mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:47:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Razmišljanje enega KINOLOGA
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Razmišljanje enega KINOLOGA  (Prebrano 5796 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Igor-
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 91


« : petek, 05.09.2014 : 13:20:58 »

javno objavljeno na FB, se podpišem pod to !


»RAZMIŠLJANJE ENEGA KINOLOGA«
S ponedeljkom se na Švedskem začenjajo aktivnost v povezavi s FCI IPO svetovnim prvenstvom šolanih psov. Natančneje v četrtek se začne samo tekmovanje. In kaj me žene, da delim moje misli naokoli? To, da dežela iz sončne strani Alp kot radi imenujemo to našo »kuro« na tem prvenstvu ne bo imela nobenega tekmovalca!!! Res ja, 0 tekmovalcev gre iz Slovenije na Švedsko. Razlog? Verjetno jih je več. Objektivnih.
Rad bi se pa dotaknil po mojem mnenju temeljnega razloga, ki botruje k tej neudeležbi. Poglejmo delovanje, poslovanje, vodenje odgovorne komisije za ta šport od njenega formiranja naprej, pred tremi leti in njen odnos do posameznikov, ki so ta šport v zadnjih letih častno in uspešno zastopali na vseh nivojih.
Veljaki v omenjeni komisiji so zadnjih nekaj let, natančno 3 (leta 2011 so s fiktivno kazensko ovadbo odstranili prejšnjega predsednika) izvajali politiko, ki vsekakor ni bila temelj za ustvarjanje dobre klime v slovenski IPO športni kinologiji. Naj razložim. Garnitura, ki je zasedla mesta po odstranitvi g.Puša je že začela svoj mandat z enim temeljnim vodilom: onemogočanje, kaznovanje in izločanje ne-istomislečih, neposlušnih in preveč »samosvojih« osebkov ali tistih, ki bi jih utegnili premagovati v športnem smislu. Udejanjat so začeli znan izrek: »my way or no way«. Kar nekaj teh, ki se gremo IPO se nas je znašlo na seznamu tistih, ki zaradi ne vem kakšnih razlogov niso odgovarjali takrat novemu predsedniku in njegovi druščini. Z zelo dobro izdelanim modelom, ki je segal v sam vrh slovenske kinologije so se lotevali posameznikov. Jemali so licence, prekinjali in ukinjali sodniška pripravništva, onemogočalo se je nove perspektivne tekmovalce, vršilo na njih pritiske tako na domačih kot na mednarodnih tekmovanjih, potencialno novemu strokovnemu kadru se je onemogočalo razvoj, napredovanje, pridobitev nazivov, spet nekaterim se je pa to omogočalo pa čeprav niso izpolnjevali formalnih pogojev…………….Po pobudah, ki so sledile iz vrha komisije za šolanje in širše je kasneje svojo vlogo vedno odigral predsednik komisije za strokovna vprašanja in namesto, da bi se v svoji komisiji ukvarjal s stroko je raje vodil inkvizicijske procese proti nepravim, organiziral njihova »zaslišanja« pred komisijo, katerih uradnih zapisnikov ni nikoli posredoval strankam v postopku. Vse zgoraj opisane postopke sem »okusil« sam na svoji koži in pa tudi nekaj kolegov je bilo deležnih pozornosti na zgoraj opisan način s strani veljakov.
V uvodu sem moral predstavit metodologijo delovanja veljakov v KzŠ, ki namesto, da bi se ukvarjali s področji za katere so bili poklicani in so jim bili zaupani mandati so se ukvarjali z »lovom na čarovnice«.
Torej FCI IPO svetovno prvenstvo. 0 tekmovalcev iz Slovenije. Lansko leto smo na omenjenem svetovnem prvenstvu Slovenci imeli polno ekipo, 5 tekmovalcev + ena rezerva!!! Za uvrstitev v ekipo je bila sila velika gneča. V reprezentanci so hoteli biti vsi, tudi takšni, ki niso izpolnjevali formalnih pogojev, ki jih je predpisala KzŠ in jih je budno nadziral selektor. Vsi so rinili naprej in selektorja zapeljevali za raznoraznimi argumenti. Celo »rožice« so se našle, ki so selektorju pogojevale svojo ne-udeležbo v reprezentanci, če bo v reprezentanci nekdo drug. Naj omenim, da te »rožice« niso izpolnjevale formalinih pogojev za uvrstitev v slovensko ekipo. Selektor je pa do zadnjega ustvarjal naelektreno klimo in ni želel povedati imen za koga se je odločil. V igri so bile tudi že omenjene rožice, vse do zadnjega, čeprav brez rezultatov ali pa z podpovprečnimi dosežki na tekmovanjih, ki so štela za selekcioniranje ekipe. Res strokovno ni kaj g. selektor. Ekipa je v končni fazi naredila dober rezultat, dve uvrstitvi med 30, od tega ena med 10 in ekipno osmo mesto. Naj omenim, da slovenski ekipi ni uspelo priti ekipno med 10 vse od daljnega leta 2003, ko je bila Slovenija četrta. Torej uspešen nastop in dobra popotnica za naprej. Za naslednje leto . Naslednje leto je prišlo. Ekipe pa ni. Zakaj ne? Naj omenim in pojasnim nekaj dejstev. Zagotovo lahko trdim, da je najuspešnejša tekmovalka zadnjih let prenehala svojo tekmovalno pot s svojim psom že pri šestih letih psa, zaradi pritiskov s strani zgoraj omenjenih »vladarjev slovenskega IPO športa«, ki so se ji dogajali v letih njene tekmovalne poti. Bila je izpostavljena nenehnim pritiskom, poizkusom diskvalifikacije, odstranitve iz tekmovalne scene. Gospodje so v funkciji poizkusa njene odstranitve spreminjali pravila, si izmišljevali nova, ki pa za njih same niso več veljala. Sam predsednik komisije se je osebno dodobra angažiral, da bi se omenjeno tekmovalko odstranilo iz tekmovanj, iskal je in iskal razloge, nagovarjal ljudi, sprožal postopke. Kot glavni sodnik na FMBB svetovnem prvenstvu 2013 se je dodobra angažiral in nadzoroval tekmovalko. Saj je prav tako, ampak tako temeljit in dosleden je bil samo pri njej. Očitno, brez sramu je želel videti/izzvati napako, je želel videti razlog za diskvalifikacijo………..zelo se je trudil.
Druga petina lanske ekipe, tekmovalec, ki je bil lani drugi najuspešnejši je tudi rekel, da se letos igric, kot so bile lani ne bo šel več in se je odločil izključno za nastop na pasemskem svetovnem prvenstvu. Kratko in jasno!
Naj omenim še mahinacije okoli financiranja reprezentance, izplačevanja potnih stroškov, opremljanja tekmovalcev, spremljevalne ekipe, dvojna merila pri izplačevanju stroškov, kupe nesmotrno zapravljenega denarja……..
Kje so pa ostali, novi, mladi??? Lansko leto se je zgodilo(kot vsako leto) državno prvenstvo šolanih psov. Uvrstitev na tem tekmovanju je glavni pogoj za uvrstitev državno reprezentanco. No na tem državnem prvenstvu je v skladu z ustaljeno prakso prišlo do očitnih poizkusov »štelanja« prvenstva za določene posameznike, ki naj bi na tem tekmovanju zmagali. V naprej se je vedelo za koga se pripravlja prvenstvo, kdo naj bi prevzel žezlo zmagovalca v IPO 3 programu. Vse je bilo jasno in očitno. Bili so skrbno izbrani sodniki, ki so sodili po različnih, naročenih merilih (izvzemam sodnika v disciplini A, ki je svojo nalogo opravil korektno in na nivoju), skrbno izbrani tereni za sled, ki so bili med seboj zelo različni kar se tiče zahtevnosti (ni slučaj, da sta dve tekmovalki, ki nista bili »njihovi« sledili na terenih, ki jih je prekrivala 10 cm visoka voda) in skrbno izbran marker (1.del), ki je očitno s svojim delom želel otežiti delo nekaterim, spet drugim pa pomagati. Ko smo nekateri javno opozorili na zadnje dejstvo, opozorilo pa podprli z video posnetki smo bili takoj predlagani za uvedbo disciplinskih postopkov proti nam na vseh nivojih slovenske kinologije. Naj povem, da iz vseh teh postopkov ni bilo nič, ker za njih ni bilo podlage in predlagatelji so se skrili po luknjicah kjer ždijo še danes. Nekateri so si uradni trening v sklopu prvenstva dovolili opravljati z bodečo in električno ovratnico na psu, pa nobenemu nič, čeprav je to groba kršitev pravil in etičnih načel v IPO športu, vedeli so kje bodo njihovi tereni za sled, omogočeno jim je bilo X treningov na štadionu…………čip kontrole iz katerih je sam predsednik v preteklih letih delal veliko znanost in jih oteževal, da bi nagajal nekaterim so se za nekatere posameznike izvajale drugače, pes je lahko imel plastenko v gobcu in ni bilo več potrebno izpolnjevati strogih zahtev, ki se jih je predhodno po naročilu predsednika KzŠ moralo držati. No kljub vsej režiji, pripravi se jim ni izšlo saj so se očitno preveč ukvarjali z postranskimi zadevami in manj s pripravo psa samega. Ko so bile vse te stvari naglas povedane, jim očitane so se pa zatekli k dobro znanemu modelu represivnih ukrepov proti tistim, ki se pritožujejo.
Zgoraj opisana klima ne more biti dober medij za razvoj tekmovalne mentalitete in želje po dokazovanju posameznih vodnikov in njihovih psov. Tukaj vidim poglaviten razlog za apatijo, ki vlada v slovenskem IPO športu in ki ga je napadla do te mere, da se nihče ne želi udeležiti najpomembnejšega IPO kinološkega dogodka v tekočem letu. Poleg tega so pa na dan prišla še dejstva o zlorabah položajev, finančnih nepravilnostih, neupravičenemu pridobivanju denarnih in materialnih sredstev za lastne namene………………zaradi česar so speljani že določeni postopki pred preiskovalnimi organi in zaradi česar smo trenutno brez vodstva KzŠ saj je zadnji šef komisije pobral šila in kopita in zbežal iz potapljajoče se ladje. Menda vrača tudi sodniško licenco. V popolnem umiku s scene očitno vidi svoje očiščenje. No, bodo preiskovalni organi znotraj KZS in širše povedali, če je to dovolj.
In kje ste zdaj gospodje, ki ste nas preganjali, šikanirali………….kje so rezultati vašega dela?Huh? Mar se lahko ponašate z negativnim poslovanjem Komisije za šolanje, odstopljenim predsednikom, aferami na nivoju tehnične komisije pri FCI, ko se je vodstvo le te v javnih pismih obtoževalo korupcije brez kakršnekoli osnove, z več mesecev čakajočimi društvi na delavne knjižice, s totalno apatijo v IPO športu, z neštetimi procesi in gonjo proti posameznikom s katerimi ste jim naredili moralno škodo, s kupom sumljivo zapravljenega denarja??? Kdo bo v bodoče zganjal IPO šport v Sloveniji. Vi očitno ne, saj vas 80% ni držalo pasjega povodca v roki v zadnjih 20ih letih in vi se potem spravljate na tiste , ki delajo, se trudijo in imajo rezultate. Rad bi naredil inventuro vaših dosežkov v zadnjih letih. Ne bi bilo dosti materiala……. Kje ste zdaj? Se upate soočit z bazo ; tekmovalci, trenerji, markerji, jim upate pogledati v obraz in slišati kar vam gre? Mislim, da ne. Vajeni ste odločati o nekom, ko ga ni zraven, ko vam ne more povedati argumentov takrat ga radi kaznujete.
Zdaj mi je jasno zakaj imamo na Švedskem 0 tekmovalcev.
R.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : petek, 12.09.2014 : 09:28:09 »

Ker govori zgornje pismo tudi o FCI IPO World Championship 2014, ki se odvija te dni (9. - 14. 9. 2014) na Švedskem, naših tekmovalcev pa na njem ne moremo spremljati, bom dala tule linke o tekmovanju za tiste, ki vas ta kinološki šport zanima:

Spletka: http://fciwm2014.se/index_eng.html
Ekipe: http://fciwm2014.se/lag_eng.html
Rezultati: http://fciwm2014.se/resultat_tavla_eng.html
Facebook: https://www.facebook.com/fciwm2014
Livestream: http://shop.working-dog.eu/en/Live-Stream/FCI-WM-2014-LIVE-STREAM-1-Live-Stream.html (plačljiv)
Pa še en video prispevek: http://video.se.msn.com/watch/video/vm-for-brukshundar/1nke7tbf7
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Razmišljanje enega KINOLOGA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines