mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 03.06.2024 : 14:32:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Kuhana hrana, Barf, Briketi - plusi in minusi
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 18   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kuhana hrana, Barf, Briketi - plusi in minusi  (Prebrano 53306 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #60 : sreda, 13.07.2005 : 09:30:22 »

Citat
Sem pa prepričana, da nekaj mora biti na tem, da je hrana, ki je dražja (recimo rc) kot pedigree, je zagotovo tudi kvalitetnejša in bolšja za psa.

Tisto nekaj kar loči hrane med sabo so sestavine in koncentrat snovi v briketih. tudi približno ne moreš primerjat briketov kjer so klavniški odpadki in ostala predelovalna svinarija in briketov kjer je noter pravo meso. Posledice hranjenja z in eno in z drugo hrano se pokažejo zelo hitro. Dovolj je okrog 14 dni.
Če ti je škoda dat malce več denarja za kvalitetno hrano, potem boljše, da si psa sploh ne omisliš (pisano v drugi osebi ednine).
Logiran
evangelina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #61 : sreda, 13.07.2005 : 09:38:09 »

Se čist strinjam s teboj.Sama razliko v kvaliteti opazim že po vonju briketov. Tejle cenejši in neke ž kvalitete dobesedno smrdijo  po neki svinjariji, medtem ko pa tisti kvalitetni (sama uporabljam RC) res lepo dišijo in tudi moj pesjan jih ima zelo rad.
Logiran
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #62 : sreda, 13.07.2005 : 09:44:51 »

brez zamere,  enim lastnikom briketi smrdijo že tako ali tako.ne glede na kvaliteto. vonj je relativen. zdaj pa sploh ker so pedigreeju dodali neke nove snovi za vonj, da so cucki še bolj nori nanj.
jaz kvaliteto merim samo po tem kakšne so posledice na organizem psa:prebava, dlaka, itd...
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #63 : sreda, 13.07.2005 : 10:15:39 »

Moja psica niti povoha ne kakšne cenene hrane.Probala sem ji dat glih iz firbca te nive pedigree vrečke ( drugače mokre hrane ne mara, od nobene firme) in že ko sem jo stresala v skodelico je zgledala kot koščki bruhanja v neki vodi. Psica se je pgledala, se obrnila in šla. Tako da je zadeva letela lepo v smeti.
Sem pa ugotovila tudi jaz da tisti briketi ki manj smrdijo jih ima tudi tamala rada, kot recimo zdaj ji dajem RC sensible za male pasme.
Logiran
evangelina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #64 : sreda, 13.07.2005 : 12:08:27 »

Dejstvo je, da hrane, ki ima ogaben vonj, pes ne bo niti povohal. In dejstvo je da razne cheap variante hrane smrdijo in so totalno neprimerne za psa.
Logiran
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #65 : sreda, 13.07.2005 : 12:12:15 »

neprimerne so, ni pa rečeno, da vse smrdijo. proizvajalci tudi niso neumni in veš,da bojo naredili vse,da bojo psi hrano jedli. poglej predigree. kolk psov gre žre samo zato ker je močno odišavljen.
Logiran
evangelina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #66 : sreda, 13.07.2005 : 12:29:54 »

Sej to maš najbrž prov. Ampak men se vseen zdi, da RC čist drugač diši kot številne druge cheap hrane, pa ne glede na dodane snovi.
Logiran
Botticelli
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 494


« Odgovor #67 : sreda, 13.07.2005 : 14:00:42 »

Nanook: Moj komontar k tistemu, kak vedo kaj je pravo razmerje

Koliko jaz vem recimo za Evkanubo sem ziher, ampak verjetno tudi drugi počnejo to, se pravi testirajo na samih porabnikih, se pravi psih. Tu mislim na laboratorijsko testiranje...

Drugače pa je itak isto kot pri človeku. Vsak pes je osebek za sebe, potrebe so različne. Hrana pač poskuša ponuditi maximalno kar lahko. In verjetno znamke hran z 50 letno izkušnjo približno ve koliko česa naj bi bilo v hrani.
Se pa strinjam, da naj bi bili briketi osnova, zraven pa spada še kuhana hrana, sadje zelenjava, ...

Za razmislek, za človeka se tudi ve koliko česa (vitamini, minerali, ...) naj bi dnevno zaužil, vendar je to itak neka približna cifra. In me zanima koliko ljudi dejansko vsak dan zaužije priporočeno količino teh snovi. Verjetno redki. zato je pa pomembna raznolika prehrana... mislim da sem vse povedala Smiley

Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #68 : sreda, 13.07.2005 : 15:36:33 »

Eno podobno vprašnje je bilo pred kratkim na eni ameriški mailing listi o novofundlandcih. Vzrediteljica je postavila vprašanje, kako drugi vsklajujejo razmerje med maščobami in proteini v hrani in kakšno razmerje naj bi bilo najprimernejše oz. katera suha hrana ima najprimernejše razmerje.
Prav konkretnega odgovora ni bilo, ker ti lahko tak odgovor poda le strokovnjak iz kakšne firme ene takih hran (pa še tu bi se podatki razlikovali, ker niso vse hrane iste).

Ta vzrediteljica je napisala, da se ona drži razmerja 26% proteinov proti 16% maščob, ker naj bi bilo to najboljše za njufe (za druge pasme nimam pojma). Tako razmerje imajo, se mi zdi, skoraj vse hrane od Purine Pro Plan (če nimajo še manj maščob, ne vem Huh)
Napisala je še, da je odkrila hrano, ki ima razmerje 30% proteinov proti 20% proteinov, vendar se jo boji preizkusiti na svojih psih, ker bi bil tako velik procent proteinov lahko nevaren. To pa zato, ker se pri preveliki količini proteinov, iz neporabljenih izloči NH2, zaradi česar so ledvice mnogo bolj obremenjene kot sicer (upam, da sem prav razložila  sram). Iz istega razloga morajo starejši psi jesti manj proteinsko hrano.

V enem izmed odgovorov je druga vzrediteljica napisala, da ona meša več vrst hrane, glede na to, koliko pes poje, koliko je aktiven in kakšen kožuh ima. Navedla je pa Pro Plan piščanec & riž za normalne odrasle pse, Pro Plan piščanec & riž za velike pasme in Royal Canin.
 
Še ena je napisala, da izbira hrane, ki imajo proteine pod 25%, saj se pri višjem procentu pri njenih psih pojavijo težave na koži, pri mladičih pa težave z rastjo. Maščobe pa naj bodo najmanj 12%, saj nijhova količina ni tako pomembna, če se pes dovolj giba.

V zadnjem odgovoru je bilo pa poudarjeno, da je treba ločevat vire proteinov med sabo, ker niso vsi enaki in organizem zato ne prebavlja vseh enako. Pri mladičih, naj bi bile bolj kot samo razmerje pomembne kalorije-več kot jih je, hitrejša je rast. Pomembno je pa seveda tudi razmerje kalcija in fosforja.

Ok, zdaj sem malo zabluzila s teme, upam, da ne bo kdo jezen.  sram Roll Eyes

Lp
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #69 : sreda, 13.07.2005 : 16:09:52 »

Dejstvo je, da hrane, ki ima ogaben vonj, pes ne bo niti povohal. In dejstvo je da razne cheap variante hrane smrdijo in so totalno neprimerne za psa.

S tem se pa ne strinjam popolnoma. Oba mojadva in še kar precej psov poznam, ki raje pojedo hrano, ki bolj smrdi oziroma ima močnejši vonj (tukaj se strinjam z babyjazz, da je vonj relativen in da nekomu neka hrana smrdi, drugemu pa ne) in bi z veseljem pojedli tudi razne slabo kvalitetne hrane, če bi jo imeli na izbiro. Zato pa se mi zdi še toliko bolj pomembno, da so lastniki ozaveščeni o prednostih oz. pomanjkljivostih posamezne hrane, ker nekateri dejansko potem izbirajo hrano samo glede na to, da jo pes rad je in se čudijo, zakaj imajo njihovi kužki razne prebavne težave, alergije itd.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #70 : sreda, 13.07.2005 : 19:35:51 »

Hja, Botticelli, saj v tem je "kec". Priblizno se mi sanja, kaj pocno s psi v teh "tovarnah hrane", ko preverjajo svoje proizvode (in pri tem ne gre za neko iber znanost), jasno mi je pa tudi, kaj pocno s temi psi v znanosti in kljub temu, da mi je uspelo v roke dobiti publikacijo z rezultati raziskav, o kakih razmerjih (z izjemo nekaterih mineralov) ni ne duha ne sluha, vsaj ne v takih obliki, ki je predstavljena sicer. Zato me zanima, od kje njim (pac, tistim ki turijo ta razmerja vedno in povsod) informacije. Morda kaksna dodatna studija, ki je ne poznam (cisto mozno)?
Kar se tice znamk in 50 letnih izkusenj ter tega, da pa ja morajo vedeti kaj naj bi bilo notri...ne bi. Sem o tem ze pisarila, pa se mi ne ljubi se enkrat.
Pa se dodatek, da ne bo kakih pomot, moje mnenje tudi slucajno ni-briketi osnova, ostalo dodatek.

Starejsi psi in manj proteinska hrana je (milo receno) bedarija. Vem, zakaj priporocajo manj proteinsko hrano in, oprostite, tisti, ki se je tega spomnil, nima treh cistih o temu, kaj fosfor sploh je, da se jim o ledvicah tudi malo ne sanja, me pa niti ne cudi. Kaj je ze nefron? Tisto, ki prevaja elektricne impulze, ja ja ja.

To, o cemer ti pises, newfka, so procenti posameznih zadev. Mene zanimajo razmerja, kot npr. na 1g proteinov mora priti X g mascob. Ne s hran, ker ravno ti si zmisljujejo neke iber komplicirane zadeve kot npr. razmerja (oh ja, in vir omega 3-lanena semena, da me ne bo kap...)

Recimo omega 3 in omega 6; naj bi bilo razmerje 1:5 do 1:10, bojda.

Yo, saj se se spomnis tiste moje "primerjave" z reklamo. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #71 : sreda, 13.07.2005 : 19:49:11 »

Nanook, če veš mi povej prosim kaj naj bi vsebovali briketi za starejše pse, moja ima 9 let. Zdaj ji dajem RC sensible za majhne odrasle pse, ker ne vem če senior za majhne pasme sploh obstaja.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #72 : sreda, 13.07.2005 : 19:50:23 »

Jaz svojega hranim le s Canidae briketi za seniorje (Platinum se mi zdi), sicer mu pa kuham.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Botticelli
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 494


« Odgovor #73 : četrtek, 14.07.2005 : 09:22:12 »

Nanook jaz razumem, kaj želiš ti vedeti. Tudi jaz bi želela vedeti zakaj ravno taka razmerja v hrani.
Samo po drugi strani, kot sem že prej omenila, človek nima v svoji prehrani nobenih razmerij in kolko tega kolko onega ... Mislim nihče ti ne da na krožnik toliko proteinov, toliko maščob... Ne bom se ponavljala... V glavnem, meni se zdi da prevečkrat zagrizeni lastniki psov vse preveč komplicirajo z hrano. Ne me narobe razumeti, jaz hočem samo najboljše za svojega psa in bom kupila tudi po mojem mnenju najboljšo hrano in ga hranila tako kot je po mojih izkušnjah najbolje. Da pa bi psa hranila točno z določeno količino proteinov in točno določeno količino vsega drugega - to je pa malo za lase privlečeno. Obstaja neka srednja vrednost, ampak prava vrednost je itak za vsakega psa prilagojena. In če se potrudimo in nudimo kužku raznoliko in kvalitetno hrano - mislim da smo naredili največ kar je možno.
Druga stvar pa je, da so različne pasme podvržene različnim boleznim, pač posledica našega selekcioniranja pasem, ki je kot se zadnje čase vedno bolj kaže, vodila v različne degenerativne bolezni. Tako da kar je za neko pasmo dobro, ni nujno da je tudi za drugo isto dobro... To je moje mnenje.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #74 : četrtek, 14.07.2005 : 09:30:49 »

Hehe, to me zanima predvsem zato, ker vedno poslusam, da povprecen lastnik psa ni sposoben sam pripraviti hrane (za psa), ker je to prekomplicirano, ker morajo biti zadeve uravnotezene, v pravih razmerjih,...kar v briketih pa da so in da brikete delajo strokovnjaki, ki ta razmerja poznajo. Torej-katera so ta razmerja, kaksna so ta razmerja in zakaj bi bila tako hudicevo nedosegljiva.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 18   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Kuhana hrana, Barf, Briketi - plusi in minusi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines