mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 18:26:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Horjulčki se javljajo iz novih domov (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul)  |  Tema: Dili/Tačka v novem domu
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dili/Tačka v novem domu  (Prebrano 26266 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tomi/Tačka
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #30 : sobota, 09.02.2013 : 21:51:42 »

Hvala za nasvet, bomo upoštevali kar veterinarko.
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #31 : sobota, 09.02.2013 : 21:54:27 »

Hvala za nasvet, bomo upoštevali kar veterinarko.

Tudi Maja01 je v tej stroki  Wink
Logiran
Tomi/Tačka
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #32 : sobota, 09.02.2013 : 22:26:45 »

Ceniva pomoč in nasvete, vendar je dotična veterinarka Tačko pregledala, ve kakšna zdravila je dala in se nameravava držati njenih navodil, ker verjamem da noben dr. ne mara, da se pacienti zdravijo sami na podlagi nasvetov z interneta, tako strokovnih kot amaterskih.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #33 : sobota, 09.02.2013 : 22:36:20 »

Kaj pa, če bi poklicali veterinarko in jo vprašali, če bi bilo v redu, če s cepljenjem nekaj dni počakate?   Undecided  Saj vam nočem "solit pameti", ampak  mladički so res precej bolj občutljivi kot odrasli psi in lahko hitro pride do kakšne nepotrebne reakcije. Pa saj to itak veste, če ste že dolga leta imeli psa.
Seveda obstaja tudi možnost, da bo Tačka vse super prenesla, ampak zakaj bi tvegali? Jaz pri svojih psih ne bi.
- Pa ne se jezit, nasvet je res dobronameren.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #34 : sobota, 09.02.2013 : 23:00:51 »

Drugo ali dodatno obrazloženo mnenje istega pa res nikoli ne škodi. Jaz sem zadnja leta še posebej tečna, ne šparam z vprašanji. Zamenjala sem že nekaj klinik in še več veterinarjev, vedno hočem izvedeti, zakaj prav tako in zakaj ne drugače, kot mi je povedal nek drugi veterinar - spletni, prijateljski, prejšnji. V primeru deljenih mnenj je odločitev pač tvoja, ampak tako je tudi, ko sprejemaš odločitve za svoje zdravje.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #35 : sobota, 09.02.2013 : 23:11:54 »

Pa antibiotik so najbrž s hemogramom opravičili, pa s povišano telesno temperaturo?

Na tole recimo ni odgovora. Pri toliko psih, ki so do sedaj odreagirali na šive in niti slučajno niso dobili antibiotika, ker je dovolj šiv odstranit in razkužit lokalno (zadošča jod) si pa res lahko drznem vprašat, kaj je pokazal hemogram oz. s čim je antibiotik v tem primeru opravičen? Štirim od petih, tretirane pa vse enako jasno, ni nič. Ena pristane na antibiotiku; in mene res zanima, zakaj se je ta veterinarka tako odločila. Pa še za kup zdravil zraven, očitno.
Logiran

Tomi/Tačka
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #36 : sobota, 09.02.2013 : 23:46:31 »

Osebno se zdravim po napotkih svoje zdravnice, obstaja kup strani na internetu na podlagi katerih bi dobil upravičeno mnenje, da imam recimo encefalitis - ker je na podlagi parih opisanih simptomov nemogoče dati pravilno mnenje.
Kar se tiče pa Tačke in veterinarke - ko smo prišli na obisk, se je izkazalo, da ima vnetje ušes in morebiten šum na pljučih. Šiv je bil vnet in sam doma nimam sterilnega orodja niti joda, čeprav bi bilo vsaj slednje relativno enostavno dobiti, vendar se ne bom lotil nekega postopka za katerega nisem primerno usposobljen. Okoli šiva, povsod kjer je bila pobrita je bila koža videti nekoliko vneta. Dobila je notranji antiparazitik, ker sva jo videla, kako se vleče po riti. Dobila pa sva tudi zunanji antiparazitik, ker sva jo po nasvetu (ne veterinarkinem) okopala s pasjim šamponom, kar je verjetno spralo zaščito, praska pa se že kar sva jo pripeljala domov.
Tačka je vsak dan bolj živahna in igriva, na kontrolnem pregledu se je pokazalo, da se uho lepo zdravi in da je vročina izginila, ima tudi dober apetit in redno hodimo na stranišče. Rekel bi, da se lepo navaja na novo okolje in da gre njeno zdravje vsekakor na bolje.
Me pa zanima, od kje te zahteve po obrazložitvah? Tačko sva h veterinarju peljala zaradi skrbi za njeno zdravje pa tudi za najin lastni mir, ker sva hotela vedeti, če je karkoli narobe. Veterinarka je za Tačko poskrbela in nama dala koristne informacije. Mislim, da tukaj konkretno na temu forumu nima noben pravice postavljati kakršnihkoli zahtev v zvezi s podrobnostmi oskrbe, ker je to med nami tremi in veterinarko. Če pa kdo sumi kakšne konkretne incidente neprimerne nege in oskrbe, pa mislim, da ta forum spet ni pravi naslov.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #37 : sobota, 09.02.2013 : 23:53:55 »

Neee, zahteva bi bila drugačna. Me samo zanima, če je bil narejen hemogram in je na podlagi izvida dobila antibiotik? O tem je med drugim tekla debata prav na forumu.
Logiran

Tomi/Tačka
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #38 : nedelja, 10.02.2013 : 00:07:01 »

Ne, hemogram ni bil narejen, sicer niti ne vem kaj bi hemogram pokazal? Rdeče vnetje in oteklina okoli mesta, kjer je bila psička zelo, zelo zgodaj sterilizirana, ven pa je molel šiv je že zelo dobra indikacija infekcije, za to pa še sam vem, da se zdravi z antibiotiki. Mimogrede, dobila sva informacijo, da bo ta šiv sam odpadel, na kliniki pa nama je bilo razloženo, da je to notranji šiv, ki znotraj telesa res razpade oz se absorbira, zunaj telesa pa se to ne more zgoditi, celo tkivo se skuša zarasti okoli, pa se zaradi tujka ne more.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #39 : nedelja, 10.02.2013 : 08:19:00 »

Seveda je bila zgodaj sterilizirana  Smiley, vemo.
Notranji šiv je notranji šiv, vedno razgraden. Zunanji so ali razgradni ali nerazgradni in tale je bil v prvi kategoriji, kot pri vseh ostalih naših.
Za tovrstno vnetje zadošča odstranitev in razkužilo. Za praskanje običajno resen veterinar pred (predvidevam) injekcijo kortizona zelo, zelo mlademu psu poskuša ugotoviti razlog, recimo.

Tule malo izobraževanja o diagnostiki na zelo poljuden način:

http://www.vpsg.si/clanki.php?fn_mode=fullnews&fn_id=6


Logiran

Tomi/Tačka
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #40 : nedelja, 10.02.2013 : 08:57:34 »

Hvala za te informacije, res bi bile koristne če bi jih dobila na dan prevzema, ne nebulozen "šiv bo sam odpadel".
Kar se tiče komentarjev o oskrbi sem s tem opravil, ker se ne bom vtikal v delo veterinarke, pa če je na tem forumu še tako nestrinjanje z njenimi metodami.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #41 : nedelja, 10.02.2013 : 10:37:18 »

Jaz mislim, da če se določene stvari napišejo na javen forum, to pač lahko postane javna debata.  Wink Oziroma je to cel namen foruma, a ni? Sploh pa so vsi komentarji mišljeni v pomoč in nisem opazila karkoli zlonamernega. Sad

Po mojih izkušnjah z veterinarji, se mora človek dostikrat še dodatno sam izobraziti o situaciji (pa če je to internet, knjiga, pogovori z ljudmi). V mojem primeru je bila veterinarka hvaležna za to, lahko sva se pogovarjali bolj "na nivoju", lažje mi je razložila stvari, skupaj sva tudi kaj pogruntali. Pod nobenim pogojem nisem s tem spodkopavala njenega dela in mnenja. Smiley
Seveda je vse odvisno od odnosa, verjamem, da nekateri lastniki čez noč požrejo enciklopedijo in potem solijo pamet.

Včasih pa nas že preprosta logika in kmečka pamet lahko obvarujeta pred napakami. Tudi veterinarji so samo ljudje. Če mi naprimer prvi reče, da psa lahko cepim, meni pa se to zdi nevarno, bom vprašala še druge. In tako so mi kasneje trije drugi rekli, da nikakor ne smem cepit. To je bilo v mojem primeru (zaradi bolezni psa).

Spet poudarjam, kot vsi drugi, da sem želela s to svojo razlago pomagati in nič drugega. Smiley
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #42 : nedelja, 10.02.2013 : 10:53:22 »

zunaj telesa pa se to ne more zgoditi, celo tkivo se skuša zarasti okoli, pa se zaradi tujka ne more.

To ni res.
Del siva, ki je zunaj rane, seveda ne "izpuhti". Zato pa del, ki je v telesu, seveda razpade in siv odpade.

Zakaj se Smet spusca v vse skupaj? Ker se bere kot da sta dobila bolnega in zanemarjenega psa ... Veterinarski pristop je vsekakor "malo hecen".

Pasji mladic je brez neke posebne diagnostike torej dobil:
- Stronghold (deluje na zunanje in velik spekter notranjih parazitov, nikakor ne pomaga pri alergiji)
- tablete proti notranjim zajedavcem (zakaj, ce je dobila ze Stronghold - ce je bil sum na parazite, ki jih stronhold ne pokriva, bi bilo dobor opraviti parazitolosko preiskavo)
- "kapljice" za usesa (verjetno gre za zdravila, ki vsebujejo antibiotik, kortizon in protiglivicno zdravilo, ki delujejo lokalno, ce ne gre za res hudo vnetje uses, zadostuje za zdravljenje vnetja, Ce ne zadostuje, se odvzame bris in naredi mikrobioloska preiskava in antibiogram)
- synulox (antibiotik) - za vnetje ob sivu? Kot je napisala Polona, zadostuje odstranitev siva, razkuzitev mesta in eventuelno lokalna aplikacija antibioticnega mazila.
- kortizon (proti praskanju) - zavira imunski odgovor telesa in na ta nacin deluje antipruriticno. Pri tako mladem psu ga ne "picis" na slepo, sploh ne, ce sumis, da se je kuza praskal zaradi parazitov in si mu apliciral antiparazitike.

Vsi nasveti so bili dobro namerni, kuza pa je seveda vajin in s posvojitvijo sta prevzela odgvornost tudi za njeno zdravje (in izbor veterinarja). Ne vem ali je to vajin prvi kuza/zival - ce je, potem seveda ne moreta imeti izkusenj z vsem zivim. Verjamem tudi, da ji zelita le najboljse, vseeno pa vama toplo priporocam, da sta do dela veterinarja (katerega koli) vseeno nekoliko (zdravo) skepticna.
Lepo se imejte.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #43 : nedelja, 10.02.2013 : 11:18:56 »

Tudi moj nasvet je bil dobronameren, čeprav je bil brez smeškov. Kot sta napisali Žužka in Maja..

Itak je pa nešteto razlogov, zaradi katerih se znajdemo pri veterinarju/zdravniku in itak, da nimajo vse diagnoze alternative. Moje mnenje se je pač nanašalo na tiste, ki jih imajo, in takrat so zelo koristne dodatne obrazložitve, če se ti pojavi dvom (kot se je tule). Nazadnje npr. jaz svojemu mačku nisem dala antibiotikov, ki mi jih je predpisal veterinar, po tem, ko sem se zaradi lastnih dvomov (laična logika pač) posvetovala s kolegico veterinarko - njeni razlogi so bili pač tehtnejši in aktualnejši. Kdo drug bi se zadovoljil z mnenjem veterinarja in z mačkov verjetno ne bi bilo kaj bistveno drugače. Jaz se pač nisem.

Noben od nas tu ne dvomi, da ne boš najbolje poskrbela za psičko.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #44 : nedelja, 10.02.2013 : 11:29:45 »

jap, s čim bi veterinarji že vse našopali naše živali in šlogali diagnoze po trial and error principih, če bi jim pustili proste roke.
biznis je biznis  Wink

bom pa kar na tem mestu izkoristila priložnost za zahvalo bejbam na forumu, ki ste mojim žvalam z nasveti prihranile na kile brezvezne kemije, moji denarnici pa ohoho vsebine. zlate ste  Kiss  Kiss  Kiss

tamala je pa cel srček, želimo vse najlepše in upamo, da se čimvečkrat oglasite s fotkami..
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Horjulčki se javljajo iz novih domov (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul)  |  Tema: Dili/Tačka v novem domu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines