mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:50:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Ali sterilizacija zmanjša dominantost?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ali sterilizacija zmanjša dominantost?  (Prebrano 6887 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
HudaBuda
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« : petek, 04.03.2011 : 12:33:39 »

Ne vem, če pišem pod pravo temo, ampak sem že vse preiskala in nisem našla odgovora na moje vprašanje...  sram

Moja psička je stara 2 leti in 4 mesece, je mešanka z belgijskim ovčarjem, dobila sem jo v zavetišču pri 3 mesecih in od takrat se odločam ali naj jo dam sterilizirati ali ne. Tako dolgo sem odlašala, da je imela psička že 4 gonitve in vse bi prenesla (1 mesec samo na vrvici, sprehod na odročnih krajih, kapljanje krvi...), samo kaj ko je z vsako gonitvijo bolj dominantna! Predvsem do psic, ki tudi niso sterilizirane. Ni agresivna, saj ne napada in ne grize, ampak kaže znake dominantnosti, kar je precej moteče za kužke majhne velikosti. Prišlo je že do več "obračunavanj", zaradi katerih sem se odločila, da jo dam sterilizirati in mogoče s tem odpravim težavo. Poskusila sem z več metodami, ampak enostavno je nagon močnejši  Huh

Zanima me, ali ta operacija zmanjša dominantnost pri psicah?
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #1 : petek, 04.03.2011 : 12:48:33 »

Kolikor vem, lahko pomaga pri po naravi dominantnih psih (ali je isto za psice ne vem), ni pa čudežna palčka in ne deluje, če zraven ne ukreneš vsega, s čimer ev. ti podpiraš tako vedenje (tvoj strah, vmešavanje v srečanje psov) ali ji ga pa dopuščaš kot premehek šefe. Si poskusila z dobro šolo, kjer se na nekonflikten način srečuje s psi? Bi bilo tudi za vprašat kakega strokovnjaka, ki bo glede na tvoj nadroben opis, kdaj se začne ravsat (na špagi, spuščena itn.) ugotovil, ali je to zaradi tebe ali zaradi nje.
Se pa čudim, da sploh imaš to dilemo, ponavadi so zavetiščarji sterilizirani ob oddaji ali pa se k temu zavežeš (počaka pri tebi  na primerno starost).
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : petek, 04.03.2011 : 13:29:38 »

Pri samcih do drugih samcev  kastracija pomaga.
Pri psicah: nikakor ne. Prej poslabša.

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #3 : petek, 04.03.2011 : 13:50:52 »

Ja pri tem, da je iz zavetišča, je treba pogledat v pogodbo kaj tam piše. Načeloma bi morala biti sterilizirana pri tebi ob primerni starosti, če ni bila že ob oddaji.

Strilizacija tudi po moje ne pomaga pri dominantnosti psic, edino med gonitvijo oz. takoj po zaključku znajo biti nekatere psice zoprne do drugih, ker imajo polno glavo vseh, ki ji pod rep silijo. Edino to prepreči, ker ni več gonitev Wink Čeprav se zna zgodit, da pol v povprečju drugi psi več vohajo sterilizitrano psico kot pa nesterilizirano psico, ki se ne goni.  Roll Eyes Tongue
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #4 : petek, 04.03.2011 : 13:59:44 »

Čudi me, da je psica posvojena v zavetišču in da ni sterilizirana (posvojitvena pogodba? )

Kar se dominance tiče, se moje skromne izkušnje ujemajo s postom Lanabele.
Logiran
HudaBuda
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #5 : petek, 04.03.2011 : 18:03:18 »

Psičko nisem dobila v uradnem zavetišču, temveč v Društvu za zaščito živali Kočevje, kjer živali pred oddajo ne sterilizirajo/ kastrirajo. Zakaj, ne vem, imaš pa popust če to opraviš v Kočevski veterinarski kliniki kasneje (kamor je ne mislim dati!). Na začetku sem bila proti temu, sedaj pa me čedalje bolj zanima.

Sem zelo presenečena, da sterilizacija dominantnost celo poslabša Sad Ali postanejo še bolj dominantne, se lahko to razvije v agresivnost?

Nisem še poskusila s to šolo, ki si mi jo predlagala, Fižolova župca, imave pa okrog sebe polno pasjih prijateljev, s katerimi se je v mladosti igrala, sedaj se je pa več ne upam spustiti, le z določenimi (večinoma samčki). Je izredno energična psica, radovedna in socialna, do vsakega psa rine in obrača glavo za njimi,  če pa začuti kakšno šibko energijo pri psici, si jo pa takoj hoče podrediti. To se dogaja tudi pri mladičih, do katerih starejši psi naj ne bi bili tako naravnani. Ne vem, zmedena sem, saj se je zelo spremenila in me vedno znova preseneti, tako na vrvici ali pa ko jo imam spuščeno (samo na poljih, kjer ni "prometa"). Prej se je z vsemi razumela in igrala, sedaj pa sva omejeni na določeno družbo in okolje. Dokler ni bila napadena od treh različnih psic v zelo kratkem času, se take stvari niso pojavljale, potem pa gonitve in samci okrog nje, vse skupaj je pripomoglo k temu. Sem pa že na začetku opazila, da je zelo nezaupljiva do ljudi in jih bo tudi nalajala (to sem s treningom uspešno odpravila Smiley). Tudi ne vem, kako so z njo ravnali, preden sem jo jaz vzela, saj ima kupiran rep (kar ni značilno za to pasmo!) in nerazvit hrustanec na enem ušesku.

Če sterilizacija ne pomaga pri najinem problemu, potem se NE bom odločila za to. Naj povem, da sem vsakič ko je prišlo do ravsanja uporabila tehniko "podrejanja", prevrnila sem jo na bok in držala za vrat, dokler se ni umirila, žal so ostali lastniki že pograbili svoje pse in zbežali stran, da bi lahko dokončala to tudi pred napadenimi psi (Cesar Millan pristop). Mislim, da sama ne izzovem to, saj me ni strah drugih psov in se ne vmešavam v srečanja. Imate kak predlog, kaj lahko še naredim?
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #6 : petek, 04.03.2011 : 18:49:59 »


Nisem še poskusila s to šolo, ki si mi jo predlagala, Fižolova župca, imave pa okrog sebe polno pasjih prijateljev, s katerimi se je v mladosti igrala, sedaj se je pa več ne upam spustiti, le z določenimi (večinoma samčki). Je izredno energična psica, radovedna in socialna, do vsakega psa rine in obrača glavo za njimi,  če pa začuti kakšno šibko energijo pri psici, si jo pa takoj hoče podrediti. To se dogaja tudi pri mladičih, do katerih starejši psi naj ne bi bili tako naravnani. Ne vem, zmedena sem, saj se je zelo spremenila in me vedno znova preseneti, tako na vrvici ali pa ko jo imam spuščeno (samo na poljih, kjer ni "prometa"). Prej se je z vsemi razumela in igrala, sedaj pa sva omejeni na določeno družbo in okolje.


Kot da bi najino zgodbo brala (le da se je najina začela v začetku avgusta 2010, psička naj bi bila pa "danes" stara slabi dve leti).

Nimam sicer nobenega konkretnega predloga. Moja ima samo 10 kg, a ima zelo grobo igro (se brez problema igra z rotweilerji in boxerji), tako kot tvoja si pa podredi vsakega, če ima le možnost za to. Do tega zato ne prihaja, če pa že, tega ne dopuščam in je "igre" konec. Dokler ni agresivna, se mi to ne zdi problem. Ima pa veliko energije, ki jo je treba vsak dan pokuriti pri igri z žogo. Ker se žogava vsak dan (razen ob res izjemnih razmerah) ji je postala igra celo pomembnejša od mimoidočih psov (ko ni žoge, je treba it vsakega obvezno pozdravit). Čeprav je majhna, očitno potrebuje zaposlitev (enkrat dnevno), sicer mi grozi dogwalk from hell..

Igranja z drugimi psi je zato čedalje manj, tudi s svojimi (nekdanjimi) prijatelji ne. Travnik je isti, psi so isti in tudi drugi, pa je po teh sedmih mesecih izbrala mene (oz. žogo), na mojo srečo, ker se v slabi uri pošteno zmatra, veliko bolj kot po dve urnem sprehodu.

Moja je sterilizirana, če je take ne bi že dobila, bi jo dala sama. Pri moji prejšnji psici je pri njenih šestih letih zadostovala minuta nepozornosti (ko sem šla na wc in je nisem sabo vzela, vrata na hodnik in teraso pa odprta), da je premostila (kakorkoli že) dve ograji do ulice do psa, ki jo je čakal pred hišo. Poseg je bil veliko bolj boleč, kot bi bil sicer. Pa tudi dvomim, da je sterilizacija kaj bistveno pripomogla k njenemu karakterju, tak pač je.

Tvoj problem je problem le, če se ti zdi, da je psu bistveno, da se znori z drugimi psi, če se tebi ne ljubi ukvarjati z njim itd.. Drugače ga pa ni, vsaj jaz svoje situacije ne vidim kot problematične.

Ne vem sicer, če se tvoja rada igra, nič nisi omenila. Če imaš prostor (polja), bi lahko kupila tudi tisti "nastavek" za žogo (kot ena velika žlica), s katerim žoga res leti. Moja se je začela igrati pri dobrem letu starosti, začelo se je tako, da mi je žogo prinašala na tri metre, da je z žogo letela k drugim psom ipd., danes (po sedmih mesecih) mi pa že na poti na travnik teži zanjo, ostale pse med igro ignorira, žogo mi prinese k čevljem.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #7 : petek, 04.03.2011 : 19:03:51 »



Tvoj problem je problem le, če se ti zdi, da je psu bistveno, da se znori z drugimi psi, če se tebi ne ljubi ukvarjati z njim itd.. Drugače ga pa ni, vsaj jaz svoje situacije ne vidim kot problematične.



Vse si super napisala, sploh pa tale odstavek, ki sem ga citirala.  Smiley

HudaBuda, ne obremenjuj se s tem, da bi se morala tvoja psica znoret s pasjimi prijatelji, saj ima tebe.  Wink

In tudi jaz sem mnenja, da se dominantnost psice po sterilizaciji nič ne spremeni. Vsaj pri naši se ni. Se pa ne potrebujem obremenjevati s tem, da bi mi kako kdaj po nesreči ušla, in se s kakšnim sparila. Ker spuščena itak ni nikoli, ker je po naravi zelo lovska, pozorna psička, in se je ne upam spustiti. Jo pa zlaufam na drugačne načine, ki jih ni ravno malo.

Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #8 : petek, 04.03.2011 : 19:21:28 »

Mislim, saj verjamem v Lanabeline izkušnje, pa tudi v ostale primere, ko sprememb ni. Res pa je, da HudeBibe nisem brala z vidika naslova teme (sem šele kasneje opazila naslov  sram), pa še naju sem prepoznala v njej, zato sem verjetno izpostavila nekaj, kar se mogoče zanemarja.. Mogoče bi bila moja psička bolj tolerantna kot nesterilizirana, ne vem, a njena potreba po aktivnosti bi verjetno ostala nespremenjena. Dokler "popoldanska žoga" ni postala obveza, je bila veliko bolj težavna (ker je bil bistvo sprehoda tisti travnik, na katerem je precej psov).

Branka, super, moja prejšnja psička je bila torej enaka kot tvoja Pika  Kiss  Wink
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #9 : petek, 04.03.2011 : 19:40:24 »

Je pa tudi nekaj res: Piko smo dali sterilizirati takoj, ko mo jo dobili. Ni minil niti en teden, priznam, da predvsem zaradi razloga, da bi kmalu kotila. (bila je visoko breja), in je v tem času nisem dovolj spoznala v smislu dominantnosti. Bolj sem se strinjala s tabo v tem, da ne potrebuje družbe drugih psov, psic, kadar ima pravo družbo in zaposlitev človeka.  Smiley
Logiran
HudaBuda
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #10 : petek, 04.03.2011 : 19:54:06 »

Jaaaaaaaa, fuuuuuuul se ukvarjam z njo Smiley Vsak dan po 2 uri je zunaj (dež, sneg, burja... nič naju ne moti), čisto nora je na frizbi in ji mečem po 1 uro skupaj, navadila sem jo da mi prinaša nazaj in je vsa vesela, ko ji spet vržem. Imam srečo, da se tega res nikoli ne naveliča. Hehe, mogoče sem se jaz, ker se mi zdi, da ji po cele dneve le frizbi mečem :/ Rada bi, da bi imela tudi igro z drugimi psi, saj se mi zdi da mora imeti zapolnjeno tudi socialno in "duševno" plat svojega obstoja in ne samo fizične zmatranosti (kar definitivno dobi že s frizbijem).

Ne skrbi me njena potreba po aktivnosti, saj to z veseljem zapolnjujem, skrbi me le njena dominantost do drugih psov. Včasih pri teku z drugimi psi začne kar renčatin grabiti za vrat. Vem, da se nekateri psi tako igrajo, ampak ona tega ni počela in nočem da to počne, saj kak pes to narobe razume in lahko udari nazaj. Veliko raje se igra z večjimi psi, če ima majhen pes pravo energijo tudi z njimi, samo to nikoli ne vem, dokler ne začnejo tekat.  Opazila sem, da je nekaj lovskega v njej, zelo rada tišči gobček v luknje, opazuje ptice in jih preganja, vendar zaenkrat ves ta lovski nagon kar nadziram.

Naj vam povem, da sem imela v ponedeljek naročeno sterilizacijo in so mi pred 2 urami poslali sms, da je odpovedana zaradi smrti v družini veterinarja- kot da mi ni usojeno! Res sem v dilemi ali opravim ta poseg ali ne Sad Vem, da bi bilo to najbolje tudi iz zdravstvenega vidika in ne mislim imeti mladičev, samo sem še kar zagovornica narave in njene poti...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #11 : petek, 04.03.2011 : 20:05:40 »

Jaz jo samo zato, ker pokaže do druge psico dominanco  nikakor ne bi obračala okrog - tovrstne ponižujoče kazni so prihranjene samo za pretepe.
Takšno vedenje, kot ga opisuješ je povsem normalno. Imaš dve možnosti: da psico spuščaš samo s samci in s tistimi samicami, ki so njenemu dominantnemu vedenju kos in jih ne moti, ali pa, da jo naučiš, da je tovrstno postavljanje zate nesprejemljivo. Za to rabiš dovolj dobro narejeno poslušnost, da lahko psico odpokličeš od drugega psa takoj, ko se začne napihovati  - v bistvu že takrat, ko se merita z očmi -in zahtevaš pozornost nase.(pomagaš si lahko sicer z dolgo vrvico, ki jo psica vleče za sabo, vendar se lahko zgodi, da se bodo psi stepli, če se bodo zapletli ali da bo tvoja psica napadena, če jo boš nerodno potegnila iz napete situacije). ko dobiš psico k sebi jo umiriš, daš na sedi, malo povadita poslušnost, obračanje okrog in druge podobne kazni pa niso potrebne.  Sčasoma ji bo že kapnilo, da je lahko prosta samo, če se drži pravil.
Sicer pa dominantnost sama po sebi sploh ni slaba lastnost. samo nekaj več avtoritete rabiš, da dominantnemu psu postaviš meje.  Prej sem malo nerodno napisala: sama dominantnost se po sterilizaciji načeloma ne spremeni, lahko pa (LAHKO, nikakor pa to ni pravilo) psice, ki so že pred sterilizacijo agresivne do drugih psic po sterilizaciji postanejpo še bolj žleht. Nekako tako, kot da bi ostala v tistem zoprnem stanju takoj po gonitvi, ko ji gredo psi prav posebej na jetra.

Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #12 : petek, 04.03.2011 : 20:15:56 »

Joj ne govori, lej moja ima 10 kg, pa v red spravi po 5 psov na kupu, je res tak "partibrejker"... na začetku je bilo še smešno (ko še nisem vedela, za kaj pravzaprav gre), ko je velike pse zrušila na tla (zaganja se jim v tace), nato jih pa "zajahala" in vsa ponosna gledala naokoli. Kasneje je začela renčati, če se je pes takole pod njo začel upirati. Potem, psa sploh ne lovi normalno, ona počaka pri tleh, da naredi krog in šiba mimo nje, da ga prestreže  Huh - njej je to dejansko lov, ne igra. Mladičev tudi ne tolerira, ni važno, ali imajo 2 meseca ali 6. Je pa hecno, ker se najdejo določeni psi (tudi majhni, npr. francoski buldogi so ji blazno simpatični), s katerimi se perfektno ujame.

Če bi dali najini skupaj, bi bilo hudo  Lips Sealed  Ravno zato sem zelo previdna. Kljub majhnosti se pač počuti kot tavelika. Sicer ni agresivna, ampak bi verjetno lahko postala, če bi prišlo do slabih izkušnj ali do stopnjevanja njene dominance. Zato moraš pač izločevati karakterno enake pa tudi tiste podrejene.  

Tudi moja je usekana na ptiče, pa hitro odkrije mišjo luknjo. Zadnjič ji je sredi belega dneva ena bežeča podgana zmešala glavo.  Roll Eyes  

Tvoji nič ji ne manjka, to te pa res nima kej skrbet Smiley Vidim pri svoji, da ji je žoganje z mano točno to, kar si želi in potrebuje; ko se odpravljam, žogo že kar sama zagrabi s police. Pa dvomim, da tudi tvoja živi za kaj drugega, kot za tisti vajin čas s frizbijem  Cheesy
Logiran
HudaBuda
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #13 : sobota, 05.03.2011 : 17:58:07 »

Joj, ste me ful pomirili Smiley

Sprijaznila sem se, da idealnega psa NI in vsak ima svoje muhe, le obvladovat jih je treba. Jaz moram biti bolj odločna in avtoritativna, predvidevat situacije in bit pozorna na njene reakcije. Fora je ta, da je vse to novo zame in zato sem se malo ustrašila, saj se je to zgodila le v nekaj mesecih in nisem vedela, kako naj jo sprejemam tako kot je, šele zdaj spoznavam pasji svet (je moja prva psica) in njihov jezik, obnašanje, igro... Vaše izkušnje mi veliko pomagajo, vidim, da nisem sama in da moja psica ni "čudna".

Vesoljka, po opisu sodeč imava psice z istim karakterjem in dominanco Smiley Razlika je le, da je bolj nevarna psica večje pasme (moja ima 23 kil), saj lahko resno poškoduje manjše. Če se ti zaganja in grize manjši pes, ne bo naredil neke škode, le sam sebi, ko si ga bo hotel podrediti večji pes. Zato mislim, da je tako vedenje treba odpraviti oz. ne tolerirati pri vseh velikostih.

Odločila sem se, da je ne dam še sterilizirati, raje bom poskusila vse drugo prej. Na sprehodu vaditi ukaz "poleg" (ful vleče in uporabljam tudi halti), odpoklic še bolj potrenirati (ukaz "sem" zelo dobro uboga, le če je že blizu psa jo težko spravim nazaj), spuščati le z poznanimi psi (ima tudi nekaj psic, ki se dobro razumejo, vendar mislim, da bolj zaradi značaja drugih psic, saj so ji več ali manj podrejene) in nadzorovati igro. Tisto, ko sem jo polagala na tla, sem storila le nekajkrat, ko je res prišlo do ravsanja, pa še to z veliko muko, saj se mi je upirala z vsemi štirimi in je zelo gibčna in izmuzljiva.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Ali sterilizacija zmanjša dominantost?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines