mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 19:07:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Prisvojen pes s čipom - kako naprej?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Prisvojen pes s čipom - kako naprej?  (Prebrano 6821 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
gavr0
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« : nedelja, 14.10.2012 : 21:30:34 »

Pozdravljeni,

letos smo našli psičko, za katero smo mislili, da je zapuščena (brez ovratnice, shujšana) in jo odpeljali k veterinarju in po čipu ugotovili, da je pes last bližnjih sosedov. Psa smo vrnili, lastniki so se zahvalili in mislili, da bo zgodbe konec. Čez nekaj dni med hudo nevihto pridem domov in vidim isto psičko zopet brez ovratnice in lastnika (bil je hud naliv)  kako se skriva pod našim avtom. Psa smo vzeli v hišo, bil je ves prestrašen in premočen. Zagotovili smo mu toplo prenočišče in hrano. Pes je zelo shujšan, izpušča dlako, neješč, in prestraši se hitrih gibov.

Naslednji dan smo psa odpeljali lastnikom in povprašali kaj se dogaja. Lastnica odgovori, da imajo novorojenčka v hiši (pes je bil prej 5 let hišni pes) in da išče posvojitelja, ki bi psa vzel saj ne more več skrbeti zanjo. Takoj smo se ponudili, da bi skrbeli za psico in jo vzeli domov, misleč da se bomo okoli papirjev/dokumentov lastništva dogovorili kakšen drugi dan.

No tu se začne zgodba razvijati. S psom smo  bili na vrtu, se malo preveč zaklepetali in pes je odšel na "obisk" k prejšnji lastnici. Seveda se ga je "usmilila" in ga takoj zaprla v sobo, češ da se je pes vrnil ker jo preveč pogreša itd. Sama je pa v resnici bila zelo slaba lastnica, pes skoraj vedno brez nadzora, v najhujši nevihti prepuščen sam sebi, v najhujši vročini privezana na kol sredi žgočega sonca (vnuček pozabil svojo pasjo igračo itd..) brez vode. Tudi vprašat ni prišla, če je pes slučajno zašel k nam. Bilo ji je čisto normalno, da pes odtava za kakšen dan in se potem vrne.

No... Ko je psa priklenila na verigo, ker je stalno uhajal k nam (v tem kratkem času smo se zelo navezali s psico. Jo peljali v gozd in na sprehode, prej je bila po cele dneve v sobi, tudi slišali smo tuljenje ponoči oziroma cviljenje in dretje z strani lastnice naj utihne) nam je ni hotela več vrniti in nekega dne, ko je bil pes spuščen je ponovno ušel k nam. Zdaj je nekaj mesecev pri nas in uživa popolno življenje. Naučili smo jo sobivanja z ostalimi psi, tako da ni vec napadalna. Dobila je kvalitetne brikete in ne pedigree kot pri lastnici. Tako, da ji je tudi dlaka nehala izpadati in pridobila je na teži.

Lastnica VE, da je pes pri nas, vendar niti 1x ni prišla vprašat ali pa da bi obesila kakšen letak o izgubljenem psu. Popolna ignoranca. Njena hčerka je videla psa pri nas in se dejansko razveselila, da ni več psa pri njih, ker je bilo polno dlak.

Zelo si želimo psa prepisati na nas, vendar bo lastnica zahtevala psa nazaj, če se ji pojavimo na vratih, kar nikakor ne bi želeli, zato je tudi nismo šli ponovno prositi za prepis lastništva, da nam ne bi psa vzela nazaj zaradi PONOSA, ne zato ker bi želela za psa poskrbeti, ampak samo zato, da sosedje ne bi dobili čudovitega psa ponovno polnega življenja. Naj omenim, da je pri njej bil cele dneve zaprt v sobi.

Zanima nas kje lahko dobimo nujno pomoč, če bi bilo kdaj potrebno, če bi se psu karkoli zgodilo? Brez potnega lista je niti na pregled ne moremo odpeljati. Pri 5ih letih starosti ima že zobne obloge in ima zadah, zato bi radi poskrbeli za to čimprej, vendar smo nemočni zaradi papirjev. Res ni drugega načina?

Prebral sem si prispevek kako deluje društvo proti mučenju živali in videl, da ima lahko psa priklenjenega celo življenje. Torej, če bi čakali na ponovni pobeg psice z njihove strani bi jo verjetno priklenila na verigo samo, da je ne bi mi nikoli več videli. Dejansko je tako, kar nas skrajno žalosti, zato ne želimo pomoči s strani inšpektorjev za živali in tvegati izgubo našega čudovitega člana, saj so tudi oni nemočni. Potrebujejo dokaze in ne zgodbice.

Lp


Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #1 : ponedeljek, 15.10.2012 : 06:15:59 »

Če se le da, se z njo dogovorite, da vam psičko preda, se pravi da napišete pogodbo in da va da njen potni list. Potem jo na veterini prepišete nase in to je to. Drugače se lahko zaplete, malo ji omenite da boste poklicali inšpekcijo in dokazovali realno stanje, se pravi da psička dejansko živi pri vas, da jo je ona zanemarjala... Vsekakor zanjo dražji in bolj neprijeten dogodek kot en podpis na pogodbo  Wink. Pa saj očitno se ji fučka za psičko, ne vidim razloga zakaj se je ne bi odrekla.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2 : ponedeljek, 15.10.2012 : 07:02:14 »

V bistvu rabite samo s strani lastnice podpisano izjavo o spremembi lastništva psa. Na podlagi tega preprosto opravite prepis v Centralnem registru psov pri veterinarju.
Druga teoretično mogoča pot bi bila preko zavetišča, ki pa bi na podlagi čipa poklicalo lastnico, da je bila najdena njihova psica. Potem je pa seveda vse odvisno od tega, ali bi lastnica prišla ponjo (v 8 dneh) ali bi se ji odrekla ... Ampak če bi se ji odrekla, bi morala plačati določen znesek (ki je sicer simboličen, a vendarle), tako da ...
Kak veterinar bi si verjetno "drznil" prepisati psico na vas tudi brez izjave dosedanje lastnice, ampak s tem seveda tvega, da ob pregledu dokumentacije s strani inšpekcije ne bo imel vseh papirjev. Undecided
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #3 : ponedeljek, 15.10.2012 : 07:05:47 »

Druga teoretično mogoča pot bi bila preko zavetišča, ki pa bi na podlagi čipa poklicalo lastnico, da je bila najdena njihova psica.
Nikakor ne namigujem, da bi zavetišču zamolčali ozadje zgodbe.
Logiran
gavr0
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 15.10.2012 : 08:37:59 »

Zbiramo pogum in najverjetneje bomo ponovno šli do lastnice in videli na čem smo. Ponavadi je totalno ignorantska in samo govori in ne pusti nam povedati kaj želimo. Kot naprimer, zakaj bi jo prepisali, saj živi pri vas itd.

Toda upamo, da se je "omehčala" do sedaj. Čez teden-dva jo pridemo prosit za prepis.

Hvala za predloge,

Lp
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #5 : ponedeljek, 15.10.2012 : 08:48:20 »

Morda bo pomagalo, če ji boste dali vedet (očitno se ne zaveda/je ne briga), da če se kaj zgodi, da je ona odgovorna za posledice, ker je pes uradno njen. Če npr. koga ugrizne ali povzroči škodo. Finančne posledice, možnost tožb ipd. marsikoga zbudijo ...
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #6 : ponedeljek, 15.10.2012 : 08:57:15 »

Jaz bi ji rekla, da prepis rabim zaradi cepljenja, da vet ve, komu poslati račun  Evil
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : ponedeljek, 15.10.2012 : 10:48:03 »

Jaz sem v podobnem primeru psico odkupila, da sem imela potem mir.

 Povsem drži to, da nekateri lastniki, ki jim za psa ni mar, tega oddati nočejo. Pred leti so eni taki dali psa, ki jim je (kdo ve zakaj) uhajal in si je sam našel boljšega lastnika raje dali usmrtiti, kot da bi ga prodali osebi, ki si jo je pes sam našel in je bila pripravljena plačati za zanemarjenega starega psa ceno mladiča.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #8 : ponedeljek, 15.10.2012 : 10:51:50 »

Ne moreš verjet (kaj šele razumet Shocked), kaj vse je folk sposoben ... bruham jezen
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #9 : sreda, 14.11.2012 : 08:10:21 »

Kako se je tule rešila situacija?
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #10 : petek, 14.12.2012 : 14:07:57 »

Jaz bi ji rekla, da prepis rabim zaradi cepljenja, da vet ve, komu poslati račun  Evil

Dobra Afro  pri stroških se vse konča Wink
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
gavr0
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #11 : ponedeljek, 17.06.2013 : 12:14:25 »

Kako se je tule rešila situacija?
Lastnica je prišla in rekla naj kar imamo psa. Po vprašanju o papirjih itd, pa je rekla, da bo prinesla. Seveda, jih še danes ni.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Prisvojen pes s čipom - kako naprej?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines