mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 01:16:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Možganska kap
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Možganska kap  (Prebrano 8734 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
yo
gost
« : četrtek, 23.01.2003 : 13:16:30 »

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo od vas izkušnje z možgansko kapjo pri psih. Kakšno je okrevanje, koliko časa traja, v kolikih primerih se ponavlja ipd.
Pri Šiji so se v treh mesecih znaki možganske kapi pojavili že drugič in tokrat je še slabše kot je bilo prvič.
Kako je po kapi z anestezijo? Šio bi namreč rada dala sterilizirati.

Hvala za nasvete,

Yo
Logiran
Polona
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 116


« Odgovor #1 : četrtek, 23.01.2003 : 15:04:10 »

Zivjo Yo,

kalsne znake pa dobi tvoja Sija, da ves, da gre za mozgansko kap? Slisi se full huda zadeva.
Logiran
yo
gost
« Odgovor #2 : četrtek, 23.01.2003 : 19:45:03 »

Glej, znaki so približno taki kot pri ljudeh:

- prizadeta je ena stran telesa (glavo drži postrani, tudi hodi nekako postrani)
- občasno je odsotna (ne "sledi" zadevam, se ne odziva na ukaze oz. zelo medlo)
- občasno ima težave z dihanjem oz. požiranjem
- ima zapoznele reakcije
- se "izgublja" (npr. stoji pred ležalnikom in ne ve, kako priti gor)
- ipd.

Takšni znaki se opažajo kot posledica in ko sem jih opisala veterinarju, je posumil na možgansko kap. Žal, zaenkrat ne moremo narediti nič, samo čakamo. Pravijo, da se zadeva lahko popravi čez noč, čez en teden, lahko pa se ponovi. In ponavadi je naslednjič še slabše.

Jaz imam upanje, glede na to, da Šia še ni tako stara psička in da se stanje rahlo popravlja. Medtem, ko sem v službi ima te dni tudi občasne obiske oz. "varstvo", tako da ni sama predolgo časa. Ponoči pa zdaj spi pri meni, tako da vem, kaj se dogaja.

Lp, Yo

p.s. Držite pesti za Šio, prosim (Thor bi po moje umrl od žalosti, če bi ostal brez gazdarice).
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #3 : četrtek, 23.01.2003 : 20:17:16 »

Seveda držimo pesti Yo! Rada pa bi samo povedala, da sem pred kratkim dobila brošurico o hrani Hill's (b/d). Namenjena je psom, ki kažejo vedenjske spremembe zaradi staranja možganov. Znaki staranja možganov, ki so opisani na zadnji strani so podobni znakom Šije (slaba orientacija, ne odzivanje na lastnika, zmedenost). Hrano imajo sigurno na Gorkičevi. lp
Logiran

Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 23.01.2003 : 21:51:19 »

Yo, drzim pesti za malcico. Od prijatelja pes je pred kaksnim letom umrl zaradi mozganske kapi. Vse skupaj se je zgodilo izredno hitro; najprej se je ful slinil, nato je izgubljal ravnotezje, neko noc je zgrmel s postelje, a se sploh ni zbudil, zunaj ga je zanasalo, bruhal je...to je trajalo kaksen dan, dva. Seveda so ga takoj odpeljali k veterinarju, ki je ugotovil mozgansko kap. Mislim, da je tam padel v komo, mozgani so odpovedali, v bistvu so ga pri zivljenju drzali samo se aparati. Seveda so jih odklopili, saj ni imelo smisla. Samo toliko vem, vec nisem sprasevala, je bilo se prezgodaj. Smo bili vsi v soku.  Cry

Aja, slo je pa za bokserja.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Polona
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 116


« Odgovor #5 : petek, 24.01.2003 : 09:28:08 »

Tudi jaz drzim pesti za tvojo Sijo. Moji kolegici je pa pred dobrimi 14 dnevi, prav tako zaradi kapi umrla 8 mesecev stara psicka - labradorka. Ne vem, ce je slo za mozgansko kap, vglavnem je spala se zbudila, naredila par korakov in padla dol. In to je bilo to. Groza. Jaz se zdaj kr' ne morem verjet.... Res, upam, da bo s tvojo psicko vse vredu.

lp, Polona
Logiran
yo
gost
« Odgovor #6 : petek, 24.01.2003 : 09:43:24 »


Citat

Ne vem, ce je slo za mozgansko kap, vglavnem je spala se zbudila, naredila par korakov in padla dol. In to je bilo to.


Pri moji se je enkrat zgodilo natanko enako, jaz sem jo takrat začela tresti, masirati in dajati um. dihanje. Na srečo ji je srce pričelo biti še preden sva prišli do veterinarja. Povedali so mi lahko le, da je verjetno manjši krvni strdek prišel do srca in povzročil zastoj. Na srečo se je takrat pri nas dobro končalo - razen strašne panike ni bilo hujših posledic.

Sicer pa je Šia danes že mnogo boljša, malo je še zmedena, glavico pa že drži naravnost in tudi jedla je že in na ležalnik tudi že pride sama.

Lp, Yo
Logiran
Mama_pei
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91


« Odgovor #7 : petek, 24.01.2003 : 09:54:06 »


Lep pozdrav,

upam, da bo tvoja psicka okrevala in , da bo se dolgo tvoja zvesta spremljevalka.

Mama pei, Mirjana in vse gubice iz hise golding
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : petek, 24.01.2003 : 15:36:37 »

Letos sem izgubila prinašalko Liso, zelo verjetno zaradi krvavitve v možgane. Zadeva je zgledala zelo podobno kot pri tvoji Šiji. Je pa bila stara dobrih 13 let in je že prej imela težave zaradi slabih žil in slabega strjevanja krvi. Po prvem napadu je dobila v žilo nek kortikosteroid (zelo prečiščen in precej drag) za zmanjšanje otekanja možganov. stanje po kapi se je popravilo zelo hitro, že po eni uri je lahko normalno hodila, najbolj se psi po kapi popravijo v prvih dveh dneh, kasneje navadno ni bistvenega izboljšanja. Lisa je bila potem nekaj tednov kar v redu, vendar ni razumela nobene besede več, niti lastnega imena ne, čeprav je slišala. Je pa še vedno razumela in ubogala povelja s kretnjami.  Žal so se potem napadi ponavljali, vsak naslednji je bil hujši, tako da sem se nazadnje odločila za evtanazijo.
diagnostika možganske kapi pri psih je težka, v Lisinem primeru bi bil lahko tudi tumor, čeprav je bilo to glede na potek manj verjetno. Poleg tega obstaja še kapi zelo podobno stanje,zelo pogosto pri malo starejših psih, ko pride do izliva krvi v notranjem ušesu, tudi tu psi nenadoma izgubijo ravnotežje, se vrte v krogu, zavijajo oči...se pa ti psi po daljšem času navadno zelo popravijo. V bistvu naj bi bila možganska kap pri psih precej redka.
Logiran
Polona
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 116


« Odgovor #9 : nedelja, 26.01.2003 : 11:08:08 »

Vedno ko ti umre tvoj najboljsi prijatelj (pes) ti je full hudo. Ce ti ga pa vzame bolezen je pa se toliko hujse. Ampak...treba je iti dalje...

Yo, tvoji Siji in tebi pa zelim se velik velik skupih trenutkov. Pa, da bi bila cim bolj zdrava.

lp, Polona
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #10 : sreda, 29.01.2003 : 12:06:52 »

Sirtaki in Polona hvala. Letošnja pomlad je bila res huda, saj sta bili pri koncu kar dve psici, Lisa in Bela. Bili sta približno enako stari, le da je Bela prišla k hiši že odrasla. Vse življenje sta bili veliki zaveznici in sta skupaj dolga leta uspeli krotiti krdelo razposajenih samojedk. Medtem ko je bila Lisa pri 13 letih že prava starka, je bila Bela še vsa mladostna. Kmalu potem, ko je Liso zadela kap, pa je Bela nehala jesti. Izkazalo se je, da ima tumorje na jetrih. Čeprav je bilo stanje brezupno, se je z zdravili nekoliko popravila. Tudi ko sta bili bolni sta stalno tičali skupaj, jedli sta po principu eno žličko meni, eno tebi, če Lisa slučajno ni hotela jesti, potem ni hotela jesti niti Bela. Ko smo šli na kratke sprehode, se je Lisa, ki je imela težave z ravnotežjem naslanjala na Belo. Ko se je Lisi stanje tako poslabšalo, da sem jo morala peljati na evtanazijo, sem peljala tudi Belo, čeprav bi jo bilo sicer še mogoče nekaj časa vzdrževati. Prepričana sem, da bi brez Lise ne spravila vanjo niti grižljaja več. Tudi pokopani sta skupaj.
Zame je bil to sicer zelo težak čas, vendar pa na nek način tudi izjemno lep in bogat. Tisti kratki sprehodi so bili čas poslavljanja, na njih imam izredno lep spomin, pa dva posneta filma, ki ju nikakor ne morem dati razviti.
Takšno slovo je sicer težko, vendar mislim, da je veliko huje, kadar pes pogine nenadoma, recimo v nesreči, še zlasti če se nesreča zgodi po tvoji krivdi.
Logiran
kaya69
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #11 : petek, 05.01.2007 : 14:29:37 »

brez slabih misli...upam na čimprejšnje okrevenje.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Možganska kap
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines