mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 10:30:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: BARF - BONES and RAW food  (Prebrano 75875 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Multipla
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 165


« : nedelja, 06.10.2002 : 17:00:27 »

Na forumu se je na straneh o zdravju psov ,podstran VITAMINI razvila zelo zanimiva tema o prehranjevanju psov in mislim da bolj spada na to stran.Prosim Jano če lahko preseli odgovore na to stran.
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #1 : nedelja, 06.10.2002 : 17:09:27 »

BARF = Bones And Raw Food ; Biologically Appropiate Raw Food
Nosilec te metode je avstralski veterinar IAN BILLINGHURST , ki je bral angleške in ameriške veterinarske revije in naletel na podobne hude težave z zdravjem psov in mačkov, ki so se pojavile in so sovpadale s pojavom masovne proizvodnje in prodaje umetne hrane (konzerv, briketov), ki je zavladala v ZDA v 50 letih in v Avstraliji v 60 letih (Slovenija je kot povsod 30 let zadaj, tu je zavladala ta moda v 90 letih). Po objavi njegove zgodovinske knjige "GIVE YOUR DOG A BONE" so se avstralci kar v večini vrnili nazaj k surovim kostem in kuhinjskim ostankom - in zdravstvene težave so izginile.
Billinghurst je sprva sam hranil svoje pse s komercialno prehrano 2 leti in kot dober veterinar je samo zgrožen opazoval razvoj :kožnih problemov, tekočih oči, srbeče kože, ranic, ušesnih infekcij, probleme z analnimi vrečkami, smrdeč kožuh in blato, slab zadah, težave z dlesnimi in zobmi, črevesne zajedalce, težave s kostmi in displazije in težave pri reprodukciji. Kakor hitro se je vrnil nazaj na surovo prehrano, se je zdravje njegovih psov drastično izboljšalo. Po tem dogodku je razvil svojo BARF filozofijo in odšel z njo na predavateljsko turnejo po celem svetu (zanesljivo ga ni sponzorirala nobena tovarna pasje prehrane ).Tudi on pravi, da je prababica te "naravne filozofije" američanka Juliette de Bairacli LEVY, ki je kot prvoborka nasprotovala komercialni prehrani , imela je izjemno zdrave in uspešne pse, prav tako je napisala veliko knjig in člankov o svoji naravni filozofiji, kjer poudarja nujo hranjenja z različnimi in surovimi hranami , kot surovo meso, surove kosti, surovo kozje mleko,surove ribe, surova jajca, in različno sadje in zelenjavo, oreške in naravna olja. Njeni psi so dosegli številne šampionate in bili  svetovno znani.
No, kot pravi Sirtaki, če pobrskamo po internetu, smo lahko začudeni, kako močno gibanje je to po celem svetu. Samo pri nas, deželi akviziterjev te pa zabodeno in grdo gledajo, če samo omeniš kaj takega. Kako značilno...      
Logiran
Multipla
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 165


« Odgovor #2 : nedelja, 06.10.2002 : 19:00:16 »

Kapitan_Nemo
Jaz se ne strinjam o tem ,da v Sloveniji ljudje ne vedo nič o BARF prehrani oz.jo tudi uporabljajo - tako kot primer v naši vzreji dalmaticev in kitajskih psih.
Celo "priganjajo"nas ,da začnemo s proizvodnjo BARF hrane.
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #3 : nedelja, 06.10.2002 : 19:52:58 »

Pohvalno, kar pogumno naprej (dokler je še vetra kej Grin)! LP
Logiran
yo
gost
« Odgovor #4 : ponedeljek, 07.10.2002 : 08:16:00 »

Mene pa tale BARF začenja zanimati. Sicer bom malo uporabila iskalnik in si prebrala več o tem - za kar si seveda moram vzeti čas. Bi pa prosila, če kdo lahko čisto na hitro napiše, kako začeti s takšno prehrano. Svoje pse namreč trenutno hranim z briketi. Kakšen naj bi bil prehod, da ne bi bilo kaj narobe (Thor je namreč bolj občutljive sorte)... Mogoče kakšen jedilnik?

Hvala, Yo
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #5 : ponedeljek, 07.10.2002 : 09:13:18 »

Kot prvo se priporoča en dan stradanja ("hujšanje" = razstrupljanja telesa) 1 x tedensko. Na ta način zelo koristimo zdravju in dobremu počutju psa, čeprav sam pes kot kakšen majhen otrok tega ne ve vedno in proseče gleda s svojimi globokimi očmi in še posebej lastnice "padejo" na trik  Grin. Kulturni predsodki in antropomorfizmi nimajo kaj opraviti z naravnimi dejstvi in fiziološkimi potrebami psov. Za prehod iz komercialne hrane na surove kosti se povsod priporoča zelo postopen prehod s pomočjo vratov , recimo vratov in perutničk piščancev ali repki 4 nožnih mladih živali. Glede surovega mesa se običajno svetuje, da začneš z 2% telesne teže psa surovega mesa in postopoma ta % dviguješ. Glede kosti pa s 3% telesne teže psa. Če je pes težak 10 kg, mu daš 0,3 kg (300 g= 30 "dek")?) kosti (upam da sem prav zračunal?). Priporočajo , da se da meso v večjih koščkih, ne manjših !, da pes grize in menda to poveča izločanje prebavnih encimov. Vseeno je včasih koristno dodati , če le možno, še balastno hrano, ki jo dobi predvsem z zelenjavo. Dobro je psa naučiti žvečiti kosti in meso : ne bo dovolj samo ukazati : "ŽVEČI" , kako točno to uspešno izpeljati, mora ugotoviti vsak skrbnik sam , saj najbolje pozna psa. Nekateri psi dejansko sploh ne vedo, kako se zadeve lotiti in potrebno je to začetno težavo postopno s veliko potrpljenja premostiti - da preide sčasoma 100 % na surovo hrano. Mnogi priporočajo, da se surovo meso in kosti pred uporabo razkuži (z varikino, vodikovim peroksidom, ekstarktom grenivkinih pešk) ali samo dobro operejo v čisti vodi (zaradi nevarnosti okužbe z patogenimi bakterijami, kot so Echerichia coli ali Salmonelle sp. ). Nekateri tudi namočijo surovo hrano za nekaj sekund v vročo vodo s 80°C, da se površina sterilizira (notranjost pa ostane krvava). O tem bi bilo še potrebno bolj podrobno spregovoriti, saj je povečana možnost prenosa patogenov pri surovi prehrani povečana , kar je slaba stran te metode.
Logiran
daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #6 : ponedeljek, 07.10.2002 : 09:21:41 »

kapitan, ne boš verjel ampak tista moja psička ki je zemljo tudi te hrane ne je  Smiley. ona najbolj spoštuje mamino kuhinjo. druga (težka je 6 kg) pa je poje kolikor je lahko. včeraj 30 dkg.  Smiley
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #7 : ponedeljek, 07.10.2002 : 09:27:06 »

Razvajenost! Bom verjel, ker moji otroci so "čist glih" Grin
Torej, na mami je , da ji malo pomeša vmes kakšne minerale, sicer pa naj ostane na zemlji, saj ni nič narobe z njo? Ima veliko mineralov in vitaminov (ša ša kakšno "glisto" vmes Grin).lp
Logiran
yo
gost
« Odgovor #8 : ponedeljek, 07.10.2002 : 09:36:35 »

O.K.
Tole s % mi je zdaj jasno. Na koliko % surovega mesa oz. kosti glede na težo živali pa moramo priti oz. koliko % obroka sestavljajo zelenjava, sadje itd. Kako pa izračunamo količino obroka (celega) glede na težo psa. Katere stvari pa niso priporočljive (vrsta mesa, kosti, zelenjave, sadja...). Pri kateri starosti psa lahko pričnemo z 1-dnevnim postom?

Hvala, Yo
Logiran
yo
gost
« Odgovor #9 : ponedeljek, 07.10.2002 : 10:08:08 »

aja, pa še nekaj. Kako je to z mesom in kostmi - ali jih lahko hranimo zamrznjene in jih potem odmrznemo (kako je bolje: na sobni temperaturi ali v mikrovalovni). Koliko je ta hrana cenovno dražja ali ugodnejša glede na briketirano hrano...

Yo
Logiran
popsi
gost
« Odgovor #10 : ponedeljek, 07.10.2002 : 10:21:29 »

Citat

Glede kosti pa s 3% telesne teže psa. Če je pes težak 10 kg, mu daš 0,3 kg (300 g= 30 "dek")?) kosti (upam da sem prav zračunal?).


3 % je pa malo huda. Kaj ce pes poje vse kosti? Ce malo izracunamo: ce psu (z maso 30 kg) damo kosti 3 % njegove mase, to znese 900 g. V teh 900 gramih je priblizno 180 g kalcija (v suhi snovi kosti; v svezih kosteh je Ca priblizno 117 g) - odvisno katere kosti so to. To pa je absolutno prevec za psa, ce vemo, da so minimalne zahteve 75 do 170 mg/ kg telesne mase psa.
Na sreco zdrav odrasel pes lahko viške kalcija izloca z blatom. Te sposobnosti pa mlad pes še nima zato se jim viski Ca nalagajo v kosteh, zaradi cesar pride do raznih obolenj. Zaradi tega ni priporocljivo mladim kuzkom dajati takšne kolicine kosti.
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #11 : ponedeljek, 07.10.2002 : 10:49:53 »

Jojmene , YO, tvoja vprašanja so tako zahtevna, da potrebujem "posvet s strokovnjaki" - nima smisla, da rečem kar tako iz glave. Vem, da 6 mesečenga psička lahko začneš hraniti 2 x dnevno namesto 4x dnevno, a marsikaj je odvisno od tega, koliko se pes giblje čez dan, od pasme , karakterja, Huh Glede posta verjetno 9 - 12 mesečnega mladička (na, rečeno na pamet?).Lahko malo razmišljam, sedajle mi tako zmanjkuje časa za kinologijo (prišla domov kinologinja iz Dortmunda!:D)...
Vsekakor pa ni dobra monotonija v hranjenju , nasprotno, jedilnik naj se po dnevih zelo razlikuje...ni potrebno, da je točno vsak dan točno dolčen % določenih ali vseh snovi v prehrani, to sploh ni naravno in pasja fiziologija je taka, da je bolje dajati čim bolj kvantitativno in kvalitativno različo in mešano prehrano...zato med drugim se tudi priporoča post; enkrat naj dobi pes veliko, drugič malo...tako nekako mnogi avtorji priporočajo, recimo Kymythy Schultze - THE ULTIMATE DIET, 1998  Wink
Glede starosti psa ,pasme, njegove zaposlenosti - fizične aktivnosti ipd. pa se moram tudi sam še pozanimati - pa kaj ni tu nobenega veterinarja? Hm, ko bo čas, bom "prepisal" en tedenski recept za tako BARF hranjenje odraslega psa.
Logiran
daisy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #12 : ponedeljek, 07.10.2002 : 10:53:03 »

barf sigurno ni bolj komot kot briketi. hrano imaš v zmrzovalniku in jo odmrzneš in daš. osebno ne dajem v mikrovalovko ampak na zraku ali v toplo vodo. cenovno pa tudi ni bolj ugodno kot briketi. je pa sigurno boljša hrana kot samobriketi. za ceno se pa obrni na multiplo
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #13 : ponedeljek, 07.10.2002 : 10:59:48 »

Hojla,
a je tule gor kdo, ki ima kaksno od omenjenih knjig in bi jo bil pripravljen posoditi?
Tale BARF mene namrec ze dalj casa vlece, pa cisto odkrito priznam, da sem malo, pardon, serasta.
Mojca
Logiran
yo
gost
« Odgovor #14 : ponedeljek, 07.10.2002 : 11:00:28 »

Se opravičujem glede zahtevnosti.  Grin Pač, moj je imel dolgo časa težave s prebavo in ne bi rada usekala mimo. Torej - sama sem mnenja, da so briketi dolgočasni, koliko so popolni ne vem, ker se premalo spoznam na te zadeve. Ampak opažam, da so moji psi navdušeni, ko je na jedilniku kaj svežega - če dam brikete, jih pojedo, ko so res zelo lačni, drugače pa se zmrdujejo. Huh :-/
Sicer je moj pes (ta za katerega me najbolj zanima) star 9 mesecev, pasma škotski ovčar, teža pribl. 25 kg, giba se zelo intenzivno vsaj 1 uro dnevno, ostale 4 ure pa je sprehod kot sprehod (bolj penzionističen Grin). Je bolj miren (preveč Huh). Včasih imam občutek, da mu manjka energije  Huh(razen v družbi drugih psov).
Sama sem mislila hranit nekako takole: briketi + barf (malo mešano). A to je v redu ali ne?

Lp, Yo
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines