mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 06:26:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: kako navaditi na povodec
Strani: 1 [2] 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: kako navaditi na povodec  (Prebrano 21400 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #15 : torek, 02.12.2003 : 12:35:26 »

Mene pa zanima, pri kateri starosti se začne psa navajati na povodec?

LP, jessy

Jaz sem jo začela navajati takoj, ko sem jo dobila. Ampak počasi in samo po nekaj minut. Razlog je bil tudi v tem, da je imela še preveliko ovratnico in je nisem mogla privezati na povodec, ker si je takoj ovratnico potegnila žez glavo.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #16 : torek, 02.12.2003 : 14:08:20 »

Jessy,

predlagami ti, da takoj.
Moje prejšnje pse sem navajala postopoma. Vse skupaj je trajajo kak teden (približno) in je bilo v veliko zabavo mimoidočih.
Kuža mora dojeti, da povodec pomeni sprehod = nekaj zanj prijetnega.
Od doma sem ga vedno peljala na povodcu, nikoli spuščenega. Med sprehodom pa obvezno spustila in vmes privezovala za par minut pa spet spustila. Ob vračanju domov pa sem ga enkrat privezala, drugič ne, da ponovnega privezovanja nebi povezoval z zaključkom sprehoda. Tako sem naredila jaz, mogoče ni po knjigah, vendar je delovalo.

Pri obeh psih, ki ju imam sedaj, pa je bila situacija drugačna. Oba sem namreč pripeljala z avionom. Morala sem se odločiti ali psa imeti stalno v boxu ali pa na povodcu. Pa sem ju takoj dala na povodec.
(saj sem in enega in drugega prenašala v naročju, vendar v štirih urah čakanja na avion, mora kuža opraviti tudi potrebo in to je na letališču praktično nemogoče brez povodca).
Rezultat?  Huh
Nobenega navajanja ni bito treba. Povodec sta oba sprejela brez blema. In tudi danes nimata nobenih travm zaradi tega. Povodec zanju pomeni: "JUPIII VEN GREMOOO!!"  Grin  Grin

Torej brez kompliciranja. Glavno je, da kuža pogrunta kaj povodec pomeni.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Kajči
gost
« Odgovor #17 : petek, 05.12.2003 : 19:53:01 »

Torej kako najlažje mlado psičko navadim na povodec?

Živjo!
Bryden, ja psa navaditi na povodec še ni tak problem, je pa odvisno kakšna je psička(lahko je zelo trmasta, lahko pa zelo ubogljiva) in pa tudi od tebe(imeti moraš potrplenje), ponavadi so psičke bolj ubogljive kot samci in zato boš imel še manj problemov.

Odvisno je kakšno pasmo maš, lahko rabi veliko potplenja ali pa ravno na obratno.

V glavnem svetujem ti, da čim prej začneš, kajti ko je pes še mlad se ga da še kar veliko naučiti, ko pa odraste pa ni več tako enostavno!
In sicer........
Psičko priveži na povodec in jo privabljaj s salamo ali s čim, ki se ga veseli in, če bo uspešno ''opravila svojo nalogo'' jo nagradi s čim (salama, priboljšek...v glavnem kar ima rada) .
 
Ko bo sama prišla do tega, da kadar opravi zelo uspešno dobi nekaj, ji bo to prišlo v navado in bo vedno mislila, da bo kaj dobila s časoma se bo tega privadila in jo boš lahko peljal naokoli po povodcu. Ko se pa navadi ji pa ne dajej več nagrad.

Ti pa svetujem, da psa potem navadiš, da hodi brez povodca, vendar to pride potem zdaj pazi kako jo boš sploh navadil na povodec!

Nikakor pa je ne smeš vleči in preganjati in na grd način z njo ravnati, ker bo potem še hujše se te bo bala in ti ne bo nikoli zaupala.
Ker ko je pes še mlad je zelo pomembno kako ga vzgojiš, ko je velik je psa zelo težko vzgojiti.
In, če se psu slučajno zameriš se te ne navadi kar tako hitro, zato delaj počasi....
''Počasi se daleč pride!'' Smiley Wink
Logiran
123456
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 150


« Odgovor #18 : četrtek, 10.06.2004 : 09:30:32 »

archie

ja moji Miniki smo kupili ze celo goro ovratnic pa so ji vse prevelike. To je gotovo tudi razumljivo, ker je pasme čivava. Nevem sedaj gremo na pasje urice, pa bom mogoče tudi tam kaj izvedela.
Logiran
pia15
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 171


« Odgovor #19 : četrtek, 12.08.2004 : 07:52:36 »

Prijateljica je dobila psičko pasme Rottweiler staro 3 mesece. Ko jo hoče peljati na sprehod se psička sploh ne premakne. Poskusili smo jo premamiti s salamo pa nič.  Imate kakšno idejo kako jo navaditi na povodec?

LP


Pia
Logiran
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #20 : četrtek, 12.08.2004 : 09:13:54 »

Georg,
pri moji psički tudi nobene igrače ali priboljški niso pomagali, da ne bi vlekla. Pravzaprav je bilo takrat še slabše, ker je še cel čas skakala, da bi prišla do igrače/priboljška. Tako da sem imela pravega malega bikeca na vrvici...
Potem pa sem začela drugačno taktiko. Vsakič, ko je povlekla sem se ustavila in dokler ni bila vrvica nenapeta nisem sla naprej. To pa se je obneslo. Sicer je najprej to zgledalo zelo smešno, vsaj za ljudi na ulici, ki so me gledali, kot da sem z lune. Saj sem na začetku brez vlečenja uspela narediti samo po en korak. Ampak moja psička je tako kar hitro razumela, kaj hočem od nje. Pa še ene dobre stvari se je pri tem kar sama naučila. Sčasoma se je vedno, ko sem se ustavila, psička vsedla in me pogledala, ces, kaj zdaj. In zdaj vedno, ko se ustavim, se ona vsede in me pogleda. Super, ne. Pa se nekaj, ce bos sprobal to metodo, nic psa ne vleči nazaj, samo ko se vrvica nategne, se preprosto ustaviš. Ker moja se je ob vlečenju nazaj, še bolj zaganjala naprej...

Asja,
pri treh mesecih je psičko še strah neznane okolice. Tudi moja najprej sploh ni hotela izven ograje. Potem pa sem jo začela počasi, počasi navajati, da sma v igri (z žogo, lovljenjem...) šle vedno kaksen meter ali dva dalje po ulici in se spet vrnile. Nikakor pa ni kar sama sla z mano takoj na tak pravi sprehod. Pusti psički čas. V tej starosti so psi v nekakšnem obdobju strahu pred vsem novim... Ampak počasi, počasi jo pa vseeno navajaj, da tudi sprehod ni noben bavbav.

Lp, Bonie
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #21 : petek, 26.08.2005 : 08:09:23 »

No pa da se jaz dodam svoje...

Nasa mala labika (danes 9 tednov) Wink se tut kolko se da upira povodcu. Na ovratnico se je sicer navadla,nedela problemov niti ko ji jo gor dam...pac tisto "cohanje" je prisotno, ko si jo hoce snet in potem jaz ljudem razlagam da NE, moj pes nima bolh - samo ovratnica jo moti Wink Wink
S povodcom pa je tak...kot da bi bla navajena na doloceno obmocje. npr. prvih 10 metrov od hise niti slucajno noce bit na povodcu. Potem malo naprej ji ga dam gor je 5 metrov vse vredu se vsede,cvili, laja...najhujse je ko se "naredi tezko" Wink takrat jo kr z tezkim srcem malo pocukam. Ampak vcasih rata, ampak retko, al pa vsaj za malo casa.
Hm...samo je pa danes zjutraj slo  Cheesy
Ma se kdo kak nasvet?

Lp
Logiran
Mojcika
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 6


« Odgovor #22 : ponedeljek, 29.08.2005 : 17:15:01 »

Torej kako najlažje mlado psičko navadim na povodec?

Mi smo našo psičko navadli na povodec na precej nenavaden način.. Smiley Ker smo jo dobili staro kar nekaj mesecev in še ni bila navajena na povodec, smo se zelo mučili kako jo naucit.. Učinkovala je le ena metoda in ta je bila, da smo jo - potem ko je nehala skakati kot bik in se upirat - pripeli na povodec in ji pred gobčkom držali igračko.. In ker ji je igrača bila všeč, smo ji jo premikali pred gobčkom in tako je psička hodila za njo. Par dni smo se mučili s tem, kar hitro se pa je na povodec navadila in muk je bilo konec Wink

LP!
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #23 : torek, 30.08.2005 : 21:09:01 »

Rabim en nasvet...
Kaj naredim ko mala noce vec naprej? npr. gre par metrov potem pa vstavi, vsede pa zacne cvilit. Probal sem, da spustim povodec, pa grem sam naprej, pa ko se odaljim nekaj metrov pritece za mano. Ampak je potem ista finta. Ko pride jo pohvalim celi navdusen pa probam znov, pa noce...
Ce ma kdo kak nasvet bi bil vese Wink

Mogoce je problem, ker se setama po nasi ulici in tocno ve kje je doma, tak da hoce celi cas tja in vcasih ce prakticiram to, da jo spustim pa se ji skrijem ona zbezi domov Smiley

Hvala

Lp, Marko
Logiran
..::Netta::..
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 29


« Odgovor #24 : sobota, 03.09.2005 : 20:46:33 »

kdaj pa bi pa lahko uporabil ovratnico? (koliko naj bo star)

lp
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #25 : sobota, 03.09.2005 : 20:52:04 »

ovratnico lahko začneš uporabljati takoj ko dobiš psa.najprej ga bo motila ampak se je bo hitro navadil.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #26 : sobota, 03.09.2005 : 20:54:20 »

nejc, če že imaš psa doma, pomeni, da je star nekje 2 meseca in ovratnico že lahko uporabljaš. zategnjena mora biti toliko, da si je ne more sneti (da lahko daš skozi še nekje 2 prsta). priporočam, da jo ima pes samo na sprehodu (doma se lahko mimogrede kje zatakne).
ko jo boš prvič dal na psa, se bo upiral, verjetno si jo bo s tačkami skušal sneti. poskušaj preusmeriti njegovo pozornost z najljubšo igračko ali hrano in takoj ko pokaže zanimanje, ga navdušeno pohvali.
Logiran
TSA
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 328


« Odgovor #27 : sobota, 03.09.2005 : 21:17:44 »

ko jaz dam svojemu povodec se vrže na hrbet  Huh ali pa sedi kot pribit in cvili ce povlecem ... sam ni to problem ker je itak star 2 meseca in ne hodiva na sprehode kam daleč in je tako spuščen...
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #28 : sobota, 03.09.2005 : 21:20:54 »

pa to vsi delajo ... se bodo že navadili. jaz sem s svojim nekaj dni hodila "na sprehode" s fleksijem okrog hiše Grin
Logiran
DoY-ca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 59


« Odgovor #29 : sobota, 10.09.2005 : 17:05:15 »

uff :)moj 4 mesečni njufi pa noče it na sprehod brez tega da zraven peljem še enega psa  sramRoll Eyes
Takoj ko vidi povodec(ovratnica ga namreč ne moti)se uleže in se ne premakne... Cool ko pa zraven "povabim" še Bimbota pa le vstane(ga nagradim) in lepo hodi.Sicer to ne bi bil problem samo kaj bo pa potem ko boma morala sama iti -kam-!!(na kakšnah raztavah mogoče)
ps:zadnič sma šla okrog hiše in sem ga skoz klicala-in ponujala pribolške..itd-pa je prišel do mene-samo preden da sem mu uspela dati pribolšek se je en pol metra pred mano vrgel na tla in plazil proti pribolšku Lips Sealed
pšeps:potem je pa še cel dan je klupal na mene in ni prihajal na moje klice Cry
-grem spet poskušat-tokrat sama... Kiss
lepo se mejte,Urška
Logiran
Strani: 1 [2] 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: kako navaditi na povodec
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines