mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 23.05.2024 : 20:03:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomoč pri izbiri pasme  (Prebrano 54361 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #150 : petek, 04.01.2013 : 15:07:51 »

Glede na to, da bosta imela tudi druge živali, je husky precej neprimerna izbira. Vedeti je treba, da so huskiji, ki so lahko varno  spuščeni izven ograjenega območja zelo redki. Najprej zato, ker so predatorji, kar pomeni, da lovijo vse od miši do ovac in kar ujamejo tudi pobijejo in požrejo. Nekateri jih uspejo z zelo zgodnjo in temeljito socializacijo pripraviti do tega, da tolerirajo domače mačke in mogoče še kakšno drugo žival - sosedove pa že ne več. Prav tako so zelo zelo redki vodniki, ki uspejo narediti huskija z zanesljivim odpoklicem. Kar pomeni, da mora biti doma za (zelo dobro narejeno) ograjo, na sprehodih pa na povodcu. Od polarcev bi se precej bolje obnesel samojed - pa še pri tem je treba paziti na zgodnjo socializacijo če naj bi bil skupaj z kurami in zajci (z mačkami in ovcami ponavadi ni nobenega problema) in zelo zgodnje učenje odpoklica, če bi imeli radi psa, ki je lahko spuščen. Kadar smo z njim. Brez nadzora bi se tudi ta enako kot husky zelo hitro odpravil na samostojno raziskovanje bližnje in daljne okolice.

Glede na okolico bi šlo bistveno lažje s kakšno bolj "kmečko" pasmo - border, avstralski ovčar, zakaj pa ne še en škot ali pa šelti, kateri od špicev, prinašalci, šnavcerji.....
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #151 : četrtek, 17.01.2013 : 09:51:38 »

Pozdravljeni,

s fantom razmišljava o nakupu psa in bi prosila za pomoč pri izbiri pasme, saj želim, da bi kužku res ustrezalo naše okolje in da ne bi kasneje ugotovila, da nam kuža po karakterju ne ustreza.
Želiva si srednje velikega ali mogoče tudi majhnega psa, ki bo živel v stanovanju, zato pasma ne sme biti preveč glasna (zaradi sosedov), ne sme uganjati preveč vragolij, ko je sam in super bi bilo, če ne pušča preveč dlak, saj za to že poskrbi naš muc, od katerega dobesedno leti dlaka. Kuža se mora dobro razumeti z otroki in drugimi živalmi (posebno z mačkami in drugimi psi). Mislim, da bi bilo tudi bolje, če ni preveč zahteven z vzgojo, saj bo to moj prvi pes (fant je sicer že imel dva nemška ovčarja, pa vseeno). Želiva si, da bi bil kuža dovolj vzdržljiv, da bi z nama hodil v hribe in na sprehode, ampak da bi pa doma vseeno bil dokaj miren in se crkljal. Želela bi tudi pasmo, ki nima izrazitega "pasjega vonja", saj moram priznati, da me strašno moti.

Hvala za pomoč! Smiley
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #152 : četrtek, 17.01.2013 : 10:04:27 »

Če ne iščeš posebej kakšnega pasemsega psa, potem pokliči v zavetišče. V večini zavetišč vsaj približno vedo, kakšne so lastnosti njihovih varovancev. 
Moja odlična izkušnja je, da sem Zavetišču Horjul napisala po mejlu, kakšne so moje zahteve in pogoji (podobne so tvojim...  Wink ) in dobila psa po mojih željah. Jasno, da sem dobila tudi seznam težav in negativnih lastnosti, ki jih kuža ima, in s katerimi bo treba živet. Ampak, smo vzeli vse v paketu. Takšna je moja izkušnja z Zavetiščem Horjul.
Enako se je zgodilo z mačkami, ki so morale "pasati" v naše krdelo.  Wink

Nekatera zavetišča ponujajo tudi sprehode s psom, da lahko tudi sam oceniš, kako bi šel pes v vaše življenje.  Wink
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #153 : četrtek, 17.01.2013 : 10:13:37 »

Če se osredotočim bolj na pasme... Lagotto romagnolo. Brez vonja, dlak ne pušča, ker ima kodrasto dlako. Znajo bit sicer nekateri glasni, ampak če izbereš mladička, ki je najtišji in ne dovoliš lajanja notri, so tiho. Naša je Wink
Da so mirni v stanovanju je spet odvisno tudi od tega ali se človek s psom igra tudi notri ali ne Tongue So pa drugače aktivni psi, ki pridejo povsod in rabijo glede na pasje povprečje več gibanja. Znajo biti trmasti in iznajdljivi, ampak so vseeno zelo učljivi in dovzetni za sodelovanje. Nimajo nekega nagona po preganjanju drugih živali in obožujejo ljudi vseh velikosti. Priporočljiva je dobra zgodnja socializacija, ker znajo biti sicer malce plašni v novih okoliščinah.

Na splošno. V kategorijo ne puščanja dlak pašejo v bistvu vsi kodrasti psi. Tudi redno trimani terierji praviloma ne puščajo dlak. Kar se vonja tiče, notranji in pravilno negovani psi nimajo vonja. Poleg tega tudi zdravi psi, nimajo vonja. Če ti kodrasti ali terierski tip dlake ni všeč pa moraš vedet, da imajo kratkodlaki psi največkrat obupno dlako, ki je povsod in še zapiči se. So dolgodlaki in redno česani manjši delilci dlak hi hi.

Katerega psa oz. pasmo boste pa morali kar sami pogruntat, ker je tako nanizat nekaj pasem nekomu, ki se ga ne pozna zelo težko. Že če človeka poznaš je težko… Napiši še kaj več pa se bo odprla debata in mogoče najdete tudi kaj zase Wink
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #154 : četrtek, 17.01.2013 : 10:20:33 »

Pudelj iz dobrega legla preverjenega vzreditelja. Ko ga enkrat imaš, ne greš na drugega. Nekateri so glasni, ampak se da regulirati.
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #155 : četrtek, 17.01.2013 : 11:06:18 »

Tudi mi se nismo mogli odločiti. Eni puščajo dlako, drugi so glasni, tretji smrčijo ponoči, eni niso bili všeč enim članom družine, drugi drugim. Skratka, kaos.
Potem smo se naredili najboljšo potezo v življenju. Posvojili smo horjulca. To je naša izkušnja. Srečno!
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #156 : četrtek, 17.01.2013 : 11:22:54 »

V končni fazi je vedno potrebna določena mera prilagoditve pasjemu sopotniku, sploh če je pred izbiro naštetih toliko pogojev, to se morate zavedati. Skoraj nemogoče je, da bi ustrezal prav vsem ali vsaj v tolikšni meri, kot bi si želeli.

Že samo razumevanje z drugimi psi se razvije šele sčasoma - ko odraste oz. ko se privadi na novo okolje ob posvojitvi. Pasji vonj je, kot je bilo že rečeno, odvisen predvsem od nege. Sama redno srečujem (sicer kratkodlako, a ogromno) dogo in (zelo kosmato) bernsko planšarko, ki živita v stanovanju in nimata nobenega vonja, medtem ko za sosedovega ovčarja, ki živi v pesjaku, tega ne moreš reči že na meter daleč.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #157 : četrtek, 17.01.2013 : 12:57:31 »

Kaj pa vipet? Zunaj živahen, v stanovanju miren, nežen, ne lajajo veliko, dlaka sicer od njega gre, a ker je zelo kratka ne nosi v stanovanje svinjarije kot dolgodlaki. Tudi pes, ki sicer nima vonja smrdi kadar je moker, zato bi predlagala zelo kratkodlakega, ki ga lahko preprosto obrišeš.
Logiran
Nairwen
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #158 : četrtek, 17.01.2013 : 13:05:02 »

Hvala za odgovore. O horjulčkih tudi razmišljam in jih bom vsekakor kontaktirala, ker vem, da znajo super svetovat. Imam tudi prijateljico, ki ima dva horjulska mačkona in je izjemno zadovoljna. Bi pa vseeno prosila še za kakšen predlog pasemskih psov.
AngSeter, hvala za predlog, o pasmi Lagotto romagnolo se bom še pozanimala, saj se mi zaenkrat zdijo super. Razmišljala sem tudi o mehkodlakem pšeničnem terierju oz. na sploh so mi všeč terierji in prinašalci. Lanabela, hvala tudi za tvoj predlog, vendar mi ta tip kužka ni všeč. Hehe, uboščki mi izgledajo tako sestradani, da bi jih ves čas hranila. Grin
Se pa zavedam, da kuža, ki bi vedno v vsem ustrezal, ne obstaja. Se mi pa vseeno zdi bolje, da iščem med karakterji, ki se vsaj približajo našemu življenjskemu stilu, namesto, da izberem npr. (pre)majhnega kužka, ki potem ne bo želel z nami na daljše sprehode, ali zelo trmastega in samosvojega psa, ki ga ne bom obvladovala, itd..
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #159 : četrtek, 17.01.2013 : 13:24:36 »

.... Tudi pes, ki sicer nima vonja smrdi kadar je moker, ......


tole za pudlje definitivno ne drži. pudelj nima vonja, ne moker ne suh in ne pušča dlake (zato se ga redno striže).

ostalo pa ... odvisno kaj vam je prioriteta ... ali tole zgoraj, ali karakter, ali velikost, ali ...

in ko boste kupovali, ali zavetišče ali preverjen vzreditelj. naj vam ne bo škoda kakšen euro več pri nakupu ... "dobite nazaj" razliko v ceni, (preverjen vzreditelj-štepar) ponavadi že zelo hitro ...
Logiran
MT Deli
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #160 : četrtek, 17.01.2013 : 13:49:11 »

Zelo redko se oglašam, čeprav spremljam forum že kar dolgo. Pri tvojih pogojih nikar ne glej za terierji. Kot lastnik prave terierske babnice ti lahko zagotovim da tako odločnemu karakterju mnogi niso kos. Če ti bo uspelo bo do domačih prava mucica, do tujcev in drugih živali pa........kako kdaj.
Pa tudi pretirano molčeči niso terierji.
So pa neverjetno vzdržljivi. Pravi sopotniki na res dolgih pohodih. In če ga obvladuješ se te drži kot klop. Priklic zna biti super, o sobivanju s kakim mačkom pa pri nas ne upamo niti razmišljati.
Morda če bi si "sposodil" kakega mačka vajenega psov, bi pa ugotovil da je zanimivo predvsem lovljenje. Ko k nam na dvorišče zaide kak maček in je kuža zunaj je v trenutku za njim. In šibata - s primerno varnostno razdaljo do trenutka ko mačku zmanjka poti. Potem se oba ustavita, kuža pa se dere z laježem ki ga običajno slišim pri kaki res ljubi igrači. Hmmm, morda bi pa šlo.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #161 : četrtek, 17.01.2013 : 14:08:49 »

Pudlji definitivno niso za lenuhe in starejše, zahtevajo ogromno gibanja in so izjemno vzdržljivi. Primerni tudi za začetnike.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #162 : četrtek, 17.01.2013 : 14:19:24 »

Pri pudlju gre meni na živce to, da ima tako zanič dlako, da je takoj premočen do kože. Tudi nega je kar zahtevna - karakter in telesne zmogljivosti so pa kar se mene tiče res super
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #163 : četrtek, 17.01.2013 : 14:26:37 »

Ja, Lanabela, to je čisto res, namreč glede nege.  Ampak tudi karakter je lahko totalni šit Lips Sealed, če ne veš, kje ga kupiš. Je pa odličen športnik in zelo primeren za učenje in delo.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #164 : četrtek, 17.01.2013 : 14:35:29 »

Aja, pa od natis pudlji res nikoli ne smrdijo, naša svinja Evil, dnevno povaljana v blatu, pa kar pogosto, v bistvu.
Logiran
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Pomoč pri izbiri pasme
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines