mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 00:57:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: Neposlušnost ali neuboganje (ter druge stvari)
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Neposlušnost ali neuboganje (ter druge stvari)  (Prebrano 8222 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« : ponedeljek, 18.07.2011 : 17:30:12 »

Lep pozdrav.

Se opravičujem če je podobna tema že odprta, vendar nisem je našel.

Imamo eno leto in 2 meseca staro borderko, in kako naj to najbolje razložim.....je zelo polenjena. Sicer ko gre mama z njo na potep v "park" je aktivna (razen ko ji včasih ni) in se igra z drugimi psi. Vendar ko pride domov (domače okolje) se zgodba obrne. Postane lena, nezainteresirana, in še bi lahko našteval..če pa že dela kakšne trike (jih pozna kar nekaj) pa moraš (seveda moraš je pogojno) imeti s sabo kak priboljšek, drugače jih ne naredi tako kot zna. Pa me zanima kako naj to popravimo, da bo delala na ukaz, ne za to ker imaš nekaj v roki?

Seveda je tu tudi drug problem, saj oče, mama in brat, ter stara starša (pa tudi sam včasih) razvaja(m/j)o psa s tem in onim...vem, da nekatere stvari (kar dosti) ne delamo prav, poslušnosti nima (kot sem navedel, pride do tebe samo če imaš kaj v roki, drugače te ne "šmirgla").

Torej kako jo naučiti poslušnosti (vem, da bi bilo dobro nadaljevati šolanje, mama je sicer dala skozi malo šolo, to je pa tudi vse), ker je absolutno nima..

Tu je še tretja stvar, namreč doma smo naredili tak preprost agility "set", torej količke (bambusove palice - 10 količkov) ter skok čez oviro (2 oviri). Spet ko delamo to vajo, se osredotoči na hrano, ko ji z hrano kažeš pot kako mora iti, ne pa da bi vajo naredila do konca pa potem sledi nagrada.


Vem, da sem napisal stvari zelo raztreseno, brez repa in glave, ampak upam, da boste razumeli za kaj se gre. Če bodo kakšna vprašanja...kar na dan z njimi.

Hvala za vaš čas!
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 18.07.2011 : 20:52:00 »

Najprej - psi niso bitja, ki bi delala zato, da bi ugajala človeku. Delajo zaradi tega, ker vejo, da bodo od tega imeli neko korist. Zaradi tega pride potem tudi do tega - če imaš kaj, pridem, če ne, pa se mi tako ali tako ne splača. Najprej si v glavo vbijte to.

Če pride k vam, ko jo pokličete, si priboljšek zasluži. Ni pa prav, da ji ga že na daleč kažete, češ, glej, kaj mam, pridi k meni, ker potem jasno, da bo prišla samo, če boste imeli kaj v roki. Ne pokažite ji nagrade, dokler si je ne zasluži, torej dokler ne pride k vam. Ko pa pride, pa ji jo vendno dajte. Ne dajajte ji vedno iste nagrade, včasih salama, drugič briket, potem igrača, pa samo čohec in igra itd. Vedno pa naj bo nekaj, kar ima rada. Tako se ji bo odpoklic zdel še bolj zanimiv, ker nikoli ne veš, kaj te "tam" čaka. In bo rada prihajala. Če bo zato tudi ustrezno nagrajena.
No, potem, ko bo prišla na klic v 95% pa lahko seveda tudi kdaj ne date nagrade, ampak samo obilno pohvalite. Nikoli pa ne kažite, kaj imate za nagrado (ali nič), ker si bo začela sama izbirati, kdaj se splača in kdaj ne. Tako pač je.

Iz pisanja se mi zdi, da je kar poslušna, samo vi ste ga malo polomili, ker imate neke svoje predstave o poslušnosti. Pa zakaj bi pes sploh moral izvajati vse trike brezhibno, ne da bi bil za to nagrajen? To mu je kot služba - če dobro dela, dobi "plačo", če dela super, dobi "povišico" (beri: izdatno nagrado), če pa ne dela, pa tut plačila ni.  Wink

Za agility bi vam jaz priporočala nagrado v obliki igrače. Večina psov za igračo boljše in predvsem hitreje dela, kot za hrano. Pa nagrado mejte v drugi roki, ne v tisti, s katero kažete, kam mora.

Možno pa je tudi, da narobe nagrajujete. Prepočasi. Nagrada sledi TAKOJ, ko pes kaj dobro opravi. Če le nekaj sekund kasneje je možno, da nagrajujete že čisto nekaj drugega. Wink Kliker je za to dober.
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 18.07.2011 : 21:29:20 »

Itlam, vem da niso bitja da bi delali samo to kar se jim ukaže, to je jasno. Vendar ko ti pokličeš psa da pride do tebe, pa tudi če mu vsakič ne daš priboljška, pričakuješ da bo prišel Smiley

Nisem pa nikoli kazal kaj imam v roki Smiley

Seveda, trike izvaja zelo dobro, tukaj nimam kaj reči, mogoče sem se malo narobe izrazil.

Pri poslušnosti mislim to, da ko gre npr. za avtomobilom (kar rada počne, kljub temu da je kregana), ji zažvižgaš/jo pokličeš in ne pride nazaj (takoj).

Glede agilityja in igrače....od malega smo naredili napako in jo navadili na žoge (velike žoge - nogomet, košarka itd.) tako da kakšna manjša igračka ne "pali".
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #3 : torek, 19.07.2011 : 07:34:17 »

pojdi v pasjo šolo
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #4 : torek, 19.07.2011 : 08:26:43 »

Zgleda še najbolj pametna odločitev, čeprav sam ne morem (študij), bo pa brat kot kaže šel, čeprav mi to preveč ne leži, ker ni dovolj dosleden in hitro obupa Cheesy

Hvala za odgovore Smiley
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #5 : torek, 19.07.2011 : 09:12:34 »

meni se zdi, da pac odpoklica (in najbrž tudi ostalega) nimate dovolj natreniranega. To, da bi priboljške in nagrade povsem opustili se mi niti ne zdi neka nuja, se pa z vajo to lahko zmanjsa. Določi se nek čas za vajo, ko vadite posamezne ali povezane vaje. v času vaje jo najprej vedno nagradite, ampak tako, da pribiljška nimate v roki med potekom vaje, ampak ga vzamete, ko je končana. Glede na to, da je trenutno očitno navajena na nek sistem ga mogoče zamenjajte in delajte s klikerjem (še vedno se uporablja priboljške, le da pred njimi pride tisti klik. psa je potrebno najprej "naklikati", je pa o tem že veliko napisanega vsepovsod). Tako ji boste malo "porušili sistem" in pridobili malo manevrskega prostora. morate pa biti sploh na začetku pri tem načinu dosledni. za vsakim klikom pride priboljšek, tudi če ste kliknili narobe.   med vajo naj ve, da se drugega ne počne, posamezne "seanse" pa naj ne bodo daljše od cca 15-20 minut. Potem sčasoma podaljšujete čas do klika, sestavljate večvaj skupaj in klikate na koncu, potem včasih opustite klik in jo le pohvalite ali se z njo poigrate ...
Predvsem pa se morate vsesti skupaj in se domeniti, kakšna bo vzgoja in vsi početi enako. Tudi pasja šola je namreč namenjena lastnikom in ne toliko psom, ki se v tisti urci ne naučijo kaj dosti, zato vam prav nič ne pomaga, če gre brat z njo v šolo, če vas potem doma ne seznani s potekom dela in vsi ostali ne počnete enako
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #6 : torek, 19.07.2011 : 10:54:32 »

Tukaj ni fora v neopustitvi nagrade, ampak sploh ni nagrajevanja! Tu gre izključno za podkupovanje kar je velika razlika. V eni malenkosti delajo narobe in je zelo verjetno sami od sebe ne bodo našli. Zato pa šola, kjer se to reši apcap (bi rekla moja mama Wink ) pa še marsikaj drugega bodo zvedli. Pol bo pa samo od njih odvisno. Ali bodo poslušali, spraševali in delali ali pa ne.  Roll Eyes Tongue
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #7 : torek, 19.07.2011 : 11:01:30 »

Nisem zapisal, da bi priboljške opustil, še zdaleč ne. Si zasluži priboljšek, vsekakor, ampak ne na tak način kot sem ga zgoraj opisal Smiley
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #8 : torek, 19.07.2011 : 15:19:56 »

vidim, da je izpadlo, kot da sem proti temu, da se bre v šolo. Še zdaleč ne ... hotela sem samo poudariti, da šola ni namenjena psom ampak lastnikom. Če potem doma eden dela pravilno, štirje pa napačno, se ne bo spremenilo kaj dosti.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 20.07.2011 : 07:22:33 »

no ja... spremenilo se bo za tistega ki dela prav, samo po trepalnicah se bo moral metat  Evil
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #10 : sreda, 20.07.2011 : 14:11:22 »

Spet se oglašam, bi pa rad malo zašel iz te teme, ker smo (kot sem zgoraj že navedel) jo navadili na velike žoge, je bil vedno problem kako prinesti žogo nazaj, ki je kot mladič ni mogla. Sedaj, ko je odrasla, lahko, vendar ker je nismo naučili naj prinese žogo nazaj, tega ne stori.

Kak nasvet, kako bi to napako popravili? Sam sem že poizkušal, mi je tudi enkrat, dvakrat uspelo, da je prinesla žogo v okolico mene, ampak kaj več kot to mi ni uspelo.

Hvala za vsak odgovor Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 20.07.2011 : 14:40:22 »

mej 2 žogici. Vži prvo, ko jo zagrabi začni teč v nasprotno smer, ko pride v tvojo bližino, ji pokaži drugo žogico. Dvigni roko, lahko se malo požogaš... nekaj, da vzbudiš pozornost in čakaš, da spusti žogico, ki jo ima v gobcu. Takoj ko spusti, vržeš drugo in pobereš prvo...
Psu ne težiš in ne hodiš nasproti - samo stran!
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 20.07.2011 : 18:35:12 »

Zakaj pa je ne začnete navajat še na kako drugo igračo?
OK, parkrat ste poskusili, ampak, ker ni obrodilo sadov, se sedaj ne splača kar takoj nehat in pustit vse, tako kot pač je. Vleiko bolj priročno (sploh za agility) bi bilo, če bi ji metal male za pse primerne žoge, kasneje lahko preideta na frizbi. Borderji so psi, katerim je frizbi itak na kožo pisan. Najprej osvojite to, kar vem je AngSeter napisala, potem p začnite z malimi žogami, naj bo najbolj zabavno, kot gre. Lahko tudi nagrajujete, če vam malo žogo prinese nazaj. Učite jo, da se dobre stvari seicer dogajajo pri vseh žogah (igračah), ampak najboljše pa pri "tamalih". Pa potem raznorazne cufe, na katere so večji psi v večini tudi nori.
No, vsaj jaz bi tudi še s čim drugim poskusla. Wink

Potem se boste lahko "žogali" tudi na sprehodu; veliko lažje in bolj praktično je kamorkoli vzeto malo žogo, ko pa nogometno. Wink

Meni moja (sicer ne border) frizbija tudi od začetka ni želela nosit, kar je še bolj čudno, ker mi žogo vedno in povsod prinese nazaj, pa sem to hitro popravila tako, da sem se, če mi ga je prinesla, malo poigrala vlečenje s frizbijem, nato pa je sledil priboljšek, ko ga je pač na povelje spustila. In zdaj mi ga, če že ne drugače, prinese nazaj, da se poigrava, oz. tudi za nagrado. Čeprav je ne nagrajujem več vedno.
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 20.07.2011 : 20:51:23 »

Hvala AngSeter, bom vsekakor poizkusil to tehniko! Naj še samo vprašam, kako roko dvigniti, | <- tako ali / <- tako? Torej čisto navpično ali rahlo pod kotom? Z žogico ali brez?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 21.07.2011 : 08:49:53 »

nima veze, z žogico...
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: Neposlušnost ali neuboganje (ter druge stvari)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines