mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 21:53:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Schipperke – predstavitev pasme
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Schipperke – predstavitev pasme  (Prebrano 3373 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« : torek, 02.08.2005 : 19:48:23 »

Schipperke    
FCI standard številka  83 /  05. 05. 2003  I GB    

Klasifikacija:  FCI 1 ovčarski in pastirski psi (razen švicarskih)
Sekcija 1: ovčarji
Brez delovnega izpita


Baguette Bagi, foto: Tanja Jarc


Izvor: Belgija

Zgodovina

Preteklost ima pasma prav gotovo zelo zanimivo, saj ima skoraj vsak avtor, ki je kdajkoli pisal o schipperki,  svojo teorijo o nastanku pasme. Vse kar imajo skupnega te teorije je, da je pasma nastala na belgijskih tleh in da se v njej pretaka ovčarska kri, zatajiti pa se ne more niti krvi špicev. Ime pasme naj bi v flamskem narečju pomenilo majhen ovčar. V resnici pa so ti kužki počeli marsikaj drugega kot čuvali ali pa celo pasli živino. Predvsem so skrbeli, da se podgane in miši niso pretirano zaredile v kmečkih kaščah, bili pa so tudi čuvaji, ki so zanesljivo napovedali prihod tujca. To počnejo še danes…..   
Majhen črn brezrepi pes je bil prvič omenjen že v 15. stoletju. Dokumentirana zgodovina pasme pa se prične leta 1690, ko so bruseljski čevljarji začeli prirejati tekmovanja, na katerih so razstavljali, z dragocenimi ovratnicami lastne izdelave, okrašene pse. Te razstave veljajo za prve razstave psov in schipperke za prvega razstavnega kužka. Na pravi razstavi pa se je pasma prvič predstavila leta 1882. Pasemski klub za schipperke je bil ustanovljen leta 1888 in velja za prvi pasemski klub v Belgiji. Istega leta so sestavili tudi prvi standard.


Baguette Bagi, foto: Nadija Parunov

Značaj
Po naravi je schipperke zelo radoveden in pozoren, razposajen in neutruden pri igri, je pes, ki se ga zlahka motivira za delo, nezaupljiv do tujcev in odličen čuvaj. Ne piše zaman v standardu, da zna med čuvanjem, njemu ljubega objekta, tudi ugrizniti. Večina jih je tudi zelo glasnih, kar jih ne prišteva med najbolj priljubljene stanovalce mesta. Vendar se z ustrezno vzgojo nepotrebno lajanje da kontrolirati.
Primerni so za vse vrste šolanja, saj so izredno navezani na človeka in precej zainteresirani za vse kar si njihov skrbnik zamisli: poslušnost, agility, razni triki…Potrebujejo vsakodnevno fizično in psihično zaposlitev!


Baguette Bagi, foto: Tanja Jarc

Kljub vsem dobrim lastnostim, ki jih pasma ima, pa je potrebno poudariti tudi tiste, zaradi katerih ta pes ni primeren za vsakogar. Zaradi neizmerne energije, schipperke potrebuje dolge in vedno zanimive sprehode. Samo kratek sprehod do bližnjega parka ne bo dovolj. Zelo pomembna je zgodnja socializacija z ostalimi živalmi, ki pa lahko njihov lovski nagon le omili, ne pa izniči. Ker znajo biti precej nestrpni do ostalih psov je potrebno biti pazljiv pri srečanjih z večjimi neznanimi psi. Med njegova najljubša opravila spada tudi lov na vse kar se premika, pa naj bo to velika divjad, ptiči, mačke, kuščarice ali pa navadno listje, ki ga nosi veter. Takrat ne vidi in ne sliši ničesar! Lastnik se zato hitro nauči videti vse »sumljive« pripadnike katere od zgoraj naštetih živalskih vrst, pred svojim psom!
Pri njihovi vzgoji moramo biti dosledni, oboroženi z obilico dobre volje, nikoli grobi ali nepotrpežljivi. Tako kot ostale ovčarske pasme ali pa še bolj, so tudi schipperke občutljive na lastnikove grobe učne metode in lahko postanejo plašne in nezainteresirane za delo, kar neizkušen lastnik označi za trmo. Večino stvari se jih da naučiti skozi igro in s pomočjo priboljškov, saj so nori na hrano.
Ne smemo tudi zanemariti dejstva, da schipperke skoraj vse leto izgubljajo dlako, kar pomeni, da se bo potrebno oborožiti z dobrim sesalnikom, pa tudi menjava garderobe pred nakupom psa je dobrodošla. Bele obleke ne boste več potrebovali!


Biscuit Bis&Baguette Bagi, foto: Nadija Parunov

Videz
Schipperke je skladno grajen, majhen, nabit in aktiven pes z ostrim lisičjim izrazom, pokončnimi, majhnimi uhlji; temno rjavimi, in iskrivimi očmi. Ima priležno in zelo gosto dlako, popolnoma črne barve. Podlanka je lahko temno sive barve, vendar mora biti dobro skrita pod krovno dlako. Po vratu (ovratnik), na zadnji strani sprednjih tačk (zastavice) in na stegnih zadnjih tačk (jahalne hlačke) je dlaka nekoliko daljša in gostejša. Dlaka je po uhljih, glavi, po sprednjih delih prednjih nog in zadnjih nogah kratka.
Repe so včasih kupirali, zdaj pa, ko to navado pri večini pasem opuščajo, lahko vidimo schipperke z repi zavihanimi čez hrbet ali pa s spuščenimi, segajočimi do skočnega sklepa.
Teža schipperk je med 3 in 9 kg.


Bombon Bon, foto: Nadija Parunov

Glava: lupoidne, klinaste oblike, sorazmerna s telesom, čelne in lične kosti lepo zaobljene,  gledano s profila rahlo zaokroženo in široko čelo, zgornji liniji lobanje in gobca sta vzporedni; dobro izražen stop
-smrček je majhen in črn, gobček dolg približno 40% dolžine celotne glave;
-ustnice črne in priležne;
-zobje tvorijo škarjast ugriz, dopušča se tudi kleščast;
-oči so temno rjave, mandljeve oblike, ne udrte in ne izbuljene, ostrovidne, navihane, črno obrobljene;
-uhlja sta majhna, pokončna, trikotna (čimbolj enakostranična), koničasta, visoko nastavljena, ne preblizu skupaj, čvrsta in zelo gibljiva;

Vrat: močan, mišičast, srednje dolg, zgornja linija rahlo lokasta

Telo: široko in kratko, krepko, mišičasto, popolnoma kvadratično, zgornja linija je ravna in čvrsta, rahlo padajoča od vihra proti repu, spodnja linija se od prsi proti trebuhu zmerno dviguje


Beira, foto: Nadija Parunov

Okončine:
Sprednje tačke: močnih kosti, ravne in vzporedne
Zadnje tačke: nekoliko nežnejše od prednjih, elegantno oblikovane
Šape: majhne, mačje, s čvrstimi blazinicami, črne, s črnimi kremplji

Gibanje: tečejo v drncu, zgornja linija ostaja horizontalna, okončine se premikajo paralelno in imajo močan odriv, gibanje sprednjih in zadnjih nog mora biti skladno, komolci se ne smejo obračati navzven

Rep: kupiran ali naraven; naraven rep je v korenu širok in dolg, sega najmanj do skočnega sklepa in je na koncu rahlo zavit, v gibanju rahlo dvignjen vendar ne višje od hrbtne linije, čez hrbet zavit rep ni zaželjen vendar se dopušča


Baguette Bagi, foto: Tanja Jarc

Bolezni: na splošno zdrava pasma, ki ni podvržena boleznim, ki pestijo ostale ovčarske pasme. V tujini (predvsem v ZDA) psom pred vzrejo pregledajo kolke in komolce ter oči.


Za mojpes.net pripravila Kaja.
Tekst in fotografije so avtorsko zaščiteni. Vsako kopiranje, ki ni v skladu s pogoji uporabe spletnega portala mojpes.net (točka 14), je strogo prepovedano.
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Schipperke – predstavitev pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines