mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 07:44:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Naravna prehrana
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Naravna prehrana  (Prebrano 30657 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Dymler
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


WWW
« : torek, 02.09.2014 : 14:36:04 »

Pred kratkim sem kupil psa pasme labradorec. Zaradi boleznih pri prvih dveh oba sta imela raka relativno hitro eden pri štirih letih drugi pri sedmih. Za nijma sem imel ameriškega pitbull teriera kateri je dočakal 12 let in tudi dobil raka. Hranjen je bil z briketi tako kot labradorca pred njim ,ampak zraven briketov je dobival nekaj tudi naravne hrane in živel najdalje. Sedaj sem secodločil da tega labradorca kateri je star 9 tednov hranim samo z raznoliko naravno hrano. Ker izkušenj nimam imam samo informacije iz različnih forumov, youtuba me zanimajo vaše izkušnje.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1 : torek, 02.09.2014 : 14:44:19 »

Zgodnji rak je prej posledica genetike kot okolja. Če meniš da je krivo okolje, pa je treba iskati vzroke bolj v onesnaženem zraku/vodi/zemlji kot v hrani.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #2 : torek, 02.09.2014 : 14:51:42 »

Najprej - dobrodošel.

Če želiš slišati, katera vrsta prehrane je najboljša, ti bo najbrž vsak dal drugačen odgovor.
Nekateri prisegajo na BARF, drugi na kuhano, tretji spet samo na brikete točno te-in-te vrste.  Smiley Wink

Sam se boš moral odločiti - na podlagi dobljenih informacij - kateri način se ti zdi najboljši.
Edino, kar bi te želela opozoriti je: ne preizkušaj preveč. Sploh ne pri mladiču, saj mu prehitro menjanje prehrane lahko povzroči več škode kot dobrega.
Vsaj še nekaj časa ostani na hrani, ki jo je jedel pri vzreditelju.

Pa veliko veselja z malo kepo.
 

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : torek, 02.09.2014 : 14:59:30 »

Najbolj varna je še vedno doma pripravljena kuhana hrana z večjim ali manjšim dodatkom surovega mesa. samo...če bi hotel res čisto hrano, bi moral tudi za psa kupovati vse organsko pridelano (torej pri znanem kmetu, za katerega veš kako kmetuje kupljeno).
Logiran
Dymler
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


WWW
« Odgovor #4 : torek, 02.09.2014 : 15:18:21 »

Recimo tako imenovani visoko kvalitetni briketi TASTE OF THE WILD poudarjajo ,da imajo psi podobno genetiko kot volk. Se mi zdi ,da je res raznovrstna naravna hrana najbolj primerna za psa zaradi podobnosti z volkom. Ker pa vem ,da je to res saj sem v tujini imel videti priliko križanca med volkom in Nemškim ovčarjem in je jedel samo naravno hrano. Da so si pa genetsko res povsem blizu pa priča ta mladič kateri je bil ploden. Saj recimo pri križanju leva in tigra ti mladiči niso bili več plodni zaradi preveč različnega gena. Torej sta volk in pes ne daljna bratranca vsaj po genih ne ,če bi bila bolj odaljna gledano genetsko bi bili ti mladiči lajovi (neplodni)
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #5 : torek, 02.09.2014 : 15:41:17 »

Presnova pri psih je (dokazano) drugačna od presnove pri volkovih, saj so se psi v tisočletjih prilagodili hrani, ki so jo kot domače živali imeli na voljo (torej pridobili so sposobnost prebave ogljikovih hidratov, saj psov v preteklosti (razen redkih izjem) niso hranili z mesom, ki so ga še ljudje videli mogoče parkrat na teden.
Logiran
Dymler
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


WWW
« Odgovor #6 : torek, 02.09.2014 : 16:18:31 »

Lahko prosim za link kjer je ta študija objavljena. Samo ,da te študije niso objavile velike korporacije katere izdelujejo pasje brikete. Še vedno nekak bolj logično se mi zdi ,da so psi premalo časa udomačeni ,da bi prišlo do tako drastičnih sprememb. Kolikor je znano da nekaj tisoč let je premalo za takšne spremembe. Nekaj dest ali stotisoč let je potrebnih za takšne spremembe. Res pa je ,da psi preživijo lahko tudi z odpatki človeške hrane ,kar pa ne pomeni ,da bodo zdravi. In še vedno mislim ,da naravna hrana vpliva bolje na počutje psov. Tako imenovani briketi so za psa podobno ,ko za ljudi hitra prehrana. NEZDRAVA!

Sem brskal po spletu in videl pse kateri so hranjeni z naravno hrano in pse z industrijsko hrano.
Razlika je bila očitna sploh kaj se tiče zobovja, postave, dlake nekako pes deluje bol zdrav.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : torek, 02.09.2014 : 16:32:38 »

Študija je zelo nova, samo malo pobrskaj po spletu, pa jo boš našel. Ali pa ti jo bom poiskala jutri, ko bom imela čas, če ne boš našel. Nima nobene povezave z briketi, ne govori o briketih ampak o ogljikovih hidratih. Psov v preteklosti niso hranili z briketi ampak s polento, rižem ječmenom in drugimi lokalnimi žitaricami.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #8 : torek, 02.09.2014 : 16:49:37 »

Khm, prvi psi, ki so po DNK razlicni od volkov so se pojavili pred 40000 do 100000 leti, kakor kazejo raziskave iz leta 2006. vec kot dovolj casa torej, da se prilagodi tudi prebava. Vec si preberi v knjigi Nas pes, ali pa malo pobrskaj po netu o zgodovini psov v razlicnih jezikih ...

Kar se tice prehrane, je seveda razumljivo , da bos psa hranil tako, kot zelis sam. Jaz sem ekstremen skeptik, kar se tice tako imenovane naravne prehrane in so vsi moji psi bili in bodo na briketih. Edini pes, ki ni bil na briketih je prvi labradorec, ki je bil hranjen z tako imenovano naravno hrano. In je pri sedmih letih pogonil za kostnim rakom. To je pac genetika, labiji imajo raka v veliko linijah in res je potreben biti ekstremno previden pri nakupu, prestudirati starse, potomce teh starsev, prednike njih in tako naprej ... In seveda obvezno kupiti labradorca z rodovnikom ali pa oditi v zavetisce po mesanca.

Sicer pa se strinjam s S&M, prestudiraj. Bodi odprt in ne nasprotuj apriorno nicemur. Iz slik zdravja psov ne mores videti, pa ce si to se tako zelis in posledicno morda celo vidis kar zelis. Saj ves, krvne preiskave, dolgoletno spremljanje velikega vzorca psov, ki se na nek nacin prehranjujejo in stalni veterinarski nadzor bi omogocili realno studijo kaj je boljse in kaj je slabse prehranjevanj za psa. Dokler teh studij ni, imamo samo prepricanja. Kaj je za nasega psa najboljse. In vsak bo zagovarjal svoje subjektivno mnenje, da je njegov nacin najboljsi in navrgel se nekaj pravzaprav znanstveno neverodostojnih razlogov zakaj je temu tako.

Zelim si, da si imel tokrat pri izbiri labija srecno roko in da bosta dolgo srecna skupaj.  Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : torek, 02.09.2014 : 19:08:31 »

Na evo, na hitrco sem ti našla en članek (ne originalno študijo, to si poišči sam).
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/learning-to-love-cereal-was-key-to-the-evolution-of-dogs/2013/01/23/30c47500-6510-11e2-85f5-a8a9228e55e7_story.html?hpid=z2

Sicer pa sem mnenja, da se potrebe psov precej razlikujejo. Opazuješ psa in vidiš, kaj mu prija. Mojim recimo fancy visokokoncentrirane hrane z zelo visokim %proteinov (vseeno ali je hrana kupljena, doma pripravljena, kuhana ali surova) ne odgovarjajo. Najbolje "delajo" na hrani, kjer je približno 1/3 mesa, 1/3 žitaric ali krompirja in 1/3 zelenjave. Moje mnenje je, da mora biti pes od mladiča naprej navajen na vse vrste hrane, torej brikete, kuhano in surovo. Meso, žitarce, zelenjava, če jim paše tudi sadje, jajca, mleko (če ga ne prenesejo pa mlečni izdelki). Brikete jemljem srednje kvalitete, vendar take, da nimajo umetnih barvil, ojačevalcev okusa in najbolj agresivnih antioksidantov. Živijo od 14 - 17 let, večina jih pogine zaradi starostne oslabelosti, nekaj je bilo tudi kapi in raka, a šele po 13 letu.

To, da so ti trije sorazmerno mladi psi poginili zaradi raka je lahko posledica slabe genetike ali pa imate nekaj v okolju (če so se veliko gibali po intenzivno obdelanih poljih in pili vodo iz luž ob teh poljih, potem imaš odgovor na dlani)
Logiran
Dymler
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


WWW
« Odgovor #10 : torek, 02.09.2014 : 19:47:00 »

Khm, prvi psi, ki so po DNK razlicni od volkov so se pojavili pred 40000 do 100000 leti, kakor kazejo raziskave iz leta 2006. vec kot dovolj casa torej, da se prilagodi tudi prebava

Seveda100.000 let bi bilo res dovolj ,ampak psi so se udomačili pred približno 5 do 8 tisoč let nazaj.


No ker pa praviš ,da si hranil labradorca z naravno hrano me zanimajo tvoje izkušnje.

Mi vsi imamo različna mnenja glede hrane. Vsi pa želimo ,da so naši psi zdravi.
Logiran
Dymler
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


WWW
« Odgovor #11 : torek, 02.09.2014 : 19:53:05 »


IZPOVED VETERINARJA

Kakšno škodo povzroča brozga, ki se prodaja pod imenom pasja (ali mačja) hrana

Psi in mačke, ki jih redno hranijo z umetno industrijsko hrano - konzervami ali briketi - neizogibno postanejo žrtve cele vrste krutih in uničujočih bolezni. Njihovi lastniki jim lahko močno izboljšajo zdravje, če nemudoma preidejo na naravno prehrano, ki terja veliko glodanja in žvečenja (kot je za te živali naravno!) in je sestavljena predvsem iz nerazkosanega mesa (n. pr. celih surovih piščancev) ali vsaj iz surovih kosti raznih živali, ki se jih drži še nekoliko mesa.


Bil sem eden izmed njih

Po diplomi na Kraljevem veterinarskem kolidžu londonske univerze sem prvih 15 let svojega dela sledil uveljavljeni veterinarski doktrini. Svojim strankam sem močno odsvetoval, da bi hrano za svojega hišnega ljubljenčka pripravljale same, češ da takšna hrana ne bo vsebovala primernega "ravnovesja" hranil. Govoril sem tudi, da je surovo meso zaradi tveganja okužbe z bakterijami nevarno, poleg tega pa ne vsebuje dovolj kalcija.
Kosti, tako sem učil svoje stranke, so zelo tvegana reč. Žival si lahko polomi zobe, ali pa se ji kost lahko zatakne v požiralniku, pri iztrebljanju ali kod drugod na poti skozi črevesje. In kdo je že kdaj slišal, da bi mačke žrle kosti?
Pasjim in mačjim lastnikom sem zagotavljal, da so izdelovalci umetne hrane vse natanko preučili in vedo, kaj je prav. "Te velike korporacije se spoznajo na znanstvene podlage prehranjevanja in so vložile veliko denarja v to, da zagotovijo vaši živali kar najprimernejšo hrano. Pa še tako praktična je!"
Ko sem tako na hitro odpravil vprašanje najboljše prehrane za mojega pacienta, sem se lahko vrnil k pomembnejšim rečem, na primer k diagnosticiranju in zdravljenju njegove bolezni. To je bilo navsezadnje tisto, za kar sem bil usposobljen in kar so moje stranke od mene pričakovale.


Pet načinov zastrupljanja

O, kako neznansko me je danes sram! V kakšni nepojmljivi, grozni zmoti sem živel in kako velika je moja krivda! Naj so bili moji pacienti še tako različni po velikosti, zvrsti in pasmi, vsi so imeli eno skupno točko: jesti so morali umetno industrijsko hrano. Kar je bil skorajda brez izjeme edini razlog, da so moje storitve sploh potrebovali.

Da, tako preprosto je to. Hrana pa jih ni zastrupljala le na en sam način - zastrupljala jih je - in jih še zastruplja - kar na pet različnih načinov:
Mehka konzervirana živalska hrana in briketi, katerih glavna sestavina so žita, živalim ne očistijo zob. Prav nasprotno, takšna hrana se lepi na zobe in omogoča bujen razrast bakterij v zobnem plaku. Telo proti bakterijskim napadalcem mobilizira svoj imunski sistem. Rezultat so vnete dlesni, zaudarjajoča sapa in bakterije, ki krožijo po organizmu in s svojimi strupi slabijo in zastrupljajo celotno telo.1,2
Psi in mačke nimajo primernega prebavnega sistema in encimov, da bi lahko poskrbeli za sestavine žitaric in drugih rastlin, ne glede na to ali so te sestavine surove ali kuhane. Ko v tovarni pasje hrane ta žita prekuhavajo pri visokih temperaturah, se škrob, beljakovine in maščobe denaturirajo in postanejo do take ali drugačne mere toksični.3 Umetna brozga je tudi polna barvil, konzervansov, vlažilcev in še kupa drugih umetnih kemičnih aditivov; nobeden nima hranilne vrednosti, vsi pa so bolj ali manj škodljivi.4 Ko pridejo v črevo, se absorbirajo v kri in prizadenejo razne telesne sisteme.
Slabo prebavljene žitne sestavine iz brozge, ki prispejo do debelega črevesja le v napol predelanem stanju, so vzrok, da se tam razraste veliko število škodljivih bakterij. To zelo škodi črevesni sluznici, saj je s strupi, ki jih te bakterije izločajo, nenehno v stiku. Tudi te strupe kri zanese  naprej, do drugih telesnih organov.5
Nekatere občutljivejše živali, recimo mladiči, pokažejo znake slabega zdravja in slabega počutja že v zelo kratkem času uživanja te škodljive, umetne brozge. Številni mladiči trpijo za driskavostjo in raznimi kožnimi težavami. Dolgoročna izpostavljenost strupom, naštetim v točkah 1., 2. in 3., pa okvari še druge  organe. Bolni organi nato tudi sami proizvajajo več toksinov in odpadnih snovi, kot bi jih sicer, ter  jih spuščajo v krvni obtok, kar še pospeši obstoječe bolezni in okvare.6
Naše živali trpijo večinoma trpijo molče, saj ne znajo govoriti. Toda ko jih prizadenejo štiri vrste strupov, ki sem jih opisal, pozornim in skrbnim lastnikom že njihova telesna govorica pove, da potrebujejo pomoč veterinarja. Le redki veterinarji pa jim bodo rekli: "Prenehajte! Ne dajajte mu več te škodljive brozge!" Večina veterinarjev žal ignorira kategorije 1, 2 in 3 ter se osredotoči le na bolne organe iz točke 4. Zdravljenja se navadno lotijo z močnimi zdravili, ki toksično obremenitev živali še povečajo.7

Morda se boste vprašali: kaj pa dedne bolezni, nalezljive bolezni, delovanje zajedavcev, travmatski dogodki, kot je zlomljena noga, in starostne bolezni?
Seveda so tudi vse to pomembni dejavniki, ki vplivajo na zdravje našega mesojedega domačega ljubljenčka.

Vendar pa ni nobenega dvoma, da so živali, ki jih izmučijo toksični učinki nezdrave umetne hrane, bolj ogrožene, ko jih doleti kakršnakoli druga bolezen ali težave, pa tudi njihovo okrevanje bo daljše in težavnejše.8



Prvi in najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam, je: Prenehajte!
 
Prenehajte hraniti svojega hišnega ljubljenčka s škodljivo umetno, industrijsko narejeno brozgo - za dobro živali same in tudi za dobrobit našega okolja. Če prenehamo povzročati škodo, je to že prvi korak na poti do ozdravitve. Stopite korak nazaj in dobro razmislite. Pretehtajte, kaj vse lahko vaša žival pridobi.
Zamisel pravzaprav ni tako nova. Hipokrat, znani grški zdravnik iz 5. stoletja pr. n. št., je dejal: "Če lahko pozdravite bolnika s hrano, pustite zdravila lepo v apoteki."9

Zakaj in kako smo pozabili na to starodavno modrost? Zakaj smo prenehali upoštevati to, kar nas uči narava? In kar je najpomembneje, zakaj je tako težko spodbuditi razpravo o sedanji praksi, kaj šele da bi to prakso spreobrnili? Naj vam namesto razlage povem, kako lahko prihranimo milijarde dolarjev, če vštejemo vse koristi za medicino, znanost, družbo in okolje.


Spoznanja, ki niso od včeraj

O neprimernosti umetne pasje in mačje hrane se šušlja že vse od leta 1955, ko je Juliette de Bairacli Levy objavila svojo knjigo Complete Herbal Book for the Dog.10 Konec osemdesetih let so avstralski veterinarji o tem že na veliko razpravljali in na začetku devetdesetih so mnogi že javno izražali svoje nestrinjanje. Dr. Breck Muir je pogosto omenjal, kako močno smrdita 'sprednji in zadnji konec živali', ki dobiva pasje konzerve.
Tudi mene stanje skrbi že več let. Še posebno, če pogledam, kako je poskrbljeno za dobro prodajo pripomočkov za čiščenje zob in veterinarskih zobozdravstvenih storitev. Zadeva poteka nekako takole:
Prodajalec : "Tule imate najkakovostnejšo hrano za vašega psa, gospa Jones." In ji izroči konzervo ali vrečo pasje hrane. "Vendar se lahko pripeti, da bo imel kakšne težave z zobmi, zato imate tukaj še posebno zobno ščetko in zobno pasto, s katerima mu boste redno čistili zobe. Če bo kljub temu dobil periodontalno bolezen, imamo tudi najmodernejšo zobotehnično opremo, nič slabšo od tiste, ki jo uporablja vaš lastni zobozdravnik, tako da bo nasmeh vašega Sultana lahko še naprej bleščeče bel …" – prav takšen, kot bi namreč bil, če pes umetne industrijske hrane sploh ne bi jedel!
Tako se sklene brezhibno zasnovani prodajni krog – če problem ne obstaja, poskrbimo, da se pojavi, da ga nato lahko rešujemo z vsemi mogočimi izdelki in storitvami.

Decembra 1991 sem v svojem članku "Ustne bolezni pri mačkah in psih" zapisal:
Vzrok za ta moj uporniški izbruh je zadah po strjeni krvi, gnoju in smrdljivih izcedkih, ki veje iz tako številnih gobčkov mojih bolnikov. Že samo število takšnih živali, ki jih srečujem v svoji ordinaciji, je ogromno. Če te številke preračunam na svetovno raven, postane jasno, da so bolezni zob in dlesni za naše domače ljubljenčk  vir neizmernih muk in bolečin. 

Gre za strahotno, nepremišljeno okrutnost do naših živali, ki jo morajo prenašati od najzgodnejše mladosti do groba. Samo predstavljajte si, da vi bi morali vse življenje trpeti zaradi ustne razjede.


Vse več veterinarjev spoznava resnico

Nenaravna hrana dejansko močno škodi zdravju hišnih ljubljenčkov. Nič manj pa mu ne škodijo tesne povezave, ki so se spletle med izdelovalci pasje hrane in veterinarji. Zaradi tega ne trpijo le psi in mačke, temveč tudi njihovi lastniki, ne nazadnje pa tudi sama veterinarska stroka. To je kritiziral tudi Breck Muir:

Infiltracija umetne industrijske hrane za hišne ljubljenčke v naša življenja predstavlja zgodbo o enem največjih uspehov poslovnega sveta. Bruto promet posamezne blagovne znamke take hrane najbrž lahko prekosi samo še prodaja naftnih derivatov.

Naša celotna stroka se je pustila povleči za nos. Prikriti finančni interesi so nas pripeljali tako daleč, da večina mlajših veterinarjev priporoča umetno hrano kot najboljši možni način hranjenja teh živali – druge hrane namreč niti ne poznajo. Še preden so si omislili prvega živalskega spremljevalca, so bili že izpostavljeni nenehnemu bombardiranju sredstev javnega obveščanja, ki jim je vcepilo prepričanje, da je ta ali ona komercialna živalska hrana edina prava stvar. Do takrat, ko so diplomirali in opravili dodatno izobraževanje o živalski prehrani, so jim to predstavo še dodatno zacementirali s predavanji, ki so celo poimensko priporočala določene znamke.

Dlje, ko sva z Breckom raziskovala, več dokazov sva - kot veterinarja, ki sta se morala ubadati z nepresahljivim dotokom bolnih živali - odkrila o škodljivosti komercialne pasje hrane.


Cena, ki jo plačujemo

Škodljiva umetna hrana za hišne ljubljenčke je vir velike okrutnosti ter povzroča bolezen in trpljenje večine teh živali po vsem svetu. Znanstvenim dokazom, ki to potrjujejo, danes ni mogoče več ugovarjati, da o empiričnih dokazihv in prakse niti ne govorimo.
Temelj tega množičnega zastrupljanja in uničevanja teh živali je laž, s katero se vse začne: da je umetno izdelana hrana enako dobra ali celo boljša od naravne alternative. Tako imenovani "raziskovalci" nato zlorabljajo obstoječe znanstvene metode, da laž še razširjajo in utrjujejo.

V resnici je naravna prehrana z mesnatimi kostmi za naše udomačene mesojede živali edina pravilna prehrana. Taka prehrana je tudi zdravilo. Še več, naravna prehrana je izjemnega pomena tudi za naše okolje.

Nepravilno hranjene pse je teže šolati; veliko bolj verjetno je, da bodo takšni psi ugriznili svojega lastnika ali koga tretjega, saj so včasih od nenehnih bolečin v ustih in drugod že napol blazni. Lastnik takšnega psa bo neizogibno imel večje stroške veterinarskega zdravljenja. In ne nazadnje - kakšna je cena brazgotin na otroškem obrazu?

Cena, ki jo plačujejo živali same, pa niso le strahotne muke in življenje, polno bolezni; mnoge od milijonov zavrženih živali po vsem svetu so pristale na ulici ali bile celo ubite prav zato, ker so se svojim "lastnikom" zdele neprilagodljive. Pri tem se tem lastnikom še sanjalo ni, da je razlog te domnevne neprilagodljivosti prav to, s čimer jih sami hranijo!

Čas je, da odločno rečete "Ne!" brezobzirnim korporacijam, ki so s korupcijo, zavajanjem, laganjem, izkoriščanjem in kršenjem sleherne moralne in etične norme postopoma dosegle svoj sanjski cilj: da na milijone ljudi po svetu počasi a zanesljivo ubija svoje hišne ljubljenčke (in pri tem še misli, da zanje dobro skrbi).
 
Dr. Tom Lonsdale,
veterinar iz Windsorja v Avstraliji, pobudnik gibanja Raw Meaty Bones in avtor več knjig na temo hranjenja s surovo hrano
Povzeto po članku iz avstralske revije Nexusmagazine, november 2007
Prevedeno in objavljeno s privolitvijo avtorja

Več lahko preberete na njegovi spletni strani www.rawmeatybones.com

 
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #12 : torek, 02.09.2014 : 20:06:30 »

Nove raziskave kažejo, da so se psi, ki so se genetsko razlikovali od volkov dejansko pojavili vsaj 100 000 let nazaj. Taki, da jih je moč prepoznati tudi po arheoloških ostankih pa 33 000 let nazaj. Prilagajanje prebave se je začelo praktično istočasno kot pri ljudeh - ko se je začelo poljedelstvo. Imaš v članku lepo razloženo.
Če pa si se odločil, da boš hranil surovo, potem ne pojdi na BARF ampak na RBM, ker je pri tej manj težav. Žaliboh, tudi ta hrana ni primerna za vse pse - nekateri kosti ne prenašajo.
PS: čist vsega, kar najdeš na netu ni jemati za suho zlato. Celo če je spodaj podpisan veterinar. 

Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #13 : torek, 02.09.2014 : 20:51:55 »



jaz sem zagovornik briketov. zakaj?? ker dobijo moji psi z njimi vse kar potrebujejo.

imej pred očmi, da imaš doma mladiča, da boš z menjavam hrane naredil več škode kot koristi. moj nasvet ... vsaj nekaj mesecev ostani na hrani, ki jo je jedel pri vzreditelju. če bo vse OK, bi jaz ostala na tej hrani še naprej drugače bi menjala. tudi takrat ne menjaj hrane vsak teden.

tisti, ki ima čas, naj psa/pse hrani z doma pripravljeno hrano in  vsemi dodatki, ker na žalost z doma pripravljeno hrano, psu pač vsega ne moreš dat kar potrebuje. jaz časa enostavno nimam. ne časa, pa tudi praktično mi ni, da nosim na razstave s seboj doma skuhano hrano.

samo kot zanimivost.... ko smo mi probali dat BARF pred nekaj leti sem imela s psico take probleme, da mi na kraj pameti ne pade, da še kdaj probam. takrat nisem imela problemov samo jaz in tudi hrana je šla iz prodaje za nekaj časa.

moraš pa vedet, da tudi briketi niso vsi za vse. pri moji pasmi je problem, ker določeni briketi barvajo dlako in se jih moram izogibat (tudi s kuhano hrano je tako).

kot že rečeno ... za začetek ostani na hrani, ki jo mladič jedel pri vzreditelju.
Logiran
Dymler
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


WWW
« Odgovor #14 : torek, 02.09.2014 : 21:13:11 »

Mene zanima ,če je kdo na tem forumu ,ki pse hrani z naravno hrano RBM.
Zanimajo me izkušnje .
Zanima me tudi kaj so psi jedli 200 aali celo 300 let nazaj ,ko se ni bilo briketov.
Verjetno lovski pes surovo meso, deobovino,kosti ribiški oz vodni psi surove ribe...
Večji del zgodovine verjetno niso psom kuhali riža, makaroniv itd...
Imam podatke iz Canade tam večino hranijo pse z tako imenovano naravno hrano.
To mi je povedal človek iz prve roke Slovenec ,ki živi že več kot 40 let čez lužo.
Zaradi tega sem začel iskat informacije saj sem bil skeptičen glede tega.
Pač saj vemo ,da ljdje pač blebetajo različne stvari kaj je dobro kaj ni itd...
Zaradi tega sedaj iščem nekoga ,ki to prakticira ,da mi pove iz prve roke.
Nekaj sem našel na spletu ,ampak vsi vemo papir prinese marsikaj. 

Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Naravna prehrana
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines