mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 11:58:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Nezaželjen naskok na sprehodu mimoidočega samčka na psičko
Strani: 1 2 [3] 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nezaželjen naskok na sprehodu mimoidočega samčka na psičko  (Prebrano 19540 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Agnesana
Irena
odvisnež
*****
Sporočil: 583


« Odgovor #30 : petek, 02.04.2010 : 11:47:50 »

Alizin je preverjena zadeva pri nas na Danskem. Zdaj se uporablja samo ta, estradiol je prepovedan zaradi stranskih ucinkov.

Alizin ne povzroca takih tezav kot estradiol in lahko vzrejas tudi po taki prekinitvi brejosti (najbolje cimprej, po 10 dnevu). Preverjeno tudi z nase strani, ker je psicka imela prekinitev brejosti z Alizinom brez problemov in mladicke po tem.
Logiran
blankab
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #31 : petek, 02.04.2010 : 12:30:26 »

Lanabela: Hvala za pojasnilo. Samo informativno pa vam povem vsem skupaj, da namen sem imela narediti leglo, ampak vam garantiram,da po temu kar se je zgodilo ne bom sračkala in packala in jo parila. Ker pač resnica je taka da,hočeš nočeš vsako zdravilo ima stranske učinke in po teji nevščečnosti je ne bom še bolj naprezala in parila, ni šans!
Sploh pa si nisem nikoli močno želela leglo imet če vam povem po pravici. Smiley Pustila sem le odprto možnost, če bi se odločila kdaj za njega.

Sva se kar s partnerjem odločila, da jo čez 3 tedne na ultrazvok peljava pa se bo tam pokazalo ali so presenečenja v trebuščku ali ne.
Če bodo pa presenečenja v trebuščku se bova za abortus in sterelizacijo odločila.

Vem, da je od vsakega posameznika odvisno kako se odloči. Me pa zanima vaše mnenje na najino odločitev, ker ste veliko bolj vešči. Kaj bi vi naredili na najinem mestu?
Čeprav vem da je sterilizacija priporočljiva še pred gonitvijo, ampak ta ups je prišel povsem nenapovedano in zdej ga morem nekako rešit:)

Lep dan želim vsem.. how how Wink
Logiran
Harley Queen
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 55


WWW
« Odgovor #32 : petek, 02.04.2010 : 12:56:12 »

Mislim, da si se dobro odločila! Če hočeš vzrejat, spravit leglo gor je potrebno ogromno truda, znanja, nekaj tudi sreče...seveda je po mojem dobro, da si takšno stvar tudi želiš delati Wink, zato je po moje pravilno, da razmišljaš o sterilizaciji oz. če je ne boš sterilizirala, da jo res paziš v času gonitve (kar na začetku, ko ne veš točno, kaj in kako, ni tako lahko, se je  treba naučit kar nekaj veščin Smiley ). Sicer pa tudi sterilizacija po prvi gonitvi lahko še zelo koristi-nikakor ni prepozno.
Tudi jaz imam psičko in sem razmišljala o vzreji ampak navkljub zavzetosti, da se naučim to delati po pravilih, sem se po branju vse možne literature o vzrejanju odločila, da to ni zame in sem jo dala sterilizirat.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #33 : petek, 02.04.2010 : 13:36:30 »

Če imate lepo, zdravo psico z dobrim karakterjem in si želite leglo, potem naredite vzrejnega in imejte leglo. Če bi se vsi u...ob prvi težavi, bi si lahko pse ogledovali samo še na slikah.
Če bi se meni kaj takega zgodilo pri tamladi psici, bi pač imela leglo mešancev. pri starejših bi šla pa špackat s hormoni. Fino da vem za alizin, upam, da ga ne bomo rabili - zgleda pa res v redu, v primerjavi z ostalimi.

Sicer smo pa dali že vse skozi - od estradiola (in je psica potem imela še eno leglo) do vseh mogočih packarij, s katerimi smo zdravili piometre in podobne probleme pri zelo starih psicah, ki niso bile več za operirat - pa so vse preživele in  ni bilo nikoli nič narobe.

Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #34 : petek, 02.04.2010 : 13:51:24 »

blankab, se strinjam z Lanabelo. Če misliš, da je psička "popoln predstavnik svoje pasme" (zdravje, izgled, značaj) in lahko pripomore k razvoju pasme, potem razmišljaj o rešitvi, ki bo omogočila nadaljnji razplod. Če pa veš, da je psička povprečna (pa čeprav zate seveda najlepša Wink), je pa sterilizacija seveda pravilna odločitev.
Pa čeprav še vedno mislim, da se ti pri 3 sekundnem naskoku ne bo treba odločat.  Cool Ampak je pa fino, da imaš v naprej plan pripravljen, seveda. Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #35 : petek, 02.04.2010 : 13:56:50 »

Tudi jaz mislim da ne bo nič. samo preveriti je pa vseeno treba, za vsak slučaj. Mene je takrat izučilo - lahko bi bilo tudi kaj fejst narobe, med drugim sem dala brejo psico cepit proti steklini, ker mi pač a kraj pameti ni prišlo, da bi lahko bila breja.
Logiran
blankab
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #36 : petek, 02.04.2010 : 21:55:52 »

Ja psička je res popoln predstavnik pasme. Zdravstveno, karakterno in vizualno. Tudi, ko smo jo izbirali sem zelo natančno gledala da bo poleg obvezne obarvanosti(belo črto med očmi, bele sprednje tačke, bela prsa), imela še zaželjeno obarvanost(bel ovratnik, bele zadnje tačke).
Ampak res mislim, da bi lagala vsem in sama sebi,če bi rekla da sem pripravljena na leglo. Res se ne spoznam še na to, pa tudi knjig in  literature glede paritve,prehrane, preskrbe breje samičke in njenih mladičkov še nism prebrala, zato mislim, da bi bilo skrajno sramotno in žalostno,da bi to storila. To raje prepuščam tistim, ki imajo posebno veselje in znanje..ne pa meni,ki sem čisti amater. Smiley Smiley
Jah tako je to, ko načrtuješ da boš imel mladičke čez komaj kakšno leto ali celo 2 leti.. pa sem do takrat imela vse v planu preštudirat, povprašat in potem se odločit ali za leglo ali ne.

Saj meni se tudi zdi,da delam malo preveč skrbi in panike.. ampak saj vemo kako je, ko gre za naše štirinožce;) Nemalokdo skrbi boljše za njih, kot sam zase! Smiley Smiley

Aha pa še nekaj..zadnji teden so psički otekle siske(dosti bolj kot med gonitvijo), pa kar redit se je začela, čeprav hrano ima isto, obroke tudi, količino obroka tudi...  Ali je mogoče, da si je ta moja navihana gospodična umislila navidezno brejost? Smiley
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #37 : sobota, 03.04.2010 : 08:18:54 »

Možno tudi. To se reši s sterilizacijo, s katero tudi zmanjšamo možnost tumorja na seskih,... (preberi ustrezno temo, če te zanima kaj več).

Praviš, da je psička popolen predstavnik svoje pasme. Ali je tvoja psička dobila telesno oceno, opravila preglede, s katerimi se odkrivajo morebitne dedne hibe ter opravila vzrejni pregled (sicer pa nisem seznanjena s pravilnikom o vzreji pritlikavih pasem in ne vem, kdaj lahko prvič pridejo na vzrejni pregled)? Sta bili že na kakšni razstavi?

Še moje mnenje: vzreja se začne s skrbno izbrano paritveno kombinacijo, kar pomeni, da do potankosti preštudiraš prednike (genotip, fenotip) in iščeš ustreznega samca iz ustrezne linije,...Tudi to si lahko prebereš, če te zanima.

Seveda, potem pa pridejo še ostale pomembne stvari, kot so: skrb za samico in leglo, pa socializacija,... Zelo pomembno je tudi, do kdaj se pes razvija (psihično, fizično), kar pa je spet odvisno od pasme. Pred kotitvijo mora biti vzreditelj pripravljen na morebitne zaplete (npr. carski rez, umetno hranjenje mladičev,...).

Pa da zaključim, vzreja psov je hobi, drag hobi, ki temelji na znanju, odgovornosti in predanosti pasmi. Odločitev je tvoja.
Logiran
blankab
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #38 : sobota, 03.04.2010 : 12:14:40 »

Ren: Vse kar si ti naštel ti povem, da polovico stvari še nisem postorila, imam pa vse v načrtu. Tako da ne me zdej narobe razumet, ampak sem že 3-krat napisala, da sem še amater in da kolikor sama sebe poznam se ne bom spuščala v vzrejo in legla. Pač kot sem napisala...pustila sem odprto možnost, če bi se želela kdaj spustiti v to. Vendar sem prišla do zaključka, da raje to prepuščam vam. No o temu raje v kakšni drugi temi.
Čez 3 tedne vam javim kako se je vse izšlo. Pa hvala za pomoč  vsem in dana mnenje in nasvete. Lepe praznike Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #39 : sobota, 03.04.2010 : 12:25:00 »

Enkrat je treba začeti in noben ni učen padel na svet. Zato pa imamo pasemske klube, kamor se lahko obrnemo po pomoč (tako vsaj naj bi bilo), pa vedno se lahko po nasvet obrnemo na vzreditelja. Če je kaj vreden seveda.

To, da so seski po gonitvi malo otečeni je normalno, med ciklom se pač dogajajo hormonske spremembe, vendar  se mora zadeva v nekaj dneh  normalizirati. Če pa se  se psica še naprej vede kot da je breja in celo dobi mleko si koplje brlog in neguje igrače kot svoje mladiče, potem pa res lahko govorimo o navidezni brejosti. pomaga: zmanjšati hrano vsaj za eno tretino, povečati gibanje, vzeti vse igrače, preprečiti kopanje brloga in psico zaposliti z igro, delom, trikci.
Logiran
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #40 : sobota, 03.04.2010 : 13:35:52 »

Blankab, moj post ni bil mišljen žaljivo in se opravičujem, če si tako razumela. Kot je rekla Lanabela, je treba enkrat začeti. Je pa dobro, da se prej dobi veliko informacij, da vemo v kaj se spuščamo. Učimo se pa celo življenje. Lanabela ti je tudi svetovala , se obrni na pasemski klub in na svojega vzreditelja, če te zanima kaj več (pa ni važno ali boš ali pa ne boš vzrejala). Tudi tebi in ostalim želim prijetne praznike.
Logiran
blankab
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #41 : četrtek, 22.04.2010 : 13:35:12 »

How how! Javljam se vam s prekrasno novičko. Ravnokar sva z Georgio prišlle od veterinarja, ki ji je naredil ultrazvok in psička ni breja! Tako da hvala še enkrat vsakemu posebej in vsem skupaj za pomoč in mnenja. In ja..to je bilo definitivno svarilo, naj drugič še bolj pazim na njo v času gonitve. Wink
How how pozdravček iz Primorske.
Logiran
Harley Queen
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 55


WWW
« Odgovor #42 : petek, 23.04.2010 : 08:27:17 »

No, super, blankab, to vam pa res vsem skupaj privoščim! Sedaj boš lahko zadevo pripovedovala kot eno zanimivo in smešno zgodbo (z naukom, seveda Tongue )!
Logiran
AishaVoltury
novinec
*
Sporočil: 19


WWW
« Odgovor #43 : sreda, 08.06.2011 : 22:53:53 »

lep pozdrav!
imamo težavo - čuvamo nekaj mesecev (prbl.6) staro psičko, manjše rasti. kolikor vemo se še ni gonila, vsaj ne vidi se,da bi se. problem je nastal, ko jo je nekaj ur nazaj na sprehodu veliko večji in močnejši pes skušal naskočiti. (nekako 3x večji)
bilo je temno, ne vem ali jo dejansko JE, na njej je bil le kakšnih 5 sekund, res zgolj nekaj sekund. težko sem jo spulila izpod njega, zdaj pa se bojim, da bi bila breja?!!?? s psičkami nimamo veliko izkušenj, več s samci, in bi bili veseli hitrega odgovora!! psička se obnaša normalno, živahno, nič se ne liže in sploh ni dojela kaj je pes hotel od nje.
prosim za odgovore, ali bi lahko bila breja in kako bi se to kazalo v njenem obnašanju?? bi kakorkoli nakazala da jo je dejansko naskočil?Huh
hvala!
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #44 : sreda, 08.06.2011 : 23:10:34 »

Nikakor ne more bit breja, brez panike.










Logiran
Strani: 1 2 [3] 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Nezaželjen naskok na sprehodu mimoidočega samčka na psičko
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines