mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 14:03:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 107055 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #45 : petek, 06.05.2011 : 14:03:03 »

Mislim, da je razlika med nami ter živalmi in rastlinami v tem, da se mi lahko odločimo, da koga bom /ne bomo pojedli in, seveda, lahko se odločamo za vse stvari v našem življenju (način življenja, mišljenja, čustvovanja, delovanja...). Po mojem je to edino, kar nas loči od njih. Zato pa lahko rečem, da bom zmanjšala število trpečih živali, če mesa iz trgovine... ne bom jedla. Če solatka zraste na mojem vrtu in zraven predvidevam, da ji prav velikega trpljenja (umetno pospeševanje rasti, brez zemlje, dodatki, transport...) ne povzročam, ko jo pojem po skoraj popolnem življenju solatke. Če bi jedli meso po izteku njihove naravne življenjske dobe, bi verjetno bilo drugače. Mislim, da je tako... Težko pa je to trditi. Sploh danes, ko imamo toliko ponudbe hrane (vsaj pri nas).
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #46 : petek, 06.05.2011 : 14:06:11 »

Ze nekajkrat sem zasledila, da ste ravno vegiji tisti, ki zacnete gledat v kroznike drugih, potem pa delate zrtev iz sebe, ko vam vsejedi povedo svoje. Tema sploh ni imela popolnoma nobene veze z vegetiranstvom temvec namernim mucenjem zivali (btw. ki niso namenjene za prehrano), pa vam je spet prislo prav, da speljete vodo na svoj mlin.
Dajte se drzat teme, ki vsekakor nima nobene veze z vasimi dnevnimi meniji in s tem, kaj spravite na kroznik.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #47 : petek, 06.05.2011 : 14:08:27 »

No, Drejči, saj živali za nekatere obstajajo samo zato, da so na krožnku, a ni tako?  Wink
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #48 : petek, 06.05.2011 : 14:11:01 »

Zakaj torej mesojedci vsako temo zreducirate na hrano?? Roll Eyes Wink (provokacija)
Ehm, jaz sem začela s solato in nikakor ni bila provokacija. Lahko bi namesto solate omenila ruj, ali pa lesko, ali mah, ali pa npr rezano cvetje v vazi na neki mizi - čisto vseeno bi bilo, pač mi je solata prva padla na misel. Štartalo se je mojim razumevanjem tvojega stavka o trpljenju in ker nisem vegetarijanka in ker rastlin v katerikoli njihovi obliki nisem obravnavala kot nekaj, kar ne čuti ničesar, je pač sledila tista (za nekatere očitno) nesrečna primerjava. Ampak odgovora še vedno ni, pa ga niti ne pričakujem, me bolj zanima vse tisto, kar srečam med iskanjem odgovora: mogoče narava res ne pozna čustev, prav gotovo pa občuti trpljenje v kakršnikoli obliki se ta narava že pojavlja (težko verjamem, da je požaganemu drevesu enako kot kot brstečemu) in od tod je vzniknilo moje vprašanje zakaj mesu ne in zelenjavi da (lahko bi konec koncev vprašala obratno, čisto vseeno bi bilo).
Nobenemu ne trkam na nikakršno vest (morala bi kvečjemu začeti pri sebi), posebno ne ljudem, ki jih ne poznam, ampak - kot je pridna več kot nazorno napisala - gre za pravila in poglede, ki smo si jih postavili sami, na podlagi današnjega vedenja. FŽ, do pred koliko časa se je trdilo (ne mislim znanstveno, pač pa obče), da živali ne čutijo ničesar? Ali res narava čustev ne pozna, mi pa smo iz njenega evolucijskega voza izstopili in si torej lahko privoščimo okusiti čustva, trpeti (mi in tisti, ki jim mi to velikodušno dovolimo ali prisodimo, če so nam le dovolj podobni), ostalo pa - kaj?
Res ne provociram, iskreno že najmanj dve desetletji skušam razumeti zakaj eni ja in eni ne in odgovora še vedno nimam, mi je pa težko delati velike razlike med hrastom v gozdu in srnjakom pod njim, prisežem.
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #49 : petek, 06.05.2011 : 14:19:57 »

To, kar bom zdaj napisala, je izključno moje videnje problema in odgovor nanj, in se ne nanaša direktno na nobeden izmed predhodnih postov.

Problem, o katerem se tukaj pogovarjamo, kot tudi veliko drugih problemov, izhaja iz enega samega razloga, ki se mu reče strah od sprememb. Velika večina ljudi sebe deklarira kot nekoga, ki mu je mar za druge, za naravo, za okolje, toda ko preidemo na dejanja se zadeva zatakne in je rezultatov, dejanskih rezultatov bore malo. Zakaj je temu tako? Menim, da zato, ker si pred sebe zastavimo nek cilj, tak ali drugačen, in potem pri realizaciji pričakujemo hiter in učinkovit razvoj procesa. Pa se to ne zgodi, oziroma se redko ali le izjemoma.

Če bi vsak, prav vsak od nas (pa sebe tudi štejem v večino) razdelil svoj načrt v male korake, bi bilo takoj lažje. Ni treba biti takoj in zdaj bolj prijazen do celega sveta. Dovolj je začeti z nečem majhnim, toda potem vztrajati in vsak dan narediti majhen korak v tej smeri. Majhni koraki nas med ostalim učijo tudi spoštovanja samega sebe in posledično tudi drugih okoli nas. Recite temu zen, čan ali kakorkoli - jaz govorim o moji lastni filozofiji življenja.

Kaj pomenijo majhni koraki? Danes bom vzela v trgovino vrečko in ne bom kupila nove. Jutri bom izbrala izdelek, ki je pakiran v manj odvečne embalaže. Pojutrišnjem kremo, ki ima ustrezne certifikate. Oblačila, ki jih ne nosim, bom nesla svakinji in vzela njena - vedno sva obe veseli teh menjav. Namesto v trgovini multinacionalke si bom majčko kupila na licitacijah. Oprala jo bom z oreščki, omehčala s kisom. Z denarjem, ki mi ostane, ne bom kupila še ene nekoristne stvari ali statusnega simbola, raje bom pomagala tistim, ki po mojem mnenju delajo dobro za druge in s tem za vse nas.

Mogoče je, da nikoli v življenju ne bom naredila nič velikega in pomembnega. Vseeno verjamem, da bom kljub temu naredila vsaj nekaj dobrega za svet okoli sebe. Spoštovanje drugih in spoštovanje drugačnosti je v bistvu tudi spoštovanje življenja kot takega. Ne mislim tehtati svoja dejanja na način, ali je to, da jem ribe bolj hudo in to, da ne uporabljam detergentov bolj dobro. Spoštovanje lahko izkažem na način, da ne kupujem odvečnih stvari; v končnem tudi tako, da ne posedujem odvečnih stvari, da recikliram, zamenjujem, preden kaj odvržem stvari poiščem drug namen ali lastnika. Se sliši dokaj čudaško, mogoče tudi je. Meni ni. Odkar sem prišla do teh ugotovitev, se mi zdi, da živim bolj mirno in veliko bolj polno življenje.

Pri tem mi je dejstvo, da jem meso, od obrobnega pomena, ker se pri hrani strogo držim tega, da ne jemljem več od tistega, kar rabim in (če se le da) ne mečem stran.

Zdaj boste rekli, da vse to klobasanje nima zveze z trpljenjem živali. Upam si trditi, da še kako ima. Zame je spoštovanje popolnoma nasprotnost mentalitete, da je vse pogrešljivo in nadomestljivo.

Na Lanabelin post bi še dodala tole: ne sadim rož v teglce, ker vem, da ne bi dobro skrbela za njih. Čeprav se to mnogim zdi bedasto, pa kaj, če se ti posuši roža, je zame to del istega problema. Pohabljeno drevo na sliki je primer, ki ga pogosto vidimo, nastane pa zato, ker se nekomu vsilimo v njegov življenjski prostor in nas potem začne motiti. Drevo, medved, vseeno.

In če pomislim, da je ta post rezultat petminutnega grebljanja po novem zen vrtičku, me je kr en mal strah, kam me bo odpeljalo Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #50 : petek, 06.05.2011 : 14:26:48 »

Citat
Zato pa lahko rečem, da bom zmanjšala število trpečih živali, če mesa iz trgovine... ne bom jedla.
haha, bi šlo, če ne bi potem v pet šopu kupila meso v žaklu ali piksni.
z dodatkom: mesu v mesnici lahko preveriš poreklo - za vsak zrezek posebej in kupuješ meso iz solidne reje, pri mesu v piksnah in žaklih pa te možnosti nimaš.

Cats: dobro napisano
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #51 : petek, 06.05.2011 : 14:47:17 »

Cats, ti samo grebljaj naprej, meni je bilo prijetno prebrati, kar si napisala.

Ampak Lanabela in Nanook, saj naslov teme je čisto drug - 'Zakaj živali obstajajo?'. In ni tukaj Društvo slovnskih vegetarijancev (bohnedej osvoboditeljev) začelo ofenzive, kot zdaj nastaja vtis, ampak je nekdo, ki je celo poudaril, da je mesojed, izrecno omenil, da rastline tudi trpijo. Zato se je začela tema obračat v to smer.
Prisežem, da nisem kužna Grin predaja
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #52 : petek, 06.05.2011 : 14:50:26 »

Ze res, vendar ta tema ni bila namenjena boju -  herbivori vs. karnivori  Roll Eyes

Ne maram darila v obliki sopka, ker to pomeni, da bom na mizi imela sopek roz, ki bodo umirale zaradi mene in vendar to ne pomeni, da ne jem sadja in zelenjave. Ko spomladi obrezujem moje sadno drevje je bolje, da ni nikogar v blizini, ker bi me proglasil za noro, saj se z vsakim drevesckom lepo pomenim kaksno frizuro bi imel letos.  Smiley Kar smejte se, ampak tako pac je... Mamine roze so sicer manine roze, ampak se zgodi, da moram tudi jaz poskrbeti za njih. Pa se lepo zmenimo, da bodo ta cas cvetele in rastle, ker mi na misel ne pride, da bi zaradi njih poslusala mamine litanije. In one cvetejo kot nore  Grin Grin
Noro se mi zdi spoznanje, da niti rastline nimajo vec dostojanstva v veliki industriji, ker zemlje niti vidijo ne vec in jih silijo rasti z umetnimi "pomagali".
In to moje videnje/prepricanje nima popolnoma nobene veze s tem kaj se znajde na mojem krozniku.

Nekako podobno, ce dodam kompleksnejsa custva in interakcijo, razmisljam tudi o zivalih, pa naj gre za ljubljencke ali pac zivali v prehrambeni industriji. In to spet nikakor ni povezano z mojimi prehrambenimi navadami.

In da ne zacnem o mojih treh kosmatincih, ki itak samo se govoriti ne znajo.  Grin

Ne razumem pa tistega dela cloveske populacije, ki ponavadi toliko bolj poudarja kako ljudje sploh nismo zivali in smo nad vsem na tej zemlji, do vsega okoli sebe pa se obnasajo slabse kot, kot... temu fenomenu zal ne najdem primerjave.

In kaj ima to skupnega s prehrambenimi navadami posameznika?



Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #53 : petek, 06.05.2011 : 15:19:19 »

haha, bi šlo, če ne bi potem v pet šopu kupila meso v žaklu ali piksni.
z dodatkom: mesu v mesnici lahko preveriš poreklo - za vsak zrezek posebej in kupuješ meso iz solidne reje, pri mesu v piksnah in žaklih pa te možnosti nimaš.

Cats: dobro napisano
Joj, lanabela, kako se strinjam s tabo  Smiley, ampak še nisem uspela najti rešitve za to, saj sem še preveč vezana na takšen način prehrane za psa - tudi kuhano dobi, a meso iz trgovine oz, mesnice z malo "prebiranja", kje bom kupila. Vsekakor o tem trenutno pač samo razmišljam (in grem v trgovino po žakelj hrane, ki ne testira na žvaleh-ostalo pa še ne znam zamenjat), pa vseeno, enkrat pa se verjetno pripelje tudi za to rešitev pred moj nos. Vsaj odločitev za sprememob tudi tega je pred vrati... Wink

Cats, natanko tako... počasi se začne in potem se razraste v nekaj, kar lahko rečemo, da je življenje zaradi tega polnejše.  Wink
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #54 : petek, 06.05.2011 : 15:21:24 »

jup Lanabela, zaredila sta se mi dva mesojedca in po novem kupujem tudi meso.
 
po načelu izbire manjšega zla, se kaka malenkost lahko naredi tudi tu.
večinoma kupujem hrano proizvajalcev, ki so pa pozitivnih listah živaloljubcev.
enkrat tedensko pa laufam okoli kot kreten, da za mačka dobim tiste pol kile eko govedine, ki jo je v naši vukojebini zaradi premajhnega povpraševanja zelo težko dobiti.
in vsak teden znova se sprašujem, kje hudiča sploh je meso tistih krav, ki se prav luštno prosto pasejo in jih vidiš vsepovsod po podeželju.

živim preprosto, skromno, ne zapravljam, ponucam stvari do bridkega konca in še čez. ne kupujem usnjenih čevljev, rezanega cvetja ...
sem ful važna, kajti ravnokar sem iz starih kuhinjskih omaric SAMA naredila korita za mini rastlinjak na balkonu in pri žaganju in šraufanju dobila žulj  Wink
odlična novica je tudi ta, da me je križ nehal bolet, ker me je zaštihalo ob nekajdnevnem nabiranju polžev, ki so imeli na najinih gredah vseslovensko srečanje jezen jezen jezen jezen in jih vozila v nenaseljeno z rastlinjem bogato okolje, kjer bodo lahko v miru imeli svoj žur daleč stran od moje solate (so mi v avtu skor spizdili, bemtiš so hitri  Cheesy).

če je osnovna misel oz. vizija dovolj močna, ima vpliv na detajle in vsakodnevna drobna dejanja in vse skupaj pol lifestyle rata.

btw Smetka je my personal hero - definitivno en izmed najbolj koristnih ljudi, kar sem jih imela priložnost srečati in hvala bogu, da obstaja.
jaz tega, kar dela ona, ne bi mogla nikoli delat, ker bi kakemu kretenu kaj naredila. v povezavi z živalmi precej burno čustvujem.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #55 : petek, 06.05.2011 : 16:45:17 »

Joj, lanabela, kako se strinjam s tabo  Smiley, ampak še nisem uspela najti rešitve za to, saj sem še preveč vezana na takšen način prehrane za psa - tudi kuhano dobi, a meso iz trgovine oz, mesnice z malo "prebiranja", kje bom kupila. Vsekakor o tem trenutno pač samo razmišljam (in grem v trgovino po žakelj hrane, ki ne testira na žvaleh-ostalo pa še ne znam zamenjat), pa vseeno, enkrat pa se verjetno pripelje tudi za to rešitev pred moj nos. Vsaj odločitev za sprememob tudi tega je pred vrati... Wink

Resitev za to je v bistvu cisto enostavna-nimas mesojedega ljubljencka. Pri meni to ne pride v postev, ker mi pesjancki prevec pomenijo, da bi se jim zaradi drugih zivali odpovedala in ne vidim razloga, zakaj bi se jim sploh morala.

In spet-gres do nekega nivoja, ki ti je komot. Marsikaj kar je Cats nastela pri nas ne pride v postev (recimo orescki), po drugi strani pa sortiramo vse zivo (zahvala gre tudi nasi tanajboljsi komunali, ki ima vse to tudi odlicno poslihtano). Zaradi tega nisem nic boljse in nic slabse bitje od ostalih.

Leto sem pri stihanju imela nastimano posodico kamor bi spravljala bramorje (in jih potem nesla nekam drugam, ne vem kam sicer), ker so mi cisto prevec lustkani, da bi jih fentala. predaja To je bil pac potem kompromis. Ni bilo niti enega bramorja.  Vrtickarjem (vecini) se to zdi cist mim. Roll Eyes Ker so itak skodljivci in bodo pozrli vse. Ampak meni so lepi in bi sli na lepse, ce bi se pojavili. Pristransko? Sigurno.

Par dni nazaj sem pod mus morala mal razredcit mojih 100paneki paradajzkov. In mi je bilo hudo, ko sem jih morala kar precej stran dat. Ceprav je slo samo za rastline, sem imela slabo vest. Tudi zato je mojih 16 tunbergij (so prav moje-moje, domaca semena lanskih sadik  Kiss) se vedno zivih, ceprav bi jih morala ene par dat stran. Pa jih nisem, ker so moji-moji. Ene "usrane" roze, ki ne cutijo in ne trpijo. Tongue Kam bodo sli letosnji paradajzi se ne vem, ker za ca. 80 sigurno ni prostora. Nekaj je ze oddanih, nekaj jih bo treba se stran dat, ker so cist svohcani (ne vem sicer, ce mi bo ratalo...), ostalo bo slo pa...nekam ze. Magari ob ograjo.  pevka Zato ker so moji-moji. Tongue Pa meni rastline res niso smesne. Razen kaksnih zelo cudnih.

Trpljenje je pa odvisno (tudi) od tega za katero stran navijas; za plen ali plenilca.  pevka In vse skp nima popolnoma nobene veze s tem kar bo na talarju. Razen paradajzkov-domacih. Cool

Flower power!  vegi
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #56 : petek, 06.05.2011 : 19:21:41 »

Marsikaj kar je Cats nastela pri nas ne pride v postev
Ker? (Samo zanima me, ne bom nic ocenjevala Smiley. Pogresam kak izviren argument Tongue.)
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #57 : petek, 06.05.2011 : 19:32:46 »

Zdajle moram sibat, zato samo nahitro. Oresckov ne mislim uporabljat, ker so zaradi njih tanajbolj revni, ki so vcasih sicer prali z njimi, prisiljeni kupovati tanajbolj poceni pralna sredstva, saj si oresckov ne morejo vec privosciti oziroma jih raje prodajo na zahod, ker so pac zahodnjaki pogruntal, da z uporabo teh "kuglc" tako kobajagi ne onesnazujejo okolja. Z dezja pod kap torej.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #58 : petek, 06.05.2011 : 20:03:57 »

Zdajle moram sibat, zato samo nahitro. Oresckov ne mislim uporabljat, ker so zaradi njih tanajbolj revni, ki so vcasih sicer prali z njimi, prisiljeni kupovati tanajbolj poceni pralna sredstva, saj si oresckov ne morejo vec privosciti oziroma jih raje prodajo na zahod, ker so pac zahodnjaki pogruntal, da z uporabo teh "kuglc" tako kobajagi ne onesnazujejo okolja. Z dezja pod kap torej.
Tole makes sense... Wink (Čeprav perem z oreščki... ampak zdaj imam že novo zadevo, svoj doma narejen prašek...)
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #59 : sobota, 07.05.2011 : 10:55:19 »

Luna7, pri nas so vcasih prali z zajfnco. Sam ne vem latinskega imena. Tko da oresckov sploh ne rabis, samo zajfnco moras najt.

Tole se mi zdi da ful pase semle.

Tam zunaj v neraziskanih zaplotjih nekega popolnoma nemodernega predela Galaksije onkraj Zahodnega spiralnega rokava plava majhno neugledno rumeno sonce. Okrog njega kroži v razdalji kakih dvaindevetdeset milijonov milj skrajno nepomemben modrozelen planetič, katerega iz opic izvirajoče življenjske oblike so tako obupno zaostale, da se jim zdijo digitalne zapestne ure kar bistra pogruntavščina.

Douglas Adams, Štoparski vodnik po Galaksiji
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines