mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 08:27:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Ostarel pes
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ostarel pes  (Prebrano 29499 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #15 : četrtek, 03.02.2005 : 08:52:44 »

Vidim, da nekateri že svoje 10 letn epse razglasijo za stare. Jaz s es tem ne strinjam. Moja več kot 10 let stara psica še veselo tekmuj ein zmaguje, samec je tekmoval še v 12 letu starosti.Letos je dopolnil 13 let in še veselo skače naokoli-res pa je postal malo samosvoj  Grin. Letos je imel na svetovnem agility prvenstvu najstarejši pes, ki j etekel v reprezentanci ene severne države 14 let. Moj prijetelj je imel vedno doge, ki baje hitro ostarijo- no večina njegovih je pri 12 letih še spremljala konje po terenu. Volkove so mend našli nekako okoli 16 let stare v naravi- se prvi , da so še lovili in da so bili bolj ali manj O.K.
Težave ,ki so pred 14 letom so po moje zdravstvene narave ( premalo gibanja, preveč ali napačna prehrana, slaba oskrba, bolezen iz drugih razlogov),oz posledica napačne vzreje  in butastih standardovposmeznih pasem.
Logiran
ajka333
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 56


« Odgovor #16 : četrtek, 03.02.2005 : 16:22:17 »

Imas zmotno misljenje glede starosti psa, oz.  tem, kdaj je pes star in kdaj ne. Noben lastnik si zeli , da bi njegov pes zivel cimdlje,ker je to odvisno od pasme oz. od genetskih lastnosti povezanih s pasmo. Res pa je,  da si ne "zberemo" psa po tem, kako dolgo bo zivel, ce nam je morda kaksna
pasma se posebaj pri srcu, kot npr. meni, potlaceni gobcki buldogov, mopsov (ti zivijo seveda dlje, hvala bogu).
Kar poglej si v kaksen prirocnik za pse in bos zlahka ugotovila, da se pasme psov glede starosti in drugih lastnosti mocno razlikujejo. Buldog pri tej starosti kot je nasa (v 11 letu) je ze redkost, sploh francoski glede na pogoste zdravstvene tezave, ki jih pestijo.
Lep pozdrav

Ajda

[izbrisani nepotrebni "entri"; Jana]
Logiran
ajka333
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 56


« Odgovor #17 : četrtek, 03.02.2005 : 16:23:19 »

Popravek: vsak lastnik si zeli....Smiley
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #18 : ponedeljek, 08.08.2005 : 16:14:42 »

Vidim, da nekateri že svoje 10 letn epse razglasijo za stare. Jaz s es tem ne strinjam. Moja veè kot 10 let stara psica še veselo tekmuj ein zmaguje, samec je tekmoval še v 12 letu starosti.Letos je dopolnil 13 let in še veselo skaèe naokoli-res pa je postal malo samosvoj  Grin. Letos je imel na svetovnem agility prvenstvu najstarejši pes, ki j etekel v reprezentanci ene severne države 14 let. Moj prijetelj je imel vedno doge, ki baje hitro ostarijo- no veèina njegovih je pri 12 letih še spremljala konje po terenu. Volkove so mend našli nekako okoli 16 let stare v naravi- se prvi , da so še lovili in da so bili bolj ali manj O.K.
Težave ,ki so pred 14 letom so po moje zdravstvene narave ( premalo gibanja, preveè ali napaèna prehrana, slaba oskrba, bolezen iz drugih razlogov),oz posledica napaène vzreje  in butastih standardovposmeznih pasem.
S tem si me kar pomirila. Moja mama ima doma psa starega 9 let, pa se mi zdi, da že sedaj postaja "čuden", čeprav se tolažim, da še ni toliko star. Ima probleme z očki, iz katerih mu ves čas teče. Očki se mu tudi zlimajo, kljub temu, da mu mami daje fiziološko raztopino (ne vem točnega naziva) ter mu jih še dodatno spira z kamilicami. Ravno danes sem sanjala, da je ves čas plezal po meni, hrbet je imel popolnoma brez dlak in močno, močno se mi je smilil. Kaj mislite, je to že od njegove starosti, ali je normalen pojav? Najbrž bo treba kar do veterinarja, še prej pa me zanima, če kdo od vas ve, kako bi mu še lahko pomagali?

Hvala in LP
Logiran
čenča
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 311


« Odgovor #19 : ponedeljek, 08.08.2005 : 18:26:57 »

Nasa 12+ letna psicka (''priblizek'' kodrice Grin z vsemi pripadajocimi znacajskimi lastnostmi) zjutraj sicer rada malce dlje polezi, sprememb v aktivnosti, obnasanju in scrkljanosti pa zaenkrat ne opazamo  Roll Eyes .
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #20 : torek, 13.09.2005 : 10:29:49 »

Imas zmotno misljenje glede starosti psa, oz. tem, kdaj je pes star in kdaj ne. .............Kar poglej si v kaksen prirocnik za pse in bos zlahka ugotovila, da se pasme psov glede starosti in drugih lastnosti mocno razlikujejo. Buldog pri tej starosti kot je nasa (v 11 letu) je ze redkost, sploh francoski glede na pogoste zdravstvene tezave, ki jih pestijo.
Lep pozdrav

Ajda

[izbrisani nepotrebni "entri"; Jana]

Saj ravno to trdim , da so nekatre pasme manj vitalne in imajo standarde,ki onemogočajo doseganja  naravne starosti. Amoak to zaradi prirojenih "hib" in zdravstvenih težav.
Temu pravijo v ekstremnem primeru nemci "zuhtqelle" oz mučenje sprirojenimi nefunkcionalnimi lastnostmi.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #21 : nedelja, 18.09.2005 : 09:21:46 »

Pričakovana starost psa se podeduje in pri posameznih linijah znotraj iste pasme se lahko zelo razlikuje. Naši zlati prinašalci (tudi mladiči, ki jih je bilo kar veliko)so razen enega, ki je imel limfom  živeli do dopolnjenega 13 leta, nobeden pa še ni uspel doživeti 15 rojstnega dneva ( no mamina psica je na najboljši poti, da ji to uspe). To se mi zdi nekako normalna življenska doba za zdrave goldne. Za samojede ne vem, so še vsi živi in zdravi, se mi pa zdi, da bo pri njih vsaj leto ali dve več. Psica pri 14 letih še ne kaže nobenih zbnakov staranja, če pozabimo na rahlo sivo mreno. Nekako velja pravilo (za zdrave pse) da živijo še približno dve leti potem, ko se pojavijo prvi znaki staranja.
Ajda, praviš, da se za psa ne odločaš glede na pričakovano življensko dobo. Vidiš, zame je pa to bistvenega pomena.  Ko gledam rodovnike me manj zanimajo titule kot pa to, kako so zgledali  njihovi predniki pri recimo 13 letih.
Tudi pri "manj vitalnih" pasmah najdemo dolgožive linije - recimo basete, ki dočakajo 15 let.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #22 : torek, 20.09.2005 : 07:19:55 »

Tudi meni se zdi pričakovana življenska doba pomemben podatek. Ker dolgoživi psi so skoraj obvezno tudi vse prejšnje življenje (pred starostjo seveda , ne kaj mističnega Grin ) bolj vitalni in bolj zdravi. Pogosto imajo tudi boljše nagone. Po mojem mnenju so torej pričakovano vsestransko boljši Smiley .
Da ne govorimo o tem, da preden psa izšolaš, traja nekaj let. Prav super je ,če ti potem izšolan pes traja kar se da dolgo, ne da se takoj ,ko neha bit otročji, začneš ukvarjati z zdravstvenimi in strostnimi problemi  Roll Eyes.
Pa še manjkrat moraš prebolevati ločitev Cry .
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #23 : torek, 20.09.2005 : 07:22:52 »

Glede samojedov , bi pa rekla da 16 let in več ne bo nikakršno presenečnje. Mislim ,da so vse nordijske pasem dolgožive- če jih niso z razstavno selekcijo že prveč "popravili ".
Najbolj dolgoživi pa so terierji. Ti so sploh najbolj "pasji"(beri vsestransko vitalni).
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #24 : torek, 20.09.2005 : 12:58:38 »

Nekatere linije sigurno niso več kar so bile. Najstarejši samojed, za katerega vem, bo kmalu dopolnil 19 let. samo to je res izjema.
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #25 : torek, 20.09.2005 : 13:31:14 »

dolgoživi psi so skoraj obvezno tudi vse prejšnje življenje bolj vitalni in bolj zdravi. Pogosto imajo tudi boljše nagone.

A obstaja o tem kaksna literatura? Roll Eyes
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #26 : sreda, 21.09.2005 : 19:34:08 »

se bojim da bolj malo. ta zelo pomembna tema je strahotno zanemarjena. sedaj so pač v modi dedne bolezni.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #27 : ponedeljek, 26.09.2005 : 07:06:47 »

se bojim da bolj malo. ta zelo pomembna tema je strahotno zanemarjena. sedaj so pač v modi dedne bolezni.
Saj tudi ta problem je vezan na dednost, čeprav prezgodnje starosti ne imenujemo "bolezen". Zagotovo pa mnogo kratkoživih psov poberejo tudi razne bolezni- raki, bolezni ledvic, jeter, prebavil,  itd ali pa jih morajo uspavati zaradi motoričnih težav,ki so tudi pretežno dedne.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #28 : ponedeljek, 26.09.2005 : 12:35:51 »

Seveda je, pričakovana starost in splošno zdravstveno stanje se prav lepo deduje. Vendar je treba gledati celoto, to pa trenutno nekako ni v modi. Prav kmalu bo pred parjenjem treba narediti miljon testov za najrazličnejše dedne bolezni, "čez" bodo pa še vedno prihajali psi z vedno slabšim splošnim zdravstvenim stanjem.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #29 : sreda, 28.09.2005 : 08:26:17 »

Res je nekateri zaradi dreves ne vidijo več gozda.
Nekoč sem celo imala idejo, da če bi se lahko pripuščalo samo samce po 10 letu starosti, bi to zelo izboljšalo zdravje cel epopulacije. Seveda po opravljenih vzdržljivostnih testih in prazni zdravniški kartoteki- pes ,ki je popolnomo zdrav in v odlični fromi po desetm letu  ne rabi nobenega specialnega pregleda....
tako pa se prične pripuščati "mladičke" pri 15 mesecih pri 4 letih pa šteješ vse bolezni,ki so se že razvile.
Tudi raznorazni šampioni  naberejo svoje titule do 2 ali 3 leta ,potem pa ni več važno kako izgledajo od takrat naprej on iso šampioni in maxsimalno primerni za vzrejo..

Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Ostarel pes
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines