mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 01.06.2024 : 05:20:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 107628 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #300 : torek, 10.05.2011 : 11:39:06 »

Samo Mel, vem da bom zdaj izpadla tečna, ampak res tole s pometanjem pred svojim pragom velja za vse - tudi zate, ki toliko trdiš, da besed ne polagaš drugim v usta in da jih ne obračaš. Že tvoj prvi post se je nanašal na očitanje, ko o očitanju ni bilo ne duha ne sluha in to sem ti kasneje tudi povedala, pa si odgovorila, da si tako pač razumela (očitanje, namreč). No Jinx si ravno tako v momentu prisodila, da si z vsem srcem prizadeva za povečanje svetovne populacije - če bi to nekdo storil s teboj, bi to bilo polaganje besed v usta, tako pa je to samo tvoje subjektivno razumevanje. Torej dopusti tudi drugim, da nekaj razumejo po svoje.

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #301 : torek, 10.05.2011 : 11:42:37 »

Ne, samo za razliko od tebe vem, kdaj se povedala vse, kar sem imela za povedat in kdaj nastane samo še prepucavanje - tega ti dobro obvladaš, jaz pa zanj nimam časa (tudi, če bi se mi dalo s tabo it osnovnošolske igrice: "jaz sem rekla, ti si rekla, jaz nisem rekla, ti si rekla ...".

In ne, nisi povedala vsega, če eden avtorjev poročila, na katerem temeljijo vse tvoje trditve okrog vloge živinoreje pri onesnaževanju, prizna napake omenjenega dokumenta.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #302 : torek, 10.05.2011 : 11:47:53 »

Če bi se držali vsaj tega, da pridelamo/kupimo/zredimo toliko, kot dejansko pojemo in pojemo toliko, kot dejansko rabimo, ne bi bila slaba izbira.


Jaz se s tem definitivno strinjam ... zaradi velike dostopnosti hrane smo v tem delu naše zemljice precej izgubili občutek za pravo mero ...
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #303 : torek, 10.05.2011 : 11:49:26 »

Jaz se s tem definitivno strinjam ... zaradi velike dostopnosti hrane smo v tem delu naše zemljice precej izgubili občutek za pravo mero ...

Jp, tole zelo drži - vsaj po mojem razmišljanju. Naš pohlep in požrtnost nas že peljeta z enim vlakom nekam....  Lips Sealed
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #304 : torek, 10.05.2011 : 11:51:52 »

Že malo nazaj (sori, ste tolk hitre, da vam sploh ni za sledit če človek vmes kaj počne) praviš 'teoretično, ne pa tudi praktično' se da brez mesa živet, Nanook? A ti čisto zares misliš, da obstaja v zahodnem svetu kaj več kot peščica (recimo torej temu zanemarljivo malo) ljudi, ki bi pomrli ali bi se jim zdravje ornk poslabšalo brez mesa? Ne želim te prepričat v vegetarjanstvo niti nič, da ne bo pomote, samo ta trditev se mi enostavno zdi pretirana... Gledana je z današnjega vidika, ko imamo vsega dovolj in smo se na veliko stvari močno navezali, ko se nam polne riti (ne samo mesa) zdijo nujne... najdeš tudi precej ljudi, ki reče, da jim vsaj enkrat na dan cuker tako pade, da se kar tresejo, da takrat organsko rabijo čokolado. Nisem še slišala, da bi 50 let nazaj ljudje cepali kot muhe, ker niso jedli praktično nobenih hitrih umetnih cukrov, še najmanj pa čokolade. Skratka, mislim, da gledaš preveč iz današnjega vidika. Prepričana sem, da se da brez mesa praktično za vso zdravo populacijo skoz prit (odštejva nekaj alergikov, bolnikov in res posebno nenavadnih redkih primerov). Mi gre v bistvu samo za princip, da se nekako 'prizna', da se da, ampak nekateri si tega preprosto ne želijo in jejo meso, ker jim je tako pač všeč.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #305 : torek, 10.05.2011 : 11:54:55 »

Citat
Rekla sem le, da ker je živinoreja daaaleč največji onesnaževalec okolja

Ni. Celo po tistih podatkih iz tvojega linka, ki ne držijo ne.

Citat
z vegetarijansko prehrano, ekološko gledano, narediš več, kot z eliminiranjem vseh ostalih fakotrjev onsenaževanja

ne drži, celo če bi bili podatki v tvojem linku točni ne

Citat
Dejstvo je tudi, da se čisto vse svetovne prehranske organizacije strinjajo, da je vegetarijanska in veganska prehrana primerna za vsa življenska obdobja in, da je zdrava in varna. Razumem, da tega nektaeri nočete sprejeti, ker pač uživate v okusu, navadi ali karkoli

Dejstvo je, da ljudje nismo enaki, da nimamo enakega metabolizma in fiziologije nasploh. Eni ob veganski prehrani naravnost cvetijo in jih razganja od zdravja, drugi se dobro počutijo samo, če večino njihove prehrane predstavlja hrana živalskega izvora - torej ne nujno meso, a iz vidika ekologije in trpljenja živali med mlekom, jajci in mesom ni bistvene razlike. Če bi bil prvi prisiljen jesti hrano pretežno živalskega izvora, bi se zanesljivo slabo počutil, imel bi težave - dolgoročno pa ali bi se prilagodil ali pa resno zbolel. Žal enako velja tudi za drugo skupino (sama sodim sem, mesu bi se sicer lahko odpovedala, a bi ga morala nujno nadomestiti z velikimi količinami drugih izdelkov živalskega izvora). Potem imaš seveda  še večino, ki je nekje vmes in se lahko po želji usmeri na eno ali na drugo stran.

Citat
Tako pač je, človeški obrambni mehanizem se takoj javi in tudi sama sem leta nazaj trmasto vztrajala, da testiranj/krzna/etc. ne moremo enačiti z (mučenjem) živali v mesno pridelovalni industriji. Danes mi je jasno, da lahko.

Seveda ga lahko primerjamo. Trpljenje je trpljenje, ne glede na to, ali žival redimo za krzno, za hrano, za poskuse ali za hišnega ljubljenčka. Kar pomeni, da če so živali za krzno gojene  v primernih pogojih (kar recimo kletke za lisice seveda niso) in usmrčene na primeren način, potem ni nobene potrebe, da bi njihovo gojenje ukinili - enako velja za vse kategorije ki si jih naštela.

Citat
da je nemogoče takšno industrijo narediti živalim prijazno

seveda je mogoče, dobrih primerov (v vseh kategorijah, ne samo v prehranski) imaš kolikor hočeš.

In ja, dejstvo je, da smo preveč požrtni. Ne samo kar se hrane tiče ampak ama prav vsega. In da bi, če bi si vzeli samo to, kar res potrebujemo, tričetrt problemov izginilo samih od sebe.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #306 : torek, 10.05.2011 : 11:58:22 »

In ja, dejstvo je, da smo preveè požrtni. Ne samo kar se hrane tièe ampak ama prav vsega. In da bi, èe bi si vzeli samo to, kar res potrebujemo, trièetrt problemov izginilo samih od sebe.
Amen.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #307 : torek, 10.05.2011 : 11:59:20 »

Jst pa imam eno vprašanje, na katerega se je morda tudi že odgovorilo, pa nisem ujela...

Pred dnevi me je sodelavka vprašala, kako nadomeščam beljakovine, ker ne jem mesa (mlečni izdelki, jajca pa ja). Pa ji nisem znala odgovorit. Po prehranski piramidi (po njenem mnenju) bi načeloma že moral pri meni biti alarm, ker najverjetneje ne nadomeščam dovolj... Huh Že polnih 9 let se počutim dobro (brez mesa), nikoli nisem lovila beljakovine načrtno, pač jem, kar mi zapaše (včasih tudi surov kvas, po katerem se mi nikakor ne spahuje in ne delajo se mi mozolji...). Mi lahko katera to razloži? Čisto tako me zanima...  Kiss
 
No, ne jem čisto vsega kar mi zapaše, drugače bi definitivno imela cevko v žilo (usta) in notri bi tekla čokolada  Evil stop.
Logiran
čaja
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.037


WWW
« Odgovor #308 : torek, 10.05.2011 : 12:01:31 »

Jaz sem ubrisana na hrano, pa mi gre tole res na jetra. Mislim R-E-S. Ko poskusam pogruntat, kam hudica it na eno kosilo s celo klapo. Mam ocitno grozno visoke kriterije, ker je ena vegetarijanka in hocem, da ima vsaj malo izbire. Ena opcija je bila recimo kitajska, samo klinc, tam imajo tudi tisto vegetarijansko samostansko pojedino, pa kaksna juha in sladica in (jasno) solata pride v postev, ampak... Vsi tisti peceni rizi in peceni rezanci ne pridejo v postev, neglede na to ali so z jajci, rakci, mesom,... ker je notri ribja omaka. Ko potegnes crto je dejansko najbolj simpl naredit en piknik in rostilj in razne vegi zadeve (ki jih je res ogromno, pa ce jih jaz znam naredit, ni hudic da jih ne bi tudi profiji). Evo, to res pogresam, vec izbire. Aja ok, na pico bi lahko sli. Pa to spet naredim jst boljso doma...

Nam se v takšnih primerih odlično obnese mehiška. Priporočam.  Afro



Rada bi napisala še moje videnje delčkov iz te debate. Moje pisanje se neposredno ne navezuje na predhodne zapise in je samo moj razmislek in osebno mnenje o zadevi. Sama sem se srečala s številnimi pomisleki, ki so bili že predhodno navedeni in tudi sama ne znam priti vsem do dna, tudi po vseh teh prebranih straneh ne. Wink

Veliko tega je bilo že zapisanega (se opravičujem če se bo kaj ponavljalo), ampak priznam, da sem se izgubila med vsemi zapisi in citati… Kot zanimivo (in takšno s katerim se najlaže poistovetim), se mi je zdelo predvsem pisanje od Cats, Pepsi, mameF in verjetno sem še na koga pozabila.

Jaz sem se mesu odpovedala, ker se mi dobesedno gabi sedanja živinorejska-mesnopredelovalna industrija. Sama osebno nimam nič proti, če si kmet doma vzredi in do zakola lepo skrbi za svoje živali in jih nato poje. S tem »lepo skrbi« mislim na to, da jim zagotavlja njim primerne življenjske pogoje. En kvadratni meter za pujsa ipd. seveda sem ne sodi. Po drugi strani pa priznam, da ne razumem, kako lahko živali za katere skrbiš in preživiš kar nekaj časa z njimi, na koncu poješ. Ampak, to so moji občutki, ljudje smo seveda različni.

Ko sem posvojila svojega prvega mačka, sem se tudi jaz veliko spraševala o etičnosti tega, da ga hranim z mesom, saj so bili prav etični tisti poglavitni razlogi zakaj sem nehala jesti meso. Zavedanje o »ekoloških« posledicah živinoreje je prišlo šele kasneje. Nikakor se mi ne zdi problematično mačke hraniti z mesom, saj so mačke mesojede živali in ga potrebujejo. Večina ljudi ga pač ne, če se le malo potrudi. Težko mi je, ker vem od kod je prišlo meso za moje živali. Zaenkrat prave rešitve še nisem našla. Trudim se le, da kupujem hrano proizvajalcev, ki ne testirajo na živalih. Kupovanja ekološko pridelanega mesa si žal ne morem privoščiti, ideja o tem, da bi jih hranila z ostanki iz klavnice ne pride v poštev, saj bi me verjetno kap ruklna, ker mi je bilo že od majhnega kar slabo, če se je na krožniku znašla kakšna kost za obglodat in podobne stvari, ki te opomnijo, da je bil tvoj obrok nekoč živo bitje.
Da mačk ne bi imela, tudi ne pride v poštev, popolnoma egoistično, priznam.  Smiley

Kar se tiče uživanja rastlin seveda verjamem, da na nek način trpijo in jih tudi spoštujem, vendar od nečesa vendar moram živeti. Izbrala sem tisto, kar se meni zdi manjše zlo. Kot je rekla Mel, če se odločiš za »rastlinojedstvo« jih še vedno manj trpi kot če si vsejed.

Me pa pošteno razjezi, ko poslušam ljudi, ki vegetarijanstvo izničujejo z argumenti o trpljenju rastlin, saj v resnici večino njih prav malo brigajo rastline in želijo samo dokazati kako živim v zmoti (ne govorim o nikomer tukaj, saj vas osebno ne poznam). Jaz nikomur ne gledam v krožnik, vsak naj dela po svoji vesti, zato pričakujem, da tudi mene pustijo na miru!

Ne vem, če ima moje pisanje sploh rep in glavo. Na naši lepi Zemlji smo popolnoma zabluzili in meni je zaradi tega iskreno hudo. Mislim, da so spremembe mogoče, ampak seveda ne pridejo čez noč (prav zato me ne skrbi kaj bi bilo če bi npr. propadla živinoreja, saj se to sigurno ne bi zgodilo čez noč) in če hočemo kaj spremeniti moramo nekje začeti. Z majhnimi koraki, vsak zase. Saj ni treba, da se vsi naenkrat odpovemo mesu, če bi že manj jedli, manj nakupovali, lepše ravnali z živalmi, pili vodo iz pipe (kjer se jo lahko), se več vozili s kolesom… bi nekaj spremenili. Eni to storijo/mo, drugi pač ne. Ali s(m)o zaradi tega kaj boljši od drugih je popolnoma subjektivna ocena.


In ja, dejstvo je, da smo preveč požrtni. Ne samo kar se hrane tiče ampak ama prav vsega. In da bi, če bi si vzeli samo to, kar res potrebujemo, tričetrt problemov izginilo samih od sebe.

V bistvu sem hotela povedati tole, samo se ne znam najbolje ubesediti.  Tongue
Logiran
čaja
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.037


WWW
« Odgovor #309 : torek, 10.05.2011 : 12:04:36 »

Jst pa imam eno vprašanje, na katerega se je morda tudi že odgovorilo, pa nisem ujela...

Pred dnevi me je sodelavka vprašala, kako nadomeščam beljakovine, ker ne jem mesa (mlečni izdelki, jajca pa ja). Pa ji nisem znala odgovorit. Po prehranski piramidi (po njenem mnenju) bi načeloma že moral pri meni biti alarm, ker najverjetneje ne nadomeščam dovolj... Huh Že polnih 9 let se počutim dobro (brez mesa), nikoli nisem lovila beljakovine načrtno, pač jem, kar mi zapaše (včasih tudi surov kvas, po katerem se mi nikakor ne spahuje in ne delajo se mi mozolji...). Mi lahko katera to razloži? Čisto tako me zanima...  Kiss
 
No, ne jem čisto vsega kar mi zapaše, drugače bi definitivno imela cevko v žilo (usta) in notri bi tekla čokolada  Evil stop.

Če ješ mlečne izdelke in jajca, so že tu beljakovine. Verjetno ješ tudi stročnice?
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #310 : torek, 10.05.2011 : 12:07:37 »

To tudi mene zanima.

Drugače pa, če smo že pri zdravju, pozimi požrem ful veliko mesa in bi brez njega zelo težko, če je zelo mraz in sem veliko zunaj si zaseko na debelo mažem na kruh, poleti ko je domača zelenjava in vroče, pa je mesa precej manj. Je pa vedno zelo veliko mleka in precej jajc. Ko je šla moja dohtarca v pokoj sem pozabila izbrati novo in sem bila več kot 20 let brez svoje dohtarce, ne da bi mi sploh prišla na misel. Potem me je zgrabilo v križu, pa ne zaradi mesa ampak zaradi lopate. Mi je dala tanova kri pregledat in sem imela ful slab občutek, da bojo kar cinki gor plaval od lipidov in holesterola, pa je bilo vse ok. Od vseh mogočih alergij pa se mi je naredila samo alergija na osji pik, potem ko so me enkrat precej grdo spikale une tamale.

No, ja ... Če smo pri tem ... Jaz mesa ne jem skoraj nič (jem tiste živali, ki sem jih sposobna sama ubiti, to so ribe in mehkužci, pa tudi to zelo poredko), pa imam kri dovolj dobro za krvodajalske akcije (kljub 50 kg, kar je spodnja meja) in tudi pozimi sem z lahkoto pretekla po 60 in več km na teden.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #311 : torek, 10.05.2011 : 12:09:44 »

Sem že povedala. Mesno predelovalna in živinorejska panoga dobivata iz EU enormne količine denarja.

Tega tudi ne morem pustiti pri miru. Temu se reče manilupacija. Iz tvoje trditve izhja, da pridelava rastlin ni deležna evropskih subvencij. Kar ne drži.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #312 : torek, 10.05.2011 : 12:13:25 »

JAz sem se pa glihkar enega argumenta spomnila Tongue.
Če mačka vzameš k sebi s ceste resda poje nekoliko več mesa, ker tudi živi dlje (kot pravi Lanabela), ampak je pa kastriran/steriliziran in s tem preprečiš par generacij mačk, ki bi sigurno skupno pojedle precej več kot on. Tko da sem spet lahko ponosna, da sem Milenci dala vsa ta njena mesojeda leta, ker je na ta račun bilo prišparano mesojedstvo desetine mačk, ki bi jih (če bi na cesti preživela) kotila tjavendan. Pa še nekaj - glede na to, da poskušamo gledat na vse živali enako, je še vseeno bolje da ugasne 1 kravje življenje (ki je zmleto v mojih mačjih briketih) kot pa smrt 100000 mišjih, ptičjih in kuščarjih dušic.
Mal se že hecamo, ampak vseeno Wink.
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #313 : torek, 10.05.2011 : 12:24:09 »

Kot jih je že nekaj zapisalo v zgornjih postih - daleč največji problem je, da imamo vsi polne riti vsega. Požrtija na vseh podorčjih.
Logiran
čaja
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.037


WWW
« Odgovor #314 : torek, 10.05.2011 : 12:24:45 »

Kar se tiče številk o onesnaževanju okolja s strani živinoreje smo že ugotovili, da se tistih 18 % nanaša na CO2 ekvivalent izpustov TGP. Ne vem pa, ali je res toliko pomembna številka? Dejstvo je, da je živinoreja oz. celotno kmetijstvo ogromen onesnaževalec (tu sta seveda še industrija in promet). Težko oz. nemogoče je dati vse vplive (na zrak, vodo, prst, biodiverziteto...) na isti imenovalec in določiti cifro. Jaz sem glede takih zelo kompleksnih kazalcev vedno skeptična, ker je notri toliko enih stvari, ki jih lahko uporabiš kakor tebi paše. Zame številka ni tako pomembna, dejstvo je, da je vsekakor prevelika 8samo ozreti se je treba naokoli da to opaziš) in da je treba tudi tu nekaj narediti.

FŽ dober argument. Tongue
Logiran
Strani: 1 ... 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines