mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 14:58:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: Preležanine
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Preležanine  (Prebrano 5165 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tanc84
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« : nedelja, 23.06.2013 : 11:13:09 »

Pozdravljeni.
Moj kuža je zaradi ukleščenega živca nestabilen na levo stran. Zdravimo ga s močnimi dozami kortikosteroidov, ki mu sicer zelo pomagajo, povzročajo pa nam kup drugih težav. Ker mu, kot stranski učinek, urin KONSTANTNO uhaja, ne morem preprečiti, da ne bi bil moker. Ga umivamo, brišemo, skrbimo za suho podlogo, vendar je praktično nemogoče, da ne bi bil moker. Kuža se sicer giba po dvorišču, vendar se mu zaradi urina pojavljajo preležanine na stegnu in stopalu. Na žalost prve faze nismo opazili, čeprav smo bili pozorni na to. Sedaj je vse skupaj že malce napredovalo, na površini se mu nabira gnoj. Rano mu sprva sperem s fiziološko, nato očistim s tekočino za dezinfekcijo in namažem trenutno s bepantenom (jutri grem k veterinarju po kaj primernejšega). Zanima me, če je rana odprta ali jo je potrebno obvezati in ali se sploh sme mazati s kakimi mazili. Ali mu lahko dovolim, da si rano liže ali ne?
Kakršnekoli izkušnje na to temo?Hvala za vaše odgovore in pomoč.
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #1 : nedelja, 23.06.2013 : 11:56:24 »

Lizanje rane bi jaz odsvetovala, ker je v slini oz. ustni votlini precej bakterij + zliže si, kar se je že zacelilo na rani. Verjetno bo veterinar dal kaj primernejšega za mazat + obvezo.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #2 : nedelja, 23.06.2013 : 14:22:46 »

- lizat se ne sme.
- ce se rane gnojijo, bo verjetno potrebna antibioticna terapija. Glede na videno se bo veterinar odlocil ali lokalna (mazilo) ali sistemska (tablete).
- moras mu zagotoviti suho podlago za lezanje, saj sicer ne bose pozdravili zadeve. Fajn se obnesejejo Vet bed podloge, pod njih pa lahko das plenicno podlogo. Ali pa psu enostavno nataknes plenice.
Logiran
baronek
novinec
*
Sporočil: 6


« Odgovor #3 : nedelja, 23.06.2013 : 21:30:53 »

Moj, ki je imel hernijo diska, ima sedaj že lep čas otroške plenice, ki se super obnesejo, nanj jih pritrdim z brisaččo, na katero sem našila ježke. Upam, da si lahko predstavljaš, kaj hočem povedat. Druggače pa se  tujini lahko kupijo prav plenice oz. nekakšen trak, ki ga prav tako pritrdiš psu okoli trupa. Tam sem jaz našla idejo za brisačo. Upam, da čimprej rešite problem, je pa pomembno da se pes ne liže po ranah in da je predel suh.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 23.06.2013 : 21:53:56 »

mačku sem po nasvetu Smetke Horjulske ornk velike odprte rane rihtala z jodom (betadine) in se je zelo lepo celilo brez gnojenja.
rane je imel take, da so se vidle mišice in mi je rekla, da ne z Bepantenom.
ležal pa je na starih cunjah, čez katere sem pogrnila preluknjane plenične podloge, da je lulanje teklo skoz in da je bil kolikor toliko na suhem, vse skupaj pa sem menjala 3x-5x dnevno.
Logiran
Tanc84
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 24.06.2013 : 20:03:45 »

Hvala za vase nasvete. Tudi sama uporabljam plenicne podloge + posebne pivnike za tekocino, katere redno menjam, vendar mu stegno vedno ostane malce mokro. Pomislila sem tudi na otroske plenice, vendar nisem uspela najti nacina, da bi le te dobro stale (tudi, ker kuzka grozno zivcirajo). Zaenkrat luknje se niso tako globoke, da bi se videlo misice. Na stegnu je povrsinska, na stopalu pa je malce globja, vendar se je gnoj ze scistil. Bomo pa pocasi zaceli zmanjsevati dozo kortikosteroidov in upam, da bo tudi uriniranje zmanjsano.
Logiran
Tanc84
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #6 : ponedeljek, 01.07.2013 : 13:40:43 »

Fajn se obnesejejo Vet bed podloge, pod njih pa lahko das plenicno podlogo.
Hvala za zgornji nasvet - sem jo potem tudi takoj kupila in zadeva se super obnese. Prej nisem vedela, da sploh obstaja. Sem pa imela improvizirano vet bed ;-) (luknjast predpražnik z mehko gumo, spodaj pa plenično podlogo).
No, želim samo sporočiti, da se je jod super obnesel. Zelo hitro je ščistil gnoj. Mi je pa veterinarka svetovala za nadaljno uporabo medicinski medu v obliki mazila, ki je baje še bolj priporočljiv od joda. Za medicinske medove obliže sem že prej slišala, vendar so mi jih v lekarnih odsvetovali, ker ne bi stali (četudi je pobrit). Sem pa dobila tudi cinkovo mazilo (Menalind professional), s katero preventivno ščitim komolce pred novimi preležaninami in odrgninami (ker kuža zaradi ukleščenega živca vleče šapo za sabo). Pa še odporno je na tekočino, kar dodatno zaščiti ranice pred uhajajočim urinom.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: Preležanine
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines