mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 10:51:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: toksoplazmoza pri psu
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: toksoplazmoza pri psu  (Prebrano 14084 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« : četrtek, 11.10.2012 : 14:04:41 »

Pozdravljeni
Po kar nekaj obiskih pri veterinarju,so mojemu psu diagnosticirali toksoplazmozo,poleg tega,pa je pozitiven tudi na pasjo kugo,čeprav je bil 2x cepljen proti njej.Veterinar je predlagal še odvzem likvurja,da ga testira  na bakterijski meningitis in v sterilnem okolju preveri virus pasje kuge.
Sprašujem vas,ali ima kdo izkušnje s takšnim napadom virusov?
Nikjer ne najdem informacij o toksoplazmozi pri psu..kako se okuži in kakšne so posledice te okužbe..kako je z zdravljenjem in kako uspešno je...
Upam,da mi lahko pomaga kdo od vas
hvala

p.s.veterinar me je o tej zadevi obvestil po telefonu,zato,ga nisem uspela izprašati..
na odvzem likvurja,pa greva prihodnji teden
lep dan
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #1 : četrtek, 11.10.2012 : 14:29:47 »

Toksoplazmoza ... ni najbolj nedolzna stvar (kot tudi pasja kuga ne), ce se dovolj hitro in "agresivno" zacne zdraviti, prognoza ni nujno tako zelo slaba. Je pa vsekakor stanje zelo resno, sploh, ce gre res za kombinacijo tega obojega in ce ima izrazene klinicne znake, zdravljenje (in okrevanje) pa lahko kar dolgotrajno.
Pa je pasja kuga bila potrjena s testom, klinicni znaki so namrec lahko precej podobni? Ce je bil test narejen, slucajno ves kaksen test so naredili?

Okuzba s toxo ... toksoplazmozo povzroca prazival Toxomlasma gondii, primarni gostitelj (v njih poteka cel razvojni krog) so macke. Clovek ali druga zival se lahko okuzi z macjimi iztrebki, s surovo, neoprano zelenjavo, sadjem (ali travo), s surovim neobdelanim mesom, okuzeno zemljo ...

Smem se vprasati pri katerem veterinarju sta bila?

Mocno drzim pesti, da se vam tole izzide ... 
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 11.10.2012 : 15:35:24 »

Maja01 hvala...se mi je kar stemnilo pred očmi...
Ker ne vem,kakšni so klinični znaki toksoplazmoze,bom kar opisala kako se je vsa stvar začela.
Najprej je začel bruhati(sem mislila,da je kaj takšnega pojedel),potem je izgubil vso živahnost in je naslednji dan odklanjal vso hrano.Takrat sva prvič obiskala veterinarja.Vzel mu je kri,ki je bila ok..samo malo je bil dehidriran..dal mu je injekcijo proti bruhanju in sva šla domov.Stanje se mu je poslabšalo,tako,da čez par dni ni mogel več hodit po stopnicah in sem ga nosila(zdaj hodi sam-večinoma)...sem poklicala veterinarja in sva šla nazaj.Spet so mu pregledali kri,tokrat bolj podrobno in spet je bilo vse ok...ko sva se peljala domov,je dobil mišične krče,takrat pa je mene panika..sem poklicala,spet sva šla nazaj,kjer je dobil injekcijo apaurina in antibiotike,če bi bil res meningitis....nikomur pa ni bilo jasno,kaj bi mu lahko bilo.Sama sem predlagala test na meningitis(mi je prejšnji kuža poginil zaradi tega in vem kako je izgledalo),pa mi je odvrnil,da se ga po krvi ne da ugotoviti,kliničnih znakov pa nima in da bomo s tem še počakali.Je pa predlagal še en odvzem krvi,če bi bilo kaj narobe s ščitnico...zdaj je dobil izvide in kot mi je rekel,mu ni dalo miru,pa je naročil še dodatne teste za kugo in toksoplazmozo...in oboje je bilo pozitivno...sicer kuga samo mejno,zato,pa bomo delali še test z likvurjem..
Kuža ima občasno še vedno krče in komaj čakam na ponedeljek,da obiščem veterinarja
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #3 : torek, 16.10.2012 : 09:53:25 »

Pozdrav...danes se ponovno javljam malo skeptična ali naj s psom začneva s terapijo ali ne.Upam,da mi lahko kdo od vas svetuje.Včeraj sva bila pri veterinarju,ki mi je razložil,da misli,da je pes pozitiven na kugo zaradi cepljenja proti njej...redek zaplet,tako,mi je razložil...kar se tiče toksoplazmoze je mejno pozitivna,zato zaenkrat še ne bomo začeli z zdravljenjem,ker so antibiotiki zelo agresivni in lahko naredijo veliko škode.Pravi,da ima pes nevrološke težave,samo ne more ugotoviti vzroka,zato mi je včeraj dal tablete proti epilepsiji in čeprav sem jaz prepričana,da je pes nima(na forumu veliko prebrala)mi je dal tabletke,da naj začneva z zdravljenjem.Prebrala sem,da te tabletke niso tako nedolžne,zato odkrito rečeno,ne vem ali naj psa podvržem tej terapiji ali ne.Včeraj smo opravili tudi odvzem likvurja,ki pa ni bil uspešen.
Epileptični napadi se baje lahko zelo razlikujejo,to pa me bega...Naš kuža ima napade zelo različno...včasih mu trese celo telo(to lahko traja tudi več ur-injekcija apaurina ga ni pomirila)večinoma pa mu,ko se umiri glava ali pa tačka na določene intervale trza(kot bi imel tik)Nikoli pa ni zmeden in vedno je priseben,je samo umirjen.
Naj samo še omenim,da so se ti napadi začeli po injekciji proti želodčni kislini in veterinar je takrat prvo pomislil na epilepsijo,ker je baje lahko sprožitelj.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #4 : torek, 16.10.2012 : 10:07:56 »

Kako pogosti pa so ti napadi?
Jaz sem se namreč pri svoji psički ravno zaradi vrste stranskih škodljivih učinkov zdravil proti epilepsiji odločila, da jih ne bom dajala, pa se z epilepsijo spopadamo že vrsto let. Napade ima skoraj točno enkrat na mesec, za takrat imam vedno pri roki Apaurin, nič drugega. Glede na to, kako močan je napad (ker so res sila različni), dobi potem tableto ali pa raztopino z brizgo v gobček.

Več ur trajajoči napadi se mi zdijo nemogoči oziroma bi tako močno "skurili" možgane, da pes ne bi preživel. Morda gre torej za kaj drugega. Že tri minute pravega epileptičnega napada je namreč enormno dolgo in pusti posledice. Svetujem ti, da natančno opazuješ in si zapisuješ: čas napada, trajanje, intenzivnost, obnašanje po napadu - ali potem zaspi, kako zelo lačen je itd. Če te ni doma, naj to namesto tebe naredi kdo drug, da imaš za veterinarja potem čimveč podatkov.  In obvezno pojdi po drugo mnenje - vsaj jaz bi šla, predeln bi začela s kakšnim agresivnim zdravljenjem.
Pa srečno!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : torek, 16.10.2012 : 10:16:28 »

Napad je dobro tudi posneti (recimo kar z mobilnikom) in ga pokazati veterinarju.
Logiran

lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #6 : sreda, 17.10.2012 : 18:39:11 »

Pes ima napad,ko mu stresa celo telo na približno teden dni...ko pa mu nagaja samo določen del telesa(glava ali taca)pa skoraj vsak dan.Oba napada imam posneta in sej jih pokazala veterinarju;sicer pa sem psa pripeljala k njemu,ko je napad še trajal(2x)
Sem šla še po drugo mnenje in odgovor je bil nekako takole(na kratko)...epilepsija je zelo širok pojem in se pojavlja zelo različno...glede na to,kar sem ji povedala mi je potrdila prejšnjo diagnozo in mi priporočala naj jemljeva tabletke.
S psom sva bila do zdaj zelo aktivna,mene pa zanima ali morava zdaj s takšnimi sprehodi prenehati ali lahko nadaljujeva po starem?Pes ima krasen značaj in je zelo živahen,mene pa skrbi,da se bo zdaj vse spremenilo...veterinarka mi je razložila,da je treba psa pač "zadeti",da se napadi umirijo...
malo prej sem mu torej dala prvo tabletko,pa revež spi kot ubit
Vsemu navkljub,bi prosila,če mi lahko kdo da telefonsko številko od dobrega nevrologa,da se dokončno prepričam in s tem sprijaznim.
Hvala
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 01.11.2012 : 23:48:39 »

Pozdrav še enkrat
Vem,da problem,ki se je pojavil zdaj,ne spada v to temo,vendar bom zaradi vsega kar se dogaja mojemu psu,nadaljevala kar tukaj.
Že več dni zapored opažam,da pes leži z odprtimi očmi in strmi kar nekam,če sem ga poklicala,se je odzval...danes zvečer,pa sem opazila,da me pes,ko je bil v tem stanju sploh ni prepoznal..v bistvu je neodziven tudi zdaj...gleda nekam predse,ničesar ne sliši(ne odziva se na svoje ime) niti vidi,ko se mu približam ali ga hočem pobožat,sploh ne odreagira,deluje,kot bi bil nekje drugje..še vedno,pa mu trese tačko...
Očitno se počuti slabo,ker že cel popoldan samo leži in sploh noče na sprehod.
Ali kdo ve,kaj se dogaja s psom?
Do nevrologa še nisva prišla,zaradi praznikov in odsotnosti njegovega veterinara.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #8 : četrtek, 01.11.2012 : 23:51:52 »

v 14 dneh nista prišla do veta?? ??  Lips Sealed Lips Sealed
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #9 : petek, 02.11.2012 : 00:07:49 »

Seveda sva,saj sva praktično 2x na teden na kliniki.Delajo vse mogoče teste,te težave,pa so se pojavile v tem tednu,veterinar je rekel,da ne ve več kaj naj,nevrolog pa pride iz Lj,samo zaradi tega primera in še ni utegnil.
Res me zaboli,ko berem prikrito obtoževanje,da jamram po forumu,namesto,da bi ga peljala veterinarju,da pa bi dobila nasvet če se je komu že to zgodilo,tega pa ne.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #10 : petek, 02.11.2012 : 00:20:21 »

Peljita se vidva do nevrologa, da bosta prej/urgentno na vrsti. Slovenija je v vseh smereh prevozna v eni do dveh urah do Ljubljane. To kar berem je zame urgenca. Neodzivnost, apatičnost, neprepoznavanje lastnika. Da čakate, da bo nevrolog prišel do vas, to je nesprejemljivo v takem staju.
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #11 : petek, 02.11.2012 : 00:51:19 »

Že v enem od prejšnjih postov,sem prosila,da bi mi priporočili nevrologa,ker roko na srce,nimam pojma kam se naj obrnem.Verjetno ga nima vsaka veterinarska postaja.To,da me ni spoznal,je bilo danes prvič,jutri pa bova vsekakor šla.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #12 : petek, 02.11.2012 : 07:45:50 »

V takem primeru se je treba takoj odpeljati na VF v Ljubljano, kjer imajo verjetno najkompleksnejše
metode za diagnosticiranje nevroloških težav.
Ja, toksoplazma lahko prizadene vid. Treba pa je tudi vedeti, da je to zoonoza, torej se bolezen prenaša
tudi na človeka.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #13 : petek, 02.11.2012 : 08:04:52 »

Seveda sva,saj sva praktično 2x na teden na kliniki.Delajo vse mogoče teste,te težave,pa so se pojavile v tem tednu,veterinar je rekel,da ne ve več kaj naj,nevrolog pa pride iz Lj,samo zaradi tega primera in še ni utegnil.
Res me zaboli,ko berem prikrito obtoževanje,da jamram po forumu,namesto,da bi ga peljala veterinarju,da pa bi dobila nasvet če se je komu že to zgodilo,tega pa ne.

ja ... JAMRATE!!!!

pri takem primeru se vsedem v avto in psa peljem na luno, če je treba in to TAKOJ. ne pa da iščem nevrologa po forumih ....  Lips Sealed Lips Sealed

jaz osebno tudi nimam pojma kje je dober nevrolog. pa bi to izvedela ali pri svojem vet-u ali kjerkoli drugje in to v tistem trenutku, ne pa da v 14 dneh nimate pojma kam s psom.  Lips Sealed Lips Sealed
Logiran
lumpi13
novinec
*
Sporočil: 33


WWW
« Odgovor #14 : petek, 02.11.2012 : 09:20:13 »

Čarka,najlepša hvala,vsem ostalim pa,dajte zadevo PREBRAT,ne pa brati in potem obtoževati.
lp
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: toksoplazmoza pri psu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines