mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 18:32:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Kako ugotoviti kdo je vodja v pasjem delu krdela?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako ugotoviti kdo je vodja v pasjem delu krdela?  (Prebrano 3527 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« : torek, 13.09.2005 : 11:01:55 »

Mene pa zanima kako naj ugotoviva kdo je vodja pasjega dela krdela.

Nikakor ne moreva ugotoviti ali je vodja Era ali Lina. Ali pa se se nista zrangirali???

Era
- samozavestna;
- cuva svoje stvari;
- po drugi strani pa tudi plasna - vsaj takrat ko zagleda balon, ko zunaj grmi ali ko pokajo petarde ali ognjemeti (trenutno se ne spomnem nobene druge situacije, kjer bi bila prestrasena);
- sterilizirana (nekaj o tem, da se psice rangirajo tudi z gonitvijo smo pisali tule - vec psic v hisi) ...

Lina
- tudi samozavestna
- svojih stvari ne cuva (za kar je vedno v najslabsem polozaju - ampak jaz ji nisem pustila cuvanja igrack, hrane - nicesar)
- neustrasna - v vecini primerov ... ne boji se grmenja, ne boji se pokov petard, ne boji se nicesar
- pomaga pri pretepih Roll Eyes - prijateljem (sovraznika scipa v rit)
- ko se katerakoli goni ne pusti nobenega psa zraven (sama je v casu tistih vrocih dni prostitutka) ...

Med njima nikoli ne pride do kakih "zapletov". Enkrat samkrat je Lina zarencala na Ero, ker jo je imela ze poln kufer, ko jo je bezala s taco. Umaknila se je sicer Lina, ker ji ni in ni dala miru! Undecided

Aika in Dona sta pod njima. Po mojem mnenju je Aika nad Dono.

Aika
- kolikortoliko samozavestna (sploh ce ni sama Wink )
- drugace pa malenkost prestrasena, boji se grmenja in ognjemetov

Dona
- plasna - na splosno
- ampak svoje stvari pa zna cuvati
- zdi se mi, da se je na nek nacin zacela postavljati po robu Eri (npr: jo podira po tleh - podrejanje)
- ljubosumna (kadarkoli se koga coha, pride zraven - pa ji sicer ne pustimo, na zacetku je prihalala tudi med naju - ampak nenadlezno) ...
- vcasih nadlezna do drugih psov - neznosno prilizovanje, kljub temu, da jo kdo tudi narjove, ne neha - seveda je odvisno na koga "se spravi" Wink


Do manjsega nesporazuma je do sedaj prislo samo med Ero in Aiko, ko sta se obe postavile za eno palico ... to je bilo se zelo na zacetku, od takrat naprej nic.
Ce ena zarjove nad drugo se druga umakne (razen v primeru zgoraj) ... ne glede na to, kdo je tisti, ki "rjove" - Dona, Aika, Lina ali Era!

Psice so na zacetku zivele na razen, sedaj pa ze skoraj leto dni skupaj ... no, prav skupaj zivijo kakih 5 mesecev! Era in Dona ostajata v svojem stanovanju, Lina in Aika sta "priseljenki"!

Mi zna kdo razlotiti kako naj ugotovim naso hierarhicno lestvico??? Huh

Lp, Ursa

PS: Se za naju ne vem kdo je vodja, se mi pa zdi, da mene malenkost bolje ubogajo (sem namrec bolj dosledna). Ampak je pa tudi cisto odvisno od situacije! Kdo pa je vodja? sram
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #1 : torek, 13.09.2005 : 11:23:46 »

zakaj pa sploh misliš, da mora bit ena glavna?
Tole poudrajanje hiearhije in šefovstva se mi je zmeraj zdelo malo debilno.
Pa naj mi oprostijo pri tem naziranju tudi razni slavni Mugfordi in večina instruktorjev in vedenjskih psihologov.
Sploh zanje čase tudi pri volkovih,ki veljajo za nekakšen vzorec "pravega krdelnega vedenja" priznavajo , da hierarhija ni tako tdrdna in enostavna, kot bi radi predstavili nekateri.
Npr glavni za parjenje tudi glavni pri hranjenju , še manj nujno pri lovu itd.. ..
Pri mojih psih tudi nikoli ne vem, kdo je v resnici glavni. Če ne drugega, obstaja glavni v družini - kjer je že po naravi samcev tako , da so gentlemani in zato je navdno samica tista,ki si lahko največ privošči.
Ko pa gre za stike s tujimi psi oz situacijami, se zadeva lahko obrne- tu so večkrat samci pobudniki in iniciatorji akcij, samice pa sledijo.
Na lovu in pri "pizdarijah" običajno vodi spet kakšen tretji, ki ima največ smisla za neuboganje in humor, združeno z najmočnejšim nagonom plena - in ostli mu seveda sledijo in upoštevajo njegova "navodila".
Pri hrani je prvi tisti,ki je najbolj požrešen itd.
Še najbolj je bilo opazno v leglu ,da je "vodstvo" čudna stvar. En samec je bil kao dominanten po naziranjih kinologov- najmočnejši, najbolj agresiven, najbolj požrešen , najbolj grob.
Vsi so priznavali njegovo "nadvlado", ko si je kaj zamislil. A glej čudo- sledili so drugemu samcu, ki je bil igriv, prijazen, komunikativen, pav nič agreiven ali napaden,ki je hrano mirno prepustil drugim z igračko pa se je lahko igral v paru ali jo tudi preustil drugim,če so so si jo zaželeli. A kljub temu so vsi sledili njemu, ga posnemali in v vseh novih situacijah so se ravnali po njegovem vedenju, pa tudi vedno je prvi pristopil k vsaki stvari, po mojem mnenju je bil torej ta potencialni vodnik krdela.
Po moje psi niso neumni. Za vodjo priznavajo tistega,ki se jim zdi najbolj sposoben - kar ni nujno v vsaki situaciji isti.
Seveda pa so tudi dovolj pametni, da se ne spuščajo v boj s primitivci in nasilženi(vsaj dokler res ne gre za nohte), a to ne pomeni, da jih priznavajo za vodje.


Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #2 : torek, 13.09.2005 : 12:19:04 »

Ja, v marsicem se nekateri ne strinjajo!

Mogoce je res, da je ta in ta vodja v tem in tem dogodku, v drugem kdo drug, mozno pa tudi ne. Undecided

Zanimajo me se mnenja drugih lastnikov vecih psov. Kako so to ugotovili?
Sem namrec se vedno mnenja, da neka lestvica mora biti. Zaenkrat pri nas 2 mozni vodilni zivita druga z drugo, brez konfliktov in se super razumeta (oziroma se vse) ... ena pa le mora prevladati? Mar ne?
Pa naj povem, da se tocno vidi, da je Maticeva mama POD vsemi!!! Se pravi neka lestvica obstaja!

PS: Sem vedela, da bo prvi odgovor, da krdelo ne obstaja! Wink Deteljica hvala vseeno za tvoje mnenje, je tudi zanimivo ... ce do zakljucka ne bomo prisli, bo verjetno drzalo kar to, da krdelo ne obstaja??? Ceprav nisem prepricana! sram

Lp, Ursa
Logiran
čenča
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 311


« Odgovor #3 : torek, 13.09.2005 : 13:07:08 »

Ob branju situacije pri vas doma se mi je utrnilo troje:
1. Je možno, da se psičke (še) ne prištevajo v skupno krdelo oz. imajo ''še vedno'' dva krdela (Lina+ Aika in Era+ Dona)? Ugibam, na pamet.

2. Meni se je vedno zdelo precej merodajno obnašanje ob gonitvi. Glede na to, da Lina ''privilegij razmnoževanja'' očitno čuva zase, se morda počuti na vrhu krdela?

3. Kako se obnašajo na sprehodih, pri igri (nekaj si omenila), hranjenju oz. kakšna je njihova telesna govorica?

Je pa super, da se med sabo razumejo. Jaz bi tudi še kakšno psičko... Smiley
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #4 : torek, 13.09.2005 : 13:25:48 »

Hmmm ... mislim, da moznost dveh krdel ni mozna, vsaj pri 4 psicah v tolikem casu skupnega zivljenja ... po moje!

Ja, tudi meni se zdi, da bi zaradi tega, ker se Era ne goni (takrat, ko se je zacela Dona prvic gonit, jo je zacela naskakovat - podrejat!), Lina lahko bila na vrhu lestvice!

Hrana .... Era in Dona sta zelo posesivni. Matic ju je od vsega zacetka pustil, da ena drugi v skledo ne rineta ... vsaka cuva svojo hrano ... prav tako igracko.
Lina hrane NIKOLI ne cuva, ker sem jo SAMA pripravila do tega, da je sposobna jesti, se igrati, ... v druzbi vecih psov (jesti tudi iz ene sklede)! Igracko bi delila z drugimi, da bi se skupaj igrali, ampak na zalost ji jo ostale vzamejo in ne dajo nazaj! Igracko cuva izkljucno v primeru, ce ji SAMA recem "pazi, cuva, cuva igracko", potem "kradljivca" uscipne v znablje! Grin Sama nikoli ne rine niti po svojo igracko, ki so ji jo ukradle ... vedno "prosi" mene ali Matica, da ji vrneva igracko!

Sama sem hotela, da moj pes ne cuva ne igracke ne hrane, zato da nikoli ne bi imela problemov, ko bi bili v druzbi vecih psov (nikoli ne ves kdaj najdejo palico, jabolko, kost). Zaradi nje okoli tega nikoli ne pride do konflikta, kar mi je strasno vsec! Aiko sem navadila toliko, da z Lino lahko pocne VSE - je, se igra, Eri in Doni pa tega ne pusti, ker ji oni dve ves cas kradeta!!! In ji tega ne preprecujem, ceprav mi ni vsec, ampak na koncu bi bila na slabsem!
Upam, da me razumes/razumete!

Kosti jim nikoli ne dam za jesti brez nadzora - se ne upam, prav tako doma nikoli ne smemo puscati igrack, ko nas ni doma ... zaradi Erine in Donine posesivnosti! Za Lino vem, da ne bi bil problem, Aika bi se pa znala postaviti nazaj! Undecided

Na sprehodih ... ponavadi se igrata skupaj Era in Dona - en par, pa Lina in Aika - drug par, ampak to je po mojem mnenju zaradi drugacnega nacina igre. Seveda pa se med sabo tudi pomesajo. Doma pa se igrajo cisto mesano ... le redko v zgoraj omenjeni kombinaciji!

Na vrtu je tako, da Era laja na vsakogar, ki gre mimo (ampak ne cuva, ker se dela pametno samo, ko je za ograjo, ko pride prislek v ograjen prostor je vse ok) - Ero odvajamo dretja na vsakogar, ki gre mimo. Lina nalaja le redkega (pa se to ji ne pustim) ... ce so pa zunaj na sprehodu, je pa Lina vodnik, ko je potrebno koga nadreti .. sploh tiste "ciganske" pse, ki se derejo na njih! Era se za njih ne zmeni!

Res ne znam razbrati katera bi lahko bila vodja!

Lp, Ursa
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #5 : torek, 13.09.2005 : 14:06:58 »

Ne ne mislim, da ne obstaja nobena hiearhija.
Pravim samo,da ta ni nekaj fiksega in da se lahko menja ( v času in glede na okoliščine), velikokrat neopazno. Pri normalnih psih , ki so vajeni življenja v krdelu skoraj nikoli s pretepi.
Nakazani pretepi oz groba igra se sicer lahko dogajajo, ni pa nujno ,da so neposredni povezavi z vzpostavljanjem ranga- lahko so namenjeni izključno reševanju določene situacije oz borbi za določeno zadevo. Kdo bo popustil je v takem primeru odvisno od motivacije vpletenih. Npr sicer nadrejeni pes bi popustil , če mu do zadeve ni toliko, da bi semu zdelo vredno za to borit- kar pa ne pomeni avtomatično,da je predal svoj višji rang.
Kako izrazita in stalna bo hiearhija je odvisno od posameznikov,ki jo tvorijo (npr. nekateri psi obstajajo le kot sence oz priveski drugih) in tudi njihovih krvnih vez( mladiči se težko povzpnejo nad mater).
Poleg tega veljajo v večjih krdelih vzporedne združbe- več podskupin po starostih, med njimi pa so odnosi zapleteni.
Sploh pri psih krdelo ni več tako tipično kot pri divjih kanidih. Pri parijcih in potepuških psih bi mogoče prej lahko govorili o skupinah kot o krdelu. Te niso stalne in  delujejo pomanjkljivo kar se socialnih pravil tiče..
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #6 : torek, 13.09.2005 : 14:14:07 »

Deteljica je omenila starost, katero sem pozabila napisati!

Najstarejsa je Lina ... maj 2005, Era je nekje dva meseca mlajsa, Aika je od Ere mlajsa nekje mesec dni. Ja, vse ti so v roku treh mesecev! Cheesy Dona pa je mlajsa za eno leto!

"Pretep" oziroma zbijanje Era na tla ... s strani Done je po mojem mnenju bilo podrejanje. Pleca na pleca baje pomeni dokazovanje moci! In ti dve zelo pogosto tako "skaceta"! Wink

Lp, Ursa
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #7 : četrtek, 15.09.2005 : 14:05:35 »

Zanimajo me se mnenja drugih lastnikov vecih psov. Kako so to ugotovili?
Sem namrec se vedno mnenja, da neka lestvica mora biti.

Tudi jaz opazam, da odnosi med psi niso togi in da ni vedno isti prvi. Imamo samca in samico, za glavnega pa sem se odlocila imeti samca, da se ne bi pocutil zapostavljenega, ker je dlje z nami. To pomeni, da skusam biti pravicna, vendar pazim, da vse "ta boljse" stvari dobi prvi (ceprav se mi vcasih potem kar za malo zdi, ko jih ponudi njej, da iznajdljivka "pobase" 2x porcijo.) Po znacaju je namrec bolj tak kot tisti mladicek od deteljice - igriv, prijazen, rad prepusca hrano in igrace drugim psom. Kar se tice igranja, crkljanja in hrane je ona vecja "grebatorka". Po drugi strani je pa ona plasljiva (npr.: grmenje), on pa neustrasen. Na sprehodih vodi on - ima vec zamisli, ona je pa bolj papiga ponavljanka. Pri novih stvareh je vedno on prvi. Ce gremo na primer skozi vrata, ga psica vedno spusti naprej.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : sobota, 17.09.2005 : 14:46:49 »

Pasja krdela so silno različna, ne da se jih spraviti v en predalček. Najprej moramo vedeti, da obstajajo psi, in ni jih tako malo, ki se ne združujejo v krdela z drugimi psi, tudi če so prisiljeni živeti skupaj.  ti psi se, če so dobro vzgojeni, med seboj tolerirajo, včasih se mogoče celo malo poigrajo, če so po naravi igrivi, ampak skoraj nikoli nič ne počnejo skupaj, na sprehodih delajo vsak nekaj po svoje, na druge pazijo le v toliko, da so lahko hitro zraven, če kakšen kaj najde, sicer jih pa početje tovarišev bolj mal briga.
Nekateri psi, ki morajo živeti skupaj, bi se sicer  združili v krdelo, pa tega ne morejo, ker se ljudje stalno nekaj vtikajo v njihove zadeve in jim ne dovolijo (hote ali nehote ) vzpostaviti nekega trdnega reda.
V nekaterih krdelih vlada zgledem red, z nekaj malega daru za opazovanje lahko točno vemo, kam kakšen pes po hierarhični lestvici sodi. Ampak taka krdela so v manjšini. Večina jih je natančno takih, kakršne je opisala Deteljica.  Neka hierarhija sicer obstaja, psi točno vedo kdo je kje, vendar se to na zunaj skoraj ne opazi. Pri različnih opravkih so lahko glavni različni psi, konfliktov je malo, pa še ti se rešujejo brez pretepov, vsi se igrajo z vsemi, vsak lahko obrne okrog vsakega. Vendar se to spremeni, kadar v krdelu pride do kakšne spremembe, ki ustaljeni red poruši. Takrat se vrstni red in pravila nenadoma jasno pokažejo. In to nestabilno obdobje, polno nesoglasij, prerivanj in celo pretepov traja toliko časa, da se vzpostavi nek nov red.
Tudi vodja, ki so mu psi pripravljeni slediti, je natančno tak, kot ga je opisala Deteljica.  večina psov nasilnežev, ki bi hoteli vladati s silo ne trpi prav dolgo. Pri meni se je zgodilo, da je psica, ki je dolga leta uspešno vodila krdelo , na stara leta postala groba, svoje podrejene je stalno klofutala in celo luknala, vzela si je vse predmete, si prisvajala hrano od drugih... Pa ni trajalo dolgo, ko so se podrejene psice združile, naredile pravo zaroto in nasilnico odstavile.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : sobota, 17.09.2005 : 22:20:41 »

Nekaj malega smo o krdelih ze napisali tudi tule.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Kako ugotoviti kdo je vodja v pasjem delu krdela?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines