mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 14:10:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  srečne PASJE zgodbe  |  Tema: Jack v novem domu
Strani: 1 ... 125 126 127 128 129 [130] 131 132 133 134   Dol
Natisni
Avtor Tema: Jack v novem domu  (Prebrano 329419 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #1935 : četrtek, 18.08.2016 : 23:34:48 »

Ne razumem, mačke bi bile skoz zunaj, ne glede na vreme in letni čas?

Pri nas je tako, da ima 10 letni maček prost izhod (vratca in nato odprta vrata kamor mu srce poželi). Od pomladi do jeseni spi v garaži, v hišo pride amo jest. Pozimi se pa precej zadržuje pri nas, ponoči in podnevi. Je le hladno in vlažno in tega mačke ne marajo.

Ne verjamem, da bo starejša mačka vzljubila hiško. Hiška ali soba ni enako, še moja psica bi raje spala na prostem kot v pasji uti. Seveda, če je res sila in ne gre drugače, ampak ali je tega res treba?

Nič od tega, kar je na fotki, mi ni všeč. To vse je bolj za okras. Spodnja hiška ni hiška, mački se bo lih ljubilo it po vseh tistih štengah, da bo prišla do neke utice, v kateri se še obrnit ne more. Praskalnik sredi vasi? Saj ima drevesa.
Hiška na prvi fotki... kaj zdaj bo maček hitel v zatočišče pred dežjem in trikrat falil luknjo (ker bo zasedena), potem pa le našel prosto četrto? In luknje so odprte, to vse notr teče. Itak so pa plišaste igrače gor dane, to že dosti pove.

Dajte omogočit mačkam eno sobo v kleti ali hodnik, nek prostor v hiši pač, kamor se bodo lahko zatekle. A je to tako težko? Zakaj se o tem razmišlja zdaj, ko so mladiči že tu, in je pač 4 mačke imeti drugače kot eno? Pač ne razumem, lej... psom ja, mačkam ne, to mi ni jasno. Tudi jaz imam zunanjo mačko, pa ji omogočim vsaj hodnik takrat, ko me ni doma, da mi crkovine ne nosi v spalnico. Iskreno rečeno, po desetih letih nimam posebnega odnosa do njega, ker mi ga "ne dovoli", ampak na toplem in suhem je, ko to potrebuje (to je pa tudi nek minimum, ki ga, poleg hrane, sploh hoče od mene).
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #1936 : petek, 19.08.2016 : 05:57:33 »

Resnici na ljubo se jaz o mačkah šele sedaj učim in prebiram. Nikoli je nisem imela in niti želela imeti.
Zato verjamem, da narobe razmišljam, da ne vidim iz prve najboljših rešitev itd. Prva slaba rešitev je bila ta, da nisem mame muce, ko se je enkrat pojavila pri hiši, takoj prvi dan poskusila ujeti in jo peljala na sterilizacijo. Zakaj? Ker sploh nisem vedela čigava je. Potem, ko se je večkrat smukala okoli hiše, kljub psom, ki sta se divje zaganjala za njo čisto vsakič, sem začela razmišljati, da je očitno bila navajena živeti nekje tu. Začela sem jo hraniti, ker se mi je smilila a nisem nikoli vedela ali res ona poje ali kakšen drugi muc, ker se je bala psov in prihajala ponoči jest.
Dogajalo se je, da je po teden dni nismo videli, pa se je spet pojavila. Takrat smo se doma dogovorili, da bomo kljub temu, da nismo mačji in da psa niti približno ne kažeta znakov sprejemanja mačje družbe, odločili, da bomo zanjo poskrbeli. In druga napaka? Od tiste odločitve, do dejanskega dogovora za sterilizacijo sem toliko časa pletla, da je nekega dne prišla s trebuhom. Potem je bilo vprašanje, kje bo to revše kotilo. Psa sem vsakič, ko smo šli ven, privezala, da je ne bi naganjala in ji pripravila varen prostor za kotitev na skednju. Napaka! Sploh ni kotila tam ampak kar na tleh v drvarnici, kjer bi komot prišel pes ali kakšna druga žival in bi bilo vsega konec. Pa smo tisto drvarnico preuredili v mačjo sobico in jo ogradili, poskrbeli za mamico najbolje kar smo lahko, da ima sedaj lepe in zdrave mucice.
Pa je začela streha drvarnice puščati in smo v kleti uredili mačjo sobo. V strahu, da bo zaradi selitve, mamica zapustila mladičke, a še vseeno prepričani ,da je zanje tam boljše in bolj varno, kot med kupom drv, kjer bi se že plezajoči malčki lahko poškodovali, se zagozdili itd. Pa je tudi to uspelo. Vmes smo se trudili na vse pretege, da bi psa vsaj malo bolj tolerirala Mici in spoznala mladičke. Pa nam nekako uspeva. Dejstvo pa ostaja, psa ne bosta kar na lepem sprejela mačk in jim dovolila, da bi se sprehajale po hiši. Tega si niti jaz ne predstavljam. Sploh pa živimo v takem okolju, kjer resnično ni sporno imeti zunanjo mačko.
Glede hiške in tega, da je naslednja napaka to, da bom za posledice svojih napak poskrbela sama, sem razmišljala o mačji hišici pod streho, to pomeni pod nadstreškom, po možnosti ob vhodu v skedenj, kjer je zavetje. Absolutno se strinjam s Skuiki, da mora biti hiška izolirana in sem že poiskala kar nekaj variant z dvojno steno in izolacijo iz stiropora ter prebrala, da je seno med najboljšimi izbirami za podlago, seveda, če se ga menjuje redno. Tudi glede vratc smo že razmišljali o njih ter o tem, kar je omenila že bamfel, da mora biti slalom vhod.

Zanima pa me še, koliko je dejansko fajn, da so ležišča visoko, zaradi občutka varnosti in mačje navade, da so rade na višjem in ali je bolje, da sta le dve večji hišici ter predpostavljamo, da si bodo sobice delile ali je bolje razmišljati o več manjših?


Definitivno vesoljka ,pa ne bomo izdelovali mačje hiše, da bi si krasili dvorišče. Mi je bistveno lažje posaditi hortenzijo. Grin
 
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #1937 : petek, 19.08.2016 : 13:04:58 »

Če pri hiši s kletjo, drvarnico in skednjem ne najdeš malega kotička za prezimovanje parih mačkov, ne kompliciraj z nekimi trapastimi hišicami z izolacijami, ampak jim pred zimo poišči dobre domove.

Počitnice sem preživljala pri stari mami na vasi v eni težki vukojebini. Okolje mačkom ni bilo preveč prijazno, ljudje pa tudi niso bili neki strašni ljubitelji mačk. Kljub temu pa jim je bilo popolnoma jasno, da mačke pozimi zebe.
Mački so imeli na razpolago kleti, podstrešja, štale, skednje ... skratka placa na razpolago kokr češ, pa noben maček v vasi ni prezimoval v nobenem objektu brez lastnega vira toplote.
Celo štale, ki so imele zaradi živine vedno temperature nad nulo, za mačke niso bile preveč zanimive.
Klasičen plac za prezimovanje mačk je bila luknja za drva v zidanih štedilnikih ali pa krušne peči, ljudem pa se je zdelo normalno, da so mački pozimi na toplem in jih ni nihče preganjal ven iz hiš.
Tudi če je hišica izolirana, je to za mačke pri minusu prehladno in bodo prisiljeni iskat nov dom.
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #1938 : petek, 19.08.2016 : 13:45:10 »

Če pri hiši s kletjo, drvarnico in skednjem ne najdeš malega kotička za prezimovanje parih mačkov, ne kompliciraj z nekimi trapastimi hišicami z izolacijami, ampak jim pred zimo poišči dobre domove.

Hvala, bom razmislila tudi o tem.
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #1939 : petek, 19.08.2016 : 14:20:12 »

Glede na napisano, sploh upoštevajoč, da imate dva psa, ki nista mačkom prijazna, in da si mačk v vaši družini niste nikoli zares želeli, bi jaz toplo, toplo priporočila, da mladičem poiščete nove domove. Seveda steriliziranim / kastriranim, predlagam da se glede pomoči pri oddaji povežeš pri pristojnim zavetiščem ali katerim izmed društev. Morda bi ti lahko pomagali tudi s S/K vseh mladičev, ker tole bo sicer kar zalogaj.

Imeti štiri mačke namreč nikakor ni malo. To je velika odgovornost, ki tudi ni poceni, za 10, 15 let, tudi če je mišljeno, da bi živeli kot zunanji mački. Tu so najprej začetni stroški s S/K vseh živali. Potem bi bilo mladiče zelo smotrno cepiti proti mačji kugi, ker nočete, da se slučajno okužijo in vam v mukah umirajo na dvorišču. Potem so tu stroški s hrano, ki je za štiri mačke ne bo tako malo. In pa z rednim odpravljanjem zajedavcev, ker gotovo nočete, da otroci božajo in crkljajo mačke, ki so potencialno okužene s trakuljo, prav tako ni fino, da bi z mačkov po dvorišču odpadali klopi, ali da bi se vam v kleti, na dvorišču ali na podstrešju zaredile bolhe. Redno odpravljanje notranjih in zunanjih zajedavcev za štiri mačke prav tako ni poceni. Potem so tu nadaljnje zadeve - bolezni, poškodbe ... tudi v tem primeru bo treba ukrepati in mačk ne boste mogli pustiti, da se zližejo. Ob vsaki odsotnosti boste morali poskrbeti, da bo nekdo prišel in nahranil mačke. Če bo hrana nastavljena zunaj, je zelo možno, da jim bo jo pojedel kdo drug (npr. ježi, kune, druge mačke ali psi), tako da ne bo prišlo v poštev, da jim nastavite hrano in vas ni 24 ur ali celo dlje.

Predlagala bi torej, da obdržite mamo muco (in potencialno, če si res želite, enega mladiča) in oddate v primerne nove domove vsaj dva mladiča.

P. s.: Če imate skedenj in podobna poslopja, bodo mačke v mrazu šle same od sebe tja, če je le mogoč dostop, tako da hiške pred skednjem skoraj gotovo ne bodo uporabljale.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #1940 : petek, 19.08.2016 : 14:31:56 »

Enega od "mojih" prostoživečih iz kolonije, ki sem jih hranila, smo po hudem mrazu našli mrtvega v eni zidani drvarnici, ki je izpolnjevala vse pogoje tvoje zamišljene hišice - imel je suho, zavetrno, seno ...
Maček je bil mlad, v odlični formi, zdrav, cepljen in zelo dobro hranjen, zato predvidevam, da je zmrznil.
Ostali "moji" prostoživeči mački so hodili spat čez luknjo na podstrešje ene hiše, kjer so pozimi spali zraven toplega dimnika.
Cucek je lahko v mrazu v izolirani hiški (pa še to ne vsak), za mačke pa je po moje premrzlo.
Tko najdevat trupla ni fun, verjemi.  Cry
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #1941 : sobota, 20.08.2016 : 06:37:01 »

Prostor v katerem so muce trenutno je lep, topel in čist. Tam ni nikoli manj kot 10 stopinj in ne bo težav z zimskim mrazom. Vrata bomo predelali in uredili v notranjosti mačje drevo. Ležišča in mačji wc imajo že od začetka in ga vse 4 muce pridno uporabljajo. Ko bodo večje, sem brala, da jih mora biti več. V kleti razen ploščic ni ničesar, kar bi lahko uničile hkrati pa se prostor zrači in lepo čisti. Samo vratca je treba urediti, da bodo same hodile ven. Sicer smo ga planirali za drugi namen, a bomo nekako uredili, da bo šlo tudi tako, morda z omejitvijo prostora za muce. Glede odsotnosti nimamo težav, ker moramo že zaradi kokošk imeti nekoga, da pride nahranit in zamenjat vodo, pa jajčka pobrat. Tako, da naša zlata babica tudi muce nahrani in pogleda, da je vsak dan vse ok.
Sama sem razmišljala o tem, da bi obdržali samo mamo a kaj, ko se tako navežeš na živalco, ko ji slediš in skrbiš zanjo od prvega dne pa še res zelo lepe muce so. Poleg tega, pa priznam, da me je šokiralo, ko sem spraševala okoli glede mladičev in so me ljudje večinoma gledali kot marsovca. Spet bom poudarila , da ne vsi, ampak večina v tem bolj kmečkem okolju to reši drugače in ta drugače ne pomeni sterilizacijo Angry. Skratka, zato smo potem ostali pri tem, da jih obdržimo, vsaj dokler ne najdemo druge rešitve. Ne bi pa muc oddajala v zavetišče, ker imajo že tako vsi polno muc in se mi ne zdi fer.
Težko bo izbrati, a najbrž bomo katerega od mladičev oddali, ko najdemo zanj dober dom, ker je tako najbolj pametno.


 
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #1942 : sobota, 20.08.2016 : 07:34:23 »

Na zadnji sliki vidim enega ne-posebno-srečnega, a toleranco razvijujočega psa  Roll Eyes Cheesy Grin
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1943 : sobota, 20.08.2016 : 07:42:58 »

Če se bojite uničevanja - moja dva izključno notranja Cool mi razen vsako leto enega praskalnika in no, ja, rahlo ene stranice kavča Tongue, v 8 letih nista uničila ničesar. Bistveno manj kot v povprečju  en pes.
Aja, pa pajke in trenirke imam na eni nogi ves čas naluknjane, ker se mi tamala valja po naročju in mesi kot nora od ugodja.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #1944 : sobota, 20.08.2016 : 13:54:33 »

Prostor v katerem so muce trenutno je lep, topel in čist. Tam ni nikoli manj kot 10 stopinj in ne bo težav z zimskim mrazom. Vrata bomo predelali in uredili v notranjosti mačje drevo. Ležišča in mačji wc imajo že od začetka in ga vse 4 muce pridno uporabljajo. Ko bodo večje, sem brala, da jih mora biti več. V kleti razen ploščic ni ničesar, kar bi lahko uničile hkrati pa se prostor zrači in lepo čisti. Samo vratca je treba urediti, da bodo same hodile ven. Sicer smo ga planirali za drugi namen, a bomo nekako uredili, da bo šlo tudi tako, morda z omejitvijo prostora za muce.

 bravo bravo bravo Afro
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #1945 : nedelja, 21.08.2016 : 06:22:38 »

Če se bojite uničevanja - moja dva izključno notranja Cool mi razen vsako leto enega praskalnika in no, ja, rahlo ene stranice kavča Tongue, v 8 letih nista uničila ničesar. Bistveno manj kot v povprečju  en pes.
Aja, pa pajke in trenirke imam na eni nogi ves čas naluknjane, ker se mi tamala valja po naročju in mesi kot nora od ugodja.

Glede na Jackovo in Otovo zgodovino  Roll Eyes.... priznam, pomislim na marsikaj, tudi kakšno skrajno deviantno obnašanje v stilu My cat from hell  Evil... tako da, naj imajo samo keramiko okoli sebe in tisto kar je njihovo, torej oprema, ki bo najbrž tudi imela kratek rok trajanja glede na živahnost in število mačjih "razbojnikov".
Včeraj so bile mucice drugič pri vetu in bile cepljene  proti kužnim boleznim. Njihovo prenašanje "pika" se je absolutno skladalo z njihovim siceršnjim obnašanjem in temperamentom.
A je pri mucah tako zgodaj tako očiten karakter?

Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #1946 : nedelja, 21.08.2016 : 06:36:31 »

Moja dva sta uničevalca kavča, bog ne daj, da v kopalnici na tleh najdeta cunjo ali brisačo, itd. Zaenkrat sta uničila več kot pasji mladič.  Tongue Samo povem.  Tongue

Jaz vam pa želim vse dobro! Priznam, da bi se tudi sama težko odrekla mucicam.  Kiss Navsezadnje imam 5 živalic, kaj bi šele bilo, če bi živela na podeželju in imela še kakšnega čohalnika za pomoč. Cheesy
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #1947 : nedelja, 21.08.2016 : 09:27:32 »

A je pri mucah tako zgodaj tako očiten karakter?

O ja  Evil čeprav se nekateri s časom umirijo.

Nekateri pa...  Roll Eyes Roll Eyes Wink Cheesy
Logiran
Mižonny
midi
**
Sporočil: 2.389



WWW
« Odgovor #1948 : nedelja, 21.08.2016 : 10:08:43 »

 Grin jackinmi, pri vas pa res ni nikoli dolgčas Grin
Glede na to, kako si pošlihtala pasja mulca Kiss, sem prepričana, da boš tudi za mucice našla najboljšo rešitev Afro
Mali gavnarji so pa ljubezen ljubezen ljubezen
V tejle temi bo še jako zabavno Evil
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #1949 : nedelja, 21.08.2016 : 11:31:36 »

Grin jackinmi, pri vas pa res ni nikoli dolgčas Grin
Glede na to, kako si pošlihtala pasja mulca Kiss, sem prepričana, da boš tudi za mucice našla najboljšo rešitev Afro
Iz tvojih tipk v mačja ušesa ...  Wink
Morda pa ni slabo spoznati mačji svet sočasno s puberteto otrok ... ali se ti zmeša, ali pa nehaš biti control freak  Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 ... 125 126 127 128 129 [130] 131 132 133 134   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  srečne PASJE zgodbe  |  Tema: Jack v novem domu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines