mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:40:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Šarplaninec
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 11   Dol
Natisni
Avtor Tema: Šarplaninec  (Prebrano 59610 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sunny
gost
« : ponedeljek, 06.05.2002 : 18:10:22 »

Pozdravljeni!

Vem kaj boste sedaj rekli. Prej nemška doga, sedaj pa kar šarplaninec. Shocked  Pa ni tako.  Wink. Želim si le izvedeti kaj o šarplanincu, kar tako. O tem psičku me zanima prav vse. Velikost, značaj, in podobne stvari. Zanima me tudi cena in, če je v Sloveniji veliko ali malo vzrediteljev šarplanincev. Če pa kdo pozna o tem medvedku kakšno spletno stran, pa kar z njo na dan Cheesy Lp.
Logiran
multipla
gost
« Odgovor #1 : torek, 07.05.2002 : 00:26:53 »

Šarplanince pri nas pregleduje vzrejna komisija **katere predsednica je g.**in ona te lahko poveže s kaknim našim rejcem ,ki ti bo kaj več pomagal.

Tomaž ,
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #2 : sobota, 11.05.2002 : 08:12:25 »

Ja baje je šarplaninec tudi dosti nevaren pes, ki naj bi bil kot eden izmed redkih psov primeren za premagati volka (sicer z ovratnico). Skratka ovčar! Smiley
Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #3 : petek, 24.01.2003 : 16:57:08 »

Šarplaninca sem imela celih 15 let, nato smo ga morali uspavati zaradi močne displazije kolkov. Sedaj imam kraševca, vendar mi je kar malo žal, da se nisem ponovno odločila za šarota, saj je njegov temperament dosti bolj umirjen, ukrepa pa le takrat, ko smatra to za potrebno. Moj šarplaninec je bil precej manj agresiven kot dalmatinec, katerega sem tudi imela, nikoli ni izzival drugih psov, gorje pa,če je kateri izzval njega. Imel je svoj jaz, smatral me je za gospodarja, čeprav se nikoli ni čisto podredil. Cry
lp vsem ljubiteljem šarplanincev
Talija
Logiran
Taja_K.
gost
« Odgovor #4 : petek, 25.04.2003 : 20:14:38 »

Hi. Trmast je še bolj kot kraševc.tut mau večji,plečna višina je 62 cm,psica58. Je pogumen,čuječ, odločen,napadalen pa le takrat ko je to potrebno!
Če ga misliš nabavit pazi,ker je veliko že "spremenjenih" šarplanincev,ki pasmi sploh niso več podobni. Priporočam,da ga kupiš z rodovnikom.
l.p. Taja Grin    
Logiran
MyMy
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 233


« Odgovor #5 : torek, 02.12.2003 : 19:28:13 »

Živjo!!!

Imam brata ki si namerava kupitit šarplaninca kot za čuvaja..Ima 1000m2 zemlje--trave..Za njega bo lepo skrbel in ga vzgajal....Brat je star 34 let tako da verjamem da je zmožen takšnega psa vzgajat.Zato bi pa lepo prosla bilo koga da mi pove čim več o teh lepih a meni strahvzbujajočih psov:)Smiley

HvaLA!!!
Logiran
Beatlka
gost
« Odgovor #6 : četrtek, 11.12.2003 : 16:09:37 »

Hi!Jaz z šarplaninci osebno nimam izkušenj,je pa moj dedi imel kraškega ovčarja. Šarplaninec je intelegenten pes, nekoliko bolj trmast od kraševca.Mislim,da tudi pri njem velja:če je nekaj brez smisla tega ne bom počel. Ni prav primeren za veliko šolanja,laja bolj malo večkrat tuli kot volk. Rabi osebo ki ga fizično obvlada(tvoj brat ga glede na starost gotovo zmore)
Ne prenese prisile,kot sem že zgoraj napisala,mora vedeti kaj dela in zakaj.
Šarplaninec je krasen pes in ob pravilni vzgoji postane dober pes in vdan ter zvest čuvaj.
Upam,da sem pomagala Taja
 
Logiran
ROBI-YUCCA
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 24


« Odgovor #7 : torek, 13.04.2004 : 20:17:59 »

ZDRAVO
Sem čisto nov na forumu in tudi pri "pravilni" vzreji psov.
Ne me narobe razumet, pse imamo pri hiši od vedno,vendar sem si sedaj privoščil moje večne sanje to pa je BESA moja šarplaninka.Po prvi zelo boleči izkušnji,šarota sem si naročil direkt iz Makedonije iz "priznane" psarne in dobil ljubko kepico,ki pa ni imela sreče v življenju. Bil je brez kolkov,podhranjen in po petih mesecih skupnega trpljenja ni preživel srčnega infarkta.Veterinarka mi je priporočala domačega rejca in pri njem sem kupil Beso s katero je vse v redu. Sedaj pa me zanima vse o teh prelepih živalicah in o izkušnjah z njimi. Za prvič bo dovolj in upam,da mi boste pomagali z nasveti.
Logiran
Majchy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 296


« Odgovor #8 : sreda, 14.04.2004 : 18:27:59 »

pozdravljen! Smiley

šarplanince dokaj dobro poznam, saj smo ga imeli doma. na začetku, ko sem bila majhna smo imeli mešanca med šarplanincem in kraškim ovčarjem Medota, nato pa smo imeli Šarota, ki je bil čistokrvni šarplaninec.

Medo je bil veliko bolj prijazen kot Šaro. Šaro je bil že kot majhen zelo nagajiv, je grizel in renčal za vsako malenkost. sicer živimo na kmetiji, ki pa ni ograjena in pes je bil privezan na verigi. to pa je bila velika napaka, saj je bil Šaro res zelo napadalen. do njega smo lahko šli le domači. najbolj je ubogal očeta, saj je bil on njegov gospodar.

res da je šarplaninec odličen čuvaj, zaradi tega smo ga tudi kupili, vendar je zmeraj hotel uveljaviti svojo. oče ga je vzgajal in ko mu je nekoč hotel vzeti kost, da bi mu pokazal kdo je glavni, ga je ugriznil. to je bila prva večja 'napaka'. nato pa sta šla nekoč oče in Šaro na sprehod in je do Šarota prišel potepuški pes. psa sta se hotla stepsti in oče je potegnil Šarota stran in ta je napadel njega in ga pogrizel po roki...

takrat je bila mami čisto šokirana kako je lahko lasten pes pogrizel gospodarja, vprašala je veterinarja za nasvet in ker je bil Šaro že kar star ga je dala uspavati..... Sad ful smo bli vsi žalostni, samo kaj bi bilo če bi to naredil komu drugemu??? pa še doma imamo rejniško družino in nenehno prihajajo novi ljudje in majhni otroci... tako se je moji mami zdela to najboljša rešitev in tako smo sedaj kupili bernskega planšarskega psa. aja Medo - mešanček med kraškim ovčarjem in šarplanincem pa je bil zeloooo prijazen, čeprav do drugih nezaupljiv.

vendar mislim da je bila veriga največja napaka, ki smo jo naredili. to je pes za med ovce, za med čredo... Šarplaninec mora biti v zagrajenem prostoru. tudi rejec, pri katerem smo psa kupili, je imel zagrajenega psa in je rekel, da gre do njega lahko le on...

Drugače pa naj bi bil šarplaninec napadalen le, če je to potrebno in zna biti tudi izredno prijazen. Je zelo pogumen, čuječ in odločen pes --> izvrsten čuvaj, ter vdan gospodarju, pa tudi otroke ima rad.

Tako ali tako pa mora živeti na prostem, najbolje v velikem zagrajenem prostoru. Smiley kajti to je pastirski pes in rabi dovolj gibanja in svobodo...                                                                                                        
mislim da si lahko prebereš knjigo OVČAR RUNO (Miško Kranjec)--> čeprav je tam kraški ovčar ampak, mene je vedno spomnil tudi na šarplaninca...

(izbrisana povezava na fotografijo; krsenje avtorskih pravic; Jana)


LP, Majchy***
Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #9 : sreda, 14.04.2004 : 18:48:37 »

Tako, kot npr. koker španjel, se pri vsaki pasmi najde posamezni primerek, ki hoče biti alfa, se pravi glavni, tako je tudi pri šarplanincih, le, da je tega malo težje ukrotiti, ko pride tako daleč. Zato je to potrebno preprečiti in mu pač dopovedati, kdo je vodja tropa. Tudi mene je hotel moj takrat štirimesečni šaro Kan ugrizniti, vendar sem mu pokazala, da to pač tako ne bo šlo. Že takoj sem mu tudi začela jemati hrano, kosti in igrače, seveda, sem mu vse takoj vrnila, da je ugotovil, da se mu ni treba bati za hrano in ga pohvalila. Tako kasneje ni nikoli bilo nobenih problemov z njim.
Ni pa nikoli bil na verigi, imel je pesjak, večino časa je pa tako bil spuščen na velikem vrtu. Tudi tujce je sprejel, če je videl, da smo jih mi.
Robi, koliko je pa stara tvoja psička? Če imaš kakršnokoli vprašanje, se oglasi in rada ti bom pomagala, če bom znala.
Lep pozdrav!

[attachment deleted by admin]
Logiran
ROBI-YUCCA
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 24


« Odgovor #10 : petek, 16.04.2004 : 14:27:37 »

Naša BESA ima skoraj sedem mesecev,je zelo posesivna,naprimer ko jo v boksu božaš in hočeš ven te prime za roko(ugrizne kar trdo ) in vleče v njen kot. Obnaša se zelo spremenljivo, mi pravimo da ima slabe dneve in ko ima takšen dan je zelo samosvoja in nič ne uboga.Kot praviš je tudi moja lepotička pravi vodja tropa. Pri hiši je bila takoj glavna, imamo še škotskega ovčarja in dve terijerke,to me ne niti ne moti, imamo sina starega sedem let in je z njim zelo groba. Začeli smo tudi z malo šolo in upam, da se bo kaj naučila. sedaj pa par vprašanj. Kako in s čim hraniš tvojega Kana? Kdaj približno dorastejo in se umirijo? Kako kaj kopanje in česanje? Kot vidiš me zanima precej stvari in upam,da se me ne boš naveličala.
                                                Lep pozdrav Robi
Še nekaj:kje si kupila Kan-a?
Logiran
Talija
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 223


« Odgovor #11 : petek, 16.04.2004 : 19:19:04 »

No, najprej ti moram povedati, da Kana, žal, že nekaj let ni več z mano. Uspavati smo ga morali, ko ga noge niso več nosile-doživel je pa lepo starost 15 let. Izhajal je iz takratne YU vojaške vzreje.
Dozorel je šele nekje pri dveh letih.
Ja, skrajni čas je, da svoji psici dopoveš, kaj lahko in kaj ne sme in med to zadnje vsekakor spada grizenje in grobost do sina. Sigurno ti bodo pa tudi v mali šoli znali pokazati, kako to narediš. Če pa bi imel prehude probleme in če nisi predaleč od celjskega konca, pa ne bi bilo slabo, da prideš do mene, saj imava z možem kar nekaj izkušenj pri šolanju psov, sploh problematičnih.
Zdaj imamo kraševca in dve terierki. Kraševec je zelo podoben značaj kot šaro, le, da je malce milejša oblika, kar pa zadeva trmo, je pa enak, če ne še hujši. Hranim ga z Belcando hrano, ravno tako tudi psici. Kana pa smo hranili z doma pripravljeno hrano, ker takrat še ni bilo briketov na našem tržišču. Krtačila sem ga nekje dvakrat tedensko, razen ob menjavi dlake, ko je bilo to potrebno vsak dan, drugače pa ni bilo nobenih posebnih problemov okoli nege.
Lp

Logiran
sallys
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 422


« Odgovor #12 : petek, 23.04.2004 : 21:44:59 »

Moj oči si je pred dvema mesecema kupil malo šarplaninko Cheesy- Etno.
Kraljuje v ogromnem pesjaku in prav godrnjajsa in tuli, ko želi vzbuditi pozornost. Že zdaj se kaže njena vdanost gospodarju, saj ko je on zraven ne šmirgla nikogar, le njemu se pusti crkljati, česati in ob njem že prav lepo hodi poleg.
 :oNe zdi se ji še, da bi ubogala kakšen sedi ali odpoklic, čeprav oči neumorno trenira, bere, kontaktira z rejcem..., a verjetno potrebuje čas- to ni bokserček! Wink
Hrani jo z Boschem, tako kot so jo hranili v njeni porodnišnici : Maslop- prijetni prvi stik, kup nasvetov, ugodna cena, potomka prvakov, odlični krofi pa se je oči zaljubil v šarote.
Mislim, da ne bi zamenjal za nobeno pasmo na svetu.

Bodite lepo,
pa, pa Neli
Logiran
Simply
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 1


« Odgovor #13 : sreda, 05.05.2004 : 12:14:51 »

Zdravo!
Pišem prvič, .... zaustavila so me mnenja o šarplanincu ... naj še sam dodam svojega. Moja zgodba je taka,... z njim nisem od njegovega začetka, spoznala sva se namreč takrat, ko sem prvič obiskal svoje dekle na njenem domu (kjer sedaj živiva), pred cca 3,5 leti ... Ljubezen na prvi pogled ... lahko bi rekli obojestranska.
Medo je bil takrat star dobri dve leti.
Že na naslednjem obisku sva z dekletom na sprehod vzela tudi Meda. Sprva je bil nekoliko nemiren, vlekel me je po travniku kot cunjo... res je močan ... poznalo se je, da ga niso redno "rekreirali". Minilo je kar nekaj mesecev, do danes ... Medo je umirejn pes, pravi prijatelj, socializiran, na sprehodu ne vleče več. Pravijo, da sem ga prekomerno "scrkljal", saj mu večkrat privoščim tudi kakšen priboljšek v obliki pasjega piškota.  Vsakič ko pridem domov me čaka, s tisto iskro v očeh, ki je ne doživiš pri človeku, z mahajočim repom, dvignjeno taco in željo, da bi se čimprej prikazal s povodcem ....
Šarplaninci naj bi bili nevarni psi ... moja izkušnja je povsem drugačna, .... Šarplaninec je odličen prijatelj, sicer mogočen, ampak ne izkazuje svoje moči, če ni izzvan.  Potrebuje pa precej pozornosti in umirjenega partnerja (ne gospodarja), saj se skozi njegovo vedenje pokaže tudi narava osebe, ki zanj skrbi. 70-kilsko mišično gmoto nebi bilo prav lahko krotiti, zato ga je potrebno spoštovati in z njim ravnati umirjeno. Na tak način, šarplaninec ne bo nikoli nevaren.
Logiran
Majchy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 296


« Odgovor #14 : nedelja, 30.05.2004 : 09:32:12 »

ful lepa izkusnja s sarplanincem Smiley  Cheesy  Smiley
mislim da je med odnosom pes - posameznik res vse odvisno od pasjega karakterja in posameznikovim potrpljenjem in ljubeznijo Smiley

LP, Majchy*
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 11   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Šarplaninec
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines