mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 01:24:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: strah pred grmenjem, bliskanjem, poki...
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: strah pred grmenjem, bliskanjem, poki...  (Prebrano 12829 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« : ponedeljek, 26.08.2013 : 11:16:55 »

Iz zavetišča sva vzela enoletno psičko. Do sedaj smo se že super navadili drug drugega, postala je zlo ubogljiva, prijazna in nasploh izredno srčna psička. Sva pa dokaj hitro opazila, da se zelo hitro ustraši vsakršnega glasnega zvoka, predvsem pokov-npr. če kaj glasno pade na tla, petarde, ognjemeti in grozno, grozno se boji grmenja...
Letos sva nabavila kapljice na rastlinski osnovi baldrijana, ki jih dobi, ko se začne nevihta (zaenkrat prakticirava le ponoči, čez dan jo zamotimo, ne opazi toliko).
Ponoči je pa res kriza. Psička glasno in hitro diha in "bezlja" sem in tja. Sploh jo ne moremo umiriti. Če jo kregamo ni učinka, če jo božamo in tolažimo ni učinka. Kapljice jo pomirijo, a ne popolnoma.
Zanima me: poznate kakšen učinkovit način za umirjanje? Tablet ji ne bova dajala.
Razmišljala sva o nakupu boksa za spanje-takega, da bi bila v temi, ker je vsa prestrašena že ko se zabliska... Je kdo poskusil? Pa tudi opazila sva, da se kar nekam rine, ko grmi, da bi se skrila. Menim, da bi bil mogoče boks fino "skrivališče".
Nekaj si res želiva ukrenit, poleg kapljic, saj je resnično težko dobro funkcionirat čez dan, če ponoči noč za nočjo, slabo spiš Smiley
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 26.08.2013 : 11:54:32 »

Tosa, ravno zdaj si pišemo o teh problemih v tej temi:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,44057.msg921357.html#msg921357

Pri mojem psu (hud strah zaradi petard in raket in pred drugimi poki) sem zadnji dve leti ves december uporabljala Bachove kaplice ali tudi baldrijanove tabletke za sproščanje/pomirjanje. V primerjavi z letom "brez terapije" imam občute, da je strašne zadeve lažje prenašal. Ali je pomagala "terapija" ali pač počasno navajanje na to, ali pa oboje skupaj, ne vem, je pa dejansko malo boljše, kot je bilo prvo leto.

Nekateri priporočajo "Thundershirt", to je taka posebna oblekica" za psa, ki ga tesno objema in mu daje občutek varnosti ter bisteno zmanjša stres, vsaj pri nekaterih psih.
Več o tem in eno zelo pozitivno izkušnjo najdeš TULE(klik)

Srečno Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #2 : ponedeljek, 26.08.2013 : 12:04:39 »

Oblekica pri nas ne pride v poštev... bi jo bilo še bolj strah... že na oprsnico smo jo navajali...ohohoho...časa Smiley...
Hvala za info. A Bachove kapljice si pa uporabljala kar "Rescue remedy" ali kaj posebnega?? In to si ji dajala kar ves čas ali v obdobju, ko je bil izpostavljen nevihti/petardam...?? Hvala za odgovor. Tudi Bachove k. imam doma, a ji še nisva dajala... sva jih uporabljala za starejšo damo kot protibolečinsko sredstvo... na tole pa še pomislila nisem... super. Hvala.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 26.08.2013 : 12:19:21 »

Bachovo "Rešilno zdravilo", ja. Po navodilih gospe, ki mi jih je naredila. Sva jih kar oba uživala, je rekla, da je fajn, da bom še jaz bolj sprošena in se ne bom že vnaprej tolk sekirala in napetosti še prenašala na psa.
Kapljice sva jemala kar nekako od konca novembra pa do konca "petardiranja". Se ne spomnim več tono, a najpej ene 2 edna po recimo 5 kapljic, potem malo večjo dozo, zadnji teden, ko je že začelo pokat pa še večjo.
Enako z baldrijanovimi tabletkami (te je jedel pa samo pes), ki sva jih probala lani. Cel mesec po dve ali tri (se tudi ne spomnim, ma odvisno od teže psa, je vse v navodilih), potem zadnji teden malo večja doza, gospod pa mi je rekel, da če bo v ključnih dnevih res kriza, lahko uporabim raje baldrijanove kapljice. No, ni bilo potrebe, smo šli kar dobro skozi Smiley
Kapljice so sploh namenjene za "tik pred stresom" kot npr. pred nevihto, ognjemetom itd, ker se absobirajo hitreje in so bolj koncentriane. Tabletke pa so fajn za daljše obdobje, da se počasi z vedno večjo pomirjenostjo psa ustvari "odpornost" na stres.

Ti nič ne zavidam ... moj je tudi tak prestrašenec na vse sorte stvari, samo če si prebala v tisti temi, je grmenje že kar dobro "predelal" Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #4 : ponedeljek, 26.08.2013 : 12:23:30 »

Novoletno bombardiranje smo zelo dobro prestali s temi Bachovimi kapljicami  Wink . Za grmenje pa nismo še tako uspešni s tem. Nekoliko pomirijo, je pa vseeno odhod pod posteljo obvezen. Vendar vidim, da s pridobivanjem samozavesti in izgubo strahov pred čem drugim izginja strah tudi pred grmenjem. zdaj, ko se vidno varno počuti doma in v okolici doma, je tudi strah pred grmenjem manjši.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #5 : ponedeljek, 26.08.2013 : 12:31:35 »

Mi smo za novo leto imeli Dorwestove kapljice (lahko kasneje doma pogledam, kako se jim reče) - in so bile tudi zelo učinkovite. Prvič v zadnjih nekaj letih, da smo mirno presmrčali vse pokanje in od takrat jih imam stalno na zalogi.

Lahko pogledaš na njihovi spletni strani www.dorwest-slovenija.si   - ali pa če se kdo od ostalih na pamet spomni, kako se jim reče.

Prav zelo tolažiti psa ob vsakem grmenju pa ni dobro, ker s tem daješ potuho in potrdilo, da se upravičeno boji. Kaj pa bo, ko ne bo nikogar zraven?

Dobijo se tudi CD-ji, kjer so posneti razni zvoki kot je grmenje, pokanje itd.- tudi s tem lahko pse postopno navajamo, da to ni nič groznega. Seveda to predvajamo takrat, ko smo doma in se zraven obnašamo, kakor da je to nekaj najbolj normalnega na svetu.  Potreben je čas in potrpežljivost, ampak se da marsikaj narediti.
 Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #6 : ponedeljek, 26.08.2013 : 12:47:35 »

Dorwestove tabletke za umirjanje so iz baldrijana in navadne čeladnice, kapljice pa so baldrijanov ekstrakt. TULE je vse to Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #7 : ponedeljek, 26.08.2013 : 13:21:00 »

Grazie mille, mamaF  Wink Kiss
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #8 : ponedeljek, 26.08.2013 : 22:22:57 »

Če jo kregamo ni učinka, če jo božamo in tolažimo ni učinka. Kapljice jo pomirijo, a ne popolnoma.

Razmišljala sva o nakupu boksa za spanje-takega, da bi bila v temi, ker je vsa prestrašena že ko se zabliska... Je kdo poskusil? Pa tudi opazila sva, da se kar nekam rine, ko grmi, da bi se skrila. Menim, da bi bil mogoče boks fino "skrivališče".

Kreganje in tolažba ji zagotovo ne pomagata, celo obratno. Za kreg ni razloga, saj psička ne ve, kako naj bi se vedla v takih situacijah. Tolažba v smislu božanja in prigovarjanja samo vzpodbuja in krepi njen strah. Zelo smiselno ji je ponuditi prostor, kamor se bo lahko zatekla v takih situacijah, boks bi bila ena od možnosti. Pomembno je, da ima psica ta prostor za "svoj", da ji predstavlja zatočišče in umiritev. Zaželjeno vedenje, recimo da se umakne v svoj varen prostor in v miru počaka, da moteči zvoki, kot je grmenje minejo, nagrajujte.

Uporaba kapljic za pomiritev je ena izmed možnosti. Vseeno mislim, da bi bilo smiselno pred tem psico poskušati umiriti na "priučen" način, torej z nagrajevanjem zaželjenega vedenja.

Tudi moja psica se grmenja in pokanja petard boji, ampak v miru počaka recimo pod mizo, če smo tudi ostali posedeni za mizo, ali pa na svojem prostoru, če se to dogaja ponoči, da stvar mine. Večina psov, ki se teh zvokov bojijo, se nikoli ne nehajo bati, temveč se samo naučijo, kako naj moteče zvoke čim bolj mirno pretrpijo.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 26.08.2013 : 23:20:55 »

Pri nas je boks dejansko "varna hiša", tudi ob drugih neprijetnih zadevah, kot so recimo obiski kakšnih tujcev in podobno.
Pes pa ga z veseljem uporablja tudi ob popolnoma normalnih dneh, ker ga šteje kot svoje mirno zavetje Smiley
Sploh pa je boks pri nas uporaben v kakšnem novem, tujem okolju (npr. med kampiranjem), kjer je izrazito videti, kako rad se pes zateče vanj in se notri lepo sprosti, ko je naenkrat preveč "tujega in nevarnega" okoli.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #10 : torek, 27.08.2013 : 09:18:49 »

Zelo sem vesela vseh vaših odgovorov in nasvetov... Zanimivo mi je tudi to (in se strinjam), da se pes najverjetneje ne preneha bati grmenja ipd. ampak se nauči kako odreagirat v teh situacijah... Mislim, da gremo takoj, ko bo plača, nabavit boks  Smiley ... potem pa navajanje. Upam, da bo uspelo, ker se mi resnično smili, ko jo je tako strah...
Sem pa vedno mislila, da psa ni strah, če čuti, da se nihče naokrog ne vznemirja in smo mirni... ampak očitno NI tako! ...mi vsi na easy, starejša psička spi, kot bi ne bilo nič.....mlajša pa vseeno bezlja in se kar trese... očitno je imela kakšne slabe izkušnje ali kaj podobnega in je strah močnejši od vseh zunanjih dejavnikov...na žalost... no, bomo pa imeli eno izkušnjo več. pa se bomo spet nekaj novega naučili...vsi skupaj... Smiley...
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #11 : torek, 27.08.2013 : 09:29:37 »

Aja... uporabljava pa tudi midva Dorwest kapljice-ekstrakt, ki ga daš, ko že grmi ali tik pred zdajci in učinkujejo takoj...oz. čez cca. 15 minut.
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #12 : petek, 13.12.2013 : 22:33:45 »

MamaF, ti si dodajala svojemu kosmatincu Dorwest - ove tabletke. Res, da ne vem koliko je težek tvoj kosmatinec, napisala si da si mu dajala ca 2-3 tbl dnevno, torej naj bi imel nekje max 15 kg... Mene v bistvu bolj zanima drugo vprašanje in sicer če je pes večji - se seveda poveča število tabletk. Če jih potrebuje recimo 8 ali 10, kaj je v tem primeru bolje - da psici dam recimo 8 tbl dnevno naenkrat ali 4-5 zjutraj in 4-5 zvečer? Vprašanje namenjeno tudi tistim, ki se spoznate na delovanje tbl.

Hvala vsem za odgovor.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #13 : sobota, 14.12.2013 : 01:03:26 »

Fortuna, v bistvu sem se letos, ko sem ponovno kupila tabletke, spomnila, da sem začela z dvema, potem pa jih proti koncu meseca dajala kar normalno 4 (takrat je imel 18 - 19 kil).
Na škatli piše, da se daje na 5 kg teže 1-2 tableti dnevno.
Sem vprašala letos ob nakupu, ali je minimalna doza (v mojem primeru - 19 kilski pes, torej 4 tablete) dovolj, pa mi je gospod Tadej rekel, da odvisno od primera do primera, naj pa kar nadaljujem s 4 dnevno (kao za 20 kil), kot dodatek pa lahko v nabolj hudih dneh okoli samega silvestrovega odmerek tudi povečam na max. dozo in mu dam magari 4 zjutraj in 4 zvečer, če bi imela težave, pri uživanju toliko tablet naenkrat.
Ali pa zjutraj tablete, zvečer, ko se ponavadi pokanje začenja, pa baldrijanove kapljice - ekstrakt, ki hitreje delujejo (pač se absorbirajo že skozi ustno sluznico).

Po tem sklepam, da je v bistvu vseeno ali deliš dozo na 2 dela ali daš vse naenkrat, le praktično ni najbolj, če imaš tako velikega psa, da bi morala dajati naenkrat 10 tablet.

Aja, pa tablete naj bi ves dan zagotavljale učinek večje umirjenosti oz. manjše odzivnosti na stresne zadeve (to ne pomeni, da je pes kaj "ošamučen", samo bolj "flegma" prenaša), če jih daš šele takrat, ko je pes že pod stresom ni kakega čudežnega efekta, tako mi je rekel. Za "tik pred zdajci" so zato bolj primerne kapljice, ker res hitreje "primejo".
Po mojem ne fališ prav nič, če tablete razdeliš na dva dela, pa ima pes ves dan lepo dozo v sebi Smiley
Sicer pa - pokliči na njihovo telefonsko, gospod je zelo prijazen in ti bo svetoval glede na vaše specifične težave Smiley
TULE najdeš več o obeh izdelkih.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #14 : sreda, 01.01.2014 : 00:24:07 »

MamaF, malo pozno, vendar vseeno hvala za odgovor. Ste mirni oz mirno šli skoz kanonjado? Mi smo šli letos skoz veliko veliko bolje kot vsa leta prej...

Vsem skrbnikom plahunčkov želim vse lepo v letu 2014. Smiley
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: strah pred grmenjem, bliskanjem, poki...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines