mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 21:56:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: navajanje na malo in veliko potrebo
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: navajanje na malo in veliko potrebo  (Prebrano 11076 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
chihuahua
novinec
*
Sporočil: 21


« : petek, 22.10.2010 : 18:46:36 »

Pozdravljeni!

V začetku januarja bom lastnica čivavice, a že zdaj želim poizvedeti čim več o tem, kako naj mladička čim prej navadim na opravljanje male in velike potrebe zunaj in ne v stanovanju. Živim v garsonjeri, in sicer sama, zato bo ta majhno bitjece odvisno samo in le od mene. Smiley Kako naj postopam, da se bo navadila, da počaka do jutra (recimo da jo vsak dan med 7. in 8. uro peljem na kratek sprehod oz. samo toliko ven, da se bo polulala) in zvečer pred spanjem na veliko potrebo? Verjetno bo na začetku potrebno pogosto čistit za njo, a bi jo rada čim prej navadila, da me opozori, da mora it na potrebo.
Ste imeli drugi s tem velike težave?
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #1 : petek, 22.10.2010 : 19:07:47 »

Pri mladiču popolnoma nemogoče, pri odraslem pa tudi, če ti uspe, grozljivo mučenje. Prosim, ne imej psa.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #2 : petek, 22.10.2010 : 19:13:21 »

Pred spanjem? Če hodiš spat ob 4h popoldne, bo z odraslim psom še šlo, sicer pa ne. Ti predlagam branje knjige Psi za telebane še preden boš kje blizu tega, da boš psa pripeljala domov. Po tej tvoji ideji se mi zdi, da si ne predstavljaš čisto dobro, kaj pes je in kaj vse prinese za sabo, kaj zahteva in potrebuje. To je čisto zaresna in zelo dobra knjiga.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #3 : petek, 22.10.2010 : 19:31:08 »

Kuža bo torej "na zraku" samo zjutraj "na hitro" oz. "samo toliko, se polula", in pa "zvečer pred spanjem" (za kar predvidevam, da bo ravno tako "na hitro")?

Zakaj sploh imeti psa, če bo 23.45h zaprt v garsonjeri?

Čivava je res majhna, a je je še vseeno pes!

O tem, da bo opravila vso dnevno potrebo v tistih 15-ih minutah, pa ne pričakuj nekega svetovanja, vsaj na tem forumu ne. 
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #4 : petek, 22.10.2010 : 19:48:51 »

hm, izhajaj najprej od sebe. Kolikokrat na dan gres na WC? No, ne rabim tvojega javnega odgovora, ker je to osebna zadeva. Zelim ti le povedati, da mi ni jasno kako lahko potem od psa pricakujes, da bo lulal 1x na dan in se to samo takrat, ko se bo tebi zlustalo, da ga peljes ven.
Jaz imam drugo vprasanje. Kaj naj bi pes pocel pri tebi? Cez dan bo sam (beri: osamljen in prepuscen stirim stenam), ker te ne bo doma, ponoci bo spet sam (beri: osamljen in verjetno na ukaz cisto tiho), ker bos ti spala. A se ti res zdi fer do kateregakoli zivega bitja, da od njega zahtevas, da funkcionira samo tistih 15 minut na dan, ko ga odvleces ven, da poscije tisti liter, ker v stanovanju (jasno) ne sme?
Pes je inteligentno in druzabno bitje, ki ob sebi potrebuje nekoga, ki ga bo kot takega vzel za druzinskega clana in se z njim kvalitetno ukvarjal vsak dan in to vec ur na dan.
Prosim te (zaradi psa, ne tebe), da si najprej razjasnis pojme o tem, kaj pes sploh je in kako "deluje".

S prepricanjem, ki ga imas sedaj, vsekakor NE kupuj psa (nikakrsnega).
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #5 : petek, 22.10.2010 : 20:17:39 »

Glede na to, da ste imeli že več psov in imate rodezijsko grebenarko bi morali vedeti, da je to za psa mučenje in kako poteka navajanje pri mladiču.

 Zakaj ga sploh želiš imeti, če bo po cele dneve zaprt v sobi? Huh
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #6 : petek, 22.10.2010 : 20:53:07 »


 Zakaj ga sploh želiš imeti, če bo po cele dneve zaprt v sobi? Huh

To bi tudi jaz rada vprašala.  Huh  Če imaš zahtevno službo in te po cel dan ni doma, bi morda vseeno raje razmislila o npr. mački? Tudi te sicer znajo biti zelo družabne, vendar se na splošno bistveno bolje znajdejo same doma in ne rabijo toliko človekove pozornosti kot pes. Katerikoli pes.
Tudi čivava.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
chihuahua
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #7 : nedelja, 24.10.2010 : 21:45:54 »

Ojoj no, kero napadanje. Doma imamo res grebenarko, ki pa ima glede tega že nek ustaljen "ritem", pa še vseeno kdaj čez noč lula v hiši, kjer ima poseben prostor oz. posteljico. Čivava ne bo cele dneve v stanovanju, ne vem od kje vam nekaterim to. Omenila sem samo glede lulanja. Zjutraj bi jo navadila na zelo kratek sprehod, toliko da se polula. Okoli 14. ure bi bila doma, kar pomeni, da bi spet šle na šetnjico ven, ali če bi šla z mano po opravkih, kamor jo pač lahko vzamem s sabo. Popoldan sem večinoma itak doma, kar pomeni, da bi bila z njo skupaj, pa če mi bo zaspala na krilu ali se bo zamotila zraven mene s čim. Ni mi muka imet psa, ker s psi rastem že 20 let in bom še naprej. Le izkušenj še nimam, da bi sama na svojem vzgajala psa, kar za sabo potegne to, da bo to bitje odvisno le od mene, tistih 7 ur (max.) pa bo sama doma, ker živim sama. Doma je vedno kdo bil, če ne drug vsaj babica ali mama. Tukaj pa bo drugače. Vsi pa imamo obveznosti, in sama jih nimam toliko, da za psa ne bi mogla skrbet. Od januarja dalje pričakujem, da bom marsikaj podredila psu in to mi ni problem. Samo toliko, da se razumemo, ker vidim, da je tukaj pogosto prehitro sklepanje. Huh
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #8 : nedelja, 24.10.2010 : 22:52:33 »

Ojoj no, kero napadanje.


Sploh ni šlo za napadanje. Samo skrb za psa - da ne bi postal/a še eden izmed mnogih, o katerih dnevno beremo žalostne zgodbe. Poskusi razumeti.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #9 : nedelja, 24.10.2010 : 23:02:06 »

20 let sobivanja s psi, nimaš izkušenj, pes ti ponoči ščije po bajti, nabavljaš novega psa  butnglavc butnglavc butnglavc butnglavc butnglavc
Oprosti, sem manj tolerantna od ostalih.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #10 : ponedeljek, 25.10.2010 : 08:18:42 »

Samo toliko, da se razumemo, ker vidim, da je tukaj pogosto prehitro sklepanje. Huh

Sklepamo lahko izkljucno samo po tistem, kar napises. To, kar si ti mislis, pac ne moremo vedeti, zato tudi kaksno podtikanje napadov nikakor ni na mestu. Drugic preberi za seboj, kaj napises in razmisli, ali si povedala vse za predstavitev situacije.

Sicer pa, ja, grebenarka, ce ni vec mladic, nima kaj lulat v stanovanju. Za to je primeren prostor zunaj, dolznost lastnikov pa, da ji omogocijo dovolj pogost izhod. Zdrav pes, ki je navajen reda, bo brez tezav pocakal 7 ali 8 ur brez lulanja.
Logiran

fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #11 : ponedeljek, 25.10.2010 : 08:41:42 »

10 min. po obroku in po večjem pitju mora mladiček ven (ne na dekico, ker se privadi lulat noter), po norenju isto, takoj po vsakem spanju isto. Tako ti na začetku loviš trenutke lulanja (računaj prve dneve kar vsako uro), kasneje pa sprehod poveže z opravljanjem potrebe. Čez dan na ure natempirani sprehodi, da se ve, do kdaj mora čakat. Razmake med njimi podaljšuješ. Odrasel pes OK živi s 4 opravljanji potrebe dnevno (zjutraj, takoj po službi, na vsaj enem aktivnem sprehodu, ki mu ga moraš omogočit vsak dan in tik pred spanjem, ko ga pelješ spet ven). Mladiček mora ven tudi ponoči, na začetku zagotovo dvakrat, potem enkrat, kdaj je pripravljen noč prespat, ti bo sam povedal. Načeloma si pri navajanju lahko pomagaš z bivalnim boksom - kletko, v kateri spi, ko je sam in ponoči. S tem ga obvaruješ pred nevarnostmi po stanovanju, omogočiš mu varen brlog, pa še navajanje na čistočo olajšaš, ker zdrav pes, če ni res strašna nuja, ne lula po svojem brlogu. Ni kakšna znanost, je pa kar nekaj dela.

Na ta postopek pozabljajo nekateri, ki imajo mini pse in mislijo, da je ok, če lulajo kar noter na podloge - pa tudi ljudje, ki imajo pse zunaj v boksu. Mini pes je vseeno pes, ravno tako pa za psa v pesjaku ni razloga, da okrog boksa zaudarja kot v zverinjaku in je vse ponečedeno. Oboje se isto da navadit na opravljanje potrebe na rednih sprehodih in izhodih. Za nobenega psa ni potrebe, da lula po svojem domovanju, če ima že v štartu na voljo red in potrpežljivega lastnika, ki si dnevno jemlje dovolj časa, da se pes ritmu prilagodi in osvoji veščino opravljanja potrebe na pravem mestu.

Pomaga tudi beseda 'lulaj' - izgovarjaš jo med lulanjem v prijaznem neukazovalnem tonu, počasi pes poveže in lula 'na ukaz'. Kakanje nekateri radi opravljajo na istem mestu (eni pravijo, da je povezano z označevanjem terena). Morda je pot za opravljanje potreb lahko stalna, da potem točno veš, do kod moraš, da opravi svoje, kjer je navajen. Eni pa se navadijo tudi na ukaz 'kakaj' (isto kot lulaj).

Lulanje dvakrat na dan je skrajna meja vsakega psa, to se ti mogoče lahko zgodi enkrat na leto, ko si res v stiski - se pa ne sme dogajat, ker je za psa stresno in tudi zdravju ne koristi. Poleg tega je prava pot, da se pes navadi puščat tudi noter (ker revež pač ne more več, počasi pa mu postane to sprejemljivo).
Logiran
chihuahua
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #12 : ponedeljek, 25.10.2010 : 09:13:02 »

Grebenarka je stara 10 mesecev. Pravim, da se ji še zdaj včasih zgodi, da lula v hiši, čeprav smo zvečer toliko časa z njo zunaj, da se utrudi od tega in igre in gre zadnjič v dnevu na malo ali veliko potrebo, kakor nam je rekel vzreditelj, pa tudi hrane ji dajemo toliko kot je odmerjeno za psa take starosti. Čez dan je pogosto zunaj, ker imamo ogromno zelenice (ograjene), torej je v hiši samo ponoči, pozimi bo pa tudi čez dan več notri, razen ko se gre na sprehod ali igro ven. Imamo pa ustaljen ritem, tako da nima zmešanega urnika.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #13 : ponedeljek, 25.10.2010 : 10:02:04 »

Pri nas ukaz ˝lulaj˝ ful deluje. Takrat točno ve, da je časa le za lulanje, potem pa takoj notri. Krasno, kadar si res v stiski s časom.
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #14 : ponedeljek, 25.10.2010 : 10:28:14 »

Ne vem sicer, če je tole najbolj ustrezna tema za moje vprašanje, pa vseeno...

Moja Neli (posvojena v začetku septembra) se včasih na zadnjem sprehodu (kratkem, namenjenem lulanju) sploh ne polula. Običajno se sicer polula v roku 5-10 minut. Včeraj npr. pa se tudi po 20 minutah ni polulala. Sem namenoma podaljšala sprehod, da ne bi bilo preveč krize do jutra (nazadnje se je polulala na popoldanskem sprehodu), ampak očitno se ji ni mudilo... Kakorkoli že, 14 ur je zdržala brez opravljanja male potrebe, pa tudi po toliko urah je na jutranjem sprehodu lulala šele po cca 10 minutah. Taka situacija se je sicer zgodila drugič. A je to normalno? Se včasih lahko zgodi, da se psu enostavno ne mudi in se torej ne polula, pa vseeno zdrži še celo noč?

p.s.: Niti v pesjaku niti v hiši se ni polulala ali pokakala niti enkrat, odkar je pri meni.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: navajanje na malo in veliko potrebo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines