mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 12:47:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Vegetarijanska prehrana
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vegetarijanska prehrana  (Prebrano 34378 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Taja_K.
gost
« : nedelja, 27.04.2003 : 14:48:07 »

Hi! V reviji Moj Pes sem prebrala,da je najstarejši pes na svetu 27-letna mejna ovčarka Bramble,ki jo lastnica hrani z vegetarijansko prehrano.Poznam pa tudi vegetarijanko labradorko Boni,ki je čist zdrava! Če koga kaj zanima o vegetarijanski prehrani naj piše!!
l.p. Taja Grin
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #1 : nedelja, 27.04.2003 : 18:07:04 »

Je mene zanima kak probava pesa rešava  celulozu, kad se zna da celulozu mogu probaviti samo ruminanti. Wink
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #2 : nedelja, 27.04.2003 : 19:07:21 »

Vegetarijanska prehrana je čisto kul zadeva....zame, moj pes pa prisega na meso. In pri tem bi moralo ostati. Pred nekaj leti sem naletela na psičko, katere lastniki (prijavili so jih na DPMŽ) so jo zaradi svojih prepričanj hranili le z zelenjavo in kruhom. Ne samo, da je bila že kritično podhranjena, imela je tudi slabo dlako, motne oči in grozen zadah. K sreči je našla nove lastnike. lp
Logiran

Taja_K.
gost
« Odgovor #3 : ponedeljek, 28.04.2003 : 08:22:32 »

kaja!
Rada bi ti povedala,da vegetarijanska prehrana ni kruh in zelenjava,ampak soja,makaroni,riž,krompir,pira,korenje,grah,...Če pa je jedla samo kruh in zelenjavo pa se ne čudim da je bila podhranjena,....
p.s.:škoda k na poznaš Boni,poje čist vse razen mesa!!  
l.p.Taja Grin
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #4 : ponedeljek, 28.04.2003 : 08:32:25 »

Pa si prepričana, da je Boni pes?  Grin Grin

No, hec na stran. Po moje je hrana rastlinskega izvora čisto premalo, da ne govorim, da stvari kot so npr. stročnice ali krompir v prevelikih količinah in če ni primerno obdelan, niso ravno najbolj pšrimerne za pasja prebavila.
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #5 : ponedeljek, 28.04.2003 : 08:46:44 »

se mi zdi, da povprečno zdravi psi zelo prisegajo na meso Grin Grin
je pa res, da ko se zdravstveno stanje poslabša , se začne razmišljat v vse smeri - tudi v vegetarjanske. Rada bi opozorila, primer: recimo  Hillsova D/D  je čisto vegetarjanska (jajca in riž) in mnogi psi živi samo od nje iz zdravstvenih razlogov .
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #6 : ponedeljek, 28.04.2003 : 09:05:32 »

Taja, brez skrbi, precej dobro poznam vegetarijansko prehrano. Wink Res, da tista psička ni jedla drugega kot zelenjavo in kruh, vendar dvomim, da če bi ji dajali še makarone ali riž, da bi bilo kaj drugače. V človeški prehrani se da meso nadomestiti na več načinov, ne vem pa kako bi psi prebavljali sojo ali lečo, saj slabše "prenašajo" stročnice kot mi!
Druga stvar pa je pripravljena hrana, ki je verjetno bližje tistemu kar pes potrebuje od tistega kar mu lahko pripraviš sam. Seveda pa verjamem, da je Bony zdrava psička, ampak ali ji mogoče to ne bo škodovalo dolgoročno? Koliko pa je stara in zakaj ne je mesa, ga ne mara ali iz zdravstvenih razlogov? lp
Logiran

Taja_K.
gost
« Odgovor #7 : ponedeljek, 28.04.2003 : 11:44:37 »

Hi!
Stara je 5let,ne je pa mesa zato,ker ga tudi lastniki ne jejo.Nekoča je probala meso,potem pa je bruhala.  Grin
Logiran
Taja_K.
gost
« Odgovor #8 : ponedeljek, 28.04.2003 : 11:48:11 »

Rada bi vam povedala da Boni tudi jajc ne je,sedaj ko je na vajena jih tudi ne prenese!
Če je meso bolj zdravo zakaj je potem najstarejši pes na svetu vegetarijanec?-Bramble  
l.p.Taja
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 28.04.2003 : 12:16:55 »

Mah, to pasje in mačje vegetarijanstvo je očitno še ena "new age" muha "ljubiteljev" živali ala PETA... Roll Eyes

Pes je vsejed, ne mesojed, ne rastlinojed, ampak VSEjed, se pravi, da so na njegovem jedilniku tako mesne kot rastlinske jedi. Zakaj ga siliti v en ali drug ekstrem??
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #10 : ponedeljek, 28.04.2003 : 14:11:43 »

Če kuža ni navajen mesa in jajc in še kakšnih stvari normalno da ne bo na začetku dobro prenesel. Npr. naš sicer maček tudi ni prenašal mleka pa smo mu ga začeli po malem devat pa ga sedaj prebavlja brez problema in nima driske.

To da pa psička ne je mesa je pa kot si rekla razlog pri njenih lastnikih. Brez skrbi bodi da če bi jo začeli postopno navajat na meso "nazaj" da bi še kako raje jedla meso kot samo zelenjavo. Pes je kot medved - je vse.

To da pa je najstarejša psička, stara 27 let (res pohvalno), vegeterjanka, ni razlog predvidevam samo v hrani. Vrjetno je zato "kriva" tudi kondicija in mogoče majo pri tem prste vmes tudi geni.
Sicer pa je od enega našega kolega sosed mel NO, ki je doživel starost 18 let s tem da je umrl zaradi zastrupitve. Zame kar presenetljiva starost za NO, glede na to da zadnje čase že skoro vsakega 3 vidim ko ima že pri 7 letih probleme s kolki in nevem še s čem ne. Ta kuža pa je bil še vedno dobrega zdravja - dobro je slišal, videl.. Edino zobeke je mel že boge. Pa je jedel vse kar je pač dobil. Torej to ne pomeni da je jedel posebne brikete in nevem kakšne vitaminske priboljške. Ponavadi je dobil (sicer žalostno) kr ostanke od kosila - pa tut dosti mesa je pojedel - surovega. Briketi pa le tu in tam. Res pa je da so ga vodli na dolge sprehode in skrbeli da ni bil nikoli predebel . Torej?! Kje je zaj tu vegeterjanstvo?!
Logiran
Taja_K.
gost
« Odgovor #11 : ponedeljek, 28.04.2003 : 15:45:31 »

Ojla!Jaz nisem mislila,da bi pes moral biti vegetarijanec,samo eni pač so.In z mojo temo sem samo hotla povedat,da so psi vegetarijanci  prav tako zdravi kot mesojedci.Nekateri lastniki  imjo zato svoje razloge.Vsekakor pa nisem zato,da bi pse mučili s samo zelenjavo!Če hočeš ,da je tvoj pes vegetarijanec se pač posvetuješ z veterinarjem,ki bo povedal kaj lahko nadomesti meso.      
l.p.Taja Cheesy Wink Grin  Cool
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #12 : torek, 29.04.2003 : 09:43:48 »

Pes nije svejed.Pes je carnivor!To što ga ljudi hrane onako kako njima paše, stvar je komocije, licemjerja i neznanja.Pas jednostavno nemože provariti celulozu, a žitarice sadrže u sebi celulozu.Potražite malo po internetu ili u vet. literaturi saharide i vlakna, pa će Vam biti jasnije neke stvari o PASJEM VEGETARIJANSTVU.Uostalom i svejedi, kao čovjek trebaju neke sastojke iz mesa.Najbolji primjer je hrvatski boksački šampion Ž. Mavrović, koji je neki dan na TV priznao da je svojim tvrdoglavim spajanjem ortodoksne makrobiotike i vrhunskog sporta dovelo do toga, da je u najvažnijem meču u svom životu raspolagao sa 60-70% svoje snage.Nemože se protiv prirode.Možda je čovjek bio sakupljač plodova, ali treba se pitati prije koliko vremena.Nije preko noči postao svejed.Isto tako nemože pas u nekoliko godina ili nekoliko desetaka godina postati biljojed.Biljojedi jedu bilje, mesojedi meso a svejedi sve.Možemo sada otvoriti polemiku može li pas biti kategoriziran kao svejed ili ne, ali da je biljojed to je, oprostite, smiješno.
Velike količine žitarica koje psi jedu u dehidriranoj hrani, naprosto su rezultat nemogučnosti iznalaženja drugačije tehnologije proizvodnje, a da se pri tom drastično ne podigne cijena proizvoda.A i treba se riješiti svih onih žitarica koje iz nekog razloga moraju biti odbačene iz humane prehrane.Ostavlja li takav način prehrane kakve posljedice na zdravlje pasa, najlakše čete zaključiti ako prosurfate razne forume na netu i vidite na što se vlasnici najviše žale, a tu i tamo naiči čete na nekog veterinara koji če priznati da je takav način prehrane katastrofalan za pse i mačke.No to je več druga tema.
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #13 : torek, 29.04.2003 : 13:25:26 »

se strinjam furstenfeld! Ok res tisti "vsejed" je bil bolj tak - na prvem mestu je vsekakor meso.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #14 : torek, 29.04.2003 : 14:42:37 »

Tiste žitarice tudi meni ne gredo v glavo, najdeš jih pa glih povsod, briketi, konserve, pol vlažna hrana, BARF...povsod jih not tlačijo  Tongue.

Se pa ne strinjam, da je pes mesojedec, po moje je vsejed, vendar ne tak tip vsejeda kot recimo medo. Je pa cisti mesojed macka.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Vegetarijanska prehrana
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines