mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:28:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: mladiček v pesjaku
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: mladiček v pesjaku  (Prebrano 5481 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
majajama
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : ponedeljek, 12.05.2014 : 08:21:07 »

Zdravo!
Naslednji teden dobimo pasjo mladičko, nemško ovčarko, stara bo 9 tednov. Pred njo smo imeli dolga leta psa, tudi nemškega ovčarja, ki se je prosto gibal (to si lahko privoščimo, živimo na kmetiji, bolj kot ne na samem in pes ni bil potepuh). Tudi novo psičko imamo namen tako navaditi. Za zdaj, dokler ne odraste in se ne navadi na "parcelne meje", pa smo ji naredili pesjak.
Berem na forumih, kako mladička navaditi na novo okolje, pa se bolj ali manj vsi posti nanašajo na bivanje mladička v stanovanju/hiši. Zanimajo me vaše izkušnje in kakšen nasvet, kako psički čim bolj olajšati prve dni privajanja. Ne želimo je navaditi na bivanje v hiši, torej bi jo verjetno morali že prvo noč pustiti v pesjaku - v njem je tudi koča. K vzreditelju smo že odnesli deko, ki ji jo bomo dali v kočo, da jo bo imela za "ninico", ki bo dišala po mami in bratcih. Vzreditelj nam je svetoval še, da prve dni v kočo damo plastenko s toplo vodo, da se bo stisnila k njej namesto k mami. Kaj še lahko storimo? Kako omiliti in kako reagirati ob cviljenju prvih noči?
Hvala za vsak nasvet!
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #1 : ponedeljek, 12.05.2014 : 10:05:16 »

Jaz ne bom govorila o tem da imate namen psa imeti v pesjaku, ampak na to da imate odraslega psa namen imeti spuščenega na dvorišču. Jaz sem ravno par dni bežala pred enim takim spuščenim nemškim ovčarjem, ki je tudi "poznal parcelne meje", samo ne vem zakaj je potem šel za nami! Lahko bi nas napadel in jaz sem se precej prestrašila! Psičko imejte spuščeno v ograjenem vrtu, da ne bo ogrožala sebe in tudi morebitnih mimoidočih.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #2 : ponedeljek, 12.05.2014 : 10:07:12 »

Par dni nazaj bežala. Zgoraj manjka beseda 'nazaj'.
Logiran
majajama
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 12.05.2014 : 11:14:38 »

Ok, hvala za pomislek, bomo razmislili. Čez noč bi jo tako ali tako tudi odraslo zapirali v pesjak.
Še kakšen nasvet za moje osnovno vprašanje?
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #4 : ponedeljek, 12.05.2014 : 11:19:09 »

Če se zavedate, da se psa v pesjak odlaga (za počitek, ko je sam ipd. in se mu tako omogoči varnost), potem pesjak ni problematičen. Tudi notranji psi imajo pogosto neke sorte 'pesjak' - to je žičnata kletka, v katero se jih odlaga za spanje, ob odsotnosti itd. in je še precej manj udobna od pesjaka.
Če pa bo (sploh mlad!) pes tam bival (beri vegetiral, se dolgočasil), potem je škoda denarja za nakup in hrano, predvsem pa škoda živega bitja za življenje, kjer je večino časa socialno mrtvo.

Če ne želite psa konstantno v hiši, premislite o mešanem načinu ali o delu hiše, kamor bi se ga morda lahko spuščalo. Pogosto si ljudje z zunanjimi psi napačno predstavljajo psa v hiši. Nikakor ni treba, da hiša zaradi psa postane razbojniška jama, kjer smrdi, je polno dlak, pes grize predmete, se udeležuje obrokov itd. Pes nima kaj noret po hiši, nikakršne potrebe ni, da ovohava mizo polno jedi, niti ni iz nobenega vidika zanj nujno, da poležava na vaši sedežni. Lahko mu preprosto namenite prostorček s staro odejo, kjer vas vidi (pes je tropna žival, stalna osama ga ubija), tja potem pride mirovat in po malo družbe. Že parkrat na dan po četrt ure takega obiska je za pesjakarja povsem drugo življenje.

Sicer pa - prvi pogoj je ustrezno urejen pesjak - topla, izolirana, dvoprekatna koča, z deko ali slamo, po možnosti dvižna streha; dovolj prostora, podložen prostor za ležanje (les) urejeno odtekanje in kamnit/betonski tlak, da se pesjak lahko čisti.
Drugi pogoj - s psom je treba bit aktivno precej več kot če bi bil noter in mu mimogrede nameniš par minut, kjer se zabava že s tem da te gleda kako delaš... Potrebuješ torej razpored in po možnosti več ljudi, ki si bo delilo čas, ki ga boste namenili mladičku. Vsaka minutka, ki jo boste vložili zdaj, bo destkrat poplačana vseh 10-15 let. Razmisli, ali ne bi bilo pametno mladička naučiti, da se v pesjaku ne opravlja potrebe - to ti vzame na začetku precej časa, je pa kasneje pravo zadovoljstvo, da na vrtu nimaš vonja 'po zverinjaku', tudi za psa je precej prijetnejše, ker je to njegov brlog, kjer ima rad čisto (psi bi v divjini kakali na robu svoejga teritorija, ne v svojem brlogu). Jaz bi pesjak ohranila tudi v odraslo dobo (ga odložiš noter kadar ni pod nadzorom), časi, ko so bile kmetije na samem so mimo, imamo tule forumaše, ki so 'na samem', pa jim je žival povozilo.

Mladiček ni za stalen pesjak. Če hočeš imeti zvestega tovariša kasneje, ga tja pošiljaj, ko je utrujen in ima vsega dovolj - spat. Notri gre torej pozno zvečer, ob zori ga iz pesjaka pobereš in se aktivno ukvarjaš z njim do prvega počitka. Počasi čas podaljšuješ. Tako pes prostor vzljubi in mu pomeni mir. Tudi prvi stres je precej zmanjšan, če gre v pesjak takrat, ko samo še 'pade dol'. Mladiček (tako kot dojenček) za normalen razvoj poleg bližine drugih bitij potrebuje še zaposlitev - igrače. Stara brisača, ki jo lahko grize in vleče, dovolj debela palica, primerna žoga, plišasta igračka (brez polnila!), piskajoča 'grizla' (zobki) - a ne, da vse to hkrati namečeš not, ampak vsak dan daš eno, da ostanejo zanimive, potem pa malo menjavaš... Poleg tega ga iz pesjaka vedno jemlji ko je miren in ne ko skače, glasno prosi in laja, sicer bo to počel vedno pogosteje.
Logiran
majajama
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 12.05.2014 : 12:09:56 »

Hvala! Ja, pesjak je ustrezno urejen in opremljen in bo bolj ali manj namenjen le temu, da je pes na varnem, ko nas ni v bližini. Kot rečeno smo na kmetiji in smo veliko zunaj, tako da ni problem za čas, ko smo doma.
Skrbi me predvsem čas, ko smo v službi (dopoldne, do cca 16. ure), ko bo psička pač morala biti v pesjaku. Ne bo pa popolnoma sama in osamljena, saj je tašča doma in tudi ona je veliko zunaj, med hišo, vrtom, hlevi ipd., kar je vse vidno s pesjaka. Ne bi pa rada obremenjevala tašče s skrbjo za mlado psičko, ker smo hvaležni že, da zmore skrb za ostale živali in zase... Poleti ji bo že npr. prinesla svežo vodo ali pa se malo "pomenila z njo" , da pa bi jo spuščala iz pesjaka in se kakšno uro ukvarjala z njo, jo lovila po dvorišču ipd. si pa res ne predstavljam.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #6 : ponedeljek, 12.05.2014 : 12:57:45 »

Do 16h je zelo dolgo. Eno, v začetku pa kar dve spuščanji iz pesjaka bo pes rabil.
Saj ne traja dolgo - kasneje ko bo večji in bo ujel vaš ritem, bo ta čas prespal.
Logiran
majajama
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #7 : sreda, 04.06.2014 : 07:45:22 »

Evo, se javljam po 10 dneh bivanja z novim družinski članom (članico). Čisto lepo smo se ujeli. Ponjo smo šli v soboto, tako da smo bili prva dva dni čim več z njo, nato pa sem se prvi teden tako dogovorila v službi, da sem delala le 4 ure in psičko počasi navajala na nov urnik.
Najbolj me je bilo strah prve noči, pa sploh ni bilo tako hudo. Seveda je cvilila, ko smo jo zvečer dali v pesjak (tudi čez dan, prvi dan, smo jo nekajkrat dali v pesjak za nekaj minut), ampak se je kar kmalu umirila in očitno zaspala, saj ponoči ni nič cvilila. Začela pa je že navsezgodaj, ob prvem svitu... ojoj... Lips Sealed Vstala sem in jo peljala ven. Opravila je potrebo, malo sva se poigrali, malo se je natekala in navohala, dala sem ji sveže vode in hrano ter jo zaprla nazaj. In sva obe zaspali še za nekaj uric  Smiley

Približno tak urnik prakticirava zdaj vsak dan in je super. Ponavadi uspe, da zadrži potrebo do jutra, navajam jo tudi, da potrebo opravlja vedno v istem kotu dvorišča. Zdaj delam že polni čas in tašča pravi, da ne cvili več čez dan. Popoldne se igramo, tekamo, se vzgajamo, tudi v hišo jo vzamem, seveda. Čisto prosto gibanje ima na balkonu, v hiši pa smo ji določili prostorček, kamor smo dali staro brisačo, od koder vidi mene v kuhinjo (skupaj kuhava  Wink), jedilno mizo in večji del dnevne sobe. Se je kar navadila, da ima tam "prostor" in le občasno pride kaj povohat k meni ali pa k drugim članom in potem se lepo pospravi nazaj na brisačo.

Pesjak ima rada, veliko je tudi v koči na deki, ne upira se, ko jo kličemo v pesjak.
Tako. Začetki so za nami, luštno se imamo in na veliko se učimo vsak dan - mi in ona  Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: mladiček v pesjaku
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines