mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 22:57:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Pomije - hrana za pse in mačke
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pomije - hrana za pse in mačke  (Prebrano 39199 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #120 : sobota, 07.06.2003 : 17:12:48 »

Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin

Še enkrat si preberi tisto o prežvekovalcih. (mala matura).

Enkrat praviš, da kosti melješ, drugič da jih psi glodajo. Kaj je res? Zakaj taka količina kosti? Da je ceneje? Ne hranim s svinjskim mesom, ampak s svinjskimi kostmi na katerih je veliko mesa (rojen z malo maturo?). Ločim kost od kosti z mesom.

Slab zagovornik BAR-fa si. Moraš si prebrati svoje poste od začetka. Zgubil bi se v lastni modrosti. Imaš kaj več od Male mature?

LP Cool
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #121 : sobota, 07.06.2003 : 17:47:44 »

Zakaj bi računali koliko briketov in koliko vode, če znaš to ti ?
Pes mora pri obeh načinih prehranjevanja dobiti enako količino vode. Pri nebriketirani hrani jo en del dobi že s hrano, zato je videti, da potrebuje manj vode.

Pse hranim z količinami, ki jim ustrezajo. Res je, ne tehtam jo, ne računam kalorij, ampak vidim kako pes reagira na določeno hrano, količino hrane in kako jo izkorišča.

Tehtanje iztrebkov se mi zdi zelo zanimivo. Vendar me zanima zakaj si to delal? Preizkušal si različne recepte, s tem si prišel do receptov, ki so pokazali kaj? Morda najcenejši način prehranjevanja psov? Kako so psi reagirali na posamezne recepte?  Verjetno tako, da sedaj na žive in mrtve trdiš, da je tvoj BARF najboljši. Ali BARF "melješ" samo za lastno pasjo uporabo ali ga tudi tržiš oz. ga imaš namen tržiti? Huh Huh


Vse je odvisno od smeri vetra.


LP
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #122 : sobota, 07.06.2003 : 21:46:06 »

Muca
,
a da malo razmisliš o svojem načinu komuniciranja.Mislim ono, pristojno- nepristojno.
Vrijeđanje je argument koji nazivamoAD BATONEM.
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #123 : nedelja, 08.06.2003 : 00:24:37 »

Rado, evo me, spet sem tu, da ti dam tako željene odgovore. Mislim, da mi ti dolguješ še veliko odgovorov, ki jih verjetno od tebe nikoli ne bom dobil, ti pa si zdaj zapel za to kalorično vrednost briketov, kot da je ne vem kaj. Saj bi jo lahko sam našel v marsikaterem prospektu. Toda jaz ti nisem odgovoril zato, ker pač nisem vsak dan na forumu in ti bom odgovoril takoj zdaj, ti pa si prisoten pa mi ne odgovoriš, ampak samo melješ in melješ svoje (pa ne mislim samo na kosti). Torej, da zaključimo debato o vlečnih psih, saj to ni tema te razprave, ampak sem to samo omenil kot primer skrajnosti, ki ga poznam, ker se s tem pač sam ukvarjam. Kalorična vrednost Eukanube Performance je 4450 kcal/kg, torej bi je moral pes pojesti nekaj manj kot 2 kili. Obstaja tudi Eukanubina veterinarska dieta High Calorie, ki vsebuje 4650 kcal/kg (v obeh primerih je to metabolična energija, torej tista, ki jo pes dejansko izkoristi). Kar se pa tiče vode, je pa res, da je ti psi porabijo ogromno, pa ne zaradi briketov, ampak nasploh zaradi svojega dela. Lahko ti povem za moje pse, ki niso taki skrajneži in pozimi pokurijo "samo" 2500 - 3000 kcal/dan (normalen pes iste teže - 20-25 kg - jih porabi cca 1000). Kadar ne treniramo, popijejo do 4 litre vode na dan, na dan treninga, ali tekme pa tudi do 6, pa ni nobenih težav s tekom po treh nogah. Stvar je samo v timingu, kdaj psa napojit. Nikoli nisem napisal, da mojim psom dodajam meso, da bi bili sposobni preteč 25 km. to so sposobni tudi samo z briketi. Toda kot sem napisal so komercialne diete narejene za "normalne" pse, saj je nas "skrajnežev" premalo, da bi se splačalo delat komercialno hrano samo za nas. Meso in predvsem maščobo dodajam zato, da zvišam kalorično vrednost, energetska distribucija pri vlečnih psih bi naj bila vsaj 60% iz maščob, 25% iz beljakovin in do 15% OH. Tu mislim na energetsko distribucijo in ne sestavo hrane, da ne bo pomote. Poleg tega, ko se že tak napenjaš, tudi ti meni nisi odgovoril koliko barfa bi moral tak pes pojesti. Pazi, nisem te vprašal za govedino, ki je kolikor razumem (čeprav je zadnje čase tvoje nasprotujoče si zjave o tem kaj je barf in kaj ni res težko razumeti :-/) samo del barfa in po mojem so ostale sestavine (vsaj tiste rastlinske in kosti) bistveno manj kalorične. Torej koliko je kalorična vrednost barfa?
Aja še sestava briketov. Eukanuba Adult Performance: piščančje meso (min 24%), koruza, pšenica, živalska maščoba, ribja moka, ječmen, sorgo, perutninska moka, pesina pulpa, posušena cela jajca, piščančji hidrolizat, posušen pivski kvas, laneno seme, sol, DL-metionin, kalijev klorid.
Tako, zdaj pa še nekaj o briketaših in barfarjih, čeprav glede na zadnje poste najbrž ne bom povedal nič novega. Rado res ti svetujem, da predno napišeš nov post vsaj vse svoje stare še enkrat prebereš. Tak kot sam sebi nasprotuješ, sploh nobenega briketaša ne potrebuješ, da bi ti ugovarjal. Kaj torej sploh je barf? Vse kar je surovo, tudi zmrznjene ribe? Pa daj ti svojim pesom kilo zmrznjenih rib za požret, če si upaš.
Praviš, da nikoli po ničemer ne pljuješ. Kaj pa je potem to, da so briketi sama svinjarija, da so vsi veterinarji podkupljeni (zdaj tisti, ki pregledujejo meso za ljudi in seveda barf spet niso Roll Eyes) itd. Povej mi kdaj sem jaz, ali kdorkoli drug, ki je vaju z Nemom "tako strašno napadel", napisal da je barf sam gnoj? Če vaju je kdo napadel, vaju ni zaradi barfa, ampak zaradi vajinega odnosa do vseh ostalih, ki ne mislijo popolnoma enako kot vidva.
Večina nas trdi, da z barfom sicer ni nič narobe, da pa so briketi bolj enostavni za uporabo in dokler so psi zdravi jih bomo z njimi pač hranili. In zato ker se ti, ki psom kosti melješ, da sem jim ne bi razvili masetri (ubogi pes, ki še kosti ne sme pregriznit, da bi ustrezal človeški predstavi o tem kak mora zgledat), se jaz počutim nekaj več, ker ta cajt ko ti melješ kosti rajši porabim za to, da grem s svojimi psi na Pohorje in se tam 2 uri preganjamo gor in dol. Glede na to, da mi tudi o zdravju mojih psov (in tudi drugih, ki so na briketih ) nočeš dat nobenega odgovora (razen tega, da si me imel za lažnivca, ko sem govoril o zdravju mojih psov), ti predlagam sledeče. Primerjajva svoje pse (kar se tiče zdravja) med seboj. Lahko se omejiva samo na zunanje znake: dlaka, zobovje, oči, krempli, šape itd, ali opraviva tudi kake krvne preiskave, če želiš. In če bodo tvoji psi vsaj za 10% (pa lahko tudi za 5%) boljši od mojih, bom takoj jutri presedlal na barf. Pazi, ne trdim, da so tvoji slabši, ampak pravim, če bodo boljši!!! Za isti rezultat pa ne vem, zakaj bi si dal toliko več dela. Da bi se počutil nekaj več? ZAKAJ Huh Huh
Pa še nekaj o zgodnji mali maturi (kaj niso tudi Gruntovčani Zagorci?) Nekoč je nekdo trdil, da je tudi on čudežni otrok, saj je bil že pri petih letih tako pameten, kot je danes pri recimo tridesetih ali štiridestih. Wink
Pa brez zamere
Aleš
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #124 : nedelja, 08.06.2003 : 17:01:57 »

Ovak Aleš,
Kao prvo ja te sigurno nisam nazval lažljivcem, jer to nije moj način komuniciranja.Naprosto rađe se ne družim s ljudima nego da se dovodim u situaciju da moram biti nepristojan.
Drugo, Ti si postavil retoričko pitanje o količini mesa za određen br. kcal.I ja sam odgovoril.
Onda su se tu našli neki drugi "stručnjaci" koji su inzistirali na ovom ili onom, pa sam i ja izistiral na količini briketa i vode.
A sad da završimo tu priču u kojoj i Ti i ja i Kapitan Nemo znamo o čemu pričamo, samo treba metnuti karte na stol i sve bu jasno, ali bu prestala zabava za padobrance kaj iz pesih delaju vegetarijance ili ih šopaju sa svinjetinom.
Ako TI misliš da su bogi pesi kojima se neda da glodaju ksti da bi ostali u standardu, onda ja tvrdim da je još gore terati pesa da vleče sanjke radi zadovoljavanja taštine takmičara.Jer pesi nisu takmičari u toj priči.
Moji pesi nikako nemogu izgledati ko Tvoji ili bilo koji drugi pesi koji nisu došli nakon lutanja i skitanja u šinteraj i završili kod mene sa insuficijencijom jetre, bolesnom gušteračom, upalom maternice, kako koji, ali svi, baš svi su došli sa piroplasmosom.
Imam kuju koja je imala na ultra zvuku 2,5 puta veču jetru od normalne, pothranjena,(doopelali su ju šintari iz Gline 3 mj. nakon Oluje)I naravno bila je puna klopih.Druga jedna, imala je mumificirano štene i kad je krenula temperatura nakon početka sepse trebalo je platiti operaciju da se to štene odstrani.Naravno, hitili su ju van.Pogodi de je završila.Nikad takva i noj slične kuje nemogu biti u top formi niti tak izgledati.Ali su mi Tvoji kolege rekli, da su neke od tih kuja preživjele zahvaljujuči mojoj prehrani.
Ja tvrdim da je kontrola namirnica za ljudsku prehranu rigoroznija nago za prehranu k. ljubimaca.Jedno i drugo kontroliraju veterinari.Ali kod hrane za k. ljubimce naprosto moraju propuštati, jer se bude inače nagomilal odpad.I tu, na tom rješavanju odpada, proizvođači ucjenjuju političare i veterinaere, jer to je za sada, najjeftinije zbrinjavanje otpada.Poskupi li, nema prolaza na izborima, a za to su u stanju napraviti sve.U toj igri su silom prilika i veterinari, pa kad su več tu...
Lepo si mi nabrojil kaj sve piše na vreči, alireci mi kaj je od toga prepoznatljivo.Mislim da je teško uspoređivati kvalitetu onog kaj se vidi da je meso i još k tome nije otpad, a kamoli konfiskat i brikete.
Inače Gruntovčani su Podravci.A na onakav bezobrazluk o završenom stupnju škole ne želi odgovoriti.Ovo nejde Tebe.Moji su profesori bili i na Heidelbergu redovni predavači, a ja sam bio jedan od studenata koji su na (neke) ispite izlazili i prije roka.
Priča o maloj maturi je zafrkancija na vlastiti račun, koju vjerujem, nisi shvatil radi jezične barijere koja otežava shvačanje nijansi.
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #125 : ponedeljek, 09.06.2003 : 00:19:27 »

Rado, na eno od mojih trditev o zdravju mojih psov (še v temi o barfu) si odgovoril, da kakšno je zdravje mojih psov vem sam najbolje, tudi tisto, kar je bolje da drugi ne vedo. Oprosti, če sem te razumel narobe, ampak meni je to zvenelo, kot češ, niso tvoji pesi tak zdravi kot ti trdiš, samo drugi tega ne vedo, ker jih ne poznajo. Meni to zveni, kot da lažem Huh Drugega odgovora o tem zakaj so moji psi kljub briketom zdravi od tebe nikoli nisem dobil. Dobro, če imaš sedaj samo zavržene pse, pa vseeno mislim, da bi psica z mumificiranim mladičem (če že tista z jetri ne), če je uspešno prestala operacijo, morala popolnoma ozdravet in se ji to ne bi smelo trajno poznat. Če ti nimaš nobenega zdravega psa, pa najdi kakega drugega na barfu in ga primerjaj z mojimi, ali pa pridi sam in se prepšričaj če so moji psi zdravi in mi povej, kaj bi lahko pri njih z barfom izboljšal.
Drugo, ne smilijo se mi psi, če ne smejo glodat kosti, ampak razlog, da ne sme imeti razvitih masetrov. Pa doberman je ja službena pasma. Dvomim, da je gospod Dobermann razmišljal o tem, da pes, ki bi ga naj imel za obrambo ob izterjavah davkov, ne sme imeti razvitih masetrov. Zakaj, da nebi kakega pobesnelega dolžnika preveč ugriznil? To je tudi delni odgovor Peibie o pasmah in standardih. Kaj piše v standardu o delovnih sposobnostih določene pasme je eno, kaj se pa gleda na razstavah pa nekaj popolnoma drugega. Drugače sigurno ne bi bilo toliko razlik pri veliko pasmah med delovnimi in rtazstavnimi linijami. Res ni za vse napake kriva genetika, sigurno pa tudi hrana ne. Gre za skupek genetike, prehrane in načina bivanja. Tudi premalo gibanja in ostale civilizacijske tegobe, ki prizadenejo nas ljudi, prizadenejo tudi pse. Pri prehrani, pa je poleg neprimerne prehrane pomemben še neprimeren način prehranjevanja (predvsem preveč).
Me pa še nekaj zanima, Rado. Zakaj toliko kosti? Za moje pojme je 20% bistveno preveč. Kolikor sem se jaz učil nima kost nobene hranilne vrednosti, ampak je lahko samo vir mineralov (predvsem Ca), ali za čiščenje zob. Jaz jih uporabljam občasno kvečjemu za slednje. Ti pa očitno ne, saj jih zmelješ. Za Ca se mi pa zdi taka količina odločno preveč, še posebej za mladiče. Poleg tega dodajaš še vitaminsko mineralno mešanico. Zakaj pa to, če je vse naravno in tudi encimov ni potrebno dodajati? Kje dobijo živali v naravi vitaminsko mineralne mešanice? Mislim, da če so vse stvari naravne in v pravilnih razmerjih vsebujejo tudi vse vitamine in minerale. Zakaj jih potem dodajaš še posebej? Še nekaj o kosteh in njihovi hranilni vrednosti. Zakaj so edino kar ahko vidimo od trupla kje v puščavi, potem ko so se na njem zvrstile vse vrste mrhovinarjev, žuželk in tudi mikroorganizmov, kosti. Očitno nobeno živo bitje v njih ne najde nič užitnega.
Kar se pa tiče odpada. Si že kar pozabil na kozmetično industrijo? Poleg tega pa mislim, da se ga vsaj v Sloveniji večino sežge. Smo tudi o tem že lahko gledali na TV, ko so se ljudje pritoževali, da v njihovi okolici takih odpadkov ne bodo sežigali. Tudi o tem je že bilo govora, da bi se lahko izkoriščali za ogrevanje itd. Torej pasja prehrana ni edini način reševanja težav z odpadki. Pa tudi če bi bila, zakaj misliš, da se poleg take hrane ne bi mogla izdelovati tudi briketirana prehrana iz neoporečnih sestavin? Zakaj je to tak nemogoče? Kot ti trdiš (včasih, ne vedno) da vse kar je surovo še ni barf, tudi jaz trdim, da vsak briket ni kvaliteten briket. Tudi na to sem te že večkrat opozoril, pa si me vedno imel za zaslepljenega gumpca, ali pokvarjenega veterinarja, ki to trdi zaradi sponzorstva, ali kaj podobnega. Nikoli pa mi še nisi argumentirano odgovoril, zakaj je to nemogoče. Torej, zdaj pa jaz isistiram, da mi z resnimi argumenti razložiš, zakaj med briketi kar se tiče kvalitete ne more biti razlik in enkrat dokončno, zakaj so moji psi zdravi. Pa ne samo moji, ampak miljoni pesov ki so na briketih. Če bi bila zadeva pol tako črna kot trdiš ti, bi pasja prehrambena industrija že zdavnaj propadla, ker ne bi imeli več koga futrat.
LP
Aleš
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #126 : ponedeljek, 09.06.2003 : 05:49:23 »

Imam dve psici iz zavetišča in si ju upam pokazati kadarkoli, tudi tisto, ki jo imam komaj 6 tednov. Ta psica je prišla k meni sestradana in brez krovne dlake. Danes ima lepo dolgo krovno dlako in je zdrava in živahna. Pokažem kadarkoli!


LP
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #127 : ponedeljek, 09.06.2003 : 11:13:26 »

Živ !

Po spletu čudnih okoliščin sem govorila z gospo, ki svoje pse hrani z klavniškimi odpadki. Rekla je, da je to lepo meso samo, da so to obrezline, včasih je na njih veliko masti, ki jo pač obreže. Povedala mi je tudi, da srečuje ene in iste ljudi in tudi nove. Stalni kupujejo goveje, svinsko in meso divjadi. Tudi taki pridejo, ki vzamejo samo goveje sapnike. Po njenem pripovedovanju bi lahko sklepala, da v briketih, ki so na tržišču ni nekvalitetno meso, samo, pač nima oblike zrezka.

LP
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #128 : ponedeljek, 09.06.2003 : 11:28:34 »

Moj prvi pes, ki je zivel 11 let in pol ni briketov jedel nikoli. Jedel je odpadke, ki smo jih kupovali v emonini trgovini v Zalogu ob klavnici. "Robo" smo  sli iskat v sredo ali petek, ker so ob torkih in cetrtkih klali. Kupovali smo sapnike, zelodcke, pluca, obreznine, na katerih se je nabralo tudi veliko mesa), vampe, nenarezane in neskuhane in se kaj bi se naslo.
Seveda smo sli tudi na drugo stran Zaloga v Jatin diskont, kjer smo kupili malo Runota pa kaksne piscancje zreske.
Spomnim se, da je kaksno leto jedel konjsko meso, ker je bilo najcenejse, pa da ne bom delala reklame smo ga kupovali pri prodajalcu, ne na crno.
A njegov obrok je bil raznolik. Enkrat je dobil makaroncke (seveda ne pasjih, ker so v zitovih diskontih nasi cenejsi, pa odlocil se je , da so tamajhni polzki najboljsi), pa riz, polento, vcasih tudi jespren. Zraven je dobil se jusno zelenjavo, brsticni ogrovt,..... da o dnevnem sadju niti ne govorim.
Ko je bil starejsi in pa potem, ko so nam ga zastrupili ( ali pa je pojedel kasen pesticid na njivici) smo mu zaceli kupovati govedino in piscancka. Moram reci, da sem veckrat vzela v skrinji njegov paketek narezanega govejega meska za nas golaz, ker je jedel lepsi mesek kot mi.
O cokoladi, bombonih, torticah in vseh drugih nasih poslasticah niti ne bi govorila, ker je bilo tega ogromno.
In kaj se je temu revezu zgodilo, ko ni jeldel ne briketov ne BARF - a?

Razen pasje kuge pri 4 mesecih, ki jo je prinesel iz legla, zastrupitvi, ki je nismo razresili do konca, in pa starostne obrabe kolkov?
Imel je prav lepo pasje zivljenje, pri 11,5 letih je tehtal 33 KG bil je zivahen in zdrav (ce odstejem kolke). Bil je pa Nemski ovcar.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #129 : ponedeljek, 09.06.2003 : 11:38:54 »

Naslednji pes najden mesanec je na zacetku jedel kuhano hrano, kot prvi. Potem pa nam je zmanjkovalo casa za kuho in smo presli na brikete.
Drekec normalen, dlaka normalna rekla bi lahko vse b.p.

Pa je jedel vsa 4 leta kar je zivel brikete, pa ob sobotah meso iz juhe, pa vso clovesko pregreho.
Imel je sicer raka na prostati, cemur, bi tezko rekla, da je botrovala briketirana hrana.

Ajsa je pri meni ze 3 leta, pa je isto na briketih, le ob sobotah je meso iz juhice, rizek in zelenjavo iz juhice ( to nam je ostalo od prvega psa, da je to njegovo in doma mesa iz juhe ne morem jesti, pri sosedih ali pa v gostilni mi je pa ta bolj).
Psicka nima zdravstvenih tezav, razen erlihioze, ki ji jo niso prinesli briketi ampak klop. Dlaka, naj povedo tisti, ki jo bozajo.
Prebava in vse ostalo b.p.

Kaj naj torej menjam prehrano, ce so psi zdravi.

Tako ali tako je tema sla zopet v prepricevanje prepricanih med dvema ognjema. Briketi da, BARF da, kuhanje po obcutku da,....
Vsak za svojega psa skrbi tako kot misli, da je najbolje. Da bi pa jaz psu dajala mlete kosti se mi zdi pa najvecji greh, ker jih tako rada obira, pa se lustno jo je gledat, ko jo prime s sprednjima tackama Grin
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #130 : ponedeljek, 09.06.2003 : 12:28:22 »

Simi, se poplnoma strinjam s teboj.

Pomija je dobila ime od pomivanja krožnikov v vodi brez čistila. Danes so pomije suhe in se jih največ nabere v restavracijah, menzah.  Nekateri prašičerejci  to izkoriščajo in s tem redijo prašiče. (Predvidevam, da te količine niti niso tako majhne) Meso tako spitanih prašičev ima drugačen okus, kot če je spitan z žitaricami in zelenjavo.... Če bodo pomije uporabljali za pasjo in mačjo prehrano, kako bodo vedeli kakšna je sestava take hrane?  V taki hrani bo za žival preveč začimb. Samo pomislite koliko popra, soli, paprike.. si nekateri "usujejo" na hrano,Če vsega ne bodo pojedli bo poper dobila žival. Huh

LP
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #131 : ponedeljek, 09.06.2003 : 21:27:41 »

Za Aleša,
Ono sa smrznutim ribama moram ipak nacrtati, iako nisam ja napisao.
Autor hoče reči da je pesima svejedno, jesu prvi ili zadnji na trkama.Trke sanjki, izložbe, radni ispiti, jedino možda agility ne spada u tu kategoriju, sve je to hranjenje taštine vlasnika pasa.A o taštim ljudima bolje da ne pišem, jer se budemo sigurno posvadili i gadno izvrijeđali.To kaj se pesa dovodi u situaciju da treba 12500 kcal, nije ništa drugo nego mučenje, kao i ausdauertprufung za dobermane.25 km uz bicikl, kasom.Idiotizam koji sam i ja odobravao.Najboljeg rasplodnjaka među dobermanima ubili su radni ispiti.47 puta 3. ispit sa 300 bodova.Koliki su treninzi za to trebali?Idiotizam!
Malo si izgubil kompas, Aleš.Nisam ja napisal niš o smrznutim ribama.Nisam ja napisal ono što Ti,skoro pa citiraš, ali Ti ideš na mene.AD HOMINEM.Argument jak, da jači nemože biti.
Kad prođu ove vručine, a izgleda da prolaze, možda se uspiješ opet orijentirati, pa onda nastavljamo.Sad bi Ti moglo i srce nastradati, jer očito se gadno nerviraš kad više neznaš ni ko je kaj napisal, a ja Te nebi htel imati na duši.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #132 : sreda, 11.06.2003 : 10:49:45 »

Citat
Autor hoče reči da je pesima svejedno, jesu prvi ili zadnji na trkama.


Ja pa ja de. Dober tekmovalni pes v kateri koli kategoriji (agility ni nobena izjema) se vsaj toliko grebe za zmago kot njegov lastnik. Sicer res ne ve na katerem mestu nazadnje konča, ampak svoje delo hoče opraviti bolje od drugih. Ali si že kdaj opazil, kako vesel je pes, kadar se mu na tekmi nekaj res dobro posreči? Pes tudi zelo dobro ve, kdaj je na tekmi in kdaj na treningu, pa četudi se oboje izvaja na istem terenu. Ne podcenjuj psov!

Tvoja razlaga o vzrokih za mletje in rezljanje kosti je enkratna in neponovljiva, mislim da bi si z njo lahko priboril nagrado v kakšni rubriki - "človek bi se smejal" npr...
Logiran
yo
gost
« Odgovor #133 : sreda, 11.06.2003 : 12:34:30 »

v.furstenfeld, pravzaprav mi ni vec jasno... po tvoji teoriji, ali je sploh "pametno", da se mucim s tem ali moj Thor zna ali ne zna jesti kosti glede na to, da tudi njegova glava ne sme izgledati "lisicja"  Tongue Tongue Tongue

Lp, Yo
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #134 : četrtek, 12.06.2003 : 00:36:10 »

Rado, ne vem, če si sploh prebral moje zadnje sporočilo. Zopet si ga namreč popolnoma ignoriral. No, pa mogoče je tudi to odgovor. Da namreč odgovora pač nimaš. Naj ostali sami presodijo zakaj. Mislil sem, da smo vlečne pse že zaključili, ti pa spet vlečeš ven zmrznjene ribe, samo, da bi se izognil odgovorom na vprašanja, ki sem ti jih zastavil v zadnjem sporočilu. Vem, da nisi ti pisal o zmrznjenih ribah, ampak Nemo oz. Bojan. Samo vidva stalno trobita nekako v isti rog, pa tudi ti si v zadnjih nekaj sporočilih pisal, da enkrat nekaj je barf, drugič pa zopet ne, tako, da nihče več ni vedel prav kaj za tebe je barf in kaj ne. Ribe sem potem vzel samo za primerjavo, ker vsi vemo, kaj bi se zgodilo, če bi katerikoli od naših psov pojedel kilo zmrznjenih rib.
Za moje srce naj te ne skrbi, saj imam v življenju dosti hujših problemov, kot je ta forum (ki mi je bolj v zabavo in sprostitev), pa mi pumpica še vedno dobro dela (pritisk 120/80, puls 55).
Ko mi boš odgovoril na vprašanja iz prejšnjega sporočila, se lahko lotiva še žitaric. Namreč stalno ponavljaš, da so žitarice celuloza, ki je psi ne prebavljajo. MIslim, da je tudi ljudje ne, pa so žitarice v naši prehrani kar precej zastopane, npr. kruh, testenine,... Rado zbudi se! Žitarice vsebujejo celulozo samo v lupini, seme je namreč iz škroba, ki je hrana za popotnico novi rastlini, ki se bo razvila i kalčka, ki je tudi v semenu. Ne me spet kar takoj napast. Tudi sam vem, da žitarice niso in ne smejo bit osnovna hrana za pse, samo na splošno pa niso tak neprebavljive, ker niso sama celuloza, kot trdiš ti. Celuloza je vlaknina, ki daje maso črevesju in vzpodbuja peristaltiko. Vendar je celuloza tudi v smislu vlaknine neprebavljiva in se v kvalitetnih briketih v galvnem ne uporablja. Vlaknino namreč ne delimo samo na topno in netopno, ampak je v novejšem času bolje, če jo razvrščamo na prebavljivo in neprebavljivo (ni nujno, da je vodotopna vlaknina tudi prebavljiva in obratno) Da ne bo pomote, psi kot taki ne prebavljajo nobene vlaknine, prebavljajo jo pa mikroorganizmi v njihovem debelem črevesu. Ob bakterijski prebavi prebavljive vlaknine se ustvarjajo maščobne kisline kratkih verig (MKKV), ki pa so direktna hrana za resice debelega črevesa. Resice se razbohotijo, kripte se poglobijo in resorbcijska površina se bistveno poveča. Poleg tega se poveča tudi krvotok po kapilarah kript, kar še dodatno poveča resorbcijo in tako je izkoristek hrane večji. Zato ni vseeno kakšno vlaknino uporabljamo in je od celuloze, ki je neprebavljiva vsekakor boljša npr. pesina pulpa, ki je zmerno prebavljiva. Pesina pulpa je tisto, kar ostane od sladkorne pese po ekstrakciji sladkorja (še enkrat gospodarjenje z odpadom) in nima veze z rdečo peso. Seveda pa to vse skupaj nima zopet nobene zveze s škrobom, ki je glavna sestavina žitaric in zaradi česar so le te dodane hrani za pse.
LP
Aleš
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Pomije - hrana za pse in mačke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines