mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 16:40:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Teriotorialna in do drugih psov agresivna psička
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Teriotorialna in do drugih psov agresivna psička  (Prebrano 10773 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #15 : ponedeljek, 05.08.2013 : 19:03:22 »

V mes se postavi in s svojo mirno držo odženi psa. Tvojo pa nagrajuj vsakič, ko je tiho Wink

Na take reakcije je zelo težko vplivat. Se da, ampak zahteva 100% zbranost na vodnika in predvsem zaupanje. Moja se velikokrat kar sama postavi tako, da sem jaz v mes in če se postavi na tak način ji pomagam z gibanjem. In tudi tuji psi se večinoma odzivajo na to. To sicer počne bolj pri takih, ki se šopirijo so večji od nje in se počuti ranljivo Roll Eyes
Prejšnji samec posvojen pri njegovih cca. osmih letih (čeprav je skoraj pol leta poskušal napast vsakega psa) je po enem letu dela na ignoriranju drugih psov, zignoriral naskakovanje sicer manjšega psa ne da bi trznil. In nikoli nisem dovolila tujim, da bi se rangirali z njim. In živeli smo srečno do konca njegovih dni... brez problema spuščen kjerkoli. Je pa res da je bil kar dominanten in ultra siguren vase.

V glavnem, če se bo sama reševala, bo delala kot ve in zna. Če jo boš naučila, da ji tega ni treba in boš ti lažje, učinkoviteje in mirnejše rešila situacijo, bo računala nate. Če ne zmoreš na miren način poseč vmes, je boljše psičko enostavno pokličeš in gresta skupaj mirno naprej. Če gre tečnoba za vama in se ne odziva na klice svojega vodnika ga ne čakat, da si pride po psa. Njegov problem.  Lips Sealed Če se giblješ (hitra hoja) pes težje teži psici...in tudi ti se lažje vmes postaviš. Če tvoja ne pride na odpoklic takoj, jo imej na dolgem povodcu.

PS: sigurno je manj tečno, če zalaja kot pa zacvili, kot da ji manjka pol tace.  Evil Pri očetovi sama obnašanje ignoriram. Je pa vprašanje, če bi se drugače odločila, če bi bila psica moja. Ampak bi itak vsaj pol stvari drugače počela itd. itd...
Logiran
mipsy
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #16 : ponedeljek, 05.08.2013 : 20:04:10 »

Če bi jo slišala lajat bi se morda raje odločila za cvilež Cheesy

Hm, to že itak ves čas počnemo, ampak ni problem, kadar je na povodcu, takrat itak jaz poskrbim za situacijo, problem je, kadar ni na povodcu, pa ji teži pes, ki njej ni všeč in takrat popizdi. Ampak ko pride do take situacije je čisto vseeno tudi če je odpoklic 100%, ker ko bo popizdila na nekega psa, ni šans da bo prišla.

Mene muči in mi poraja dvome tole: vsa psihološka fora tega problema je v tem, da ti poskrbiš za to, da tuji psi ne težijo tvojemu psu in da pes pridobi v tebe 100% zaupanje, da je temu tako. In potem je problem odpravljen - ampak, ti lahko poskrbiš za varnost psa samo takrat, ko je pes zraven tebe oz. dovolj blizu. Kadar pa je oddaljen, odpet ali pa na slednem povodcu, pa to ni možno, ker pač nisi zraven - in tu nastopi ključni trenutek, kjer pa se psihologija postavi na glavo - ko imaš psa zraven, ti urediš situacijo in svojega psa ne kaznuješ pač pa ga varuješ. Ko pa je oddaljen, pa ga ne moreš varovati, lahko ga edino na slednem povodcu na silo odvlečeš stran, ker prostovoljno pač ne bo prišel, to pa je že kaznovanje in ne varovanje, se pravi popolnoma drug psihološki učinek. S kaznovanjem pa ne dosežeš, a ti bo pes zaupal. In ker ne popizdi na vsakega psa, na večino itak ne (zdaj itak popizdi redko, pred časom je pa zelo pogosto), ne morem jaz zdaj njo vleči stran preventivno vsakič, ko se pojavi kak pes in ji torej preventivno preprečiti vsakršno interakcijo, ker v naprej nikoli ne vem, kdaj ji bo pes všeč in kdaj ne - s tem bi pa res ustvarila psihotičnega psa Grin To je torej tisto vprašanje, na katerega ne najdem odgovora. Kako doseči, da bo psu dovolila, da jo povoha in če ji ne paše, raje odšla stran namesto da čisto ven pade in hoče njega spodit. Vem da to uspešno delajo z lomljenem volje psa v takih situacijah, ko psa prisilijo v to, da psu dopusti vohanje in na tem vztrajati toliko časa, da tvoj pes popusti in to potem dosledno ponavljati. Samo za to potem potrebuješ pomoč drugega (neznanega) vodnika, ki bo pri tem sodeloval, kar pa ni ravno izvedljivo, da boš drugim težil, da sodelujejo pri šolanju tvojega psa, poleg tega pa lahko traja precej časa, da se tvoj pes umiri. Če pa ne vztrajaš toliko, da se umiri, potem pa ni haska. Poleg tega pa mi ta metoda niti ne diši preveč, ker z njo delamo vse na lepo in z vztrajnostjo, ne pa na grdo. Upam, da je tole zdaj dovolj jasno, kaj me muči in ali sploh obstaja kaka rešitev.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #17 : ponedeljek, 05.08.2013 : 21:02:45 »

Vedno je možno, če imaš psa pod kontrolo in slediš dogajanju v okolici. Kateri psi znajo bit tečni, se tudi zelo hitro ugotovi z dobrim opazovanjem.

In žal, če ne pride tudi takrat ko popeni, ni odpoklic 100%. In če se to ve, je treba psa prej poklicat. Če ne, ignoriraj. Po toči zvoniti je prepozno.

Če ni kontrole in pes sam po sebi reagira drugače kot bi si želela, kako boš kakorkoli popravila? Psu je treba najprej prikazat, da je možno tudi drugače. Ko to ponotranji in se nauči kako reagirat bo njej lažje. Ko bo psica res vedla za kaj gre je ne boš rabila klicarit za vsakega tečneža, ker bo psica sama ocenla kateri bo težil in prišla k tebi, če se ji bo zdelo potrebno. Ampak to je možno šele takrat, ko se jo nauči.

Ne moreš pa preskočit stopničk. Do cilja pelje pot. Na konec se ne moreš kar prežarčit Tongue
Upam, da me razumeš.

Moja, če tako hočem, na psa ne bo reagirala niti, če bo konstantno težil. Do neke stopnje sicer, do katere še ni prišla. Bo pa definitivno zelo nesrečna. Ampak, če bi se zatiranje ponavljalo bi izgubila zaupanje. In čeprav mora znati prenašati tudi taka obnašanja zaradi narave najinega dela, se to zgodi mogoče 1x ali 2x na leto in nič več. Pa še to na poligonu in ne na vsakdanjem sprehodu.

Veliko psov se sicer nauči na miren način ustaviti nezaželena vedenja tečnežev, ampak če ni tako pa so drugačne možnosti, da se psu pojasni, da ni potrebno histerirat in da se počuti varno.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #18 : torek, 06.08.2013 : 08:57:49 »

mipsy,
nasi se tudi derejo s terase, ko "tujci" hodijo po njihovem teritoriju. Pustimo malenkost, da je ta "teritorij" v resnici parkirisce pred vrtcem, ki se popoldne spremeni v sprehajalisce. Vse kar sem hotela doseci  (in tudi sem) je, da se nehajo dret, ko tako zahtevam - no, vcasih moram zahtevati 2x, da me slisijo. Takrat pritecejo do mene in cakajo na nadaljnja navodila  Grin
Kar se pa druge zadeve tice, je ne vidim kot problem. Psica se obnasa povsem normalno glede na okoliscine.
Ce se priblizuje neznan pes, jo daj na poleg in ne dovoli, da bi se neznanec priblizal. To je vse...
Ce psica ni ob tebi pa naredi tistih nekaj korakov do nje in uredi zadevo.  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Iska
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.129


WWW
« Odgovor #19 : torek, 06.08.2013 : 09:30:08 »

Jaz sem imela podoben problem, ko je postopoma prišlo do tega, da moja psička večine psov ni več marala, ker sem dolgo dovoljevala vsiljivim psom, da so jo nadlegovali. Problem 'ne-maranja' je eskaliral do tega, da ko je srečala psa, je začela kar preventivno šavsati.
Rešili sva ga tako, da sva na sprehodu začeli zelo pogosto vaditi hojo poleg in odpoklic. Na začetku ji nisem dovolila pozdravljanja psov, razen s tistimi starimi znanci, za katere sem bila prepričana, da se dobro razumejo. Postopoma sem začela dovoljevati zalo kratek pozdrav, če sem videla, da ga želi pozdraviti, in hitro naprej.
Začela sem tudi zelo pozorno opazovati njeno telesno govorico, po kateri sedaj že vem, s katerim kužkom je v redu, da se pozdraviva in pri katerih se ne ustavljava. Zdaj se psom, ki se jih boji ali so ji zoprni, umakne, tako da gre naprej, ali se skrije za mano. Še vedno na vsakem sprehodu vadiva hojo poleg in odpoklic, psička pa se je zelo umirila in ni več problematična.
Ima še vedno par tipov psov ali konkretnih 'starih znancev', ki jih ne mara in to na ves glas pove že, če jih samo zavoha, ali sreča. Takrat ji poskušam preusmeriti pozornost tako, da mora obvezno k meni na poleg, potem pa mora izvajati ukaze (npr. sedi, tačko, drugo tačko...), dokler se ne umiri.
Logiran
mipsy
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #20 : četrtek, 08.08.2013 : 07:18:54 »

Evo, se ponovno javljam. Hvala vsem a deljene izkušnje in nasvete.

Kar se tiče drugih psov, je situacija zdaj taka, da NA NOBENEGA psa sploh več ne reagira NITI MALO negativno. Pa do vsakega gre in bi se z njim igrala in potem jih čisto po žensko osvaja da jih pridobi za igro in ji to tudi zelo dobro uspeva Grin Celo dve psice, ki znata biti precej popadljivi (v glavnem prijazni, potem pa kar naenkrat čisto nenapovedano bum), katerih sploh ni prenesla, je zdaj do njiju vsa prijazna, pa včeraj je lulala in jo ta tavelika ovčarka voha v tamalo in ona nič. Zdaj mi pa res ni čisto nič jasno. Še najbolj blizu mi je razmišljanje, da je bila ta histerija v resnici posledica hormonskih sprememb zaradi gonitve, sedaj po dveh mesecih od gonitve pa se je vse skupaj končno umirilo in je zopet taka kot je bila prej. Tudi če predvidevamo, da smo delali v neprijetnih situacijah vse pravilno (kar je malo verjetno), je preobrat zares neverjeten.
Se pravi da ostajamo s problemom čuvanja parcele v kampu, ta vikend pa gremo zopet na morje Grin Oz. ni problem čuvanje pač pa njeno dretje, za katerega moramo še ugotoviti, kako ji to preprečiti, ker da sredi noči zarjove res ni prijetno.
Imamo pa še eno novo foro, ki se je pojavila dva tedna nazaj, ravno tako v kampu, da je začela lajati na kolesarje (in če bi ji dovolili bi jih tudi preganjala), ki so se peljali mimo parcele. In včeraj je to počela tudi doma na ulici, prvič. Kaj zdaj to pomeni, da imamo nov problem?? Ali je možno, da pes okoli drugega leta, ko nekako prehaja v odraslo dobo, kar naenkrat začne dobivati raznorazne popadke, ki potem tudi hitro izzvenijo??
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Teriotorialna in do drugih psov agresivna psička
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines