mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 15:48:50

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Vročinski udar
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vročinski udar  (Prebrano 34730 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« : sobota, 23.06.2012 : 05:50:49 »

Bučko je včeraj doživel vročinski udar. Pri veterinarju je dobil infuzijo, in tam ostal 3 ure. Veterinar je predlagal, da bi ga pustila tam čez noč, pa sem ga vzela domov, saj je izgledal v redu, ko sem ga prišla iskat. Upala sem, da bo do jutra vse OK, pa ni. Leži, na sprehod (200m) je šel zelo počasi, ne želi jesti, skratka ni niti približek temu kar je bil še včeraj. Danes okoli 8ih ga peljem nazaj, v tački ima še vedno kanilo, za vsak slučaj, če bi ga morali spet "priklopiti". Ne vem, če je to normalno, da še po 18ih urah ni takšen, kot bi moral biti...? Ima kdo izkušnje s tem?

Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #1 : sobota, 23.06.2012 : 06:23:03 »

Obvezno ga pusti danes še nekaj ur na infuziji, ker to res pomaga, potem pa naj tudi doma še kar kakšen dan počiva na hladnem.  Če ne bo v redu, je moral biti vzrok še kaj drugega, ne samo vročinski udar. Ali so ga kaj bolj podrobno pregledali (srce itd.)?
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #2 : sobota, 23.06.2012 : 06:28:44 »

Bom ga pustila, mi je žal, ker ga nisem čez noč. Srce je poslušal, je rekel, da je normalno. Včeraj, ko sem ga prišla iskat je rekel da se je lepo in hitro sestavil nazaj, sem pričakovala, da bo danes zjutraj vse po starem, pa ni...grem čez kakšno uro nazaj.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #3 : sobota, 23.06.2012 : 10:13:06 »

Sem ga pustila pri veterinarju, naredila bo še krvno sliko, če je kakšna infekcija, ali kaj drugega. Pa na infuziji je.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #4 : sobota, 23.06.2012 : 10:15:04 »

Eh, pa še podaljšan vikend je... upam na najboljše  Kiss  Kiss  Kiss
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #5 : sobota, 23.06.2012 : 10:36:35 »

Branka, lahko poveš, kako je bil videti ta udar? Kako si ugotovila? Sicer sem brala, kakšni so znaki, pa vendar izkušnja iz prve roke ne škodi.
Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #6 : sobota, 23.06.2012 : 12:55:06 »

Drživa pesti za Bučkota.  Kiss
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #7 : sobota, 23.06.2012 : 13:26:02 »

Kako ste kaj? Kako je prišlo do udara?
Logiran
Podencica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 651


« Odgovor #8 : sobota, 23.06.2012 : 14:01:13 »

Hud vročinski udar lahko žal pusti posledice tudi na notranjih organih, zato je previdnost v teh vročih dneh res pomembna ...in vročinski udar ni tako nedolžen kot se zdi na prvi pogled.

Upam, da ste že bolje ...

Nekaj o vročinskem udaru smo napisali tudi v temu društva Hrtji svet ...Sicer je napisano za hrte, ki še prej lahko doživijo vročinski udar, ampak se pa to, kot lahko vidimo v tem postu, lahko zgodi tudi drugim pasmam psov:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,33852.msg854276.html#new

Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #9 : sobota, 23.06.2012 : 14:07:36 »

Kako ste kaj? Kako je prišlo do udara?
Pri mojem zgolj notranjem mačku brez res očitnega povoda. Tako rekoč čez noč je v stanovanju z 28 stopinj prišlo do kritične dehidracije, zaradi katere je ostal še 24 ur na kliniki. Problem je bil v tem, da je zaradi dehidracije popolnoma nehal piti oz. žeje ni več čutil. Na kliniki mi niso verjeli, da bi lahko dehidriral.  Včasih so dovolj malenkosti, ne totalno pregret avto.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #10 : sobota, 23.06.2012 : 14:24:25 »

Branka tudi jaz upam da bo Bučko Kiss  kmalu ok in vama pošiljam veliko pozitivnih misli.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #11 : sobota, 23.06.2012 : 14:38:23 »

Pri mojem zgolj notranjem mačku brez res očitnega povoda. Tako rekoč čez noč je v stanovanju z 28 stopinj prišlo do kritične dehidracije, zaradi katere je ostal še 24 ur na kliniki. Problem je bil v tem, da je zaradi dehidracije popolnoma nehal piti oz. žeje ni več čutil. Na kliniki mi niso verjeli, da bi lahko dehidriral.  Včasih so dovolj malenkosti, ne totalno pregret avto.
Saj. Tega me je najbolj strah.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #12 : nedelja, 24.06.2012 : 02:18:23 »

Kako so pa ledvice?
Drzim pesti, da bo vse ok!

Sem imela podobno izkusnjo, ko sem ob devetih zjutraj sredi velemesta nasla brejo psico z vrocinskim udarom. Na sreco je bila v sosednji ulici veterina, psica se je izvlekla brez posledic, samo abortirala je. Je bila pa res sesuta, smo jo nosili ker se ni mogla sama postaviti na noge.

Srecno!
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #13 : nedelja, 24.06.2012 : 09:28:38 »

Po takem dogodku vsekakor ne mores pricakovati, da bo zival naslednji dan popolnoma ok. In tudi se nekaj dlje casa ne. Pomembna je rehidracija (uravnotezena, ne kar doma z vodo), ce je zival v soku je treba tretirati tudi to.

Vsekakor naslednjih nekaj dni minimalno gibanje (se prilagajas zivali in ce to pomeni samo lulat/kakat, potem pac samo to). Priporocljivo je tudi hranjenje s kaksno recovery hrano.

Drzim pesti, da bo cimprej ok.

Ni treba, da se to zgodi v pregretem avtu, povsem lahko se zgodi, ko ljudje zivali (ali sebe) "preterajo" z aktivnostjo po soncu in vrocini, ce je zival crna, se to zgodi se veliko, veliko hitreje. Pri nekaterih zivalih (in zivalskih vrstah) so nevarne ze temperature nad 25 C. Ce je v prostoru kjer so, tudi direktno sonce in nobene sence - toliko slabse. Problem so tudi vse zivali, ki imajo tezave s srcem, debele, presuhe, prestare, mladici, breje, ... Skratka tiste, ki tudi sicer sodijo "v rizicne", oz. vsaj malo posebne skupine.

Znaki so pospeseno in plitvo dihanje, pordele vidne sluznice in jezik (ki lahko postane tudi modrikast), slinjenje, bruhanje, pri nekaterih vrstah se lahko pojavi tudi driska, koza je na otip zelo topla (ce se zgodi doma ni odvec izmeriti telesne temperature, kar je nad 39,2 ali pod 37,5, ni ok), pulz lahko postane zelo sibak in komaj zaznaven, zival postane apaticna, brez ravnotezja in "osvohnela", ce ne ukrepamo, se lahko pojavi tudi izguba zavesti in celo pogin.
Ukrepi - zival umaknemo s sonca/prostora kjer je prevroce, na manj odlakana mesta damo mokre hladne (ne ledene, amapk raje mlacne) obkaldke, sape in trebuh lahko naspricamo s kaksnim alkoholnim preparatom (v postev pridejo vsa razkuzila). Ce gre za manjso zival (majhen pes, macek, druga manjsa zival) se jo lahko da celo v vodo - ne mrzlo, ampak mlacno.
Ce je zival pri zavesti in sposobna piti, ji lahko daste vodo (lahko tudi z brizgo direktno v gobec, ampak je potrebno pazit, da pozira) ali vodo z vmesanim kaksnim elektrolitskim praskom.
In potem - cimprej do veterinarja. Razen, ce pride samo do sopenja in rdecih sluznic in hlajenje takoj pomaga, je RES treba do veterinarja, da oceni nastalo skodo in da zival vsaj na infuzijo. Take oblike hidracije doma ne moremo narediti, ce se tako veliko pije, tekocine zival sama ne more nadomestiti, brez da bi zaradi tega prislo do drugih hudih poseldic. Poleg tega "prenacejanje" z vodo lahko povzroci sistemsko alkalozo, ker voda pac ni izotonicna. 
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #14 : nedelja, 24.06.2012 : 13:56:53 »

Veliko krivim sebe, šla sva namreč okoli 11-12 ih na sprehod. Črn pes, dvojna dlaka, mešanc s polarnimi pasmami, jaz ga pa vlečem ob taki uri na sprehod.  butnglavc Res da sva šla na kratkega (zgolj na kakanje in lulanje), ampak zgleda, da je bilo dovolj. Šel je rad, se normalno gibal, tekal, pač vse kot ponavadi. Ko sva prišla domov, je normalno pil, se ulegel in zaspal v senci. Čez kakšno uro, mogoče dve, pa kot da bi odrezal. Postal je popolnoma nezainteresiran, nobene stvari vesel, bil je v sklonjeni drži, takrat je še normalno dihal. Takoj sem ga odpeljala v garažo na hladno. Vlegel se je in začel čudno dihat, nekaj vdihov normalno, potem pa enega kot da lovi sapo, in tako ponavljal. Zraven, ko je naredil tist vdih vmes pa še stokal, kot da ga boli trebuh. Tudi noter ga je potiskal. Ga hitro peljem v avto, šel je čisto počasi, še avto imam brez klime, in peljem na veterino. V avtu je samo ležal. Pridem do veterinarja, on ima v petek ob 15ih zaprto. Pizdarija. Hitro letiva do naslednjega, ima odprto. Komaj sem zdržala do tam, on pa še težje. Ocenil je, da je doživel vročinski (toplotni) udar. Takoj ga je priklopil na infuzijo, še prej poslušal srce, za kar je rekel, da bije normalno. Šla sem ga iskat ob 20ih. Rekel je, da ga lahko pustim čez noč, pa sem ga odpeljala domov. Mogoče bi bilo bolje, da bi ga pustila tam. Mislila sem, da bo zjutraj v redu, pa ni bilo. Še vedno je bil apatičen, nezainteresiran, ni hotel jesti. Peljala sem ga nazaj na infuzijo. Šla sem ga iskat ob 17ih. Naredili so še krvno sliko, in ima povečano število (ne vem kako se reče) "nečesa" v krvi, drugo je v redu. Je pa omenil, da se mu zdi, da mora biti to še kakšna infekcija. Omenil je, da bi imel lahko vneta sečila, če leži na mrzlih ploščicah. Ima tudi vročino 39,7, zato mu je dal še antibiotik. Danes je mogoče malenkost boljši, ni pa tisti stari Bučko, zato sva šla spet nazaj, je rekel, da se tudi njemu zdi boljši, pa mu je dal vseeno antibiotik z injekcijo, pa še eno drugo stvar, v glavnem dobil je še dve injekciji. Jutri se spet slišiva, da mu povem stanje. Bomo pa po praznikih naredili še test urina. Sedaj leži na hladnem, spodaj ima rjuho, jest še vedno noče, pije normalno. Kanilo ima še vedno v žili, če bo potrebna še kakšna infuzija.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Vročinski udar
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines