice. Kaj je najbolj primerno in znamka!

Pri 4 mesecih starosti je telesni razvoj tvojega mladička na vrhuncu. Glava (in zobje) še raste in zelo verjetno je pritisk na solzne kanale precejšen. To izzove solzenje.
Nekoliko lahko obarvanost preprečiš, če poskrbiš, da bo dlaka okrog oči kar se da suha.

Lahko pa uporabiš Bio-Groomov Under Eye Stain Cover Cream (prekrivanje barve).
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #21 : sobota, 03.04.2004 : 14:45:24 »

Citat
da kaj si mi mislimo, da damo psa trimat, da je to rocno puljenje dlake in da pes trpi in zakaj hocemo da nas pes trpi...no v glavnem koncalo se je z dretjem in s tem, da sem psa odpeljala domov.Mene pa zanima ali je visavsek terierje potrebno trimat al ne.


Vse ostrodlake pse je potrebno trimati. Bom razložila zakaj:
dlaka se razlikuje od strukture dlake ostalih pasem. Če podrobno pogledaš izpuljeno dlako, je ta na koncu debelejša kot na korenu. Razlika je namreč v delovanju dlačnega mešička.
Pri psih (npr. dolgodlakih pasem) mešiček vseskozi bolj ali manj redno oskrbuje dlako s hranilnimi snovmi.
Pri ostrodlakih pasmah pa mešiček deluje v treh fazah. Najprej deluje pospešeno, nato se njegovo delovanje upočasni (dlaka se začne tanjšati) in na koncu preide v fazo mirovanja.
Če je dlaka redno trimana, se med seboj menjujejo vse tri faze: prvih nekaj tednov po trimanju dlaka pospešeno raste, je bleščeča in intenzivne barve (to je najbolj opazno pri npr. foxterierjih). Po nekaj tednih se mešiček počasi iztroši in začne delovati nekoliko počasneje. Dlaka se začne ob korenu tanjšati in na tem mestu tudi nekoliko izgubi sijaj. Ker mešiček še vedno deluje, je odprta tudi pora ob dlaki, skozi katero mešiček "diha". Če v tem času dlako izpulimo, se pora zapre in mešiček preide za nekaj časa (dni) v fazo mirovanja. V tem času se obogati s hranilnimi snovmi.

Če pa psa pobrijemo, s tem preprečimo normalno delovanje mešička in ta še vedno ostane v fazi počasnega delovanja (saj dlako skrajšamo le v dolžino). Dlaka postaja čedalje tanjša (na otip tudi mehkejša). Pora ostane odprta, in lahko zaradi zmanjšane odpornosti postane idealno gojišče mikrobov. ( zaradi tega so višavski terierji "podvrženi" k alergijam  Lips Sealed? Undecided?!!)

In koliko psa trimanje boli? V bistvu dlake NE IZPULIMO, ampak se zaradi tanjšanja dlaka sama pretrga ob mešičku, kar psa seveda ne boli!
Izjema so seveda psi, ki imajo z dedno zasnovo določeno mehko (oz. mehkejšo) dlako (takšne ljubkovalno kličemo "wooliji") Dlačni mešiček in njegovo delovanje sta v takih primerih precej bolj podobna npr. maltežanskemu kot višavskemu. "trimanje" takih kožuščkov pa je seveda precej bolj boleče.

In kaj je najvažneje za pravilno trimanje? Pravilna in zadostna nega lastnika! Učinkovito trimanje je mogoče le, če je pes brez podlanke (redno krtačenje s krtačo s prepognjenimi kovinskimi zobci - slickerjem).  
Logiran
Tibetanka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 118


« Odgovor #22 : sobota, 03.04.2004 : 14:51:52 »

Zakaj smo si ljudje "izmislili" trimanje?

Še preden so postali terierji (tudi višavski) psi spremljevalci, so se na veliko podili za divjadjo in manjšimi živalmi po gozdu. Ob teku skozi grmovje so si redno posneli nekaj dlake, ki jo je vedno nadomestila lepša, debelejša.

Ker danes le še redki terierji živijo življenje izpred sto, dvesto let, potrebujejo redno pomoč človeških rok.
Logiran
Lucy
novinec
*
Sporočil: 38


« Odgovor #23 : torek, 13.07.2004 : 09:08:30 »

Sporočam, da mi uspeva zmanjševat obarvanost dlake okrog gobčka in po tačkah. Cry Res pomaga, da je kuža čimbolj suh. Včasih sem ji vedno po sprehodu (4x na dan) stuširala tačke in umila gobček.Sicer sem jo z brisačo obrisala,vendar je ostalo zmeraj malo vlažno.Ker je pa prej imela vlažen gobček in tačke, se je tudi veliko bolj praskala in grizla. Zato sem ji tačke in gobček  tri dni zaporedoma umivala z Oronasol šamponom. Kaj kmalu se je nehala praskati.  Wink Sedaj je ne tuširam več, ampak obrišem samo blazinice z vlažno krpico. In že opažam napredek-na novo izrasla dlaka je že popolnoma bela. Sedaj samo še čakamo, da to obarvano počasi izstrižemo. Cheesy Cheesy Cheesy
Logiran
SaraG
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 21


« Odgovor #24 : petek, 03.06.2005 : 12:25:38 »

Živjo!
Tudi sama imam višavčka in zadnje časa opažam, da ima "zavesice" ob strani rumene od lulanja. poskušam ga vsak dan umiti z vodo ampak to je težko ker kuža kar nekajkrat na dan lula  Undecided Ima kdo kakšen nasvet kaj naj naredim da bo dlaka spet bela?

LP, Sara
Logiran
Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #25 : petek, 03.06.2005 : 18:01:05 »

Jaz moji malo postrižem dlako tam okoli, da lepše lula, ker urin ne polzi toliko po dlaki temveč lepo "teče", tak da lahko poskusiš s tem. Če pa je kuža samo malo neroden, pa se ne preveč sikirat, s prepogostim umivanjem boš nardila samo še več škode, uničla boš dlako, pes pa bo na vsak način poskušal nase spet spraviti svoj vonj in se umazal nazaj, govorim iz izkušenj.
Logiran
Polona
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 116


« Odgovor #26 : sobota, 25.06.2005 : 13:38:34 »

Zdravo Sara in Tobi,

ne vem ce je tole se aktualno, vendar vseeno....
Imam 3 leta starega westie-ja, s katerim imam enake probleme. Vendar se kaj vec kot s spiranjem z vodo in rednim umivanjem s kvalitetnim samponom za terierje (ne vsebuje balzama) ne da narediti. Pazi le na to, da ga tudi okoli luleka vsakic dobro skrtacis, da se ne bodo delali vozli. Sicer je pa to normalno, ce ga bos pa vozila na razstave ga pa se malo napudras z belim pudrom oz. se bolje z belo kredo v prahu.
Moj je povsod,....kavc, postelja,...vendar me to ne moti, ce vem da je cist, le malo obarvan.

lp, Polona

Logiran
robin
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 427


« Odgovor #27 : četrtek, 08.12.2005 : 22:18:12 »

Jaz sem šele danes prebral, da imate nekateri strahove in skrbi o obarvanosti dlake pri Westijih. Lahko vam samo povem, da je to pač splošni problem pri belih psih in najbolj kriva je vlaga. Se pravi obarvanost med ustnicami in med prstki pa še kje ni nič čudnega in se ne dogaja samo vašemu lepotcu. Lahko smo samo srečni, da se jim ne pojavljajo madeži pod očmi, kot to videvam pri maltežanih, kar res ni lepo videti.
Logiran
Višavček
otrok do 14 let
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #28 : ponedeljek, 09.11.2009 : 20:03:33 »

Jst mam pa eno vprašanje. Kdaj se lahko prvič kopa psa(Višavski terier)?
Logiran
robin
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 427


« Odgovor #29 : ponedeljek, 09.11.2009 : 20:53:43 »

Zdravo,

glej na splošno vladata dve teoriji, ne kopat!!!! in kopat!!!

Mi kopamo, pogosto in seveda feniramo do suhega. Psi so čisti, beli in nimajo nobenih težav.

Ti tvojega lahko skopaš kadarkoli želiš, neglede na to koliko je star. Uporabljaj kvaliteten šampon, dobro sprati, zbrisati in fenirati do suhega. V tem letnem času kopati zvečer, ko pes ne gre več ven, da si ne prehladi učke ali ušesa.

Če je zelo majhen, lepo počasi, tuš odpreti čisto na malo, da se ne prestraši, pa čim manj po glavi ... pa tako, počasi in potrpežljivo. Če ni vajen se tudi fenirati ne bo pustil, pa se bo že navadil, počasi v naročju na malo brzino pa bo.

Mi vse mladičke skopamo in feniramo pred oddajo, včasih že prej, se pravi pri 8 tednih ali že prej.

Torej na delo ...  Smiley
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: Nega višavskih terierjev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines