mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 06:49:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomoč pri izbiri pasme  (Prebrano 54167 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #30 : četrtek, 15.09.2011 : 12:55:55 »

Sem hotela reči samo to, kar so že drugi: psa je treba vzgojit do te mere in ga toliko zaposlit, da se pač ne bo sprehajal sam.  In poskrbeti za varnost oz. mu onemogočiti proste izhode (npr. neograjeno dvorišče). Kar pa itak velja za vse, radovedne in samostojne potepuhe in zapečkarje.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #31 : četrtek, 15.09.2011 : 13:01:05 »

Tudi dalmatinci so znani potepuhi, če jim je dana prilika, jo z veseljem izkoristijo. Moj pa še niti enkrat ni ušel nikamor Smiley Tko da posploševati res ne gre Wink
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #32 : četrtek, 15.09.2011 : 14:09:57 »

Ne ampak dejansko je razlika in to prirojena. Ko sem imela prvo leglo samojedov, pa še nisem bila pripravljena na to, kaj so sposobni narediti  dvomesečni mladiči, so mi enkrat uspeli odpreti vrata in so bili frej celo dopoldne. Ko sem prišla domov, so sicer mirno spali na pragu, ampak sledovi pa....na vrtu sta bili skopani dve veliki luknji, v katerih so bile lično pospravljene smeti. Če pomislim, od kod vse so privlekli te smeti in odpadke mi gredo še danes lase pokonci. Ze ene vem, da sta bili dve cesti vmes. Potem smo pa imeli mešance z nekajkao ovčarjem, so bila vrata lahko noč in dan odprta, cucki se niso premaknili iz dvorišča, če je bil dež so šli sami od sebe pod streho (samojedi so šli nalašč packat v luže in skakt po blatu, če jih nismo lastnoročno polovili in zaprli pod streho)....
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #33 : četrtek, 15.09.2011 : 14:38:06 »

Ja, saj verjamem, da ima moj prirojeno voljo do potepanja (če bi blo po njegovo, bi se kot samostojni raziskovalec imel čisto fajn brez mene cel dan), jaz ga tega nisem učila, morda je celo posledica tega, da je bila nekoč kao lovska pasma, ampak se pa prvi pudelj
 ni odmaknil od mene niti za pol metra. Na nevidni vrvici, obešen za pete. Tako da se mi zdi posploševati karakterne lastnosti na 90% predstavnikov pasem malo in vidim problem potepanja res samo tam, ko pes hoče na vsak način uiti, skače čez visoke ograje, jih podira ali koplje rove, kar pa je običajno prej povezano s kakšnim gonjenjem kot s čim drugim. Sicer pa se da vse urediti z malo volje.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #34 : četrtek, 15.09.2011 : 15:28:46 »

Pobegi (nekateri psi so pri tem neverjetno iznajdljivi in spretni) se začnejo  predvsem zaradi pomanjkanja gibanja in dolgočasja. Ko jim pride v navado in vidijo, kaj na svobodi lahko počnejo pa hodijo obiskovat človeške in pasje prijatelje, samci sproti preverjajo stanje psic na "svojem" ozemlju in če uspejo najti kakšno gonečko, jih nič več nič ne zadrži doma, tisti bolj lovski hodijo jagat, moje mrhovinarke so pa v tisti davnih časih, ko so me še lahko okrog prinesle, hodile ropat kompostnike v soseščini.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #35 : četrtek, 15.09.2011 : 15:40:21 »

no pri mojih dveh lahko rečem da bi zbrisale na en kratek potep takoj, ko bi bila prilika, tretji to ne pade na pamet. kaj naj zdaj rečem, da se pudlji zelo radi potepajo???  Wink

verjemi, lanabela, da so vse tri enako "zaposlene" in da se zunaj ukvarjam z vsemi enako (žogice ali kaj drugega). OK tamala je firbec in še velik otrok mi je jasno, da je akcija tudi s potepom, bi pa s sabo "potegnila" svojo mamo, ki je čedalje večji otrok in ji gredo čedalje večje neumnosti po glavi  Grin Grin Grin

rdečka je pa dama in hoče bit lepa in je uhajanje in neumnosti, kot so valjanje v svinjariji ali kopanje lukenj, ki je pri drugima dvema šport št.1 (zaenkrat) ne zanimajo  Wink

jaz mislim, da je uhajanje samo delno prirojeno vse ostalo je odvisno od karakterja psa ne od "zaposlenosti".
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #36 : četrtek, 15.09.2011 : 16:08:13 »

No, se strinjam z Lanabelo, da ko psom to preide v navado, jih težko zadržiš, in da so eni dejansko bolj nagnjeni k uhajanju kot drugi. In ravno to sem hotela ves čas povedati - ne daj mu priložnosti za pobege in ne spuščaj ga, dokler ni odpoklica, pa je vse ok. In potem jih moraš imeti samo malo bolj na očeh kot druge, ampak res ni, da bi se po tem odločala, ali takega psa da ali ne. So druge lastnosti, ki se mi zdijo pomembnejše.
Logiran
Majbiz
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #37 : četrtek, 15.09.2011 : 16:21:49 »

Barbara10 kje bi lahko našla več informacij o psičku, saj povezava na facebook ne dela?
Logiran
kitekat
novinec
*
Sporočil: 40


WWW
« Odgovor #38 : četrtek, 01.12.2011 : 18:24:06 »

Živjo! Kratki zimski dnevi so kot nalašč za globoka razmišljanja in esejska vprašanja Tongue. Tudi jaz premlevam o naslednjem psu, čeprav nas je že sedaj precej na kupu, se radi stiskamo. In čeprav mi je na voljo na kupe pasjih knjig (trenutno požiram Psi za telebane) in spletnih strani ipd., me zanimajo vaše mnenje in konkretne izkušnje.

Situacija je/bo: smo družina treh odraslih z možnostjo razširitve v prihodnosti. Dva sta zaposlena, jaz študiram v bližini. Živimo v hiši na robu vasi ob gozdu, prostora ne manjka. Dvorišče bo ograjeno (max. višina je 1,5 m). Smo odmaknjeni od ceste, na kateri pa ni veliko prometa. Bližnjih sosedov ni veliko. Poleg nas treh tu domujejo še - 2 psa, 5 mačk, koze, kokoši, zajci (načrtujemo še račke, papige in konja). Psa imata prost vstop povsod, mačk hiša ne gane. Stopnic ni veliko.

Kar iščem, bi želela, da je pes z veliko začetnico - vizualno in karakterno. Da je impozanten, vendar graciozen. Omejitve v višino nimam. Dovolj krotek, da ga (ob vzgoji, jasno) lahko nadvlada odrasla oseba, tudi ženska – ni mi v interesu, da bosta za sprehod potrebna dva moška, pa s tem ne mislim samo na težo. V takem primeru definitivno levji delež krivde pade na nas, vendar menim, da sem dovolj odločna in samozavestna, nisem pa ravno hrust Smiley. Precej na vrhu seznama je čut za živali - saj so v ogradi in hlevu, vendar se bo psu skušalo vse predstaviti kot njegovo čredo, nimamo pa toliko prostora in živali, da bi lahko pasel (lahko mi jih npr. pomaga »spraviti domov«, v hlev). Čuvaj je priporočen, tako za tujce kot tudi za kakšno nepovabljeno lisico iz gozda, katerih ni malo. Fajn bi bilo, če bi nedomače ob vhodu najavil, v primeru, da bi pa kdo vstopil, ne bi kazal agresivnosti, vendar obenem ne bi zapustil svojega položaja, ko bi se tujec spomnil, da je odgnati psa kot da bi »podil mačke«. Enega zadržanega psa po definiciji že imam, pa tega ne bi nadaljevala. V ostalih primerih lahko brez skrbi poležava ves dan, zunaj ali notri. Lajanje v splošnem skoraj gotovo ne bo povzročalo problemov, niti za sosede (najmanj 4 se derejo vsako noč, tudi eden naših, pa nobeden ne migne), ne iščem pa bevskača. Če bo kratkodlak, ga bom pač oblekla Tongue, imam pa rajši bolj odlakane, z obzirom, da ne bi rada še dodatnih 15 let pobirala bele dlake s črnih hlač (črne dlake ni problem). 

Največ se z živalmi ukvarjam jaz, nam je pa cilj vzgojiti družinskega spremljevalca. V kolikor bodo v hiši otroci, že sedaj gledam, da je pes ljubeč, oziroma najmanj toleranten (vsekakor bo imel zagotovljen svoj mir). Nisem čisti začetnik, po drugi strani pa sem – padem v tisto skupino, ki trdi, da že celo življenje živi s psi, ima pa bolj malo pojma o vzgoji in delu s psom, kljub temu, da našim psom nič ne manjka, meni pa tudi ne. Edini pes, ki v celem mojem življenju ni bil mešanec, je škotinja. Neko dobro mero sodelovanja med nama in poslušnosti torej pričakujem. S psi se kljub prostoru sprehajam, nisem hudo aktivna, tedensko pa že. Ne tečem, bicikliram ali hribolazim, z izjemo potikanja po gozdu. Rajši grem na travnik in jima mečem žogo, ali pa skupaj pogruntamo kakšno novo vragolijo. Dejansko nekako skombiniram, da smo vsi zadovoljni. Je pa res, da se odpravim z njima povsod - v hribe in mesto. Sliši se, kot da je eno z drugim v nasprotju – morda zato, ker je najstarejša že v 12. letu in v tem času že mnogo doživela, najmanjšem pa zadostuje dvorišče. Sem pa fleksibilna in lahko, da bova z naslednjim psom prava deloholika Cool.So večinoma z nami, zdoma pa smo le po nekaj ur/dan, tudi če gremo na dopust, bo pes čisto lahko doma z nekom, ker ne hodimo v kompletu. Da je potrebna pazljivost pri rasti, dobra prehrana, dosledna vzgoja, hibe težjih pasem, morebitni visoki veterinarski računi, nega dolge dlake, zdravi predniki in dober vzreditelj, je vse jasno kot beli dan.

Najmanj toliko kriterijev se mi vrti po glavi že lep čas. Lahko, da je kaj izpadlo nerodno. Morda ciljam v temo ali izumljam novo pasmo. Moj seznam potencialnih psov obstaja, vendar tu ne bi želela vplivati na vaša mnenja. Sem še vedno tako krvava pod kožo, da bi izmed dveh izbrala najlepšega, izmed treh pa dva  sram! Sigurno se vas – vsaj teoretično – kar nekaj spozna na pogumne velikane z nežno dušo, pa čeprav se vam pod nogami plete španjel. Me zanima, katera mrcina vam zdajle greje stopala in čuva dom. Je bil morda kdo od vas že postavljen pred podobno izbiro, pa bi danes ravnal drugače? Iz kakšnega razloga?

 Wink LP Katja
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #39 : četrtek, 01.12.2011 : 19:57:28 »

Akbash
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #40 : četrtek, 01.12.2011 : 20:28:32 »

Simpatični spis in lepe misli Smiley

Svetovati ti nimam čisto nič, ker kljub temu da mi trenutno 3 grejejo noge na postelji, noben ne ustreza vsem zapisom. Pri ta prvem, kateri je edini, da sem ga pasemsko izbirala, ga kar takoj izločijo bele dlake Tongue (povsod in vedno, črnih hlač ne nosimo). Ta druga je posvojena pri 3 let starosti in je sicer delovne pasme in zna bit pravi deloholik Cheesy je pa begosumna (obvezni povodec vedno). Ta tretja je pa 5 mesecev stara zmešanka in še ne poznam njenega celega potenciala, samo njen značaj Smiley

Od vseh treh sem torej edino Dalmatinca načrtno izbirala, ker se mi je po opisu sodeče zdelo, da mi ustreza in mi nikoli ni bilo žal Kiss Je moj naj naj in sem z več sreče kot pameti dobila najboljšega možnega psa ever. Se mi pa zdi, da tebi sigurno še zdaleč ni padel na misel čeprav načeloma v vseh ostalih zahtevah ustreza Wink

Ampak potem, ko sem se srečala s posvojitvijo odrasle psičke iz zavetišča in slučajno ponovno naletela na čisto zlato, le plašnost in slabe izkušnje je bilo treba premagati, in pač glede na lovsko kri nemških ptičarjev vzeti povodec v zakup, se mi je pogled na tematiko nakup psa odločno prmaknil.
(Da ne bo pomote, Nemški ptičarji so krasni vsestranski psi, bolj jih spoznavam, bolj me očarajo in niso begosumni sploh, to je samo specifika moje psičke z neznano preteklostjo, torej bi ti pasma mogoče celo znala ustrezat Wink )

Ta mala je ravno tako, kot prva dva, lovske krvi, šnoflja dela 100na uro, je pa značajsko spet taka, da nam ustreza in v nulo paše v krdelo. Spet nisem izbirala, spet sem naletela na zlato.

Vsi trije so svoje vrste lovskih psov, vsi kratkodlaki, vsi nadprijazni do ljudi, vsi opozarjajo na nepoznane prišleke z laježem, vsi se lepo obnašajo do drugih, psov, mačk, živali na sploh, vsi so se in se še bojo vse naučili, ter kljub različni starosti in preteklosti so točno to, kar bi si lahko želela. Če bi jih imela vse v vsakem svojem leglu pred sabo, ti povem, da jih ne bi znala izbrati Wink Nekateri to obvladajo, zame je to ruski rulet.

Povzetek:
Nikoli ne bi pogledala Nemške ptičarje, neko črnorjavo lovsko zmešanko še najmanj, pri tem pikastem sem pa imela to srečo, ker si je on mene izbral - bila bi brez najbolj idealnih psov.

Zakaj ti torej sploh pišem, če nimam pojma katera pasma bi ti ustrezala?
Samo zato, ker sem ob branju tvojega prispevka pomislila na to, da mi je dandanes, po vseh izkušnjah in srečanj z xxx različnimi psi različnih pasem, še manj jasno, za katero pasmo se odločit V bistvu si spoh ne predstavljam rečt vnaprej, da to je pa to. Da naslednje leglo te kombinacije bo pa ravno pravšnje zame.
Kljub vsemu se lahko med sabo v pasmi tako zelo razlikujejo, da spet ne veš (razen izgleda) kaj dobiš.

In mogoče pišem zato, da povdarim kako pomembna ni samo pasemska značilnost, pač pa sama osebnost psa.

Ne vem, če bom še kdaj kupovala vnaprej določenega psa/pasmo, itak upam da sem s psi preskrbeljena za vsaj naslednjih 10 let Tongue
Se mi zdi, da bom raje spet izbirala med že malo starejšimi, z že izoblikovanim značajem, in si pustila svetovati, če ne bom sigurna, kateri mi res sede v moj vsakdan. Torej bom po vsej verjetnosti spet katerega posvojila iz zavetišča.

Zdaj pa nazaj k temi:
Kapo dol vsem vam, ki tako načrtno in premišljeno izbirate in se odločate med vsemi temi čudovitimi pasmami. Meni to ne gre  Roll Eyes

Srečno in sporoči kako se boš odločila!


Logiran

natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #41 : četrtek, 01.12.2011 : 20:51:26 »

če ti jaz odgovorim, je itak pudelj  Grin Grin ker ne želiš dlak in ker imaš "prostor" je naslednja izbira kraljevi .... barva ... vseeno, ker boš skrbela za to, da bo redno pri frizerju in bo njegova frizura športna  Wink

lej realno ... kot je napisala skogkatt ... sama se boš morala odločiti, kaj bi rada, težko ti svetujemo ... jaz pudlja ne zamenjam za nobeno drugo pasmo (no mogoče bom kakšno dodala  Wink)
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #42 : četrtek, 01.12.2011 : 21:02:24 »

Opisala si sosedovega kraškega ovčarja. Pa ga na mojo žalost ne oddajajo Sad.
Logiran
Barbara10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 216


« Odgovor #43 : petek, 02.12.2011 : 13:04:18 »

Barbara10 kje bi lahko našla več informacij o psičku, saj povezava na facebook ne dela?

Zal sem tole sele sedaj videla. Pesjan ima ze dom.
Logiran
Alji
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 60


« Odgovor #44 : petek, 02.12.2011 : 13:37:21 »

Moj predlog je pa Leonberžan  Smiley
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines