mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:45:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  oprema  |  Tema: Elektronska ovratnica
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Elektronska ovratnica  (Prebrano 14222 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #15 : nedelja, 06.01.2013 : 16:20:44 »

meni se je ob vsem tem "nakladanju" da ni denarja za navadno ograjo, za drugačno pa je, postavilo drugo vprašnje ... je psica sterilizirana??
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #16 : nedelja, 06.01.2013 : 16:32:02 »

Psica je bila sterilizirana pri 6 mesecih. Ne gre za nakladanje da ni denarja vzroki so drugi o katerih pa ne mislim pisati.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #17 : nedelja, 06.01.2013 : 17:01:36 »

Po mojih izkušnjah je edina rešitev ograda. Ni nujno celo posestvo, ampak tudi ne pesjak. Imaš možnost ograditi, recimo polovico posesti, kar bo še vedno dovolj veliko da bo imela psica svobodo? Ker ostalo ni nujno da deluje; moja pokojna psica je mirno šibala čez el. pastirja (zacvilila je samo prvič, potem pa nikoli več), znančev pes pa je z el. ograjo - ovratnico spoštoval mejo samo do prvič, ko jo je prestopil in ugotovil, da so posledice manjše od koristi  Undecided. Odvisno kakšen je pes, če gre za trmo, odločnost in po možnosti še lovski nagon, potem te el. napravice nimajo veliko možnosti.
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #18 : nedelja, 06.01.2013 : 17:26:38 »

V bistvo je ob predelu na cesti že nekakšna živa meja skozi katero psica ne more odprt je le predel za dovoz (tam bi bila ta električna ograja tudi smiselna). Zapreti dovoza pa ne morem, ker nismo edini, ki ga uporabljamo :/ . Kot sem že rekel ne mislim se popolnoma zanašat na to napravo vendar mi bi lahko zelo pripomogla pri vzgoji. S psico sem že na dobri poti, da bi jo na to navadil brez te zadeve ( tako kot mi je uspelo tudi prejšnjo, zdaj žal že pokojno ), vendar je ta proces nekoliko daljši in po tem kar se je zgodilo se ne upam več toliko tvegati. 
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #19 : nedelja, 06.01.2013 : 17:29:58 »

Ja, v bistvu bi rad samo potrditev, da si se pravilno odločil in da razmišljaš v pravi smeri, vse drugo je itak zahajanje s teme.
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #20 : nedelja, 06.01.2013 : 17:36:31 »

sanco1a res je. Že preden sem odprl temo sem bil v svojo odločitev dokaj prepričan. Hotel sem izvedeti samo, če ima kdo že izkušnje s tem. Morda kakšne res slabe, ki pa me bodo od tega odvrnile.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #21 : nedelja, 06.01.2013 : 18:19:51 »

Če je teren okoli hiše odprt, se mi zdi uporaba res dolgega štrika vsekakor boljša rešitev kot pa ovratnica,
ki bo ali pa ne bo zadržala psico na vašem ozemlju. Tudi sama ne verjamem, da rabi pes, če nima družbe,
zabavo na 2ha ozemlja, kjer se bo samoiniciativno sprehodil in znorel, potem pa bo pridno ležal pred
vhodnimi vrati, čuval hišo in se veselil prihoda lastnikov.

Vsekakor pa, kot pravi Lanabela, se psica potepa tudi zato, ker pogreša družbo, saj v hišo nima dostopa.
Dva sprehoda dnevno vsekakor ne odtehtata potrebe po druženju, sploh v tem letnem času, ko se tudi
mi raje zadržujemo na toplem.

Iz prejšnjih postov sem sama razbrala več konkretnih razlogov proti kot za ovratnico, vprašanje je samo,
če hočeš enako razbrati tudi ti, glede na to, da si se že odločil za takšno varianto.

In še to, od dveh nepasemskih psic, ki živita z nami, ena nikoli, ampak res nikoli ne prestopi praga našega dvorišča,
če zraven ni še nekoga od nas, druga, ki sicer ni begosumna, pa ob prvi možnosti odkoraka na cesto ter prečekira kaj je
"napisano" na najbližjih vogalih, pa sta tudi enako vzgajani in "vesta", da se to ne sme.
Torej to še daleč ni odvisno samo od lastnika.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #22 : nedelja, 06.01.2013 : 18:40:47 »

Pa še to, glede na mix psa, ki ste si ga omislili, bi sama vsekakor tudi iz drugih razlogov resno razmislila o
možnosti, da postane psica takoj družinski član, torej z možnostjo stalnega bivanja z vami (ne samo v hiši), ker pasma
res ni primerljiva s prejšnjo, da samo ne omenjam dolžine dlake  Undecided.

In pasma ima dokazano tudi visok bolečinski prag.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #23 : nedelja, 06.01.2013 : 18:51:33 »

Ne vem če je el. ograjo sploh mogoče postaviti tam, kjer se vozi čez. Zagotovo je moč najti tako rešitev, da se dovoz zapre tako, da ga še vedno lahko uporabljajo tisti, ki imajo do tega pravico.
Pa še nekaj. Skoraj nobena živa meja za psa ni povsem neprehodna - pri nas imamo gosto, debelo in visoko mejo iz japonske kutine, ki bode in zgleda povsem neprehodna, pa sem vseeno morala napeljati še mrežo (sicer samo tisto simbolično za kure), ker so vedno znova našle
ali si naredile kakšen tunelček. (je pa tudi res, da imajo naše psice avanturistično žilico in ni šans pod razno, da bi ostale same na neograjenem  brez nadzora)
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #24 : nedelja, 06.01.2013 : 21:52:34 »

Tako ovratnico so prakticirali neki znanci. Pes si je omišljal kratke sprehode po okoliških gozdovih (cca. pol ure). Ko so mu namestili ovratnico se je zadeva samo poslabšala. Ker se ni upal vrniti domov (novega sunka se je bal), si je ogledal še daljno okolico hiše. Do najbližjih sosedov imajo sicer nekaj km, pa so dan za dnem hodili po svojega psa k njim. Kljub sunkom se je drugo jutro spet podal na pot. Ko so nad ovratnico obupali je bilo prepozno. Pes je okusil "svobodo" in se potepal, dokler mu niso naredili ograde.   


Sama imam tudi tako veliko parcelo. Ograditi celo je popolnoma nemogoče. Del vrta (nekje 200m2) smo ogradili z mrežo. Na dvorišču je mreža narejena tako, da jo stegnem in je krog sklenjen. Ko smo zunaj skupaj, je mreža na dvorišču pospravljena. Če pa nas ni zunaj sem mrežo stegnila in ograda je bila narejena. Ker pa je pes navajen stanovanja mi potem ves čas sedi pred kuhinjskim oknom in laja, naj ga vendar že spustimo notri.

 
To so moje izkušnje. Več svetovati ne znam. Srečno.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #25 : nedelja, 06.01.2013 : 23:53:40 »

Ce ima pes omogocenega dovolj gibanja bo zadovoljen tudi z manjso ograjeno povrsino, lahko bi ji naprimer zaprli en manjsi del posesti. Ker strom lahko funkcionira, lahko pa ne. Del ograjenega dvorisca pa funkcionira v vsakem primeru, le dovolj visoka ograja mora biti da ne skace cez in postavitev taka, da ne more kopati lukenj pod njo. V bistvu ji ogradis en terencek okrog pesjaka.

Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #26 : ponedeljek, 07.01.2013 : 08:51:37 »

Po mojih izkušnjah se pes na tele sunke navadi, sploh tak, ki ima sicer precej visok bolečinski prag in ima močan karakter. In kot je napisala Lanabela - skozi gosto dlako ne deluje, treba je pobriti. Pri nas se na dolgi rok ni izkazalo za učinkovito (delovalo je 2 meseca), jaz tega ne bi nikoli več uporabila ker ni dalo zaželenega efekta. In ja, pri dovolj močnem motivu najdejo luknjo v kakršni koli ograji, sploh naravni. Zadostuje jim pa tako majhna luknja, da ti sploh ni jasno, kako se zlijejo skozi.
Po dveh psih ki sta bivala zunaj in po zdajšnjih psicah, ki bivata noter in ko lahko primerjam izkušnje - moji psi ne bodo nikoli več zunaj, pa tudi če bodo imeli 100 kil in dlako od medveda. Zame osebno in za moj življenjski stil je neprimerljivo bolje, da so z mano noter. Razmislite.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #27 : ponedeljek, 07.01.2013 : 09:59:04 »

Ne ogradiš 2 ha, pač pa npr. 200 m ... to pa menda ja ni nezizvedljivo?  Huh Ograja mora biti temeljena, sicer jo pes seveda lahko spodkoplje, sploh ker mu je dolgčas.
Ne samo, da je za psico zelo nevarno, če zaide na cesto, lahko povzroči tudi prometno nesrečo, zaradi katere boste imeli nemalo stroškov, saj ste za psico odgovorni izključno vi. Vedno mora biti pod nadzorom in morate ga zagotoviti, tako ali drugače. Vsekakor podpiram idejo o tem, da ima na razpolago veliko prostora, sploh na tako velikem posestvu, a ne glede na to je varnost na prvem mestu. Poleg tega ji svoboda nič ne pomeni, če je sama oz. nima na še tako velikem posestvu kaj početi. Seveda jo bo veliko bolj zanimalo tisto drugo, "na tujem ozemlju", kjer se dogajajo zanimive reči Wink. In še nekaj: meni se kožuh pitbullke za preživljanje zime v pesjaku zagotovo ne zdi primeren, razen če ima kočo ogrevano.
No, pravo sobivanje s psom se pa seveda tudi po mojem mnenju začne šele takrat, ko je pes dejansko član družine, ki deli s svojim krdelom tudi stanovanje, veliko ali majhno, vseeno je. Ne omejen prostor, za psa je veliko huje biti sam ...  sram
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #28 : ponedeljek, 07.01.2013 : 10:40:17 »

Sosed, ki ima čredo ovac, je imel kraškega ovčarja, ki mu ga je pri osmih mesecih povozil avto in to na cesti v zaselek s samo tremi hišami, kjer neke omembe vrednega prometa paktično ni.
Kako se je to zgodilo? Preprosto ... pes se je tako navadil na ograjo električnega pastirja, s katero so ogradili ovčje pašnike, da je že mladič redno uhajal, sosed je jakost el. toka povečeval, dodajal nove žice, a ni pomagalo. Pes je v želji po izhodu očitno "stisnil zobe" in mu sunek toka pač ni pomenil nobene grožnje. Ob prvi priliki, ko je ostal sam z ovcami, jo je pobrisal. Med drugim so temu sosedu redno grozili tudi lovci, saj so psavidevali, kako se preganja po okolškem gozdu. No, zadnji pobeg se je zanj slabo končal  Cry

Omenjaš gozdove v bližini hiše ... če bo psica "harala" svobodno po gozdu, boš imel kmalu probleme zaradi preganjanja divjadi. Če si bo svoj "krog svobode" še večala, niso izključene stalne pritožbe ljudi s sosednjih parcel, ki jim pač ne bo prav, da tvoja psica svoj "prosti čas" preživlja z raziskovanjem njihove lastnine, o odgovornosti v prometu pa so že drugi napisali.
Konec koncev - tudi psi, ki živijo z nami v stanovanjih, so v naši odsotnosti omejeni na 20, 30 ali 60 kvadratnih metrov, pa ni nobenemu nič hudega. Gibanje in raziskovanje svojim psom omogočimo pač sami lastniki, medtem, ko nas ni, pa počivajo.

Pa še en vidik: ne poznam sicer specifik tvoje pasme, toda imaš tudi pse, ki so izrazito teritorialni in čuvajo vse, kar je po njihovem "mnenju" v njihovi oblasti - tudi ozemlje, ki ga dnevno obvladujejo. Tako priznamo primere vaških "svobodnjakov", ki so zaradi neoviranega življenja sčasova ustrahovali vso vas, ker so vse ozemlje pač šteli kot "svoje". Ponavadi najprej branijo svoje dvorišče, sčasoma pa "svoj" teritorij začnejo širiti še naokoli. Tudi zaradi tega lahko pride do hudih problemov s sosedi in ostalimi ljudmi, ki pa si jih noben lastnik psa ne želi Lips Sealed

Domači pes pač ni volk, da bi moral dnevno prehoditi cele hektarje in desetine kilometrov - zaradi iskanja plena. Tvoj pes hrano in vodo ima redno doma in doma bo dobil tudi vse ostalo - igro, druženje in človeško bližino.
Premisli, kaj te "košta" manj - ali da se sprijazniš, da je psica v vaši odsotnosti fizično omejena in ji omogočate druženje z vam in svobodo gibanja skupaj z vami na sprehodih ... ali pa si pripravljen sprejeti odgovornost, da ti bo psica delala škodo na divjadi, tujih parcelah, da ti bo skakala pod avtomobile itd.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #29 : ponedeljek, 07.01.2013 : 12:04:41 »

A pitbulka je? potem pa močno dvomim, da bi jo elektrika zadržala, če bi se ji dovolj zaluštalo na oni strani (največ psov, ki zavestno sprejmejo bolečino zato da lahko dosežejo kar so se namenili je med polarci in terierji).
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  oprema  |  Tema: Elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines