mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:42:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: rep med nogama
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: rep med nogama  (Prebrano 7550 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« : sobota, 23.03.2013 : 12:29:16 »

Pozdravljeni!

Nisem vedela kam dati to temo, mogoče je celo že kje odprta., pa vseeno...

Moj višavski terier je star 9 let. Prejšnji teden sem opazila, da si liže predel okoli zadnjika, drži rep med nogama, se previdno vseda in težko skoči. Šla sva k veterinarju, ki je rekel, da ima zamašane analne žleze, jih očistil, za domov pa sva dobila mazilo. Ker se kljub temu stanje po treh dneh ni izboljšalo, pes pa je tudi dva dni zapored bruhal (1x na dan), postal je ves okoren, brez energije, sem ga peljala nazaj. Zanimivo je bilo, da se je pes tako obnašal samo v stanovanju, na sprehodu je "pozabil" na ukrivljen rep in okorno hojo in deloval čisto normalno. Veterinarka je potrdila, da ga nekaj boli, saj vnetja analnih žlez ni bilo več opaziti. Dala mu je protibolečinsko injekcijo in opravila analizo krvi. Izkazala se je infekcija na krvi in nadaljnja analiza je pokazala, da ima povišan nek encim v jetrih, zato je spraševala, če kaj več pije, je, urinira (sum na cushingov sindrom). Nekaj dni po praznjenju žlez je res nekoliko več jedel in posledično popil, zato se je odločila, da ga da na ultrazvok in rentgen (drug teden). Danes pije in je spet popolnoma normalno. Dala mu je tudi antibiotike, vendar je po njih bruhal, zato smo se morali vrniti po infuzijo in antibiotike danes dobiva z injekcijami. Danes je dobil že 3. 24 urno injkecijo. Rep še vedno drži med nogami, še vedno težko skače, zaradi terapije za želodec pa bruha ne več. Na sprehodu se obnaša čisto drugače, notri pa je ves "lesen". Nekaj časa je tudi drgetal, hvala bogu to zdaj ne več. Na trenutke je tudi notri bolj živahen, laja, se igra z žogico, spet drug trenutek pa se vleče kot megla. Sem zelo neučakana, nervozna, ker ne vem kaj je z njim, veterinarji pa pravijo, da naj bom potrpežljiva, saj zdravljenje ne gre tako hitro. Mi je pa to izjemno težko, saj sami veste, kako dragoceni so ti naši kosmatinci in zato se mi vsak dan vleče kot da ima 100 ur. Aja mogoče še to... stanje se je pojavilo po gonitvi dveh psičk v njegovi bližini. Veterinarka mu je pregledala tudi prostato, ki je imel zaradi gonitve nekoliko povečano in bolečo, en teden kasneje pa spet normalno. Veterinarji pravijo, da je možno tudi, da mu je povišanje hormonov porušilo imunski sistem. Potemtakem, bi morali antibiotiki pomagati... pa zaenkrat ni bistvenihn sprememb. Al kako...  Undecided

Če ima kdo podobno izkušnjo, nasvet, idejo ali samo tolažilno besedo, vam bom neskončno hvaležna.  Cry

Še to... kaj je s sindromom zlomljenega repa? O tem sem nekaj brala, pa ni kaj dosti informacij, simptomi pa so zelo podobni in tudi vzroki bi lahko bili enaki.

Hvala.

Sara
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #1 : sobota, 23.03.2013 : 13:04:55 »

Veterinarka mu je pregledala tudi prostato, ki je imel zaradi gonitve nekoliko povečano in bolečo, en teden kasneje pa spet normalno. Veterinarji pravijo, da je možno tudi, da mu je povišanje hormonov porušilo imunski sistem. Potemtakem, bi morali antibiotiki pomagati... pa zaenkrat ni bistvenihn sprememb. Al kako...  Undecided


Antibiotiki delujejo protibakterijsko, nimajo kaj pomagati zaradi porušenega imunskega sistema (ki bi ga povzročilo povišanje hormonov). A ga boli sam rep? Poskusi pretipati, mogoče ima zlomljeno kakšno vretence. Čeprav ne vidim povezave med zlomom repa in bruhanjem..
Lahko, da je kaj z jetri, vendar odvisno, kateri encim je bil povišan..

Večina zdravljenj poteka bolj počasi, zato le potrpežljivo. Je pa seveda dobro najprej imeti pravo diagnozo, takrat je lažje čakati..
Držim pesti, da se stanje kmalu izboljša!
Logiran
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 23.03.2013 : 13:12:01 »

ja uraa, tudi meni je čudno vse skupaj... antibiotiki, porušen imunski sistem... ne vem, kot bi brcali v temo Sad Rep ga ne boli, bolj izgleda, da ga boli nekaj "notri". Najhuje je, ko hoče vstati po spancu. Ponavadi je nekaj minut cel zategnjen, dokler ne pride k sebi, potem pa je nekoliko bolje. Ko berem forum sumim na artritis... ne vem... milijon stvari mi gre po glavi Sad žal si nisem zapomnila kateri encim je bil povišan, menda tisti, ki ga izloža nadledvična žleza.

Hvala za tolažbo, tudi jaz upam, da čimprej izvem kaj točno mu je in srčno upam, da samo postaja starček in ni kaj hujšega.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : sobota, 23.03.2013 : 13:19:59 »

Tako nalomljeni so tudi psi, ki imajo kaj s hrbtenico ali ledvicami. Pri jetrih so načeloma drugi simptomi (neješčnost, če se že kaj vidi pri gibanju, je to, da včasih nočejo po stopnicah dol). Če je porušen imunski sistem, prihaja do vedno novih in novih infekcij, tudi s povzročitelji, ki jih sicer brez problema drži na kratko in ne zboli.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #4 : sobota, 23.03.2013 : 13:46:23 »

Takšno izkušnjo smo imeli tudi mi, vendar veiko bolj bolečo. Ko smo vse možne zadeve izključili (tudi rentgenska slika ni pkazala nič), je dobila Medrol, ki ji je pomagal (morda tudi antibiotike, a se ne spomnim). Vendar je veterinar svetoval, da če to ne pomaga v 5 dneh, bo opravil CT slikanje. K sreči je Medrol pomagal. Zadeva se je še samo enkrat ponovila, po 3 dnevni kuri z Medrolom je bilo vse vredu. V bistvu pa nismo vedeli, kaj je dejansko bilo.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #5 : sobota, 23.03.2013 : 15:48:28 »

Glede na to, da si omenila sum na Cushingov sindrom: za to obstaja poseben krvni test. Je sicer malo dražji, na rezultate čakaš 7-10 dni in če se diagnoza potrdi, je potrebno doživljenjsko jemanje zdravil - ampak lahko se bolezen potrdi ali pa izloči.

Kot so ti že drugi napisali, bodi potrpežljiva in naredite vse možne preiskave. Ena od mojih psičk ima potrjeno diagnozo Cushingov sindrom, ampak do tega smo rabili več kot eno leto, tri različne veterinarje in da rajši ne povem, koliko denarja.  Zato ti svetujem, da za  vsako preiskavo točno vprašaš, zakaj jo delajo in kaj bo pokazala. Glede na starost psa seveda en tak kompleten "servis" sploh ne škodi!

Antibiotiki "kar tako" pa niso hec in jemanje na dolgi rok dejansko lahko oslabi imunski sistem  (tudi to se je zgodilo v primeru moje Sherry in je bilo kar hudo).  Če imaš občutek, da ne pomagajo, tako tudi povej in poskusite najti drugo rešitev - gotovo se da.

Upam, da imaš dobro veterinarko, ki ji zaupaš. Če boš pa kasneje šla še kam po drugo mnenje, kar tudi ne škodi, pa  nesi s sabo kopije izvidov.

Veliko sreče!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #6 : sobota, 23.03.2013 : 16:35:30 »

Skoraj prepricana sem, da cushing ni, ker glede na napisno nima povecanega apetita in tudi vode ne popije vec.
Kar je napisano, se mi bolj zdi, da je nekaj narobe v trebusni votlini ali celo zelodec.
Kaksno je blato in kako blato odjava?

Moj vet je v podobnih primerih psa vedno najprej celega pregledal z ultrazvokom. Zaradi tega nam je bilo ze marsikaj prihranjenega (psu bolecine in napacno zdravljenje, meni denar za nepotrebne preiskave).
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 23.03.2013 : 20:19:34 »

Hvala vsem...

Drejči tudi jaz dvomim v cushinga. Sicer pa bomo vidli, veterinarka je rekla, da bo najprej naredila ultrazvok in potem dalje krvni test, če bo kaj opaziti pri nadledvični žlezi. Kar se tiče želodca... apetit ima normalen, bruhal je belo peno in rumeno tekočino, ampak zdaj je to minilo. Tudi trese se ne več. Blato odvaja normalno, brez težav, barve je normalne, rjavo-zelene barve, kot že od nekdaj. pri otipu želodca ni kazal znakov bolečine, tudi pri dvigovanju ne :/

pepsi, je tvoja psička tudi imela rep med nogama? Jaz med tobyevo hojo oz. njegovim repom in cushingom ne vidim povezave. Drugače pa dobiva antibiotike zaradi infekcije, ki bi naj bila bakterijska. priznam, da sem bila v tistem trenutku, ko je povedala, kaj je pokazala analiza v drugem stanju, ker mi je v glavi še vedno odmeval tumor nadledvične žleze, tumor hipofize... Zdaj sem se malo spravila k sebi in takoj v ponedeljek vprašam podrobneje, za kako infekcijo gre (vem, da je na začetku omenjala tudi neko mišjo bolezen, ki pa jo je kasneje izključila).

Lanabela, analiza krvi je pokazala, da bi naj bilo z ledvičkami vse ok, bomo pa videli še na ultrazvoku.

Luna7, vse bi dala, da bi bilo tudi pri mojem tako. Upam, da res ni kaj hujšega.

Komaj že čakam ultrazvok in rentgen in res je pri tej starosti pametno vse to opraviti, bom mirneje spala, če bom vedela, da moj kuža zdrav odhaja v zrela leta.

Res hvala vsem, ko takole klepetam, mi je kar lažje. Fant je že ves nervozen z mano, ko ga tisočkrat na dan vprašam, če se mu zdi, da rep drži malo bolj pokonci, če je včeraj tudi tako lajal, da ima mogoče malo več energije... No tu pa vsaj vem, da me razumete Smiley
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #8 : sobota, 23.03.2013 : 21:25:49 »

pepsi, je tvoja psička tudi imela rep med nogama?

Ja, tudi, vendar ne ves čas - ker kot sem rekla, mi smo do diagnoze rabili več kot eno leto. Na začetku smo zdravili  navaden uroinfekt (oz. tako smo mislili).  Poleg repa dol se je gibala bolj okorno in občasno iznenada zacvilila - kar med hojo, ali pa jo je med počivanjem "odneslo v luft" s pravim krikom bolečine.  Undecided   Tudi med sprehodom se je večkrat obnašala, kot da jo je nekaj špiknilo in je nenadoma odskočila za cel meter v levo ali v desno - res si nisem znala razložiti, kaj bi to bilo. Potem sem enkrat uspela to posneti in ko sem pokazala veterinarki, ni vedela, kaj naj reče... Sad  ker česa takega še nikoli ni videla. Jaz sem začela sumit na nevrološke težave, itd. itd. ....da ne dolgovezim. Ko sem imela dovolj antibiotikov in sem se temu uprla, da psa ne bom več filala z zdravili, ki prav nič ne pomagajo, smo pa precej hitro odkrili Cushingov sindrom.

Ultrazvok bo pri tvojem kužku super, ja. Če bo že tam, bi jaz vsekakor dala še kri na razširjeno preiskavo - iz tega se vidi marsikaj.

LP Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
sara84
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #9 : torek, 26.03.2013 : 14:05:21 »

Povratna informacije, za vse, ki bi kdaj imeli podobno izkušnjo...

Danes smo bili ponovno pri veterinarju, infekcija v krvi se zmanjšuje, vrednost encimov ALT pa je padla iz 550 na 200. Torej gre na bolje. Juhej!  Roll Eyes

Ampak....  Sad
Rentgen je pokazal neko tvorbo v/na/ob želodcu. Naročeni smo k dr. Matku, da opravi endoskopijo potem pa dalje... po potrebi operacija.
Karkoli že to je, niti pomisliti ne upam, da je rakavo...

No evo... od zamašenih analnih žlez, preko infekcije, povišanih jetrnih encimov, suma cushingovega sindroma, bolezni jeter do tvorbe na želodcu.  Undecided
Tolaži me le to, da je kuža precej bolje kot je bil. Apetit ima normalen, živahen je normalno, rep je manj časa med nogami. Edino na dieti je, antibiotikih in ranitalu.  Smiley

Še eno vprašanje ... Mogoče veste koliko stane operacija želodca? Seveda denar sploh ni vprašljiv, zanima me le toliko, da se vem zorganizirati začeti varčevati, sposoditi...

Lp

Sara


Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #10 : torek, 26.03.2013 : 14:10:42 »

Odlično, da vsaj veste, pri čem ste. Smiley
Za ceno posega je najboljše vprašati po postavljeni diagnozi. Glede na to, da se ne mudi tako zelo, lahko cene preveriš še kje drugje poleg kvalitete.  Wink
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #11 : torek, 26.03.2013 : 17:57:53 »

Lahko bi bil tudi tujek - vem za en  tak primer, ko je bilo diagnosticirano vse mogoče, tudi tumor, pa je bila nazadnje požrta žogica. Sicer pa operacija ne bi smela biti zelo draga - vsekakor manj kot ortopedske zadeve.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #12 : torek, 26.03.2013 : 18:03:29 »

Če greš k dr. Matku, ti bo takoj po diagnozi in predvidenem posegu, povedal tudi ceno (če ga vprašaš). Preverjeno  Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: rep med nogama
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines