mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 08:09:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Problematični sosedje
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Problematični sosedje  (Prebrano 20018 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Katava
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : nedelja, 27.11.2011 : 21:22:43 »

Živjo!
Na forum pišem zato, ker imam problem s sosedi oz. sosedo. Polna je obtožb in pritožb. Sem taka oseba, ki ji ni vseeno poleg tega pa se bojim za psičko. Potrebovala bi kakšen nasvet, kako se spoprijeti z mojo težavo. Bližnji mi govorijo naj se ne sekiram, rada bi slišala kakšen nasvet tudi od ostalih lastnikov psov.
To je moja zgodba:
Pred pol leta sem iz zavetišča posvojila psičko mešanko staro eno leto velikosti zlatega prinašalca. Sosedom sem jo takoj predstavila jim povedala njeno zgodbo... Kmalu so se sosedje začeli pritoževati nad njo, hkrati pa so ji dajali jesti ostanke hrane. Ko je čez nekaj časa psička osvojila svoj teritorij, je začela lajati tudi na njih.To sem želela preprečiti tako, da sem jo okregala in peljala stran od ograje, ko je začela lajati na njih. No to jim tudi ni bilo všeč in nekega dne mi je gospa rekla zakaj to delam, naj jo pustim lajat, da so oni imeli nekoč tudi psa in je to čisto normalno.
Enkrat sem sosedo zalotila kako ji je dala torto za jest. Lepo sem ji povedala, da naj ji ne dajejo sladkarij, saj to ni dobro zanjo. Zelo se mi je opravičevala potem pa se je osul plaz obtožb in pritožb. Na kratko povedano: obtožila me je, da nimam pojma o psih. Lepo sem ji povedala, da se trudim, da bi psičko čim bolj vzgojila, da smo imeli pri nas doma vedno pse (2 nemški ovčarki) in da je za vzgojo potreben čas. Dala mi je tudi nekaj nasvetov, na kratko: naj se zgledujem po sosedu, ki ima psa, ki je priden (kuža je že star gospod). Povedala mi je še mnenje o moji psički, katero vsak dan "opazuje": da ni noben ljubljenček, sicer imajo oni radi pse (to, da imajo radi pse mi je povedala najmanj 10x v 15min pogovoru), da bo na cesti, ko gremo na sprehod koga ugriznila, da ne mara drugih psov, da cele dneve laja... Povedala sem ji da to ni res!! Na koncu pogovora sem ji zagotovila, da se trudim, da bi psička manj lajala, da iščemo primerno rešitev za to, da se privaja na okolje, da je tudi nam neprijetno, da toliko laja (lajala je namreč vsak večer, ko se je začel delati mrak, zjutraj, ko jo je zbudil poštar in na mimoidoče kužke) in da je potreben čas za to.
Danes (pribl. pol leta kasneje) podobna zgodba:
Sosedi sem lepo razložila naj ji ne daje nič več za jesti, saj je psička imela težave s prebavo in hočem imeti jaz ves nadzor nad njeno prehrano. S tem se je strinjala, potem pa se je spet osul plaz obtožb. Lepo sem ji razložila ves napredek, ki smo ga dosegli pri vzgoji. Najprej sem ji izpostavila to, da ne laja več na njih, temveč cvili, ko jih vidi, saj pričakuje hrano (jo bo potrebno odvadit tega, saj ne bo več dobila hrane od njih). To je zanikala. Potem sem ji povedala, da smo šli v šolo, kjer je bila zelo pridna in se je hitro naučila ukaze, da se je zelo dobro razumela z ostalimi psički, ki so bili vsi za več kot pol manjši in mlajši od nje... Glede lajanja smo tudi rešili situacijo, zvečer ne laja več, celo noč je pridna, čez dan ne laja na vsakega kužka, ki pride mimo, laja samo na tuje ljudi, ki stopijo na dvorišče in laja zjutraj (vedno malo po 7h), ko se zbudi in začne izsiljevati za pozornost. S tem tudi ni bila zadovoljna in je takoj izpostavila, da v petek zvečer pa je lajala, povedala sem ji, da je bilo v petek v okolici veliko dogajanja, ki jo je zmotilo in da je bila potem celo noč tiho. ... ... ... Sama negativa in iskanje napak.
Zavedam se, da nisem popoln človek vendar se trudim in da nevem vsega o psih, vendar se učim. Prav tako se zavedam, da moja psička ni popoln pes (je zelo posebna) in moramo še veliko delati na vzgoji, vendar se napredek pozna iz tedna v teden. Kako sosedom dopovedati te stvari!?! Zelo bi bila vesela za pomoč, kako se spoprijeti s to težavo, ker miren in prijazen pogovor iz moje strani ne pomaga.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #1 : nedelja, 27.11.2011 : 22:25:40 »

Iz tvojega teksta sklepam, da psička spi zunaj. Je kakšna varianta, da bi bila vsaj ponoči v hiši? Tako bi odpadlo zgodnje jutranje lajanje, pa še kakšno pb "posebnih priložnostih". Še sploh, če praviš, da se za psičko bojiš - torej je ne puščaj brez nadzora. Jaz je sicer  ne bi puščala same na vrtu niti čez dan. Še sploh, če je soseda stalno doma.
Glede dajanja hrane - še posebej tort  butnglavc - bi poskusila še enkrat prijazno, vendar odločno razložiti, da to psički škodi. Rekla boš, saj sem že stokrat - vseeno poskusi še stoprvič in upaj, da bo uspelo. Sicer imam na žalost občutek, da je tale tvoja soseda ena tečna baba, ki ji čisto po slovensko nikoli ni nič prav, če ne nerga vsevprek. Vedno bo našla kaj, kar jo bo motilo; biti na smrt skregan s sosedi pa ni prijetno. Čisto skrajna rešitev je seveda, da se skupaj s psičko preseliš drugam...kar je spet lažje reči kot narediti.

Vem, lahko je pametovati takole od daleč, vendar drugega nasveta v tem trenutku jaz nimam.  Sad
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #2 : nedelja, 27.11.2011 : 22:28:53 »

Mislim nekako tako kot Pepsi - ne ukvarjaj se preveč z njo, taki ljudje vedno kaj najdejo poleg tega so precej manj vzgojljivi od zavetiške psičke s travmatično preteklostjo. Vzgajala bi ti z veseljem tudi otroke, imela pripombe nad tvojim odnosom do partnerja, nad tem da v nedeljo obešaš perilo, da zvečer pri vas strašno dolgo gori luč ali da pozimi preveč zračite itd, skratka vtaknila se ti bo v vse če ji boš to pustila oz jo spuščala preblizu v tvoje življenje. Dober dan in to je to, nič nasmihanja, poklončkov in  preveč prijaznosti, ker ko jo dobiš za vrat je to ohjoj... Ne polagaj ji računov, ker se tvoja psička ne razume z določenim tipom psov, ker to ni njen problem, niti ji ne napletaj nadrobnih zgodb o njenem napredku in o tem, kaj vse delaš z njo, ker ji s tem samo daješ materjal za 'razmišljanje'. Preveč govorit je včasih lahko prav nevarno...

Poskrbi rajši za to, da psički v tvoji odsotnosti onemogočiš stike z njo, sploh če ti jo futra, magari ji naredite znotraj vrta izpust, od koder ne bo mogla do sosede, večji pesjak ali pa naj bo nekje bolj ob vaši hiši. Razmisli, ali obstaja možnost, da jo imaš ponoči noter (daleč najboljše) ali da ji zjutraj omogočiš sprehod ob pol sedmih, še preden sama (psička) vstane. Mogoče ji je pa noč res dolga in te potem niti ne bo 'izsiljevala' za več in več . Drugače pa - psa si posvojila ti, kaj dobrega ali slabega si o njem misli nekaj tuja ženska je nepomembno, ti se spopadaš s problemi in dokler se reči izboljšujejo, ona pa dejansko ne predstavlja problema za (normalno) okolico, je to to.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #3 : nedelja, 27.11.2011 : 22:34:06 »

Psico daj zvečer notri da ne bo lajala, ker je to sploh pozno zvečer in zgodaj zjutraj zelo zoprno in ji čez dan fizično onemogoči, da bi se približevala sosedovi ograji, tako boš sosedi onemogočila nekontrolirano dajanje hrane. Očitno je, da z lepo besedo pri sosedi glede hrane ne boš nič dosegla, pa tudi pri tebi uspeha pri odvajanju od lajanja očitno ni bilo, zato dvomim, da ti bo v bližnji prihodnosti uspelo.
Zato ukrepaj in to čim prej.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #4 : ponedeljek, 28.11.2011 : 15:11:53 »

Z ljudmi, ki ne iščejo komunikacije, ampak želijo samo grenit, se je brez veze menit. Sploh ne razumem, zakaj se še trudiš, saj vendar očitno ni njihov/njen namen se kaj zmenit, ampak samo nažirat možgane za lastno veselje.

Kot so napisale moje predhodnice - če vaša ograja meji na njihovo in je tam tista točka, kjer jo futrajo, onemogočite psici direkten dostop do ograje in torej tudi ženske do psice (dodatna mreža na ograji, višja ograja, nekaj se gotovo da narediti.

Psica naj bo pa res ponoči notri. Tako ne bo rabila izsiljevat za bližino, niti niti ne bo imela razloga za čuvanje in lajanje na vsako namišljeno muho, ki bi mimo priletela. Zna biti, da ima kako svojo izkušnjo od prej, zaradi katere tuli, in za katero pač ne morete biti seznanjeni. Če bo nekje not pospravljena v nočnem času, bo mir, poleg tega bo na varnem pred morebitnimi idejami izpod odeje od vaših sosedov.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 28.11.2011 : 16:56:18 »

Višanje ograje, razen na črno se ne da, če nisoglasja mejaša. Glede na občinske plane in ostalega je glede na določeno višino potrebno tudi gradbeno dovoljenje. V glavnem super podlaga za "tipične" medsoseske odnose hihi  Evil
Dosti lažje in varneje je ograja za ograjo - izpust, ki je čimdlje od "kritične" ograje.

Se pa pridružujem predhodnim komentarjem in tudi jaz bi psico imela notri. Varno in enostavno in najceneje, predvsem pa z najmanj porabljene energije in živciranja  Roll Eyes Tongue
Ali pa vsaj kombinacija notri/ločen izpust z nižjo ograjo. Če je komu to grdo se komot naredi žičnato zelene barve ali kake lepe lesene in kakšne plezalke posadi zraven. Jasmin je krasen za to...

Tudi v blokih se najdejo pacienti, ki kar čez okno stresejo kilo pašte, če vejo da majo nekaj nadstropij niže v pritličnem stanovanju psa.  Shocked
Če ni obojestranskega spoštovanja pravil je edina varjanta, da onemogočimo ljudem, da posegajo v naš življenski prostor in to čim bolj umirjeno in zminimalno porabljeno energijo.

Logiran
Katava
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #6 : ponedeljek, 28.11.2011 : 20:46:15 »

Hvala vsem za nasvete. Malo ste me tudi pomirili, saj sem nekako čutila dolžnost, da se moram sekirati zaradi sosede. Odločili smo se, da bo psička čez noč v hiši, kjer bo imela svoj prostor in zatočišče. Za zunaj pa še iščemo rešitev. Razmišljam, da bi nasadili ciprese ob njihovi ograji ali pa bi začasno ograjo povišali in bolj zaprli (da nebi imela špranj) z neko zeleno gosto pleteno mrežo (nevem točno kako se temu reče).
Če pa ima kdo še kakšno idejo ali nasvet je pa zelo dobrodošel!
Še enkrat hvala in poročam, kako se bo odvijala situacija naprej!
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #7 : ponedeljek, 28.11.2011 : 21:24:39 »

Tako ciprese kot tista "ribiška mreža" za čez sedanjo ograjo sta dobra ideja. Izberite, kar vam bo glede na razmere lažje izvesti.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #8 : torek, 29.11.2011 : 06:32:33 »

Krasno, da ste se odločili zadevi naresti konec, sicer bi samo eskalirala Afro
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #9 : torek, 29.11.2011 : 08:04:59 »

Super odločitve ... onemogočit sosedi dostop do psice vsekakor in čimprej! Mi gredo vse dlake pokonci, ko pomislim, da bi mi kdo takole non-stop pametoval in za nameček futral psa s pomijami brez mojega nadzora. V torto se da tudi strup zmešat ...

Tudi v blokih se najdejo pacienti, ki kar čez okno stresejo kilo pašte, če vejo da majo nekaj nadstropij niže v pritličnem stanovanju psa.  Shocked
Oh, ne samo pašto Lips Sealed. (Skoraj) kar ti srce poželi. Med prazniki je še huje. Zmaga (najmanj) dve kili pečenic.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #10 : torek, 29.11.2011 : 11:04:26 »

psi pač niso vrtni palčki. Kar pomeni, da če so prosto spuščeni brez nadzora na vrtu vedno pride slej ko prej do težav  s sosedi ali neprimernega vedenja. Zato je edino pametno, da bo psička čez noč v hiši. Najpametnje bi bilo, da bi bila v hiši tudi podnevi, kadar niste tudi vi zunaj seveda. Druga možnost je boks ali pa ogradite del vrta stran od sosede (samo kaj ko je na vsaki strani hiše ponavadi kakšen sosed ali pa javna poti. Redni sprehodi in ukvarjanje zadoščajo vsakemu psu, noben epotrebe,da postava na vrtu. Miselni vzorec pes /vrt je eden od anahronizmov.
Sosedom pa samo dobr dan in hinavski nasmeh, pa mogoče občasno kakšno o vremenu. Druge debate so popolnoma nepotrebne. Predbvsem take,ki so soebne narave- npr podrobnosti o tem kako živimo s svojimi psi ali družino. Za klepetanje uporabljamo prijatelje.
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #11 : torek, 29.11.2011 : 11:52:24 »

psi pač niso vrtni palčki. Kar pomeni, da če so prosto spuščeni brez nadzora na vrtu vedno pride slej ko prej do težav  s sosedi ali neprimernega vedenja. Zato je edino pametno, da bo psička čez noč v hiši. Najpametnje bi bilo, da bi bila v hiši tudi podnevi, kadar niste tudi vi zunaj seveda. Druga možnost je boks ali pa ogradite del vrta stran od sosede (samo kaj ko je na vsaki strani hiše ponavadi kakšen sosed ali pa javna poti. Redni sprehodi in ukvarjanje zadoščajo vsakemu psu, noben epotrebe,da postava na vrtu. Miselni vzorec pes /vrt je eden od anahronizmov.
Sosedom pa samo dobr dan in hinavski nasmeh, pa mogoče občasno kakšno o vremenu. Druge debate so popolnoma nepotrebne. Predbvsem take,ki so soebne narave- npr podrobnosti o tem kako živimo s svojimi psi ali družino. Za klepetanje uporabljamo prijatelje.

Mislim, da bi bila to najboljša rešitev. Ker se zna zgoditi, da bo soseda popolnoma ponorela, če boste višali in dodelali ograjo. Poznam ne malo primerov, ko se je potem res začel pekel. Stalno je klicala ali policijo ali inšpektorje, socialno... Tako da bi se jaz na tvojem mestu odločila za to, da je pes zunaj samo z vami.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #12 : torek, 29.11.2011 : 12:34:09 »

sej res ne sme... rabi dovoljenje in je prijava čisto upravičena.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #13 : torek, 29.11.2011 : 13:02:28 »

Ne sme posaditi cipres? Dati "zelene mreže" na ograjo? Shocked
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #14 : torek, 29.11.2011 : 13:13:46 »

Do meter dvajset je lahko ograja zidana brez gradbenega dovoljenja. Za žičnato ne vem višine, lahko pa ciprese rastejo v nedogled, razen če bi posegale na sosedovo parcelo. Tako pri nas poleti raste fižol - ene 5 ali 6 metrov vsaj visoko Evil - seveda samo na eno stran parcele Roll Eyes Lips Sealed
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Problematični sosedje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines