mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 18:50:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Tema: Striženje polarnega psa
Strani: 1 [2] 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Striženje polarnega psa  (Prebrano 19031 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #15 : torek, 23.04.2013 : 14:22:19 »

Lanabela - glede na trenutno količino dlake pri naši bajti, me je groza pomisliti kakšno imate pri vas... 
Ne piše zastonj, da je treba pri nakupu sesalnika računat na krajšo amortizacijsko dobo.  Evil

BTW: Nasvet glede dlake in pozitivnega učinka na voluharje/krte upoštevan in funkcionira perfektno.  Afro Glede na povpraševanje samo v ožji krogu, bo treba v širitev "familije".  Grin
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #16 : torek, 23.04.2013 : 14:31:46 »

Še ni nobene groze, zaenkrat smo slekli samo Betko, druge se še ne molsajo.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #17 : torek, 23.04.2013 : 15:36:52 »

PS: je pa seveda potrebno polarce v tem času, ko se večinoma začenjano molsat redno česat, da se odstrani odmrla dlaka.
Komur je dvojna dlaka in njena nega odveč, naj si ne nabavlja polarcev ampak pudla ali kakšno drugo pasmo, ki se jo lahko striže/brije na kratko.

Samo popravek.... ne, ki se jo lahko.... pudle se MORA strist oz. brit. Boze ne daj, da se jih ne.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #18 : torek, 23.04.2013 : 15:44:51 »

Jaz vem samo za svojega, da se poleti nujno brije. Kdor ne verjame v korist tega, ga lepo vabim, naj si ogleda naš sprehod prej/potem. Smiley
Za druge nimam pojma. Aja, pa moj nima niti P od polarca, ima pa dušo od kratkodlake čivave in kožuh od špica- torej 2 različna. Grin
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : torek, 23.04.2013 : 19:02:32 »

Bomo nazadnje mogoče celo ugotovili, da vsi psi niso enaki. Eni recimo imajo celo tako dlako, da se, če se jih v vročini zmoči, skuhajo. Večino pa to, da imajo mokro dlako, hladi.
Jaz za svoje lahko samo rečem, da pri normalni odlakanosti lahko pri 35 stopinjah plusa ne samo hodijo ampak brez vsake škode kakšen kilometer tudi pretečejo. Ko je imela ena zaradi operacije dobršen del trupa in cel trebuh pobrit pa...okrog nule že ni hotela več ven, pri plus 15 ji je bilo pa vroče.
Pa ločiti je treba postriženo dlako (ki polarca ali drugega psa z dvojnim kožuhom) sicer povsem skazi in mu dlako uniči za vsaj dve sezoni, mu pa ne škodi od britja povsem na kratko.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #20 : torek, 23.04.2013 : 19:05:18 »

Lanabela, S in M 2011,  maja01, No Jinx,, moj podpis pod vsem kar ste napisale!
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #21 : torek, 23.04.2013 : 19:33:55 »

Mislim, da tole velja kar na splošno za pse (seveda obstajajo redke izjeme), ne samo za polarce. Dlaka je en tak termoizolacijski plašček, ki psa varuje pres mrazom, vročino, UV žarki, ... Je pa res, da ljudje projiciramo svoje prepričanje na pse in kar vidimo, da lažje zadihajo, ko jih postrižemo/pobrijemo, ker to pač želimo videti.  Smiley
Vidim, da moram v svojem prejšnjem zapisu posebej poudarit kar sem sedaj pobarvala z rdečo in dodati, da s tem mislim na pse, ki se jih mora striči (npr. pudlji) in na pse, kot je npr. pes od Žužke, ki mu je dejansko vroče, če ga  ne postriže (Tibo, tvojega psa in tebe ne poznam, ampak ti vseeno verjamem, da je tudi pri tvojem psu tako). Ampak po mojem mnenju je takih psov, glede na celotno pasjo populacijo okoli 15%, kar v mojem svetu pomeni, da so redki.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #22 : torek, 23.04.2013 : 21:29:52 »

Dejstvo je, da naša čupavka s svojimi 15m dolgimi dlakami izjemno težko prenaša temperature že nad 15 stopinj in da je pozimi veliko bolj uživala, tako da ne vem, kako je pri naših z izolacijo Undecided Roll Eyes ... Sančotu s kratko frizurco gre sedaj veliko bolje. Poleti je ne mislim ostriči  čisto na kratko, ker bo predolgo trajalo, da zraste nazaj, bo pa en hladilni plašček, poleg izogibanja dnevnemu soncu, nujen. Res je boga, pa še ni toplote niti en teden.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #23 : torek, 23.04.2013 : 21:56:36 »

Se tudi jaz zavedam,da obstajajo pasme kot npr. pudlji, katere je treba striči. Seveda na lastnikih je odvisno kako ga bodo (bolj ali manj). Hladilni plaščki so super - preizkušeno lani. Boljši od onih ovratnikov hladilnih - ok moje mnenje.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #24 : torek, 23.04.2013 : 22:00:56 »

Vem, pri Sančotu se je lani super obnesel, no, v omejenem času, seveda (cca uro in pol, dovolj za poletni sprehod). Zoprno mi je samo, da me cela Ljubljana bulji, če sem čisto zmešana ali pa trpinčim pse ...
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #25 : torek, 23.04.2013 : 22:55:36 »

Po moje je pa point v izolaciji, dlačni in "poddlačni", torej v dlaki in maščobnem  tkivu. Poglejte npr. angleške, španske in italijanske hrte - pozimi se hitro podhladijo, poleti hitro pregrejejo, pa skoraj "nimajo" dlake in tudi podkožne maščobe izredno malo.

Mnenja so pač različna, kaj hočemo. Meni osebno recimo bi se zdelo nesmiselno striči, sploh pa briti srednje ali dolgodlakega psa, ki ni pudelj ali pasma, kjer dlake rasejo in rasejo kot človeški lasje, sploh če ne bi videla nekega efekta v smislu boljšega počutja. Saj, nekatere ovčarske pasme so baje nekoč strigli v istem času kot ovce, enkrat letno (staroangleški ovčar recimo), morda je res pes, ki je bil ves dan na delu, to delo lažje opravljal, če da ni motila dolga in morda tudi pretopla dlaka. Ne vem .. bi moral kak poznavalec več o tem napisat.
Po drugi strani pa imamo pastirce, tornjake, šarplanince, kraševce, ki so tudi "namenjeni" temu, da so ves dan in vso noč s čredo zunaj na pašnikih, pa so vsi po pravilu zelo kosmati. Pa so poletja tudi v Hercegovini peklensko vroča, recimo. Da bi bili te vrste psi kdaj striženi/briti še nisem slišala. Verjetno se v največji vročini pač skupaj s čredo prestavijo v senco, če jo najdejo in to je to.

Drugo pa so naši hišni psi, ki živijo pozimi pri 20+ stopinjah, pa se jih čutimo dolžne oblačit za zimski sprehod pri 0 stopinjah ali obratno, poleti, ko imamo po klimatiziranih stanovanjih 22 stopinj, zunaj pa je 35, pa pse močimo ali hladimo z raznimi plaščki.
Kaj pa vem - odločitev za striženje/britje odvisna, kako človek izkoristi dan, kako ocenjuje, da pes prenaša vročino. Eni so očitno (kot Žužkin Binki) čisto pregreti že spomladi, drugim niti avgustovska vročina ne pride do živega.
Gledam recimo vse te borderje, šeltije in še kaj na poletnih agility tekmovanjih, kosmati, dolgodlaki šibajo kot strela, pa bi jih ljudje verjetno brili, če bi bilo to boljše zanje, ane? Pa vsaj po raznih posnetkih res še nisem zasledila postriženega agilitaša šeltija ali pobritega borderja sram

Pri mojem mešancu, ki nima bogve kako goste in dolge dlake, še najbolj je podoben hrvaškemu ovčarju, vidim, da mu pozimi ne manjka prav nič, tudi če greva pri minusu na burjo direkt iz hiše, se ne trese in ni videti, da bi ga zeblo pri normalnem, aktivnem sprehodu, poleti pač izkoristimo večerne in nočne ure in jutra. Čez dan pa se tudi nam, ljudem ne da ravno pri 35 stopinjah uro ali več marširat po žgočem soncu, če nam ni treba. A ni tako?

Logiran

Unikatne tablice in portretki
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #26 : sreda, 24.04.2013 : 10:02:17 »


Jaz za svoje lahko samo rečem, da pri normalni odlakanosti lahko pri 35 stopinjah plusa ne samo hodijo ampak brez vsake škode kakšen kilometer tudi pretečejo.

Uf, jaz si takole za Bučita ne predstavljam, niti prej, ko je bil mlajši, sploh pa sedaj ne, ko je že malo v letih (12 let). Njemu je ful vroče če je na soncu, res ful, zato hodimo že sedaj na sprehode v gozd, kjer je senca. A misliš, da je zato kriva tudi njegova črna barva? Meni se zdi to pravi vzrok.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #27 : sreda, 24.04.2013 : 10:15:34 »

Barva, leta, kondicija, zelo velik vpliv ima tudi (morebitna) debelost. Sicer pa tudi naše tastare ne tečejo več tam enkrat od 12, 13 leta bolj ko ne pešačijo. Velja za mlade, zdrave, suhe in natrenirane.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #28 : sreda, 24.04.2013 : 11:41:20 »

Moja psička ima 12 kg, stara 4 leta, je kratkodlaka, po spodnjem delu ima tako redko dlako, da se ji vidi koža. Kakor je meni trenutno znano, je zdrava, nič pretirano ne pije, lahko bi izgubila pol kile, ampak ni krize.
Nikoli ni marala vročine, ki se zanjo letos začela že prejšnji teden. Poleti ji je tudi ob 8h zjutraj prepozno za aktiven sprehod in nato do večera nikamor ne prideva, ne da bi se mi neprestano valjala po travi in "pavzirala". Vsako jesen nato spet oživi na sprehodih. Taka pač je, to ima po meni..  Roll Eyes
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #29 : sreda, 24.04.2013 : 15:38:28 »

Gledam recimo vse te borderje, šeltije in še kaj na poletnih agility tekmovanjih, kosmati, dolgodlaki šibajo kot strela, pa bi jih ljudje verjetno brili, če bi bilo to boljše zanje, ane? Pa vsaj po raznih posnetkih res še nisem zasledila postriženega agilitaša šeltija ali pobritega borderja sram

A veš, da jih brijejo.  Cheesy Sicer to ni velik procent. Na tekmi pred 2 tednoma sta bila pobrita en nemški ovčar in en shetland. Tongue Od prej pa se spomnim, da je bil kdaj pobrit tudi kakšen border ali dva. Wink
Mogoče se lastnikom samo ne da česati (jaz bi na primer ta del razumela  sram ).

No, moj Binki je po moje čisto z drugega planeta, zato mogoče ni dober primer. Lahko je kombinacija kondicije, dlake, bolezni, debelosti, kakorkoli, ampak že od nekdaj je tak. On nikoli ne diha z zaprtim gobcem, razen, ko spi. Undecided Če še premakne že čisto malo, mu je vroče. Mnenja so so bila deljena, ampak sem potem 2 leti nazaj po predlogu inštruktorice za agility ( Tongue ), vseeno probala obrit. Takoj mu je bilo lažje, neposrednemu soncu se pa tako ali tako izogibamo že zaradi barve kože, zato ni nevarnosti opeklin. Dlaka je nazaj zrasla enaka- do jeseni/zime.

Ne bi rada promovirala britja vsepovprek, saj se strinjam z večino, da to ni kul. Ampak pride v poštev za določene vesoljce.  Cheesy In seveda pse, ki jih je itak potrebno brit, ane pudeljčki, da vas ne bom zanemarila v tem monologu. Grin
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Tema: Striženje polarnega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines