mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:56:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Kraje psov - dostop s psi v javne prostore
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kraje psov - dostop s psi v javne prostore  (Prebrano 28202 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #15 : petek, 20.01.2012 : 11:35:05 »

Pa res ne vem, zakaj bi lastniki vzgojenih psov vedno nastradali na račun nevzgojenih. Če se nekdo ne obnaša primerno, se ga pošlje ven, pa če ima psa ali če ga nima. in če nekdo nekaj poškoduje, mora škodo plačati. Pa je problem rešen. Saj ima vsak trgovski center varnostnike tudi za take primere. In verjetno ni mišljeno, da bi bil vstop s psom dovoljen v vse lokale.
Itak pa je značilno za nas: ko se je pojavil predlog, da se dovoli vstop v neki trgovski center s psom, se je vsul cel plaz kritik in pritožb od tega, da se psi v štacuni mučijo do že prav bizarnih ugotovitev o poslinjenih, polulanih, pokakanih, pogrizenih, raztrganih..... - pa niti slučajno ne s strani nelastnikov psov, da ne bo pomote. Pri tem bi bilo zanimivo pogledati, kakšne so izkušnje v trgovskih centrih čez mejo, kjer je psom dovoljen vstop že vrsto let, pa nimajo s tem nekih omembe vrednih problemov.

So pa zadnje kraje zanesljivo organizirane, saj jih prej v 20 letih ni bilo toliko kot zdaj v enem tednu. Kar pomeni po eni strani da bo ukradene pse težko ali pa nemogoče dobiti nazaj in po drugi, da se bo storilcem prej ali slej zalomilo in jih bodo pohopsali.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #16 : petek, 20.01.2012 : 11:37:34 »

Tudi jaz mislim, da ni nobene potrebe po tem, da bi nas psi (z izjemo psov spremljevalcev slepih, invalidnih in ostalih službenih psov ter terapevtskih psov) lahko spremljali prav povsod. Mislim, da se ljudje prevečkrat sebično odločamo samo za tisto, kar nam ustreza in so nas polna usta tega, kako je pa "naš" pes super in "zagotovo ne bi delal težav". Predstavljajmo si neko trgovino (ki ni "živalska"), kjer se naenkrat znajde 15 lastnikov s psi, kar bi se od odpravi prepovedi vstopa psov v tak javni prostor prav lahko zgodilo v večjem kraju. Tudi če so ti psi še tako vzgojeni, so lahko moteči za ostale kupce in tudi prodajalce. Nelagodje, strah in podobna čustva, ki ljudi, ki jim psi niso blizu, prevevajo, pa lahko hitro vodijo v (še) večjo netoleranco do psov.
Psi vodniki slepih, pomočniki invalidov in ostali psi spremljevalci imajo po zakonu pravico vstopati v vse javne ustanove - pa se še vedno najde kdo (taksist, avtobusni šofer, prodajalec ....), ki zakona ne pozna in poskuša taki osebi preprečiti vstop s psom oziroma le stežka razume, da tisti pes mora s svojim človekom.
Ne predstavljam si, da trgovci, bankirji ipd. na stežaj odprli vrata svojih lokalov tudi "navadnim" psom, pa če bi zainteresirana javnost še tako "pritiskala" nanje.

Poleg tega pa sama menim, da psu (če sodim po svojem) niti najmanj ni prijetno dlje časa pod poveljem "poleg" (drugega si za sprehod med trgovskimi policami in v gneči nakupovalnega centra ne predstavljam) stopicljati v zaprtem prostoru, po gladkih tleh, z bučno zvočno kuliso iz ozadja in ostalimi "dodatki", ki ustvarjajo prostore, narejene po meri človeka. Sama mislim, da je to za psa zelo stresno in utrujajoče in mu razen tega,, da take motnje spozna in da je pač z nami, ne naredimo neke velike usluge.

Logiran

Unikatne tablice in portretki
kvisnar
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 392


« Odgovor #17 : petek, 20.01.2012 : 11:44:10 »

Seveda morajo veljati določene norme obnašanja. Tudi človek se ne more kar sprehajati po, recimo, štacunah, če se ne vede primerno, če smrdi, če ni oblečen, pa ni ravno potrebno, da bi nalepke s takšno prepovedjo stale na vratih vhodov v stavbe.

Nimam potrebe, da bi mi pes gledal v krožnik, ko sedim v slaščičarni, ampak z veseljem bi videla, da bi lahko določene opravke uredila tako, da sta psa lahko zraven, ko stojim v vrsti na pošti, ...

Kar se tiče "všečnosti" drugim, imam izkušnje s prevozi psov z (mestnim ljubljanskim) avtobusom in lahko rečem, da se mi zdi zelo prav, da imajo psi dovoljenje za (džabe) prevoz, ne glede na zmrdovanje nekaterih osebkov (večini je za pse vseeno, nekaterim pa je celo zelo kul, ko jih vidijo). Ja, če mi povedo, da jim zaradi tega in onega ni všeč, če s psoma stojim zraven, se rade volje umaknem, ni problema.

Komot bi podobne rešitve, s podobnimi pravili igre, lahko uvedli v drugih zaprtih prostorih.
Itak imajo povsod na vsakem vogalu varnostnike.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #18 : petek, 20.01.2012 : 11:47:42 »

Da bi prišlo skupaj v eno štacuno 15 lastnikov s psi si res težko predstavljam, razen, če bi se prej domenili. Navsezadnje, nakupovanje je dovolj naporno že brez psa in mulcev, če pa še vse to to včlačiš za sabo...Gre bolj za to, da lahko vzameš psa notri, če imaš nek kratek opravek ali pa ko greš na kavico. Nelastniki psov načeloma na pse pozitivno reagirajo - izjeme so zelo redke. Lastniki psov pa znajo biti hudičevo nestrpni do drugih - celo takrat, ko svojega psa nimajo s seboj. Žalostno, toda res.
Logiran
kvisnar
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 392


« Odgovor #19 : petek, 20.01.2012 : 11:57:15 »

Gre bolj za to, da lahko vzameš psa notri, če imaš nek kratek opravek ali pa ko greš na kavico.

Ja, tudi po mojem gre bolj za to, da se malce sprostijo ta toga pravila, ki kot bi izvirala iz avstroogrskih časov in za katera verjetno malo kdo zares ve, zakaj morajo biti tako toga. Če se zopet vrnem na primer Knjigarne Konzorcij: tam ni nastalo nikakršno zbirališče psov, čeprav imajo dovoljenje za vstop že celo desetletje in je pse velikokrat možno srečati notri z lastniki.

(Javna) debata ne more škoditi. Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #20 : petek, 20.01.2012 : 12:01:38 »

Saj, če se ne motim, ni nikjer z zakonom prepovedano, samo ponekod ni dovoljeno Smiley
Torej, od lastnika (pošte recimo) je odvisno, ali pusti pse not ali ne. Če ne pusti, da gor nalepko s prepovedjo. Enako trgovine in lokali. Za pse spremljevalce tega ne morejo prepovedat, ker jim je vstop dovoljen z zakonom.
Naj me kdo popravi.

Res si težko predstavljam zakon, ki bi dovoljeval psom vstop vsepovsod, obenem pa reguliral vse štose, ki jih tam ne smejo počet.
Dejansko mi je osebno vseeno, če se to z zakonom dovoli, se mi pa zdi nemogoče to dosečt, ker vprašanje niso samo lastniki psov, temveč poleg nelastnikov psov (strank) predvsem lastniki (in zaposleni) najrazličnejših gospodarskih subjektov, ki poslujejo s strankami.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #21 : petek, 20.01.2012 : 12:03:30 »

Se strinjam z Lanabelo. Mi prav pogosto dajemo prednost avstrijskem nakupovalnem centru pred našim, med drugim tudi zaradi psov. Zame je isti šmorn glede ponudbe, je pa razlika za psa ali je 6 ur sam doma brez možnosti izhoda, če ni varuške doma ali če gre zraven in po potrebi prilagodiš nakup s sprehodom.

Poleti pri ta hudi vročini pa se spravimo tudi kar tko na izlet tja in kofetkamo v fajn ohlajenem centru Smiley

Psi zraven nakupov so tam tako normalen in neobičajen pojav, kot vozički in otroci. Še nikoli nisem opazila živčnega ali problematičnega psa, prej bi lahko rekla, da če ne bi bila po defaultu pozorna na pse, bi večino njih gladko spregledala, ker so bili pridni kot da jih ni.
Pa prav noben se ne vtakne vate, tudi ko sem bila z dvema ne. Je pa res da nobenega ne oviramo, omejujemo ali kakorkoli ogrožamo, tega se fejst prizadevamo.

Mogoče smo pri nas še preslabo vzgojeni, kar se splošnega dovoljenja tiče, ampak če ni možnosti "vaditi" oz. videti teh finih razlik v obnašanju, potem ne bo nikoli bolje.
Logiran

kvisnar
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 392


« Odgovor #22 : petek, 20.01.2012 : 12:27:02 »

Saj, èe se ne motim, ni nikjer z zakonom prepovedano, samo ponekod ni dovoljeno Smiley

Če ni prepovedano, še toliko lažje.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #23 : petek, 20.01.2012 : 12:37:19 »

skogkatt, imaš kakšne podatke o zakonodaji v Avstriji?

Najbrž je sistem podoben, kot pri nas - lastnikom lokalov in trgovin je prepuščena odločitev, ali psi smejo v njihov lokal/trgovino/center ali ne. Očitno so v tujini lastniki lokalov/trgovin/centrov že zdavnaj spoznali, da je potrebno nekaj narediti na tem področju za večji obisk strank. Torej je najbrž tudi pri nas point na lobiranju pri lastnikih lokalov/trgovin/centrov in ne za spremembo zakonodaje, ki bo vsem zaukazala, da morajo dovolit pse povsod.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #24 : petek, 20.01.2012 : 12:42:01 »

Se strinjam z zadnjim stavkom.

Za zakonodajo ne vem, je pa mišljenje tako, da je psu dovoljeno razen, če drugače piše tam ko res ne gre (trgovine z živili) - pri nas se mi zdi je mentaliteta skoraj ravno obratna Wink
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #25 : petek, 20.01.2012 : 12:48:00 »

Butasto je, če psi ne smejo v nakupovalni center - torej v prostor med lokali. V kateri lokal potem, ko je enkrat notri lahko gre in v katerega ne, pa je stvar lastnika lokala.
Meni se zdi skrajno butasto, da ne moreš s psom v trgovino za živali nekaj pomerit, ker je pač sredi trgovskega centra, kamor psi ne smejo. Glede na to, da na vrtovih gostinskih lokalov, kjer so gostje s psi dobrodošli nimajo z njimi problemov, jih verjetno tudi v kavarnah po centrih ne bi bilo....
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #26 : petek, 20.01.2012 : 13:07:38 »

Kolikor vem, je glih tako kot piše Jana. Ni z zakonom prepovedano... razen verjetno v primeu bolnic in česa podobnega, kar je v javni lasti.

Tudi pri nas se gre lahko že marsikam skupaj s psom. Mi je pa žal vedno pred očmi slika o obnašanju povprečnega lastnika psa... Večina jih ne pobira iztrebke in vidla celo kako nekateri mirno dovolijo, da njihov pes lula po klopci na kateri sedijo ljudje.  Lips Sealed
Grejo mimo trgovine in dovolijo da pes lula po steklu ali kamnitih obokih...

Dokler bo tako, bo javno menje tako kot je in tudi drugi lastniki psov, bodo/bomo na take gledali z ne toliko prijaznimi očmi  Roll Eyes Tongue in verjetno tudi kako rekli  Evil

Torej z zakonom ni prepovedano. Zakaj bi pa morali z zakonom dejansko prisiliti vse po vrsti, da dovolijo vstop psom? Mislim, da bi bil v hipu takšen odklonilni udar, da bi bili morda še na slabšem.
Sama sem proti posiljevanju...iz obeh straneh...

Se mi zdi dosti bolj učinkovito in dolgotrajno tako, kot je že sedaj. Pri nas na obali, so se prvi lokali, ki so dovoljevali vstop psom začeli pojavljat okrog marin. Zakaj? Ker so tam čez poletje na svojih barkah viseli nemci. In nemci brez svojih psov ne grejo nikamor  Grin
Še pasje piškotke kje dobiš Wink
Vsaj za eno restavracijo, ki je zelo na nivoju s tapisonom po tleh, vem, da imajo psi prost vstop... Mariskatere brez tapisona tudi  Tongue
Nekje pa pač nimajo. Tja pa jaz ne grem niti, ko sem brez psa  Evil

Mislim, da smo lastniki psov zelo močen vir zaslužka in v splošnem sem vseeno mnenja, da kakšni z nevzgojenimi psmi niti ne rinejo v zaprte prostore jest, ker bi verjetno tudi oni radi v miru pojedli  Evil
Slišim tudi, da je tudi vedno več koč po raznih hribčkih in gorah, ki dovolijo vstop psom. Zakaj? Ker so ugotovili, da na tak način dobijo več denarja pa še pes svoj zrezek  Cool Tongue

in tako naprej in tako naprej...  Wink
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #27 : petek, 20.01.2012 : 13:14:32 »

To da ne smejo celo v živalsko trgovino je res butasto... Jih je pa sigurno več takih v katere gre lahko...  Wink
Vsaj pri nas, ampak v LJ. je verjetno tega še več...

Mislim, da ne smejo v te notranje prostore samo v Tuš centru... Drugje je tako, da ali imajo svoj vhod ali so na začetku... in imamo vsi mir.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #28 : petek, 20.01.2012 : 14:15:43 »

Kakor vem, v Sloveniji velja, da kar ni prepovedano, je dovoljeno. In vstop s psom v lokale, trgovska središča, ... je prepovedan le, če je na vhodu nalepka, da pes ne sme vstopiti. Nekako tako kot z reklamami, ki jih mečejo v nabiralnik je. Če gor nimaš nalepke, da ne želiš reklam, ti jih lahko vržejo v nabiralnik, če nalepko imaš pa ne.

Sama imam vzgojenega, večjega črnega psa, ki je od malega navajen, da hodi kamor se le da z mano. Tako, če se le da, hodim v lokale, kjer je psom dovoljen vstop, v šoping pa se najraje zapeljem do Celovca, kjer imam enake izkušnje kot Skogkatt. Če sem v lokalu dlje časa in se vmes gostje zamenjajo, se mi velikokrat zgodi, da od katere mize zaslišim presenečen, a prijazen glas: "O, glej, ko je bil kuža tam!", še enkrat opozarjam, da imam večjega psa. Pa ga ljudje niti opazijo ne. Žal se mi je prav zato, ker pes ne dela cirkusa, ampak pač leži pod mizo ali pa tesno ob mojem stolu, da ne dela gužve, tudi že zgodilo, da mi ga je kak natakar/ica pohodil/a. Pes ni reagiral, natakarju/ici pa je bilo žal in je prečohal/a ubogega kužka, ki je po možnosti v opravičilo dobil še smetano. Tu bi lahko rekla, da je bil moj pes v napoto, ampak glede na to, da je vedno ležal čisto ob meni, bi potem verjetno lahko rekla tudi, da v lokal ne smem s kovčkom, večjo torbo, polnimi nakupovalnimi vrečkami, ... ker bi tudi te stvari stale na tleh ob mojem stolu.

Je pa tu tudi dejstvo, da sem dobesedno alergična na folk, ki pride v lokal s psom, ga nima na vrvici, ga pusti na stol ali klop/kavč, ga pusti ležat tako, da je vsaj delno na poti, ga pusti, da laja ali celo renči, pusti, da se "kužki" igrajo na vrtu lokala med mizami, koplje, lula ali celo kaka po vrtu lokala, ... Občutek imam, da smo ravno zaradi takšnih, povsem nevestnih lastnikov, vsi lastniki psov na slabšem. Da prav zaradi takih ljudi, jaz s svojim vzgojenim psom, ki mu sprehod med policami, hrup in množica ljudi ne predstavlja stresa, ne smem v nakupovalne centre, pošto, banko, ... Psa sem dejansko tudi naučila ukaza "pazi rep", tako da ne opleta z repom vse naokoli (pri meni doma iz nizke klubske mizice zaradi repa mojega psa ni še nikoli nič letelo).

Najprej bi bilo, po mojem mnenju potrebno ozavestiti ljudi, da s psi, ki niso vzgojeni in pod njihovo kontrolo, ni prav hoditi v nobene lokale, tudi, če je to dovoljeno in od tu iti naprej. Kako je to uspelo v Avstriji, ne vem. Dokler pa bo folk tako zaverovan sam vase, da bo mislil, da sta on in njegov pes sama v lokalu in da se pes lahko tam obnaša kakor mu paše, tako dolgo pa ne vidim rešitve za možnost vstopa vzgojenih psov v slovenske trgovske centre. Žal.  Sad
Logiran
guju
rad pišem
****
Sporočil: 308


« Odgovor #29 : petek, 20.01.2012 : 14:29:00 »

Najprej bi bilo, po mojem mnenju potrebno ozavestiti ljudi, da s psi, ki niso vzgojeni in pod njihovo kontrolo, ni prav hoditi v nobene lokale, tudi, če je to dovoljeno in od tu iti naprej. Kako je to uspelo v Avstriji, ne vem. Dokler pa bo folk tako zaverovan sam vase, da bo mislil, da sta on in njegov pes sama v lokalu in da se pes lahko tam obnaša kakor mu paše, tako dolgo pa ne vidim rešitve za možnost vstopa vzgojenih psov v slovenske trgovske centre. Žal.  Sad

Amen! Smiley
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Kraje psov - dostop s psi v javne prostore
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines